Uradni list

Številka 30
Uradni list RS, št. 30/2001 z dne 26. 4. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 30/2001 z dne 26. 4. 2001

Kazalo

1862. Odlok o turistični taksi v Občini Kungota, stran 3296.

Na podlagi določb zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98) in 7. člena statuta Občine Kungota (Uradni list RS, št. 16/99) je Občinski svet občine Kungota na 17. redni seji dne 29. 3. 2001 sprejel
O D L O K
o turistični taksi v Občini Kungota
1. člen
S tem odlokom se ureja plačilo turistične takse v Občini Kungota, način poročanja o zbrani turistični taksi in nadzor nad njenim pobiranjem in odvajanjem.
2. člen
Turistična taksa je pavšalni znesek, ki ga plačuje turist za vsak dan bivanja v kraju izven stalnega bivališča. Turistična taksa se plačuje praviloma skupaj s plačilom storitev za prenočevanje. Z njo turist v registriranem prenočitvenem obratu poravna storitve ali ugodnosti, ki jih je v kraju deležen brezplačno. Turist je dolžan plačati turistično takso tudi v primeru, ko je deležen brezplačnih storitev za prenočevanje.
3. člen
Turistična taksa je prihodek občine, ki je strogo namenski za razvoj turizma, nameni pa se predvsem za:
– turistične informacije in usmerjanje s pomočjo ustrezne prometne signalizacije,
– spodbujanje lokalnega prebivalstva za sodelovanje v aktivnostih pospeševanja turizma,
– pisna promocijska gradiva, filme in druga sredstva za promocijo turistične ponudbe,
– prireditve,
– vzdrževanje in urejanje parkov, zelenic, cvetličnih nasadov, tematskih poti in drugih javnih površin, ki so namenjene turistom ter programov urejanja okolja, ki jih izvajajo turistična in druga društva.
4. člen
Turistična taksa se določa v točkah. Vrednost točke določa in usklajuje Vlada Republike Slovenije enkrat letno, na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
Višina turistične takse na območju Občine Kungota znaša 10 točk. Znesek turistične takse se izračuna tako, da se število točk pomnoži z vrednostjo točke. Sedanja vrednost točke je 14 SIT.
5. člen
Plačila turistične takse so oproščeni:
– otroci do 7. leta starosti,
– invalidne osebe na podlagi članske izkaznice,
– osebe z zdravniško napotnico v naravnih zdraviliščih in bolnicah,
– učenci, dijaki in študentje, udeleženci vzgojno-izobraževalnih programov, ki jih na nepridobitni podlagi organizirajo društva in druge vzgojno-izobraževalne ustanove ter verske in druge skupnosti v okviru svojih rednih aktivnosti,
– dijaki in študentje v dijaških oziroma v študentskih domovih,
– osebe, ki so na začasnem delu in bivajo v turističnem gostinskem obratu več kot 30 dni,
– udeleženci mladinskih in državnih strokovnih in športnih tekmovanj,
– tuji državljani, ki so po mednarodnih predpisih in sporazumih oproščeni plačila takse.
Turistično takso v višini 50% plačujejo:
– osebe od 7. do 18. leta starosti,
– turisti v kampih,
– turisti v domovih za učence in študente,
– turisti, člani mednarodnih mladinskih organizacij, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih, ki so vključena v mednarodno mrežo mladinskih prenočišč IYHF.
6. člen
Pravne osebe in podjetniki posamezniki ter sobodajalci, kmetje in društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, morajo pobirati turistično takso hkrati s plačilom storitev za prenočevanje, ali najpozneje zadnji dan prenočevanja.
Osebe iz prvega odstavka 6. člena morajo pobirati in odvajati turistično takso za prenočitev turista tudi v primeru, če mu ne zaračunavajo plačila storitev za prenočevanje.
Če je turist oproščen ali delno oproščen plačila turistične takse mora biti vpisan razlog oprostitve.
7. člen
Osebe iz 6. člena tega odloka morajo nakazovati pobrano turistično takso najkasneje do 25. v mesecu za pretekli mesec na poseben žiro račun Občine Kungota Ostale komunalne takse št. 51800-840-055-0003018. V tem roku morajo predložiti tudi poročilo, iz katerega mora biti razvidno število nočitev in znesek turistične takse.
Poročilo iz prejšnjega odstavka mora obsegati naslov pravne ali fizične osebe, društva, število nastanitvenih zmogljivosti, število prenočitvenih gostov, ki uveljavljale olajšave in oprostitve, znesek plačane takse ter mesec, na katerega se poročilo nanaša. To poročilo morajo pravne in fizične osebe ter društva posredovati na obrazcu, ki je predpisan s tem odlokom in je sestavni del tega odloka.
8. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja pristojen davčni urad in občinska uprava oziroma ustrezna služba znotraj občinske uprave v okviru svojih pristojnosti.
9. člen
Kazenske določbe se uporabljajo tako, kot jih navaja zakon o pospeševanju turizma, in sicer:
1. z denarno kaznijo najmanj 1,000.000 SIT se kaznujejo pravne osebe, najmanj s 300.000 SIT podjetniki posamezniki ter najmanj s 200.000 SIT sobodajalci in kmetje, društva, ki sprejemajo turiste na prenočevanje, za prekršek:
– če ne pobirajo turistične takse po prvem in drugem odstavku 6. člena tega odloka,
– če ne nakazujejo pobrane turistične takse v skladu z določbo 7. člena tega odloka,
– če ne vodijo evidence v skladu z določbo 7. člena tega odloka;
2. z denarno kaznijo najmanj 100.000 SIT se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 333-01/2001-1
Kungota, dne 29. marca 2001.
Župan
Občine Kungota
Jožef Karner, inž. grad. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti