Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000

Kazalo

2895. Sporazum o ureditvi premoženjsko pravnih razmerij med Občino Tišina in Občino Cankova ter o delitvi premoženja prejšnje Občine Cankova-Tišina na dan 31. 12. 1998, stran 7971.

Na podlagi 51.b člena in 100. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 63/95 – obvezna razlaga, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98 ter odl. US RS, št. 6/94, 45/94, 20/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 68/98, 4/99, 12/99 in 59/99), 30. člena statuta Občine Tišina (Uradni list RS, št. 23/99), 30. člena statuta Občine Cankova (Uradni list RS, št. 21/99) skleneta župan Občine Tišina in župan Občine Cankova
S P O R A Z U M
o ureditvi premoženjsko pravnih razmerij med Občino Tišina in Občino Cankova ter o delitvi premoženja prejšnje Občine Cankova–Tišina na dan 31. 12. 1998
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Pogodbeni stranki ugotavljata, da sta na podlagi zakona o lokalni samoupravi in zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 56/98) s 1. 1. 1999 na območju prejšnje Občine Cankova–Tišina ustanovljeni dve novi občini kot samoupravni lokalni skupnosti, in sicer Občina Tišina in Občina Cankova.
V skladu s prvim odstavkom 51.b člena zakona o lokalni samoupravi se premoženje med obe občini razdeli sporazumno.
Podlaga za delitev premoženja Občina Cankova–Tišina je premoženjska bilanca (bilanca stanja) Občine Cankova–Tišina na dan 31. 12. 1998, ki jo je Občinski svet občine Tišina sprejel na seji dne 7. 5. 1999 in Občinski svet občine Cankova na seji dne 18. 6. 1999, priloge k premoženjski bilanci ter sklep o kriterijih za sporazumno delitev premoženja, ki ga je Občinski svet občine Tišina sprejel na seji dne 4. 2. 2000 in Občinski svet občine Cankova na seji dne 26. 11. 1999.
Premoženje Občine Cankova-Tišina se razdeli med novonastali občini ter uredijo medsebojna premoženjsko-pravna razmerja na podlagi določb tega sporazuma.
2. člen
Za delitev skupnega premoženja se uporabljajo naslednja osnovna merila in kriteriji:
– lega premoženja – premoženje pripada občini, na območju katere leži;
– namen uporabe – premoženje pripada občini, katere prebivalstvu služi;
– število prebivalcev – delež prebivalcev in iz tega izhajajoče delitveno razmerje po občinah znaša:
– Občina Tišina 65,44%,
– Občina Cankova 34,56%,
– lastna udeležba posameznih delov občine pri ustvarjanju premoženja – premoženje, ki je sofinancirano s strani občanov in krajevnih skupnosti iz območja posamezne občine pripada tej občini; vrednost sofinanciranja se upošteva pri določitvi naložbenih vlaganj za področje posamezne občine;
– druga merila, opredeljena v tem sporazumu.
II. NEPREMIČNO IN PREMIČNO PREMOŽENJE
3. člen
Zemljišča
Stavbna zemljišča, kmetijska zemljišča, gozdovi in druga zemljišča v lasti prejšnje Občine Cankova-Tišina se delijo po legi zemljišča kar pomeni, da preide zemljišče v last občine na območju katere leži.
4. člen
Objekti
Objekti se delijo po kriteriju lege nepremičnine kar pomeni, da je lastnik občina na območju katere objekt leži. Med objekte spadajo:
– objekti komunalne infrastrukture kolektivne in individualne rabe;
– cestna in prometna infrastruktura;
– objekti za upravno in poslovno dejavnost;
– stanovanja in poslovni prostori zgrajena ali pridobljena v obdobju delovanja Občine Cankova-Tišina (od leta 1995 do 1999);
– kulturni domovi ter drugi objekti, ki služijo kulturni dejavnosti ter kulturni spomeniki;
– športni objekti;
– drugi objekti s pripadajočimi funkcionalnimi zemljišči.
5. člen
Nepremičnine v splošni rabi oziroma družbena lastnina in nepremičnine pridobljene z delitvijo premoženja prejšnje Občine Murska Sobota
Vsa upravičenja v zvezi z bivšo družbeno lastnino v splošni rabi uresničuje tista nova občina na območju katere nepremičnina v splošni rabi leži.
Kriterij lege nepremičnine se uporablja tudi za nepremičnine v lasti prejšnje Občine Cankova-Tišina, ki jih je ta pridobila po delitveni bilanci z bivšo Občino Murska Sobota, vendar zanje še ni bil opravljen zemljiško knjižni vpis lastninske pravice.
6. člen
Premičnine
Premično premoženje se deli po namenu uporabe kar pomeni, da preide premičnina v last občine na območju katere se nahaja. Tako pridobi premično premoženje, ki ga je uporabljala Občinska uprava občine Cankova-Tišina in premičnine na območju Krajevne skupnosti Gederovci in Krajevne skupnosti Tišina v last Občina Tišina, premično premoženje na območju bivše Krajevne skupnosti Cankova pa pridobi v last Občina Cankova.
7. člen
Pri določitvi sorazmerja vlaganj na območju posameznih občin se upošteva lastna udeležba posameznih delov občine pri ustvarjanju premoženja (sofinanciranje občanov in krajevnih skupnosti). Novonastali občini sporazumno ugotavljata, da je vrednost naložbenih vlaganj Občine Cankova-Tišina manjše na območju Občine Cankova, zato v ta namen Občina Tišina izplača Občini Cankova finančna sredstva v višini 7,462.165 SIT.
III. USTANOVITELJSKE PRAVICE IN KAPITALSKI DELEŽI
8. člen
Ustanoviteljske pravice
Ustanoviteljske pravice v javnih vzgojno-izobraževalnih zavodih se delijo po namenu uporabe kar pomeni, da pripadajo tisti občini v kateri je sedež javnega zavoda. Ustanoviteljske pravice se uredijo s sprejetjem ustanoviteljskih aktov za posamezno občino.
9. člen
Kapitalski deleži
Kapitalski delež RPC Mura se med novoustanovljeni občini deli po kriteriju števila prebivalcev.
10. člen
Stanovanjski sklad
Občina Cankova se odpoveduje ustanoviteljskim pravicam do Stanovanjskega sklada občine Cankova-Tišina, zato se le-ta preimenuje v Stanovanjski sklad občine Tišina.
IV. DENARNA SREDSTVA, SREDSTVA REZERV IN TERJATVE
11. člen
Denarna sredstva
Denarna sredstva ugotovljena z zaključnim računom prejšnje Občine Cankova-Tišina se delijo po kriteriju števila prebivalcev.
12. člen
Sredstva rezerv
Po zaključnem računu Občine Cankova-Tišina je del sredstev rezerv naložen v obliki vezanega depozita v banki del pa nevezan. Sredstva rezerv v obeh pojavnih oblikah se med novonastali občini delijo po kriteriju števila prebivalcev.
Občina Tišina prevzame celotna sredstva rezerv v obliki vezanega depozita, v ta namen pa izplača Občini Cankova finančna sredstva, ki ji pripadajo po delitvenem kriteriju in znašajo 1,808.859,55 SIT.
13. člen
Terjatve iz poslovanja
Terjatve, ki izhajajo iz premoženja, ki na podlagi tega sporazuma preide v last posamezne občine, pripadajo tej občini. V skladu s tem kriterijem prevzame terjatve iz naslova izgradnje kanalizacijskega omrežja v Krajevni skupnosti Gederovci in Krajevni skupnosti Tišina ter terjatve iz naslova prodaje poslovnih prostorov v PSO Tišina Občina Tišina.
Druge kratkoročne terjatve, evidentirane na kontih skupine 139 se delijo v skladu s kriterijem števila prebivalcev.
Terjatve iz naslova finančne izravnave za leto 1998 se delijo v skladu s kriterijem števila prebivalcev.
14. člen
Terjatve iz naslova stanovanjskih posojil za odkup stanovanj
Terjatve iz naslova odplačevanja dolgoročnih posojil za nakup stanovanj se delijo po kriteriju števila prebivalcev.
V. OBVEZNOSTI
15. člen
Obveznosti glede stvari
Vsaka občina prevzame obveznosti in druga bremena, ki se nanašajo na nepremično in premično premoženje, ustanoviteljsko pravico ali kapitalski delež, ki ga prevzame v svoje premoženje.
16. člen
Obveznosti iz poslovanja
Obveznosti na podlagi zaključnega računa Občine Cankova-Tišina se delijo v skladu s prilogo bilance stanja za leto 1998 in sicer tako, da razporejene obveznosti prevzame občina v kateri ima obveznost izvor nastanka, nerazporejene obveznosti pa se delijo v skladu s kriterijem števila prebivalcev. Priloga bilance stanja Občine Cankova-Tišina na dan 31. 12. 1998 je tudi priloga tega sporazuma.
17. člen
Obveznosti za vračilo kreditov
Obveznost za vračilo anuitet iz naslova kreditnih pogodb prevzame občina, na območju katere se je investicija s pomočjo sredstev kredita izvajala. V skladu s tem kriterijem prevzame obveznosti za vračilo kredita Stanovanjskega sklada Republike Slovenije za izgradnjo stanovanj v PSO Tišina Občina Tišina, obveznosti za vračilo kredita Ekološkega razvojnega sklada za izgradnjo čistilne naprave Cankova ter za vračilo kredita za izgradnjo kanalizacijskega omrežja Cankova prevzame Občina Cankova.
18. člen
Na podlagi tega sporazuma sta pravni naslednici Občine Cankova-Tišina, Občina Tišina in Občina Cankova upravičeni samostojno predlagati vsa zemljiškoknjižna dejanja za vpis lastninske pravice oziroma pravice uporabe na nepremičninah, ki jih prevzemata v last in posest.
Občina Tišina dovoljuje Občini Cankova vknjižbo lastninske pravice na vseh nepremičninah, ki postanejo last Občine Cankova na podlagi tega sporazuma.
Občina Cankova dovoljuje Občini Tišina vknjižbo lastninske pravice na vseh nepremičninah, ki postanejo last Občine Tišina na podlagi tega sporazuma.
Zemljiško knjižne predloge s potrebno dokumentacijo pripravi občina na območju katere nepremičnina leži, pri čemer nosi v zvezi s tem tudi vse stroške.
Določila tega člena se smiselno uporabljajo tudi za vpise v druge javne knjige in registre.
VI. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
19. člen
Eventualna naknadna ugotovitev premoženja in obveznosti, vendar najkasneje v roku enega leta od sklenitve sporazuma, se deli po kriterijih iz tega sporazuma, če to ni možno, se občini o tem naknadno dogovorita.
20. člen
Ta sporazum začne veljati z dnem, ko ga podpišeta župana obeh občin.
Za izvršitev določb tega sporazuma sta pooblaščena župana obeh občin.
Sporazum je napisan v osmih enakih izvodih, od katerih prejme vsaka občina po štiri izvode.
Sporazum se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 03005-1/00
Tišina, dne 20. junija 2000.
Župan
Občine Tišina
Alojz Flegar l. r.
Št. 678/00
Cankova, dne 20. junija 2000.
Župan
Občine Cankova
Viktor Voršič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti