Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2001 z dne 18. 1. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2001 z dne 18. 1. 2001

Kazalo

217. Sklep o podrobnejših pravilih za izračun minimalnega kapitala zavarovalnic, stran 311.

Agencija za zavarovalni nadzor na podlagi 4. točke 109. člena zakona o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 13/00 in 91/00) v okviru izračuna kapitala in kapitalskih zahtev izdaja
S K L E P
o podrobnejših pravilih za izračun minimalnega kapitala zavarovalnic
Opredelitve pojmov oziroma razlage izrazov
1. člen
Za potrebe tega sklepa pomenijo izrazi:
1. “ZZavar“ zakon o zavarovalništvu (Uradni list RS, št. 13/00 in 91/00);
2. “dodatno nezgodno zavarovanje“ je zavarovanje iz zavarovalne vrste nezgodnih zavarovanj, za katero se uporabljajo podobne verjetnostne tabele in izračuni kot za življenjska zavarovanja in se lahko sklepajo samo hkrati z življenjskim zavarovanjem;
3. “kompozitna zavarovalnica“ je zavarovalnica, ki opravlja zavarovalne posle v skupini življenjskih in premoženjskih zavarovanj v smislu 354. člena ZZavar.
Predmet sklepa
2. člen
Ta sklep določa podrobnejša pravila za izračun minimalnega kapitala zavarovalnic in pozavarovalnic iz 110. in 111. člena ZZavar, ločeno za zavarovalne posle v skupini premoženjskih zavarovanj in zavarovalne posle v skupini življenjskih zavarovanj ter za kompozitne zavarovalnice.
Kompozitne zavarovalnice
3. člen
(1) Zajamčeni kapital kompozitne zavarovalnice se izračuna kot seštevek zajamčenega kapitala za premoženjska zavarovanja v smislu drugega odstavka v povezavi s petim odstavkom 112. člena ZZavar in zajamčenega kapitala za življenjska zavarovanja v smislu tretjega odstavka 112. člena ZZavar (354. člen ZZavar).
(2) Minimalni kapital kompozitne zavarovalnice se izračuna kot seštevek minimalnega kapitala za premoženjska zavarovanja in minimalnega kapitala za življenjska zavarovanja.
(3) Kompozitna zavarovalnica sestavi in predloži Agenciji za zavarovalni nadzor potrebne izpolnjene obrazce kot sestavni del letnega poslovnega poročila v smislu določil 158. člena ZZavar in v okviru trimesečnih poročil v smislu 139. člena ZZavar v povezavi s 140. členom ZZavar.
(4) Potrebni obrazci, ki jih kompozitna zavarovalnica predloži Agenciji za zavarovalni nadzor so:
– pomožni obrazec POM,
– obrazec MKP za zavarovalno skupino premoženjskih zavarovanj ter
– obrazce za skupino življenjskih zavarovanj, in sicer MKZ-1, MKZ-2 in MKZ-3, ter
– izkaz zahtevanega minimalnega kapitala na obrazcu MK.
(5) Pri izpolnjevanju obrazcev zavarovalnica upošteva določila tega sklepa, ki veljajo za zavarovalne posle iz skupine premoženjskih zavarovanj in iz skupine življenjskih zavarovanj.
(6) Kompozitna zavarovalnica, ki opravlja zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, se sama odloči ali prikaže kapitalske zahteve za ta zavarovanja na obrazcih za skupino premoženjskih zavarovanj v povezavi z obrazcem MKZ-1 ali pa prikaže kapitalske zahteve za ta zavarovanja na obrazcih za skupino življenjskih zavarovanj in ne izpolni podatkov za zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, na obrazcu MKP.
Zavarovalni posli v skupini premoženjskih zavarovanj
4. člen
Zavarovalnica sestavi in predloži Agenciji za zavarovalni nadzor:
– pomožni obrazec POM,
– obrazec MKP za zavarovalno skupino premoženjskih zavarovanj in
– izkaz zahtevanega minimalnega kapitala na obrazcu MK kot sestavni del letnega poslovnega poročila v smislu določil 158. člena ZZavar in v okviru trimesečnih poročil v smislu 139. člena ZZavar v povezavi s 140. členom ZZavar.
5. člen
Pri določanju zneskov škod in škodnih rezervacij mora zavarovalnica predhodno izpolniti pomožni obrazec POM.
Zavarovalni posli v skupini življenjskih zavarovanj
6. člen
Zavarovalnica sestavi in predloži Agenciji za zavarovalni nadzor izpolnjene obrazce:
– pomožni obrazec POM,
– MKZ-1, MKZ-2 in MKZ-3 ter
– izkaz zahtevanega minimalnega kapitala na obrazcu MK kot sestavni del letnega poslovnega poročila v smislu določil 158. člena ZZavar in v okviru trimesečnih poročil v smislu 139. člena ZZavar v povezavi s 140. členom ZZavar.
7. člen
Višina minimalnega kapitala zavarovalnice, ki opravlja zavarovalne posle v skupini življenjskih zavarovanj, se ločeno računa za zavarovalne vrste, opredeljene v drugem odstavku 2. člena ZZavar:
I. življenjska zavarovanja, razen zavarovanj pod točkami od II do V,
II. zavarovanja za primer poroke oziroma rojstva,
III. življenjska zavarovanja vezana na enote investicijskih skladov,
IV. zavarovanja s kapitalizacijo izplačil,
V. tontine,
in za:
VI. zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar,
VII. dodatna nezgodna zavarovanja.
8. člen
(1) V obrazcu MKZ-1 se v seštevku pod kolono Skupaj v vrstici 8 oziroma 16 ne upošteva zneska iz vrstice 8 oziroma 16 v koloni VI. zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar.
(2) V obrazcu MKZ-1 se pod kolono Skupaj v vrstici 17 vpiše znesek iz vrstice 15 (dodatno nezgodno zavarovanje) obrazca MKZ-3.
(3) V obrazec MKZ-1 se pod kolono Skupaj v vrstico 18 vnese znesek iz vrstice 15 (zdravstveno zavarovanje, za katero veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar) obrazca MKZ-3.
(4) V obrazcu MKZ-1 se pod kolono Skupaj v vrstico 19 za zavarovalno vrsto “tontine“ vnese znesek, ki se izračuna kot kapitalizirana vrednost premoženja za to zavarovanje, pomnožena z 0,01.
9. člen
Za zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, se v vrstico 14 obrazca MKZ-3 vnese znesek iz vrstice 16 kolona VI. obrazca MKZ-1.
10. člen
Pri določanju zneskov škod in škodnih rezervacij mora zavarovalnica predhodno izpolniti pomožni obrazec POM.
Pomožni obrazec
11. člen
(1) Pomožni obrazec POM služi za ugotovitev prevladujočega deleža, ki je osnova za določitev upoštevanega obdobja pri izračunu povprečne odškodnine.
(2) Izračun povprečne letne odškodnine na obrazcu POM se opravi ločeno za:
– skupino premoženjskih zavarovanj, razen zdravstvenih zavarovanj, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar,
– zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar,
– dodatna nezgodna zavarovanja.
(3) Zavarovalnica sklepa zavarovanja, ki v prevladujočem deležu krijejo nevarnosti kredita, nevihte, toče ali pozebe, če je delež premije za ta zavarovanja v obračunskem letu večji od 50% skupne premije za skupino premoženjskih zavarovanj, kar ugotovi z izračunom na obrazcu POM.
(4) V primeru, če se upošteva obdobje zadnjih treh let, zavarovalnica vnese na pomožni obrazec “POM – Podatki za izračun povprečne letne odškodnine“ podatke za zadnja tri leta.
(5) V primeru, če se upošteva obdobje zadnjih sedmih let, zavarovalnica vnese na pomožni obrazec “POM – Podatki za izračun povprečne letne odškodnine“ podatke za zadnjih sedem let.
(6) Zavarovalnica, ki sklepa zavarovanja v skupini premoženjskih zavarovanj razen zdravstvenih zavarovanj, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, ugotovi na obrazcu “POM – Podatki za izračun povprečne letne odškodnine“:
– znesek obračunanih kosmatih škod v upoštevanem obdobju v vrstici 6 kolona “Skupaj“ in jih prenese v vrstico 18 obrazca MKP,
– znesek kosmate škodne rezervacije na koncu upoštevanega obdobja v vrstici 9 kolona “a“ in ga vnese v vrstico 19 obrazca MKP,
– znesek kosmate škodne rezervacije na koncu upoštevanega obdobja v vrstici 9 kolona “d“ oziroma kolona “h“, če gre za upoštevano obdobje sedmih let, in ga vnese v vrstico 20 obrazca MKP kot kosmato škodno rezervacijo na začetku upoštevanega obdobja.
(7) Zavarovalnica, ki sklepa v skupini življenjskih zavarovanj dodatna nezgodna oziroma zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, ugotovi na obrazcu “POM – Podatki za izračun povprečne letne odškodnine“ ločeno za ti dve zavarovanji:
– znesek obračunanih kosmatih škod v upoštevanem obdobju v vrstici 6 kolona “Skupaj“ in jih prenese v vrstico 2 obrazca MKZ-3,
– znesek kosmate škodne rezervacije na koncu upoštevanega obdobja v vrstici 9 kolona “a“ in ga vnese v vrstico 3 obrazca MKZ-3,
– znesek kosmate škodne rezervacije na koncu upoštevanega obdobja v vrstici 9 kolona “d“ in ga vnese v vrstico 4 obrazca MKZ-3 kot kosmato škodno rezervacijo na začetku upoštevanega obdobja.
Pozavarovanje
12. člen
(1) Kapital pozavarovalnice mora biti vedno najmanj enak kapitalskim zahtevam, izračunanim z uprabo premijskega oziroma škodnega količnika, in sicer tistim od obeh, ki da večji rezultat (prvi odstavek 110. člena ZZavar).
(2) Pozavarovalnica pri ugotovitvi minimalnega kapitala pozavarovalnice smiselno uporablja določila tega sklepa, ki se nanašajo na zavarovalne posle v skupini premoženjskih zavarovanj.
(3) Ne glede na določilo prvega in drugega odstavka tega člena mora pozavarovalnica, ki oblikuje matematične rezervacije, smiselno uporabljati določila, ki veljajo za kompozitno zavarovalnico.
Dopolnilna zdravstvena zavarovanja
13. člen
(1) Izračun minimalnega kapitala za dopolnilna zdravstvena zavarovanja, opredeljena v sedmem odstavku 2. člena ZZavar, se opravi v skladu s tem sklepom tako, kot je v tem sklepu določeno za zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar.
(2) Zavarovalnica izkaže podatke za dopolnilna zdravstvena zavarovanja iz prvega odstavka tega člena skupaj s podatki za zdravstvena zavarovanja, za katera veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar.
Trimesečna poročila
14. člen
(1) V primeru trimesečnih poročil se upoštevajo drseči podatki, ki zajemajo obdobje enega leta (treh oziroma sedmih let), in sicer:
– za prvo četrtletje se upoštevajo podatki iz obdobja od 1. 4. predhodnega leta (tekoče leto - 3 oziroma tekoče leto - 7) do 31. 3. tekočega leta,
– za drugo četrtletje se upoštevajo podatki iz obdobja od 1. 7. predhodnega leta (tekoče leto - 3 oziroma tekoče leto - 7) do 30. 6. tekočega leta,
– za tretje četrtletje se upoštevajo podatki iz obdobja od 1.10. predhodnega leta (tekoče leto - 3 oziroma tekoče leto - 7) do 30. 9. tekočega leta.
(2) Zavarovalnica mora izpolnjene obrazce za prvo, drugo in tretje četrtletje predložiti Agenciji za zavarovalni nadzor v roku enega meseca po izteku četrtletja.
(3) Ne glede na določbo drugega odstavka tega člena, mora pozavarovalnica izpolnjene obrazce za prvo, drugo in tretje četrtletje predložiti Agenciji za zavarovalni nadzor v roku dveh mesecev po izteku četrtletja.
Novonastale zavarovalnice
15. člen
(1) Zavarovalnice, ki so pridobile dovoljenje za opravljanje zavarovalnih poslov v skupini premoženjskih zavarovanj, morajo za prvo obračunsko letu predložiti izračun minimalnega kapitala na osnovi premijskega in škodnega količnika.
(2) Izračun minimalnega kapitala za prvo obračunsko leto na osnovi premijskega in škodnega količnika naredi zavarovalnica na osnovi podatkov prvega obračunskega leta.
(3) Izračun škodnega količnika za naslednja obračunska leta naredi zavarovalnica na osnovi:
– podatkov 1. in 2. obračunskega leta za 2. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2. in 3. obračunskega leta za 3. obračunsko leto,
– podatkov ustreznih obračunskih let za naslednja obračunska leta v skladu z določili tega sklepa.
(4) Ne glede na tretji odstavek tega člena, zavarovalnica, ki izključno oziroma v prevladujočem deležu sklepa zavarovanja, ki krijejo nevarnosti kredita, nevihte, toče ali pozebe, izračuna škodni količnik za naslednja obračunska leta na osnovi:
– podatkov 1. in 2. obračunskega leta za 2. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2. in 3. obračunskega leta za 3. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2., 3. in 4. obračunskega leta za 4. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2., 3., 4. in 5. obračunskega leta za 5. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2., 3., 4., 5. in 6. obračunskega leta za 6. obračunsko leto,
– podatkov 1., 2., 3., 4., 5., 6. in 7. obračunskega leta za 7 obračunsko leto,
– podatkov ustreznih obračunskih let za naslednja obračunska leta v skladu z določili tega sklepa.
(5) Zavarovalnice, ki pridobijo dovoljenje za opravljanje poslov v skupini življenjskih zavarovanj, naredijo izračun minimalnega kapitala za prvo obračunsko leto v skladu z določbami tega sklepa, ki veljajo za življenjska zavarovanja. Pri izračunu minimalnega kapitala za dodatno nezgodno zavarovanje in zdravstveno zavarovanje, za katero veljajo določila šestega odstavka 110. člena ZZavar, smiselno upoštevajo določila prvega, drugega in tretjega odstavka tega člena.
(6) Ne glede na določilo prvega odstavka 14. člena tega sklepa se v prvem letu poslovanja zavarovalnice upoštevajo podatki od datuma začetka sklepanja zavarovanj. V drugem in naslednjih letih poslovanja zavarovalnice se glede izračuna premijskega in škodnega količnika za posamezna četrtletja smiselno uporabljajo določila tretjega in četrtega odstavka 15. člena v povezavi s prvim odstavkom 14. člena tega sklepa.
Način poročanja
16. člen
Zavarovalnica predloži Agenciji za zavarovalni nadzor s tem sklepom predpisane obrazce na papirju in v elektronski obliki.
Prehodne določbe
17. člen
(1) Ne glede na določbo drugega odstavka 14. člena tega sklepa mora zavarovalnica, ki je imela na dan uveljavitve ZZavar dovoljenje za poslovanje, Agenciji za zavarovalni nadzor predložiti trimesečna poročila za obračunsko leto 2001 v roku dveh mesecev po izteku četrtletja.
(2) Zavarovalnica, ki je imela na dan uveljavitve ZZavar dovoljenje za poslovanje, naredi izračun minimalnega kapitala v okviru trimesečnih poročil po premijskem količniku prvič za obdobje od 1. 7. 2001 do 30. 6. 2002 na dan 30. 6. 2002. Naslednje trimesečno poročilo zavarovalnica naredi za obdobje od 1. 4. 2002 do 31. 3. 2003 na dan 31. 2. 2003.
(3) Zavarovalnica, ki je imela na dan uveljavitve ZZavar dovoljenje za poslovanje, naredi izračun minimalnega kapitala po škodnem količniku v okviru trimesečnih poročil, ne glede na višino prevladujočega deleža, za triletno obdobje, prvič za obdobje od 1. 7. 2001 do 30. 6. 2004 na dan 30. 6. 2004. Naslednje trimesečno poročilo zavarovalnica naredi za obdobje od 1. 4. 2002 do 31. 3. 2005 na dan 31. 3. 2005.
(4) Zavarovalnica, ki je imela na dan uveljavitve ZZavar dovoljenje za poslovanje, naredi izračun minimalnega kapitala po škodnem količniku v okviru trimesečnih poročil, glede na prevladujoči delež, za sedemletno obdobje prvič za obdobje od 1. 7. 2001 do 30. 6. 2008 na dan 30. 6. 2008. Naslednje četrtletno poročilo na osnovi sedemletnega upoštevanega obdobja zavarovalnica naredi za obdobje od 1. 4. 2002 do 31. 3. 2009 na dan 31. 3. 2009.
Uveljavitev in uporaba sklepa
18. člen
(1) Ta sklep začne veljati petnajst dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Zavarovalnice, ki so imele na dan uveljavitve ZZavar dovoljenje za poslovanje, so dolžne ravnati v skladu s tem sklepom od dneva uskladitve svojega poslovanja z ZZavar, vendar najkasneje od dne 3. 3. 2001.
Ljubljana, dne 11. januarja 2001.
Predsednik
Strokovnega sveta
Agencije za zavarovalni nadzor
dr. France Križanič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti