Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2001 z dne 9. 3. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2001 z dne 9. 3. 2001

Kazalo

1049. Program priprave zazidalnega načrta "Lopan", stran 1707.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/99 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter 21. člena statuta Občine Mislinja (Uradni list RS, št. 8/00 – prečiščeno besedilo in 115/00) je Občinski svet občine Mislinja na 23. seji dne 28. 2. 2001 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
zazidalnega načrta »Lopan«
1. UVOD
1. člen
S tem programom se podrobneje določajo vsebina in obseg potrebnih strokovnih podlag in drugih nalog, ki jih je potrebno opraviti v postopku priprave in sprejema zazidalnega načrta »Lopan« (v nadaljevanju: ZN), subjekti, ki sodelujejo pri izdelavi, način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti, roki za posamezne faze izdelave ZN ter sredstva, potrebna za pripravo ZN.
2. OBMOČJE UREJANJA ZN
2. člen
Po veljavnem družbenem planu Občine Slovenj Gradec za obdobje 1986 do 1990 in njegovih sprememb in dopolnitev (Uradni list SRS, št. 17/87 in 23/89 ter Uradni list RS, št. 22/91) za območje nove Občine Mislinja je za območje Lopan mlin predvidena izdelava zazidalnega načrta. Predvidena je izdelava programske zasnove in izdelava variantnih rešitev urejanja predmetnega območja. Na območju ZN je predvidena izgradnja objektov za centralne dejavnosti Občine Mislinja in delno stanovanj v izkoriščenih podstrešnih prostorih.
Območje ZN obsega zemljišča parc. št. 842/1, 807/1, 806, 842/37 in znaša približno 20.600 m2.
3. OSNOVE ZA PRIPRAVO
1. Naročnik in izdelovalec ZN
3. člen
Naročnik in investitor je Občina Mislinja, Šolska cesta 34. p. Mislinja. Izdelovalec ZN je bil izbran kot najugodnejši na podlagi zbiranja ponudb za izbor izvajalca za izdelavo ZN, ki ga je pripravila in izvedla občina upoštevaje določila zakona o javnih naročilih (Uradni list RS, št. 24/97).
2. Zakonske podlage in obseg priprave ZN
Pri izdelavi ZN bodo upoštevani naslednji predpisi:
– zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86, in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, in 44/97),
– navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85),
– zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) ter na njegovi podlagi sprejeti podzakonski akti,
– zakon o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 59/96),
– zakon o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99),
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Mislinja s spremembami in dopolnitvami (Uradni list SRS, št. 17/87 in 23/89 ter Uradni list RS, št. 22/91),
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– podatki o varstvu naravne in kulturne dediščine,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve obravnavanih in sosednjih območjih, prometne rešitve...).
– drugi predpisi, ki veljajo za posamezne sestavine ter predmete poslovanja tangiranih gospodarskih javnih služb.
Priprava ZN bo obsegala izdelavo tekstualnega dela (odlok z ustrezno obrazložitvijo, utemeljitvami, opisi, pojasnili in podobno) in grafičnega dela v fazi osnutka, predloga in končnega elaborata ZN.
V postopku bodo pridobljena tudi ustrezna soglasja.
S postopkom sprejema ZN se obenem predhodno izdela in sprejme tudi programska zasnova za predmetni ZN.
Izdelava osnutka ZN mora obvezno vključevati: geološko raziskavo terena, variantne rešitve pozidave, pri čemer se ne priporoča gradnja objektov višjih od pritličja, nadstropja in izkoriščenega podstrešja, prometno ureditev območja, zagotovitev lokacije za občasno oskrbo območja. Pri izdelavi osnutka ZN je potrebno upoštevati tudi funkcionalno povezanost s sosednimi območji.
4. PRIPRAVA ZN
1. Gradivo za pridobivanje pogojev za pripravo osnutka ZN
5. člen
Izdelovalec ZN bo pripravil primerno gradivo za pridobivanje pogojev organov in organizacij, ki morajo pred začetkom priprave osnutka ZN podati pogoje in mnenja za njegovo pripravo. Gradivo bo vsebovalo kratek opis problematike in navedbo, kaj pričakujemo od pogojedajalcev.
2. Organi in organizacije, ki morajo pred začetkom izdelave osnutka ZN podati mnenja in pogoje
Pred začetkom priprave ZN morajo v skladu s 35. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor pogoje oziroma mnenja za njegovo pripravo podati naslednji organi in organizacije:
– Podjetje za urejanje hudournikov – PUH Ljubljana,
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec,
– Telekom Slovenije, PE Maribor,
– Elektro Celje, PE Slovenj Gradec.
Kolikor se v postopku priprave ZN ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi od drugih organov in organizacij, ki niso našteta v prejšnjem odstavku, se le ta pridobijo v postopku.
Če kateri od navedenih organov in organizacij v 30 dneh od prejema vloge ne poda pogoje, se bo štelo, da pogojev nima oziroma, da s predloženo dokumentacijo soglaša.
3. Izdelava osnutka ZN
Na podlagi razpoložljivih pogojev organov in organizacij, navedenih v predhodni točki tega programa, bo izdelovalec ZN pripravil osnutek ZN.
Osnutek ZN bo vseboval:
1. tekstualni del s potrebnimi opisi, obrazložitvami, ponazoritvami in utemeljitvami določil ZN ter pogoje organov in organizacij,
2. kartografski del s potrebnimi izseki in prikazi na PKN in TTN v merilu 1 : 5000 in podrobnejše urejanje v večjem merilu 1 : 1000, 1 : 500, detajli,
3. osnutek odloka o ZN z vsebino, kot jo določa zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor ter navodilo vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov.
5. SPREJEMANJE ZN
1. Sklep o javni razgrnitvi osnutka ZN
5. člen
Ko Občinski urad občine Mislinja ugotovi, da osnutek ZN vsebuje vse sestavine, opredeljene v zakonu o urejanju naselij in drugih posegov v prostor ter navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov, predlaga županu, da osnutek ZN javno razgrne.
2. Javna razgrnitev osnutka ZN
V skladu s 37. in 38. členom zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor župan Občine Mislinja sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka ZN, ki se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Mislinja ter traja 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi.
V času javne razgrnitve Občinski urad Mislinja organizira javno obravnavo. Občani bodo o javni obravnavi obveščeni na krajevno običajen način.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne in ustne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ZN.
V času javne razgrnitve se osnutek ZN posreduje v obravnavo pristojnemu odboru občinskega sveta in Občinskemu svetu občine Mislinja.
3. Usklajevanje po končani javni razgrnitvi
Po javni razgrnitvi bo izdelovalec ZN zbrane pripombe in predloge strokovno obdelal ter do njih pripravil strokovna stališča z opredelitvijo ali se pripomba upošteva ali ne.
Župan Občine Mislinja, na podlagi strokovnih stališč, zavzame stališče do pripomb in predlogov podanih v času javne razgrnitve in javnih obravnav.
4. Priprava usklajenega predloga ZN
Na podlagi stališč župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnave bo izdelovalec ZN osnutek ZN dopolnil v predlog ZN.
Predlog ZN bo vseboval enake sestavine kot osnutek ZN s tem, da se bo poleg vsebinskih sprememb zaradi upoštevanja pripomb in predlogov k osnutku ZN vseboval tudi soglasja pristojnih organov in organizacij k ZN.
5. Organi in organizacije, ki morajo podati soglasja k predlogu ZN
Na usklajeni predlog ZN bo izdelovalec ZN pridobil soglasja pristojnih organov in organizacij.
V skladu z zakonskimi pooblastili morajo podati soglasje k predlogu ZN naslednji organi in organizacije:
– Podjetje za urejanje hudournikov – PUH Ljubljana,
– Javno komunalno podjetje Slovenj Gradec,
– Telekom Slovenije, PE Maribor,
– Elektro Celje, PE Slovenj Gradec.
V primeru, da kdo od navedenih organov in organizacij o izdaji soglasja ne bo odločil v 30 dneh po prejemu zahteve, se bo štelo, da s predlogom ZN soglaša.
6. Sprejetje odloka o ZN
Župan bo usklajene predloge ZN s pridobljenimi soglasji organov in organizacij posredoval v sprejetje Občinskemu svetu občine Mislinja.
Ta jih sprejme z odlokom. Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
6. ROKI ZA PRIPRAVO ZN
6. člen
ZN bomo pripravljali v naslednjih rokih:
– pridobitev pogojev za pripravo in priprava osnutka ZN najkasneje do 31. 3. 2001,
– osnutek ZN v 7 dneh po preteku roka za izdajo pogojev oziroma soglasij organov in organizacij,
– javna razgrnitev in obravnava osnutka ZN 30 dni,
– strokovna stališča do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnav 7 dni po zaključku javne razgrnitve,
– župan Občine Mislinja zavzame stališče do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in obravnav,
– na podlagi stališč župana izvajalec v 14 dneh pripravi predloge ZN,
– organi in organizacije bodo o izdaji soglasij k predlogu ZN odločili v 30 dneh po prejemu usklajenega predloga ZN,
– Občinski svet občine Mislinja sprejme odloke o ZN,
– odloki se objavijo v Uradnem listu RS.
7. FINANCIRANJE PRIPRAVE ZN
7. člen
Sredstva za pripravo ZN se zagotavljajo v proračunu Občine Mislinja.
8. VELJAVNOST PROGRAMA PRIPRAVE ZN
8. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35005-00002/2000
Mislinja, dne 1. marca 2001.
Župan
Občine Mislinja
Mirko Grešovnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti