Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2001 z dne 1. 2. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2001 z dne 1. 2. 2001

Kazalo

436. Pravilnik o ekstrakcijskih topilih, stran 657.

Na podlagi 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) in petega odstavka 6. člena zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki pridejo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00) izdaja minister, pristojen za kmetijstvo in prehrano v soglasju z ministrom, pristojnim za zdravstvo
P R A V I L N I K
o ekstrakcijskih topilih*
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa ekstrakcijska topila, ki se, kot pomožna tehnološka sredstva sama po sebi ne uživajo kot živilo in so namenjena predelavi surovin, proizvodnji živil in njihovih sestavin. Ekstrakcijska topila in pogoji njihove uporabe znotraj največjega dopustnega ostanka topila v živilu ali njegovi sestavini, so navedeni v prilogi tega pravilnika, ki je njegov sestavni del.
Določbe tega pravilnika se ne uporabljajo za ekstrakcijska topila, ki se sama po sebi ne uživajo kot živilo in se uporabljajo v proizvodnji aditivov za živila ter vitaminov in drugih prehranskih dodatkov za obogatitev hranilne vrednosti živil, razen če so navedena v prilogi tega pravilnika.
2. člen
Ekstrakcijsko topilo je topilo, ki se uporablja pri predelavi surovin, proizvodnji živil ali njihovih sestavin oziroma primesi (postopek ekstrakcije), vendar utegne imeti za posledico nenamerno, a tehnološko neizogibno prisotnost ostankov teh snovi ali njenih derivatov v živilu ali njegovi sestavini.
Topilo je vsaka snov za raztapljanje živila ali katerekoli sestavine tega živila vključno z nečistočami v ali na živilu.
3. člen
Voda, kateri so lahko dodane snovi za uravnavanje kislosti ali bazičnosti, druge snovi živila, ki imajo lastnosti topila in etanol se lahko uporabljajo kot ekstrakcijsko topilo za proizvodnjo živil ali njihovih sestavin pod pogoji določenimi s tem pravilnikom.
Ekstrakcijska topila se uporabljajo tudi za razredčevanje in raztapljanje arom, in sicer za ekstrakcijo arom iz naravnih aromatičnih snovi.
II. POSEBNE DOLOČBE
4. člen
Ekstrakcijska topila morajo ustrezati naslednjim pogojem čistosti:
1. ne smejo vsebovati toksikološko nevarne količine kateregakoli elementa ali snovi;
2. če ni posebej drugače določeno, ne smejo vsebovati:
a) arzena več kot 1mg/kg,
b) svinca več kot 1mg/kg in
3. glede čistosti ustrezati tudi drugim kriterijem, če so ti predpisani.
5. člen
Ekstrakcijska topila, ki se uporabljajo pri predelavi surovin, proizvodnji živil in njihovih sestavin, morajo imeti na embalaži označbe:
1. ime ekstrakcijskega topila;
2. da je ekstrakcijsko topilo primerno za ekstrakcijo živil ali njihovih sestavin;
3. serijo (lot);
4. ime in naslov oziroma firmo in sedež proizvajalca ali tistega, ki ekstrakcijsko topilo pakira; v primeru uvoza pa ime in naslov oziroma firmo in sedež uvoznika, zastopnika tujega proizvajalca oziroma druge fizične ali pravne osebe, ki ekstrakcijsko topilo dajo v promet v Sloveniji in ime in naslov proizvajalca ali državo proizvajalca;
5. neto količino v volumskih enotah;
6. pogoje shranjevanja, če je to potrebno in pogoje uporabe v skladu s prilogo.
Podatki iz 3., 4., 5. in 6. točke prejšnjega odstavka so lahko navedeni samo v spremnih dokumentih, če so le-ti poslani pred ali hkrati s serijo (lot).
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
6. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika prenehata veljati določbi tretjega odstavka 33. člena in četrtega odstavka 35. člena pravilnika o aditivih za živila (Uradni list RS, št. 2/00 in 45/00), ki se nanašata na pomožna sredstva v proizvodnji, in sicer sredstva za topljenje in ekstrakcijo.
Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena, se določbi tretjega odstavka 33. člena in četrtega odstavka 35. člena pravilnika o aditivih za živila (Uradni list RS, št. 2/00 in 45/00), ki se nanašata na pomožna sredstva v proizvodnji, in sicer sredstva za topljenje in ekstrakcijo, lahko uporabljajo do 31. 12. 2002.
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 324-01-17/00
Ljubljana, dne 9. januarja 2000.
mag. Franc But, univ. dipl. inž. l. r.
Minister
za kmetijstvo,
gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
Minister
za zdravstvo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti