Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2001 z dne 16. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2001 z dne 16. 3. 2001

Kazalo

1130. Odlok o proračunu Občine Tabor za leto 2001, stran 1891.

Na podlagi 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 10/97, 10/98, 74/98 in 70/00), 29. člena zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99) in 45. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94, 45/97, 56/98, 1/99, 59/99 in 61/99), 7. in 16. člena statuta Občine Tabor (Uradni list RS, št. 44/99) je Občinski svet občine Tabor na 17. redni seji dne 29. 1. 2001 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Tabor za leto 2001
1. člen
S proračunom Občine Tabor za leto 2001 (v nadaljnjem besedilu: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Tabor v letu 2001.
2. člen
Proračun Občine Tabor za leto 2001 je določen v skupni višini 178,252.000 SIT:
A) Bilanca prihodkov in odhodkov
I. Skupaj prihodki                                   178,252.000
II. Skupaj odhodki                                   178,252.000
III. Proračunski primanjkljaj (I.–II.)                         0
B) Račun finančnih terjatev in naložb
IV. Prejeta vračila danih posojil
in prodaja kapitalskih deležev                                 0
V. Dana posojila in povečanje kapitalskih deležev              0
VI. Prejeta minus dana posojila
in spremembe kapitalskih deležev (IV.–V.)                      0
C) Račun financiranja
VII. Zadolževanje proračuna                                    0
VIII. Odplačila dolga                                          0
IX. Neto zadolževanje                                          0
X. Povečanje sredstev na računih                               0
3. člen
Pregled prihodkov in odhodkov ter računa financiranja je zajet v bilanci prihodkov in odhodkov, ki je sestavni del odloka.
4. člen
Sredstva proračuna se zagotavljajo uporabnikom proračuna, ki so v posebnem delu proračuna določeni kot nosilci postavk (v nadaljnjem besedilu: uporabniki).
Sredstva proračuna se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni v proračunu in če so izpolnjeni vsi z zakonom ali drugim aktom predpisani pogoji.
Uporabniki smejo v imenu občine prevzemati obveznosti le v okviru sredstev, ki so v proračunu predvidena za posamezne namene.
Sredstva proračuna se uporabljajo za plačevanje že opravljenih storitev in dobav. Dogovarjanje predplačil je možno le ob primernem zavarovanju predplačil.
Sredstva za nabavo blaga, storitev in gradenj se oddajo skladno z zakonom o javnih naročilih in navodilom o oddaji naročil malih vrednosti.
5. člen
Sredstva se delijo med letom enakomerno med vse uporabnike, kot mesečne akontacije v okviru doseženih prihodkov in v odvisnosti od zapadlosti obveznosti in ob upoštevanju likvidnostnega položaja občinskega proračuna, če ni v zakonu, posebnem aktu občine, splošnem delu proračuna ali s pogodbo oziroma dogovorom med občino in uporabnikom drugače določeno.
Sredstva za plače, prispevke delodajalca in osebne prejemke delavcev občinske uprave in delavcev v javnih zavodih se zagotavljajo po merilih in na način, kot je določeno v zakonu o izvrševanju proračuna RS, v skladu s kolektivno pogodbo in v skladu z zakonom.
Sredstva, ki jih proračunski porabniki dosežejo z lasno dejavnostjo, se uporabljajo za pokrivanje materialnih stroškov, investicijskega vzdrževanja in investicij, če ni z zakonom ali odlokom drugače določeno.
6. člen
Sredstva splošne proračunske rezervacije za financiranje posameznih namenov javne porabe, ki jih ob sprejemanju proračuna ni bilo mogoče predvideti ali zagotoviti zadostnih sredstev se zagotavljajo v skladu z 42. členom zakona o javnih financah.
7. člen
Sredstva proračunske rezerve občine se oblikujejo največ v višini 1,5% prejemkov proračuna. Del sredstev se izloča v rezervo začasno mesečno, dokončno pa po zaključnem računu proračuna za preteklo leto. Sredstva se uporabljajo za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč.
8. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovorna županja oziroma od nje pooblaščena oseba.
Za zakonitost, upravičenost in namembnost porabe odgovarjajo županja in sopodpisniki naloga in odredbe. Za neizterjane davčne in nedavčne prihodke odgovarja županja.
9. člen
Županja lahko prerazporedi sredstva proračuna na posameznem področju oziroma pri neposrednem uporabniku:
– če nastanejo za to utemeljeni razlogi, ker planiranih sredstev na določenih postavkah zaradi objektivnih razlogov ne bo mogoče porabiti v proračunskem letu, na drugih postavkah pa so izkazane potrebe po povečanju sredstev;
– če se na določenih postavkah izkažejo prihranki, na drugih pa nastane potreba po dodatnih sredstvih;
– če to narekuje dinamika izvajanja investicij in realizacija.
O prerazporeditvah županja šestmesečno poroča občinskemu svetu.
10. člen
Za zakonitost, upravičenost in namembnost porabe sredstev javnih zavodov oziroma drugih porabnikov proračuna odgovarjajo direktorji oziroma predstojniki in vodja računovodstva pri zavodu oziroma drugemu porabniku proračuna.
Javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanoviteljica je Občina Tabor, se smejo zadolževati le s soglasjem ustanovitelja. Izdana soglasja se štejejo v obsegu možnega zadolževanja občin.
Občina sme dati poroštvo za izpolnitev obveznosti javnih podjetij in zavodov, katerih ustanoviteljica je, vendar največ 5% zagotovljene porabe v letu v katerem daje poroštvo.
Javni zavodi, katerih ustanoviteljica je Občina Tabor morajo na zahtevo za finance pristojnega organa občine, prosta denarna sredstva najprej ponuditi proračunu, če je to potrebno za zagotavljanje likvidnosti oziroma za izvrševanje proračuna.
O soglasju in poroštvu iz drugega in tretjega odstavka tega člena odloča občinski svet.
11. člen
Da bi občinski svet lahko opravljal nadzor nad namenskostjo in učinkovitostjo gospodarjenja s sredstvi občinskega proračuna, morajo uporabniki proračunskih sredstev občinskemu svetu:
– dostaviti obrazložen finančni načrt v roku, ki ga določi župan,
– najmanj polletno, na zahtevo občinskega sveta pa tudi večkrat letno, poročati o izvršitvi posameznih nalog, za katere so jim zagotovljena sredstva iz občinskega proračuna,
– dostaviti zaključni račun in poročilo o poslovanju v preteklem letu do 28. februarja v tekočem letu.
12. člen
Za ureditev vseh tistih določb, ki so povezane z javnimi financami občine in proračunom in niso urejene s tem odlokom, se smiselno oziroma neposredno uporabljajo zakonska določila in ostali sprejeti občinski akti.
13. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS. Uporablja se od 1. januarja 2001.
Št. 013/01-2/1
Tabor, dne 30. januarja 2001.
Županja
Občine Tabor
Vida Slakan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti