Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2000 z dne 20. 10. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2000 z dne 20. 10. 2000

Kazalo

4072. Uredba o stroških ugotavljanja in potrjevanja skladnosti izdelkov iz plemenitih kovin, stran 10488.

Na podlagi tretjega odstavka 22. člena zakona o izdelkih iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 85/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o stroških ugotavljanja in potrjevanja skladnosti izdelkov iz plemenitih kovin
1. člen
Izdelki in polizdelki iz plemenitih kovin (v nadaljevanju: izdelki) se preskušajo s kvalitativnimi in kvantitativnimi kemijskimi metodami.
Izdelki se označujejo ročno ali z laserskim graviranjem. Z laserskim graviranjem se označijo izdelki, ki so tako drobni ali občutljivi, da jih ni mogoče označiti ročno.
2. člen
Za preskušanje izdelkov plača dobavitelj stroške, ki so določeni v tarifi stroškov za preskušanje izdelkov (v nadaljevanju: tarifa za preskušanje – Priloga 1).
Za označevanje izdelkov plača dobavitelj stroške, ki so določeni v tarifi stroškov za označevanje izdelkov (v nadaljevanju: tarifa za označevanje – Priloga 2).
Tarifa za preskušanje in tarifa za označevanje sta sestavni del te uredbe.
3. člen
Dobavitelj, ki sam zagotavlja skladnost izdelkov s predpisi, je dolžan poravnati strošek nadzora v znesku 220.000 SIT. Nadzor se opravi najmanj enkrat letno in obsega preverjanje sistema zagotavljanja skladnosti izdelkov s predpisi, preverjanje tehnične dokumentacije ter skladnosti izdelkov s podatki v tehnični dokumentaciji.
V primeru ponovljenega oziroma izrednega nadzora iz prvega odstavka tega člena v istem koledarskem letu, je dobavitelj dolžan poravnati stroške ponovnega nadzora v znesku 220.000 SIT.
4. člen
Delavci Urada Republike Slovenije za standardizacijo in meroslovje (v nadaljevanju: urad) lahko označijo izdelke v poslovnem prostoru dobavitelja, če delovni prostor in oprema za označevanje izdelkov iz plemenitih kovin izpolnjujejo predpisane tehnične zahteve. V tem primeru se stroški, določeni s to uredbo, lahko zmanjšajo za 15%.
Stroški iz prvega odstavka tega člena se lahko zmanjšajo skupno do 30%, če dobavitelj zagotovi delavce za označitev preskušenih izdelkov.
O izpolnjevanju zahtev in o zmanjšanju stroškov iz prvega in drugega odstavka tega člena odloči urad na zahtevo dobavitelja z odločbo.
5. člen
Če dobavitelj izdelkov ne pripravi v skladu z zahtevo za preskus in označitev, se računajo stroški priprave izdelkov v znesku 4.000 SIT na delovno uro.
6. člen
Če je izdelek sestavljen iz delov različnih plemenitih kovin, se stroški za označitev plačajo glede na skupno maso izdelka, kot da je v popolnosti izdelan iz plemenite kovine, katera po masi v zadevnem izdelku prevladuje.
Če so deleži različnih plemenitih kovin v izdelku enaki, se stroški za označitev plačajo kot, da je zadevni izdelek v popolnosti izdelan iz najmanj plemenite kovine.
Če izdelek poleg plemenitih kovin vsebuje tudi druge kovine ali druge materiale, se stroški za označitev plačajo glede na skupno maso zadevnega izdelka.
7. člen
Kolikor dobavitelj preskušenih in označenih izdelkov ne prevzame v dogovorjenem roku se računajo stroški ležarnine, in sicer v znesku 500 SIT na dan.
8. člen
Dobavitelj je dolžan plačati tudi stroške za dnevnice in potne stroške delavcev urada, če se izdelki označujejo zunaj sedeža urada.
Če ob prihodu delavca, ki je prišel na zahtevo, izdelki niso pripravljeni oziroma niso bili zagotovljeni drugi pogoji za označevanje izdelkov, se za vsako začeto uro čakanja zaračunajo stroški v znesku 4.000 SIT.
9. člen
Strošek iz prvega odstavka 3. člena te uredbe je dobavitelj dolžan poravnati pred izdajo odločbe o znaku dobavitelja, s katero se določi način zagotavljanja skladnosti dobaviteljevih izdelkov s predpisi. Dobavitelj, kateremu je že bila izdana odločba o načinu zagotavljanja skladnosti izdelkov s predpisi, poravna strošek iz prvega odstavka 3. člena te uredbe vsako leto na začetku meseca decembra za naslednje koledarsko leto.
Dnevnice in potni stroški, ki nastanejo pri označevanju izdelkov iz 4. člena te uredbe, se plačujejo v roku petnajstih dni po prejemu poziva za plačilo.
Ostali stroški, določeni s to uredbo, se plačujejo po končanem postopku preskusa in označitve izdelkov.
Stroški, dnevnice in potni stroški se plačujejo na vplačilni račun, odprt pri Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet v Ljubljani in se razporejajo v dobro državnega proračuna – med druge prihodke države.
10. člen
Stroški ugotovitvenega postopka za izdajo potrdila o skladnosti iz drugega odstavka 6. člena zakona o izdelkih iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 85/00) se zaračunajo v višini stroškov, ki bi nastali z označitvijo izdelkov.
11. člen
Stroški za zahteve, ki so bile vložene pred začetkom veljavnosti te uredbe, se plačujejo na podlagi uredbe o stroških za preskušanje in žigosanje predmetov iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 37/97).
Odločbe, ki so bile izdane na podlagi 4. člena uredbe o stroških za preskušanje in žigosanje predmetov iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 37/97) veljajo še naprej.
12. člen
Z dnem, ko začne veljati ta uredba, preneha veljati uredba o stroških za preskušanje in žigosanje predmetov iz plemenitih kovin (Uradni list RS, št. 37/97).
13. člen
Ta uredba začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 394-01/2000-1
Ljubljana, dne 12. oktobra 2000.
Vlada Republike Slovenije
dr. Andrej Bajuk l. r.
Predsednik
                                                        PRILOGA 1

                             TARIFA

                stroškov za preskušanje izdelkov
                       iz plemenitih kovin

1. preliminarno ugotavljanje čistine
izdelkov na lidijskem kamnu
in z metodo RFA                                       200 SIT/kos

2. preliminarno ugotavljanje čistine
izdelkov na lidijskem kamnu
in z metodo RFA (za izdelke,
ki z oznako čistine niso označeni)                    250 SIT/kos

3. kvantitativna kemijska analiza platine           8.000 SIT/kos

4. kvantitativna kemijska analiza paladija          8.000 SIT/kos

5. kvantitativna kemijska analiza zlata             7.700 SIT/kos

6. kvantitativna kemijska analiza srebra            4.700 SIT/kos

                                                        PRILOGA 2

                             TARIFA
                stroškov za označevanje izdelkov
                       iz plemenitih kovin

I. Označitev z oznako skladnosti

1. Platina                                               44 SIT/g

2. Paladij                                               52 SIT/g

3. Zlato                                                 25 SIT/g

4. Srebro                                                 1 SIT/g


II. Označitev z znakom čistine na zahtevo stranke

1. Platina                                               44 SIT/g

2. Paladij                                               52 SIT/g

3. Zlato                                                 25 SIT/g

4. Srebro                                                 1 SIT/g


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti