Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000

Kazalo

4951. Pravilnik o športnih objektih v Občini Slovenska Bistrica, stran 12005.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00) in zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98) ter 10. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95 in 72/99) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 18. redni seji dne 4. 12. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o športnih objektih v Občini Slovenska Bistrica
SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določajo način upravljanja in koriščenja javnih športnih objektov ter pogoji, merila in postopki za razdelitev proračunskih sredstev, ki so namenjena za športne objekte v Občini Slovenska Bistrica.
JAVNI ŠPORTNI OBJEKTI
2. člen
Javni športni objekti po tem pravilniku so objekti, ki jih je Občina Slovenska Bistrica s sklepom občinskega sveta, št. 10/032-01/4-10/1999, z dne 29. 3. 1999 (Uradni list RS, št. 28/99) razglasila za javne športne objekte oziroma objekte občinskega pomena ter ostali objekti, katerih zemljiškoknjižni lastnik je Občina Slovenska Bistrica (v nadaljevanju besedila: javni športni objekti).
3. člen
Z javnimi športnimi objekti v Občini Slovenska Bistrica, v skladu z odlokom o ustanovitvi Zavoda za šport Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 27/98), upravlja Zavod za šport Slovenska Bistrica. Zavod za šport lahko s pogodbo za upravljanje določenega športnega objekta pooblasti drug javni zavod, krajevno skupnost, društvo oziroma druge pravne osebe.
4. člen
Zavod za šport Slovenska Bistrica zagotavlja drugim upravljavcem sredstva za povračilo stroškov upravljanja, v skladu z merili in v obsegu, kot jih določi svet zavoda v okviru finančnega plana Zavoda za šport.
UPORABA JAVNIH ŠPORTNIH OBJEKTOV
a) Medsebojna razmerja med upravljavci in uporabniki
5. člen
Upravljalec in uporabnik v pogodbi o uporabi športnega objekta določita: ceno uporabe za 60 minut uporabe objekta in spremljajočih prostorov, obdobje in urnik uporabe objekta, površino objekta, ki se bo uporabljala in druge pogoje uporabe.
Upravljavec mora uporabniku v terminu, določenem v pogodbi iz prejšnjega člena, omogočiti nemoten vstop in nemoteno uporabo objekta. Uporabnik mora biti o spremembah terminov ali o tem, da v določenem terminu ne bo mogel uporabljati objekta, obveščen najkasneje 7 dni pred terminom. Za termine, v katerih uporabnik po krivdi upravljavca ne more uporabljati objekta, upravljavec ni opravičen zaračunavati uporabe.
Uporabnik mora v času uporabe športnega objekta upoštevati hišni red upravljavca. V primeru povzročene škode na objektu oziroma opremi, kar se zapisniško ugotovi, je dolžan strošek odprave škode poravnati.
6. člen
Upravljavci naj zagotavljajo možnost uporabe javnih športnih objektov vsak dan med 7. in 22. uro.
7. člen
Prednostno pravico uporabe športnega objekta imajo uporabniki po naslednjem vrstnem redu:
– javni vzgojno-izobraževalni zavodi, za potrebe izvajanja svoje zakonsko predpisane dejavnosti,
– izvajalci nacionalnega programa športa,
– športna društva, ki so registrirana v kraju lokacije športnega objekta,
– posamezniki ali interesne skupine s stalnim prebivališčem v kraju lokacije športnega objekta za izvajanje športne in rekreativne dejavnosti,
– ostali uporabniki športnega objekta.
b) Oblikovanje cen uporabe športnih objektov
8. člen
S tem pravilnikom Občina Slovenska Bistrica določa način oblikovanja cen uporabe športnih objektov in športnih površin. Ceno določi upravljalec športnega objekta oziroma površine za čas 60 minut uporabe. Cenik uporabe po tem členu potrdi upravljavcu pristojni organ upravljanja.
9. člen
Določitev cene uporabe:
1. Pri objektih in površinah, kjer je možno kontrolirati prihod oziroma odhod uporabnikov (vsi zaprti športni objekti in površine, ograjene športne površine…) se pri oblikovanju cene upošteva:
– funkcionalne stroške objekta (ogrevanje, elektrika, voda, komunalne storitve, čiščenje…),
– stroške delavcev v času uporabe objekta, če sredstva za pokritje teh stroškov niso zagotovljena iz drugih virov,
– stroške tekočega vzdrževanja objekta in opreme.
2. Pri površinah, kjer kontrola prihoda oziroma odhoda ni mogoča (neograjene športne površine) se zaračunava uporabo športnih objektov izvajalcem nacionalnega programa športa v Občini Slovenska Bistrica in organizatorjem športnih prireditev, pri čemer se upošteva:
– funkcionalne stroške objekta,
– stroške tekočega vzdrževanja športne površine in opreme na njej.
10. člen
Uporabo objekta po ceni, oblikovani v skladu z določili 9. člena tega pravilnika, upravljavec zaračunava vzgojno izobraževalnim zavodom, vsem izvajalcem nacionalnega programa športa in organizatorjem humanitarnih in drugih nepridobitnih prireditev ter društvom in posameznikom, ki so v obdobju zadnjih desetih let plačevali ali še plačujejo samoprispevek za potrebe izgradnje objekta.
Upravljavec lahko oddaja javne športne objekte v najem tudi za druge namene, kot so kulturne prireditve, razstave, sejmi in druge komercialne oziroma pridobitne prireditve. Cena najema javnih športnih objektov za te namene, se oblikuje ločeno, je višja od cene opredeljene v prvem odstavku tega člena in se oblikuje po tržnem principu.
Cenike iz tega člena potrdi upravljavcu pristojni organ upravljanja.
c) Vodenje evidenc
11. člen
Upravljavec športnega objekta vodi posebno dnevno evidenco uporabe javnega športnega objekta.
Iz evidence morajo biti razvidni naslednji podatki:
– naziv uporabnika,
– čas uporabe,
– strošek uporabe.
Zavod za šport, Športna zveza Občine Slovenska Bistrica, strokovne službe in organi Občine Slovenska Bistrica imajo dovoljen vpogled v dnevno evidenco uporabe športnih objektov, v skladu z izvajanjem nadzora pri izvajanju programov nacionalnega programa športa.
12. člen
Zavod za šport Slovenska Bistrica županu Občine Slovenska Bistrica najkasneje do 31. 7. tekočega leta poda polletno poročilo in najkasneje do 31. 1. naslednje leto letno poročilo, iz katerega so razvidni naslednji podatki za vse objekte, ki so v lasti Občine Slovenska Bistrica:
– ure in stroški uporabe športnega objekta po posameznem uporabniku, pri čemer se posebej prikažejo ure in stroški uporabe v profitne namene,
– vrsta in višina funkcionalnih stroškov športnega objekta ter stroškov tekočega in investicijskega vzdrževanja.
Obvezna priloga poročila je veljaven cenik uporabe športnega objekta. V primeru potreb lahko Zavod za šport priloži vsebino in vrednost potrebnega investicijskega vzdrževanja javnega športnega objekta.
PRORAČUNSKA SREDSTVA ZA ŠPORTNE OBJEKTE
13. člen
Na osnovi poročila, opredeljenega v 12. členu tega pravilnika in v okviru možnosti občinskega proračuna, Občina Slovenska Bistrica načrtuje obseg sredstev za investicijsko vzdrževanje športnih objektov v vsakoletnem občinskem proračunu.
Sredstva iz prvega odstavka tega člena se po dvanajstinah nakazujejo Zavodu za šport, ta pa jih na osnovi predhodno zbranih utemeljenih potreb s strani drugih upravljavcev in ugotovljenih potreb za objekte, katerih direktni upravljavec je zavod, prednostno razporedi med tiste javne športne objekte, ki se uporabljajo za izvajanje dejavnosti vzgojno-izobraževalnih zavodov in nacionalnega programa športa v Občini Slovenska Bistrica. Višina in namen sredstev za posamezen objekt se določi v okviru vsakoletnega finančnega plana Zavoda za šport Slovenska Bistrica.
Zavod za šport Slovenska Bistrica je odgovoren za namensko uporabo sredstev iz tega člena ter za zakonsko določen način oddaje in izvedbe investicijsko vzdrževanih del.
14. člen
Pogoji za pridobitev sredstev so:
– da se športni objekti uporabljajo v skladu z določili 7. člena tega pravilnika,
– da so javni športni objekti funkcionalno opremljeni in vzdrževani,
– da upravljavec javnega športnega objekta ob zaključku leta presežek prihodkov nad odhodki, razviden iz poročila 12. člena tega pravilnika porabi za adaptacije in rekonstrukcije športnih objektov in naprav ter za obnovo in modernizacijo športne opreme po dogovorjenem programu.
V primeru, da so za objekte, ki se prednostno uporabljajo za izvajanje dejavnosti vzgojno-izobraževalnih zavodov, sredstva zagotovljena v proračunu občine na drugi postavki, se za ta del sredstev zmanjšajo sredstva za investicijsko vzdrževanje športnega objekta po tem pravilniku.
a) Investicije v javne športne objekte
15. člen
Višino sredstev za investicije v javne športne objekte sprejme občinski svet na pobudo župana Občine Slovenska Bistrica, v okviru sprejema proračuna lokalne skupnosti. Županu svoje potrebe posredujejo upravljavci športnih objektov oziroma bodoči uporabniki ali sofinancerji v primeru novih investicij. Župan na osnovi prejetih potreb uvrsti investicijo v plan investicij v naslednjih proračunskih obdobjih.
Pogoji za sofinanciranje investicij so:
– da se javni športni objekti uporabljajo oziroma se bodo uporabljali za izvajanje nacionalnega programa športa v Občini Slovenska Bistrica,
– da se upravljavec športni objekt zaveže za prednostno oddajo v uporabo izvajalcem športnih programov,
– da imajo prosilci zagotovljena (skupno s proračunskimi sredstvi) vsa sredstva za dokončanje izgradnje (faze) javnega športnega objekta.
Prednost pri odobritvi sredstev imajo:
– javni športni objekti za tiste športne programe oziroma panoge, ki imajo v skladu z usmeritvami pravilnika o sofinanciranju športnih programov v Občini Slovenska Bistrica, status prednostnega programa oziroma panoge,
– javni športni objekti, ki so ekološko neoporečni.
16. člen
Investicije v javne športne objekte praviloma vodi Občina Slovenska Bistrica v skladu z veljavno zakonodajo, po pooblastilu župana pa tudi Zavod za šport Slovenska Bistrica oziroma drugi upravljavci športnih objektov. Pogoje za vodenje investicij v primeru, da župan za to pooblasti upravljavce športnih objektov in način financiranja iz proračuna lokalne skupnosti določi župan s posebnim sklepom.
KONČNA DOLOČBA
17. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. 1. 2001 dalje.
Št. 10/032-01/18-8/2000
Slovenska Bistrica, dne 4. decembra 2000.
Župan
Občine Slovenska Bistrica
dr. Ivan Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti