Uradni list

Številka 117
Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 117/2000 z dne 19. 12. 2000

Kazalo

4949. Pravilnik o merilih za določanje dežurnih prodajaln na območju Občine Žalec, stran 12002.

Na podlagi 17. člena zakona o trgovini (Uradni list RS, 18/93), 4. člena pravilnika o obratovalnem času prodajaln (Uradni list RS, 79/97, 78/98 in 36/00), 24. člena statuta Občine Žalec (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Žalec na seji dne 23. 11. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih za določanje dežurnih prodajaln na območju Občine Žalec
1. člen
Ta pravilnik določa merila in postopke za določitev obratovalnega časa prodajaln, še posebej dežurnih prodajaln na območju Občine Žalec.
Pri določanju dežurstva prodajalne mora trgovec poleg svojih poslovnih interesov upoštevati tudi določila tega pravilnika.
2. člen
Prodajalne obratujejo kot dežurne prodajalne, če obratujejo izven rednega obratovalnega časa, ki je od ponedeljka do sobote med 7. in 21. uro.
3. člen
Na območju Občine Žalec lahko prodajalne obratujejo od ponedeljka do sobote kot dežurne prodajalne do 22. ure in ob nedeljah, praznikih ter dela prostih dnevih, razen prvi dan dva dni trajajočih praznikov ter na Dan državnosti, Veliko noč in Božič kot dežurne prodajalne med 7. in 21. uro.
Specializirane prodajalne (trafike, lekarne, prodajalne s kruhom) lahko obratujejo, ne glede na določila prvega odstavka tega člena, med tednom in ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 5. ure zjutraj kot dežurne prodajalne.
Bencinski servisi lahko določijo obratovanje kot dežurne prodajalne vsak dan v letu brez omejitev.
4. člen
Merila za določitev dežurnih prodajaln na območju Občine Žalec so:
– interes trgovcev,
– interes potrošnikov,
– izvajanje delovno-pravne zakonodaje,
– tranzitni cestni promet in turizem,
– gostota naseljenosti prebivalstva,
– krajevni običaji,
– zagotavljanje javnega reda in miru.
5. člen
V primeru, da pristojen organ občinske uprave po zbranih urnikih obratovalnega časa prodajaln ugotovi, da v posamezni krajevni skupnosti oziroma mestni skupnosti v občini ni niti ene dežurne prodajalne z živili ali bencinskega servisa, župan s posebno odredbo določi dežurne prodajalne za nedelje, praznike in druge dela proste dneve po poprejšnjem dogovoru s trgovci, upoštevajoč pri tem 3. člen tega pravilnika.
6. člen
Trgovec je dolžan urnik obratovalnega časa prijaviti pristojnemu organu občinske uprave (oddelek za negospodarske in gospodarske dejavnosti) največ 45 in najmanj 15 dni pred:
– začetkom poslovanja prodajalne,
– spremembo urnika obratovalnega časa prodajalne,
– začetkom novega koledarskega leta,
na predpisanem obrazcu, ki ga dobi na zgoraj navedenem organu občinske uprave in je bil objavljen v Uradnem listu, kateremu priloži kopijo odločbe o izpolnjevanju pogojev za opravljanje trgovine na drobno v obravnavani prodajalni. Pri oddaji prijave mora imeti s sabo izvirnik odločbe.
7. člen
Če pristojni organ občinske uprave ugotovi, da je prijava urnika obratovalnega časa prodajalne popolna in so upoštevane tudi določbe tega pravilnika, urnik potrdi v 15 dneh od prejema prijave in en izvod potrjenega urnika vrne prijavitelju, enega pa pošlje Statističnemu uradu Republike Slovenije.
Prijavljen urnik dežurstva prodajalne lahko z odločbo zavrne, če ta ni v skladu z določbami tega pravilnika.
Pristojni občinski organ lahko potrdi prijavljen urnik obratovalnega časa le delno, če ta ni v skladu z določbami pravilnikov. V tem primeru v odločbi oziroma njeni obrazložitvi tudi navede ustrezno spremembo obratovalnega časa.
8. člen
Ne glede na določbe zgoraj navedenih členov tega pravilnika sme upravni organ občine dovoliti, da lahko prodajalne na celotnem področju občine obratujejo kot dežurne prodajalne v primeru:
– večjih javnih prireditev,
– posebnih dogodkov turističnega značaja.
Za soglasje iz prejšnjega odstavka mora trgovec vložiti vlogo vsaj 7 dni pred dogodkom iz prvega odstavka tega člena.
9. člen
Potrjen urnik obratovalnega časa trgovec hrani v prodajalni, tako da je dostopen inšpekcijskem organu. Obratovalni čas prodajalne je trgovec dolžan namestiti na vidno mesto pri vhodu v prodajalno.
10. člen
Nadzor nad uresničevanjem določil zakona o trgovini v zvezi z obratovalnim časom, pravilnikom o obratovalnem času prodajaln, ki ga je izdal minister za ekonomske odnose in razvoj in tem pravilnikom opravlja pristojni tržni inšpekcijski organ.
V primeru ugotovljenih kršitev je trgovcu odvzeta možnost potrditve dežurstva prodajalne v naslednjem letu.
11. člen
Trgovec mora uskladiti urnik obratovalnega časa s tem pravilnikom prvič ob prijavi urnika za leto 2001. Če trgovec ne uskladi urnika obratovalnega časa kot je določeno v predhodnem odstavku, se šteje, da nima prijavljenega obratovalnega časa prodajalne.
12. člen
Ta pravilnik velja od dneva sprejema na občinskem svetu in se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije ter v Utripu.
Št. 33000/00001/2000-03/06
Žalec, dne 23. novembra 2000.
Župan
Občine Žalec
Lojze Posedel, univ. dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti