Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000

Kazalo

2911. Pravilnik za vrednotenje programov organizacij in društev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične socialne potrebe občanov, društev interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez, stran 7993.

Na podlagi 9. člena statuta Občine Žužemberk (Uradni list RS, št. 34/99) je Občinski svet občine Žužemberk na 12. seji dne 26. 5. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
za vrednotenje programov organizacij in društev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične socialne potrebe občanov, društev interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa načrtovanje in dodeljevanje finančnih sredstev za izvajanje neprofitne in prostovoljne dejavnosti izvajalcev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične socialne potrebe občanov, društvom interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez (v nadaljevanju – izvajalcev), ki delujejo na območju Občine Žužemberk, kjer imajo tudi svoj sedež. Izjema določila, da morajo imeti svoj sedež v Občini Žužemberk, velja le za organizacije in društva, ki delujejo na področju humanitarnih dejavnosti in imajo lahko svoj sedež tudi izven območja Občine Žužemberk, njihovi člani pa so tudi občani Občine Žužemberk.
Predmet tega pravilnika je delitev finančnih sredstev, ki jih na osnovi sprejetih programskih nalog izvajalcem zagotavlja Občina Žužemberk iz sredstev proračuna.
V pravilniku so opredeljeni tudi:
– opravila in postopke, ki jih v posameznih fazah postopka opravlja občinska uprava in občinski svet,
– dejanja, ki jih morajo v posameznih fazah postopka opraviti predlagatelji in izvajalci programov za sofinanciranje na zgoraj navedenih področjih,
– določa dokumentacijo, ki se uporablja v postopku, ki ga ureja ta pravilnik.
2. člen
Občinska uprava in predlagatelji oziroma izvajalci se pri pripravljanju, sprejemanju in izvajanju odločitev o izbiri projektov, ki jih iz občinskega proračuna financira in sofinancira občina, ravnajo po pogojih in merilih, ki jih na predlog župana sprejme občinski svet.
Pogoji in merila za financiranje in sofinanciranje programov izvajalcev so sestavni del tega pravilnika.
Od dneva objave razpisa do odločitve o izboru predlogov in izvajalcev, se pogoji in merila iz prejšnjega odstavka ne smejo spreminjati.
II. POSTOPEK
3. člen
Postopek oblikovanja in dodeljevanja finančnih sredstev izvajalcem poteka po naslednjem zaporedju:
– priprava in objava javnega razpisa za zbiranje predlogov izvajalcev,
– zbiranje predlogov,
– ocenjevanje prispelih predlogov,
– obravnava in potrditev predlogov na Odboru za družbene dejavnosti,
– obveščanje izvajalcev o odločitvi, pritožbe izvajalcev,
– sklepanje pogodb,
– spremljanje pogodb in namenskega koriščenja sredstev iz proračuna,
– obravnava poročil o projektih in oceno skladnosti s pogodbami izvajalcev.
Besedilo javnega razpisa, razpisno dokumentacijo, merila in kriterije iz drugega odstavka 2. člena tega pravilnika, datum objave javnega razpisa in razpisni rok, določi župan s sklepom.
Razpisni rok se časovno prilagodi postopku priprave in sprejema občinskega proračuna.
4. člen
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– navedbo naročnika (naslov in drugi podatki),
– programe, ki so predmet sofinanciranja,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci, njihovi programi ali projekti,
– okvirno vrednost sredstev za predmet javnega razpisa,
– kriterije in merila za izbor programov izvajalcev,
– določitev obdobja za porabo sredstev,
– razpisni rok,
– način dostave predlogov,
– navedbo oseb občinske uprave pooblaščene za dajanje informacij,
– informacijo o razpisni dokumentaciji,
– rok, v katerem bodo predlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Razpisni rok ne sme biti krajši od enega meseca in ne daljši od dveh mesecev.
III. VSEBINSKE DOLOČBE
5. člen
Izvajalci programov in projektov so:
– organizacije, društva, združenja in zveze, ki so registrirane za izvajanje dejavnosti, opredeljenih v javnem razpisu.
6. člen
Izvajalci programov morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo sedež v Občini Žužemberk,
– le društva, ki delujejo na področju humanitarnih dejavnosti imajo lahko svoj sedež tudi izven območja Občine Žužemberk, njihovi člani pa morajo biti tudi občani Občine Žužemberk,
– da imajo urejeno evidenco o članstvu, plačani članarini in ostalo dokumentacijo, kot jo določa zakon,
– da so registrirani in delujejo najmanj eno leto,
– da imajo zagotovljene materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske možnosti za uresničitev načrtovanih aktivnosti,
– da vsako leto občinski upravi redno dostavljajo poročila o realizaciji programov in plan aktivnosti za prihodnje leto.
7. člen
Pogoji in kriteriji sofinanciranja, določeni s tem pravilnikom, upoštevajo proračunske možnosti in načelo, da so proračunska sredstva dostopna vsem izvajalcem, in sicer za naslednje vsebine:
– neprofitnim in prostovoljnim izvajalcem na področju humanitarnih dejavnosti za izvajanje njihovih rednih letnih programov,
– prostovoljnim gasilskim društvom za redno delovanje, investicije in investicijsko vzdrževanje v objekte in nakup gasilske opreme,
– turističnim društvom za izvajanje njihovih letnih programov,
– vsem ostalim neprofitnim izvajalcem (razen društev, ki delujejo na športnem in kulturnem področju) za sofinanciranje letnih programov.
8. člen
Pravico do sofinanciranja programov imajo izvajalci iz 5. člena tega pravilnika, ki so izbrani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa, ki se po izdaji sklepa župana občine objavi v Dolenjskem listu.
Izvajalci, ki se javijo na razpis za dodelitev proračunskih sredstev, pošljejo svoje ponudbe v zaprti kuverti z oznako »Za sofinanciranje društev – ne odpiraj« na naslov Občina Žužemberk, Grajski trg 33, 8360 Žužemberk.
Po preteku roka za oddajo prijav bo Odbor za družbene dejavnosti pri Občinskem svetu občine Žužemberk odprl ponudbe, in zapisniško naredil seznam vseh prispelih vlog po predlagateljih in vsebinah. Izvajalci, ki bodo v razpisnem roku poslali nepopolne vloge, morajo le-te dopolniti v roku osmih dni, na kar jih v pisni obliki opozori občinska uprava.
9. člen
Nepopolnih vlog, ki jih po zgoraj omenjenih rokih predlagatelj ne dopolni, se s sklepom direktorja občinske uprave zavržejo.
Zoper sklep iz prvega odstavka je možna pritožba na župana občine.
Na odločitev župana ni možna pritožba.
Spisek zavrženih vlog se priloži k obravnavi ostalih vlog.
10. člen
Občinska uprava pripravi predlog delitve razpoložljivih sredstev na podlagi pogojev in meril za vrednotenje programov organizacij in društev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične potrebe občanov, društev interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez v Občini Žužemberk.
Občinska uprava da predlog delitve razpoložljivih sredstev v obravnavo Odboru za družbene dejavnosti pri Občinskem svetu občine Žužemberk, ki k predlogom poda svoje mnenje.
11. člen
Po potrditvi predloga vrednotenja programov izvajalcev s strani Odbora za družbene dejavnosti občine Žužemberk, direktor občinske uprave s sklepom obvesti izbrane izvajalce programov o višini in namenu odobrenih finančnih sredstev za posamezne programe in projekte, za katere so kandidirali na javnem razpisu.
Izvajalci se lahko na sklep direktorja občinske uprave pritožijo na župana občine.
Na odločitev župana ni možna pritožba.
12. člen
Po preteku roka za pritožbe župan za vsako proračunsko leto posebej z izvajalci programov sklene letne pogodbe o sofinanciranju izbranih programov. Podpis pogodbe z izvajalci se izvede po sprejemu občinskega proračuna za tekoče leto. V pogodbi se opredeli izbran program, višino in namen sofinanciranja, kot sledi iz tega pravilnika, roke za zagotovitev finančnih sredstev in način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev.
O izvedbi sofinanciranih programov morajo izvajalci v pogodbenem roku predložiti dokazila o opravljenih nalogah in doseženih rezultatih.
13. člen
V petnajstih dneh po prejemu pogodbe morajo izvajalci podpisani izvod pogodbe vrniti občinski upravi.
Če podpisana pogodba s strani izvajalca ni vrnjena v petnajstih dneh od izdaje pisnega poziva za podpis, se zadeva obravnava, kot da je izdajalec odstopil od zahteve po financiranju in sofinanciranju predloga projekta oziroma programa.
Skupni obseg sofinanciranja programov in projektov izvajalcev določi občinski svet v proračunu občine.
14. člen
Izvajalci programov so dolžni izvajati dogovorjene programe v skladu s tem pravilnikom in le za namene, kot so jim bili opredeljeni v pogodbi in občinsko upravo sproti obveščati o realizaciji programov.
Občina Žužemberk lahko od izvajalcev programov zahteva vsa dokazila in podatke, ki so potrebni za ovrednotenje izvajanja dogovorjenih projektov in programov.
Kolikor Občina Žužemberk ugotovi nenamensko porabo sredstev s strani izvajalca, se financiranje ali sofinanciranje takoj ustavi, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi obrestmi.
Izvajalec, ki krši določila tega člena, ne more kandidirati na naslednjem javnem razpisu občine.
IV. OPREDELITEV DOKUMENTOV V POSTOPKU PO TEM PRAVILNIKU
15. člen
Razpisna dokumentacija zajema razpisne obrazce z navodili in kriteriji, ki jih pripravi občina in so v času razpisa na voljo v prostorih občinske uprave.
Izvajalci morajo dati ponudbo svojih projektov in programov na predpisanih obrazcih in jim predložiti dokazila oziroma priloge, ki jih zahtevajo obrazci.
V. POGOJI IN MERILA ZA VREDNOTENJE PROGRAMOV IZVAJALCEV
16. člen
Pogoji in merila za sofinanciranje programov navedeni v prilogi pravilnika za vrednotenje programov organizacij in društev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične socialne potrebe občanov, društev interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez, ki jih sprejme Občinski svet občine Žužemberk, so sestavni del tega pravilnika.
17. člen
Vrednost posameznih programov po pogojih in merilih, ki so opredeljeni v prilogi pravilnika za vrednotenje programov organizacij in društev na področju humanitarnih dejavnosti, ki ne sodijo v zakonsko obvezo, predstavljajo in zagotavljajo pa specifične socialne potrebe občanov, društev interesnih in stanovskih dejavnosti občanov, njihovih združenj in zvez, je izražena v točkah. Vrednost točke po posameznih programih se določi po sprejemu proračuna za vsako leto posebej. Do sprejetja proračuna za tekoče leto se programi izvajalcev lahko sofinancirajo po dvanajstinah glede na višino dodeljenih sredstev v preteklem letu.
VI. KONČNI DOLOČBI
18. člen
Spremembe in dopolnitve tega pravilnika se uveljavljajo po enakem postopku, kot velja za njegov sprejem.
19. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 413/2000
Žužemberk, dne 26. maja 2000.
Župan
Občine Žužemberk
Franc Škufca l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti