Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000

Kazalo

2873. Pravilnik o odprodaji, oddaji ali zamenjavi nepremičnin in premičnin v lasti Občine Metlika, stran 7941.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 in 74/98) in 18. člena statuta Občine Metlika (Uradni list RS, št. 34/99) je Občinski svet občine Metlika, na 13. seji dne 22. 6. 2000, sprejel
P R A V I L N I K
o odprodaji, oddaji ali zamenjavi nepremičnin in premičnin v lasti Občine Metlika
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo način, pogoji in postopek odprodaje, oddaje v zakup (najem) in zamenjave nepremičnin in premičnin v lasti Občine Metlika (v nadaljevanju: predmet prometa), če je njihova posamezna vrednost 500.000 SIT ali več, pravnim in fizičnim osebam, če s posebnim predpisom ni drugače določeno.
Če je posamezna ocenjena vrednost predmeta nižja od 500.000 SIT, javna dražba ni obvezna.
Določila tega pravilnika se ne nanašajo na prodajo, oddajo v zakup (najem) tistih predmetov prometa, ki se prodajajo, oddajajo v zakup (najem) ali zamenjujejo po drugih predpisih.
2. člen
Odločitev o prodaji, oddaji v zakup (najem) ali zamenjavi sprejme skladno z zakonom in statutom občine občinski svet oziroma župan.
3. člen
Pri prodaji, oddaji v zakup (najem) in zamenjavi nepremičnin se obračunava in plačuje davek skladno z veljavnimi predpisi.
4. člen
Občina sme predlagati prodajo, oddajo v zakup (najem) ali zamenjavo, če je predmet prometa evidentiran v njenih poslovnih knjigah. Predmet prometa, ki ni evidentiran v poslovnih knjigah občine, je treba pred predlaganjem prodaje, oddaje v zakup (najem) ali zamenjavo evidentirati v poslovnih knjigah.
5. člen
S prenosom lastnine na nepremičnini se prenese lastninska pravica na zemljišču pod nepremičnino in na zemljišču, ki je potrebno za njeno redno uporabo (funkcionalno zemljišče).
6. člen
Predmet prometa ali njegovi posamezni deli se prodajo, oddajo v zakup (najem) ali zamenjajo samo na dražbi, razen v primerih, ko predpis določa drugače.
Občina predmeta prometa ne sme deliti v manjše dele ali sklepati sukcesivnih poslov, da bi se tako izognili postopku javne dražbe.
Javna dražba je lahko ustna ali pisna.
7. člen
Izklicna cena za javno dražbo se določi ob razpisu javne dražbe po predhodno uradno ugotovljeni vrednosti predmeta. Cenitev ne sme biti starejša od enega leta od dneva objave dražbe.
Če je cenitev stara več kot eno leto, sme uporabnik zahtevati od cenilca, ki je opravil prvo cenitev, uskladitev cenitve. Če občina meni, da je bila cenitev opravljena nepravilno, sme najeti drugega cenilca, skladno z določili tega pravilnika.
Če je knjigovodska vrednost predmeta prometa manj kot 500.000 tolarjev, posebna cenitev cenilca ni potrebna.
Pri zamenjavi mora biti predmet, ki ga ponudi dražitelj v zamenjavo, ocenjen po isti metodi kot predmet prometa. Če je predmet, ki ga ponudi v zamenjavo najugodnejši dražitelj, ob tem, da so izpolnjeni vsi drugi pogoji, ocenjen nižje od predmeta zamenjave, mora doplačati razliko po pogojih, ki veljajo za prodajo. Če je dražba uspešna le za posamezne dele, se lahko ponovi za preostale dele. Občina sme prodati, oddati v najem ali zamenjati predmet prometa oziroma njegov posamezni del neposredno le, če javna dražba ni uspela in to v roku dveh mesecev od dneva dražbe. Občina sme pri tem znižati ceno za največ 30% od izklicne cene.
8. člen
Javno dražbo predmeta prometa ali njegovega posameznega dela opravi posebna komisija, ki jo določi župan. Komisija opravi dražbo po postopku, ki ga določi ta pravilnik. Javno dražbo lahko opravi na zahtevo občine tudi sodišče, pristojno na kraju, kjer se nahaja predmet prometa ali njegov posamezni del.
Cenilec, člani komisije, ki vodijo potek dražbe, njegovi zakonci in bližnji sorodniki, ne morejo kot dražitelj sodelovati na javni dražbi.
9. člen
Javna dražba mora biti obvezno objavljena v Uradnem listu RS, lahko pa je objavljena tudi v drugih sredstvih javnega obveščanja. Med objavo razpisa v Uradnem listu RS in javno dražbo mora preteči najmanj 15 dni.
Če je ocenjena vrednost predmeta prometa manj kot 500.000 tolarjev, objava javne dražbe v Uradnem listu RS ni potrebna, vendar pa mora občina v svojih poslovnih prostorih objaviti na vidnem mestu obvestilo o prodaji, oddaji v najem (zakup) ali zamenjavi.
Obvestilo mora vsebovati elemente iz 1. do 3. ter 6. in 8. točke prvega odstavka 10. člena, kakor tudi izklicno ceno.
10. člen
Razpis mora vsebovati:
– naziv in sedeže občine,
– označbo in opis predmeta prodaje ali posameznega dela predmeta prodaje,
– vrsto pravnega posla, ki je predmet dražbe (prodaja, oddaja ali zamenjava),
– izklicno ceno in najnižji znesek višanja,
– navedbo, ali se opravlja ustna ali pisna dražba ter skrajni rok (datum in uro) za dostavo ponudb,
– način in rok plačila, pri čemer v primeru prodaje rok plačila ne sme biti daljši kot osem dni od uveljavitve pogodbe; pri oddaji v zakup (najem) pa morajo biti obroki plačani najmanj kvartalno vnaprej in plačilo obroka opravljeno najmanj osem dni pred začetkom kvartala ali drugega obdobja, če ni posebej dogovorjeno vnaprejšnje plačilo zakupnine (najemnine) za celotno pogodbeno obdobje,
– višino kavcije, ki jo je treba položiti pred dražitvijo in ki ne sme biti manjša od 10% od izklicne cene, ki se vplača na žiro račun občine pred začetkom dražbe. Po končani javni dražbi se kavcija vrne tistim dražiteljem, ki na dražbi niso uspeli. Uspelemu dražitelju se položena kavcija všteje v ceno,
– navedbo, kje se lahko interesenti pred dražbo seznanijo s podrobnejšimi pogoji in ogledajo predmet dražbe,
– dokazilo o državljanstvu,
– druge pogoje, ki jih mora uspeli dražitelj izpolnjevati in se nanašajo na opravljene dejavnosti, ki jo opravlja, namembnosti predmeta in podobno.
Dražitelji, ki ne dokažejo izpolnjevanja zahtevanih pogojev, se izločijo iz postopka že na začetku dražbe.
Pri prodaji ali zakupu (najemu) se upošteva le najvišja cena, pri zamenjavi pa tudi primernost predlaganega predmeta zamenjave.
Najemnik oziroma zakupnik mora za zavarovanje plačila obroka predložiti najkasneje osem dni po sklenitvi zakupne (najemne) pogodbe nepogojno in na prvi poziv plačljivo bančno garancijo v višini enega obroka z rokom trajanja za eno leto, računajoč od veljavnosti pogodbe dalje. Najemnik oziroma zakupnik mora bančno garancijo obnoviti in jo najmanj petnajst dni pred potekom stare garancije predložiti zakupodajalcu (najemodajalcu). Če je dogovorjeno plačilo zakupnine (najemnine) za celotno obdobje, mora biti zakupnina (najemnina) poravnana najkasneje v 15 dneh po podpisu pogodbe.
11. člen
Na javni dražbi komisija vodi zapisnik, v katerega vpisuje naslednje podatke:
– kraj, kjer se dražba opravlja, datum in uro,
– imena članov komisije,
– predmet dražbe,
– imena navzočih ponudnikov oziroma njihovih zastopnikov, ki morajo imeti pisno pooblastilo,
– ugotovitev, da prijavljeni dražitelji izpolnjujejo zahtevane pogoje.
Po končani dražbi se objavi, kdo je najugodnejši dražitelj.
Če se opravlja postopek po pisnih vlogah, se poleg podatkov iz prejšnjega odstavka, navede še število pravočasnih ponudb. Pri pisnih dražbah ni višanja ponudb. Kot najugodnejša se šteje najvišja prejeta pisna ponudba v odnosu na izklicno ceno, če dražitelj izpolnjuje vse ostale zahtevane pogoje.
Proti opravljenemu postopku je mogoče vložiti ugovor, dokler ni zaključen zapisnik o poteku dražbe. Ugovor reši komisija, ki je vodila postopek, pred končanjem zapisnika. Rešitev se zapiše v zapisnik.
Če takojšnja rešitev ugovora ni možna, mora uporabnik rešiti ugovor v naslednjih treh delovnih dneh. Odločitev uporabnika je dokončna in se lahko izpodbija pri rednem sodišču.
12. člen
Kupnino, zakupnino (najemnino) ali razliko cene pri zamenjavi je treba nakazati na žiro račun proračuna št. 52130-630-40409.
13. člen
Pogodba mora biti sklenjena najkasneje v petnajstih dneh po opravljeni dražbi. Če dražitelj ne podpiše pogodbe v navedenem roku, uporabnik zadrži njegovo kavcijo.
14. člen
Določila tega pravilnika ne veljajo za že sklenjene pogodbe.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 013-7/00
Metlika, dne 22. junija 2000.
Župan
Občine Metlika
Slavko Dragovan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti