Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2000 z dne 13. 7. 2000

Kazalo

2847. Odlok o lokalni turistični vodniški službi v Občini Bled, stran 7916.

V skladu s 40. členom zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98), zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/85, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 17/91, 13/93, 66/93, 39/96, 35/97, 85/95, 73/98, 31/00) in 16. člena statuta Občine Bled (Uradni list RS, št. 33/99, 19/00) je Občinski svet občine Bled na 15. redni seji dne 28. 6. 2000 sprejel
O D L O K
o lokalni turistični vodniški službi v Občini Bled
1. člen
Lokalno turistično vodniško službo v Občini Bled organizira in vodi Lokalna turistična organizacija Turizem Bled (v nadaljnjem besedilu: LTO Turizem Bled).
2. člen
Lokalni turistični vodnik po tem odloku je oseba, ki domačim in tujim obiskovalcem Občine Bled razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne lepote, kulturnozgodovinske spomenike, zgodovino, umetniška dela, etnografske in druge znamenitosti.
Za lokalnega turističnega vodnika po tem odloku se ne štejejo strokovni delavci v muzejih, galerijah in drugih pomembnih objektih, ko opravljajo posle vodnika v okviru svoje službe.
3. člen
Lokalno turistično vodniško službo lahko opravljajo osebe, ki izpolnjujejo pogoje zakona o pospeševanju turizma in imajo najmanj srednjo strokovno izobrazbo in znanje enega tujega jezika za stopnjo srednje strokovne izobrazbe in naredijo tečaj strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika.
4. člen
Tečaj strokovne usposobljenosti za opravljanje lokalne turistične vodniške službe organizira po potrebi LTO Turizem Bled, izvaja pa Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem. Program za ugotavljanje strokovne usposobljenosti pripravi Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem, potrdi pa LTO Turizem Bled.
Znanje preverja komisija, ki jo imenuje LTO Turizem Bled.
5. člen
Ko strokovna komisija ugotovi, da ima kandidat za lokalnega turističnega vodnika potrebno znanje in da izpolnjuje tudi druge pogoje iz 3. člena tega odloka, mu izda izkaznico, ki velja 3 leta in jo je mogoče podaljšati. Obliko in vsebino izkaznice določi LTO Turizem Bled. O podaljšanju presoja komisija, ki jo imenuje LTO Turizem Bled.
Kandidat, ki ni pozitivno opravil preizkusa znanja za turističnega vodnika, se lahko ponovno priglasi na preizkus po 30 dneh od neuspelega preizkusa.
Z denarno kaznijo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
Z denarno kaznijo 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
6. člen
Osebe, ki jim je bila izdana izkaznica za opravljanje poslov lokalnega turističnega vodnika, se vpišejo v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi Občina Bled.
Register lokalnih turističnih vodnikov vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek,
– evidenčna matična številka osebe,
– prebivališče,
– podatke o številu ur vodenja za preteklo leto,
– dokazila o strokovnem znanju in usposobljenosti.
7. člen
Lokalna turistična vodniška služba se izvaja v obliki razpisanih rednih in naročenih občasnih ogledov Občine Bled. Naročila sprejema Turistični informacijski center (v nadaljnjem besedilu: TIC), ki deluje v okviru LTO Turizem Bled ali z njegovim soglasjem turistična organizacija, če zagotovi ustrezne pogoje za strokovno opravljanje lokalne turistične vodniške službe.
8. člen
Turistična vodstva pri rednih in občasnih ogledih mesta se zaračunavajo po ceniku, ki ga izdelal LTO Turizem Bled, potrdi pa Občina Bled.
9. člen
Lokalni turistični vodnik ne sme neposredno prevzemati vodstev in jih opravljati za svoj račun, ampak samo po naročilu organizacij iz 7. člena.
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
10. člen
Lokalni turistični vodnik mora na vodenjih nositi priponko, ki mu jo izda LTO Turizem Bled in biti primerno urejen in opremljen.
11. člen
TIC vodi evidenco o opravljenih turističnih vodstvih ter o tem pošlje letno poročilo LTO Turizem Bled in Gospodarski zbornici Slovenije. Evidenca mora poleg ostalih podatkov vsebovati tudi podatke, ki jih določa 6. člen tega odloka.
Turistične organizacije iz 7. člena tega odloka so dolžne trimesečno poročati TIC o opravljenih vodstvih po Bledu in/ali okolici.
12. člen
Lokalni turistični vodniki, ki so že ob uveljavitvi zakona o pospeševanju turizma opravljali dejavnost lokalnega turističnega vodenja, lahko nadaljujejo z opravljanjem te dejavnosti, s tem, da do 14. 8. 2000 izpolnijo pogoje iz 3. člena tega odloka in opravijo izpit za preveritev strokovne usposobljenosti, kot to določa 4. člen tega odloka.
13. člen
Nadzor nad izvajanjem odloka izvaja občinski inšpektor in občinski redar.
Občinski inšpektor in občinski redar na kraju samem lahko izterja denarno kazen.
Pri izvajanju pooblastil iz prejšnjega odstavka so zbrane kazni prihodek občinskega proračuna.
14. člen
Nadzor in ukrepanje v skladu z odlokom se začne s 1. aprilom 2001.
15. člen
Do registracije LTO Turizem Bled vse njegove zadolžitve, ki izhajajo iz tega odloka, opravlja Direkcija za turizem Bled.
16. člen
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem pripravi program za izvajanje strokovne usposobljenosti v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (4. člen).
LTO Turizem Bled imenuje komisijo za preverjanje znanja v roku meseca dni od uveljavitve tega odloka (4. člen).
LTO Turizem Bled določi obliko in vsebino izkaznice in obliko priponke za lokalne turistične vodnike v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (5. in 10. člen).
Občina Bled vzpostavi register lokalnih turističnih vodnikov v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (6. člen).
LTO Turizem Bled izdela cenik storitev za dejavnost, ki jo opravljajo lokalni turistični vodniki v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (8. člen).
LTO Turizem Bled pripravi obrazec za vodenje evidence o opravljenih turističnih vodstvih v roku enega meseca od uveljavitve tega odloka (11. člen).
17. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01503-12/00
Bled, dne 28. junija 2000.
Župan
Občine Bled
mag. Boris Malej, univ. dipl. ekon. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti