Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000

Kazalo

2823. Odlok o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, na območju Občine Šentjur pri Celju, stran 7901.

Občinski svet občine Šentjur pri Celju je na podlagi 12. člena zakona o gostinstvu (Uradni list RS, št. 1/95 ter 40/99), 4. in 11. člena pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99) ter na podlagi 15. člena statuta Občine Šentjur pri Celju (Uradni list RS, št. 40/99) na 14. redni seji dne 12. 6. 2000 sprejel
O D L O K
o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, na območju Občine Šentjur pri Celju
1. člen
S tem odlokom se določajo merila in pogoji, na podlagi katerih pristojen oddelek občinske uprave izda soglasje za obratovanje gostinskih obratov in kmetij na katerih se opravlja gostinska dejavnost (v nadaljevanju: kmetij) v podaljšanem obratovalnem času, ki je daljši od rednega obratovalnega časa, kot je določen v 3. in 4. členu pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost (Uradni list RS, št. 78/99).
2. člen
Gostinski obrati in kmetije obratujejo v rednem obratovalnem času, ki se evidentira in potrdi pri pristojnem oddelku občinske uprave, razen v primerih, ko gre za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času.
Za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času je potrebno pridobiti soglasje pristojnega oddelka občinske uprave, ki o tem odloča na podlagi meril, sprejetih s tem odlokom.
Trajanje veljavnosti soglasja za podaljšani obratovalni čas mora služba časovno opredeliti, praviloma pa se izdaja za eno leto.
V primeru, da se nahaja gostinski obrat ali kmetija v za to namenjeni coni, opredeljeni z zazidalnim načrtom ali ustreznim prostorskim ureditvenim planom, se dovoljenje za podaljšan obratovalni delovni čas lahko izda za daljše časovno obdobje od enega leta.
Če gostinski obrat spremeni vrsto gostinske dejavnosti, mora ponovno pridobiti soglasje pristojnega oddelka občinske uprave, ne glede na to, da je prejšnje soglasje še veljavno.
3. člen
V podaljšanem obratovalnem času, ki se prične ob 22. uri, lahko poslujejo gostinski obrati in kmetije, ki se nahajajo v stanovanjskih naseljih, kot sledi:
1. restavracije, gostilne, kavarne, kmetije največ do 2. ure naslednjega dne;
2. slaščičarne, okrepčevalnice, bari in vinotoči največ do 1. ure naslednjega dne;
3. gostinski lokali in kmetije, ki nudijo gostom glasbo za ples največ do 4. ure naslednjega dne;
4. gostinski obrati, ki so v večnamenskih objektih (npr. v trgovsko-poslovnih centrih, kulturnih ustanovah) v skladu z veljavnim hišnim redom.
Gostinskim obratom in kmetijam, ki se nahajajo izven stanovanjskih naselij, se lahko obratovalni čas podaljša tudi izven zgoraj navedenih časov. Ta določba velja tudi za gostinske obrate in kmetije v naselju, katerih dejavnost je nastala pred nastankom stanovanjskega naselja, toda le v primeru, da je gostinski obrat ohranil isto vrsto gostinske dejavnosti.
Za stanovanjsko naselje se smatrajo naselja opredeljena z odlokom o prostorsko ureditvenih pogojih za dele naselij Šentjur, Planina, Gorica, Dramlje, Proseniško, Ponikva in Loka (Uradni list RS, št. 12/91) in vseh njegovih dopolnitvah ter z odloki o zazidalnih načrtih, ki so označena v kartografskem delu plana Občine Šentjur pri Celju TKN 1 : 5000. Izven teh območij pa se za naselje šteje gruča vsaj desetih stanovanjskih objektov, ki so v polmerski razdalji od gostinskega obrata oziroma kmetije oddaljeni do 125 m.
4. člen
Gostinski obrat oziroma kmetija lahko zaprosi, ne glede na že izdano soglasje o podaljšanem obratovalnem času, za enkratno dovoljenje za obratovanje v dodatnem podaljšanem času. Dovoljenje je možno pridobiti, kadar se v gostinskem lokalu oziroma kmetiji odvijajo prireditve zaprtega tipa (poroke, proslave, srečanja in drugo) ali izven njega prireditve širšega pomena (lokalni prazniki, proslave društev in drugo).
Če je bilo dovoljenje izdano zaradi dogodka v lokalu, je gostinec oziroma kmet dolžan poskrbeti, da v dodatnem podaljšanem času v gostinski obrat nimajo vstopa zunanji obiskovalci.
V tem primeru so dovoljenja vezana na točno določene datume in ne veljajo za ostale dni.
5. člen
Gostinec in kmet prijavi obratovalni čas na obrazcu, ki je objavljen skupaj z republiškim pravilnikom o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost.
Vlogi za podaljšan obratovalni čas je potrebno priložiti:
1. soglasje lastnika objekta, kjer se lokal nahaja, kolikor gostinec ni lastnik lokala,
2. mnenje krajevne skupnosti na katere področju se gostinski obrat oziroma kmetija nahaja (razen v primeru iz 4. člena tega pravilnika).
Veljavno je soglasje in mnenje, ki na dan vložitve vloge za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času ni starejše od 30 dni.
V primeru, da je mnenje ali soglasje negativno ali z določenimi zadržki, oddelek občinske uprave vlogo o podaljšanem obratovalnem času deloma ali v celoti zavrne.
6. člen
Krajevna skupnost pri oblikovanju mnenja upošteva naslednja merila in pogoje:
1. potrebe razvoja turizma v občini in krajevnih skupnostih,
2. potrebe specifičnih območij občine (bližina železniških in avtobusnih postaj, kulturnih ustanov; poslovno trgovska središča),
3. potrebe klubske dejavnosti in kulturnih ter športnih ustanov z gostinskimi obrati zaprtega tipa za uporabnike, ki so člani teh klubov,
4. lokacija gostinskega lokala oziroma kmetije (bližina pokopališč, cerkva, doma upokojencev, dijaškega doma in šolskih ustanov),
5. izpolnjevanje ureditvenih pogojev gostinskega obrata v smislu:
– navodil gostom v zvezi s parkiranjem avtomobilov,
– skrbi za primeren in za okolico nemoteč odhod gostov iz gostinskega obrata, po potrebi s pomočjo organizirane redarske službe,
– skrbi za komunalne naprave v bližini gostinskega obrata;
6. izpolnjevanje pogojev iz veljavnega odloka o javnem redu in miru.
7. člen
Soglasje za obratovanje v podaljšanem obratovalnem času se gostincu oziroma kmetu med letom odvzame v primerih:
– utemeljenih pisnih pritožb bližnjih občanov, ki jih zbere krajevna skupnost in na podlagi zapisnikov pristojnih inšpekcijskih služb. Za bližnje občane se smatrajo lastniki stanovanjskih objektov, katerih stanovanjski objekti so v celoti ali delno oddaljeni do 100 m od gostinskega obrata oziroma kmetije. Pritožba je utemeljena, če se pritoži večina lastnikov stanovanjskih objektov glede na lastniški delež. Izven tega območja pa le na podlagi posebnih dokazov, ki bi utemeljevali upravičenost pritožbe,
– utemeljenih pisnih pritožb občanov, lastnikov stanovanjskih objektov ob dovozni poti do lokala, ki so posledica motečih dejavnikov nastalih zaradi obratovanja gostinskih lokalov ali kmetij;
– da v roku dveh mesecev policija posreduje več kot trikrat, o čemer je sestavljeno obremenjujoče poročilo oziroma prijava inšpekcijskim oziroma drugim pristojnim službam ali izrečena kazen teh služb.
V primeru odvzema soglasja za obratovanje v podaljšanem delovnem času na podlagi razlogov iz prejšnjega odstavka tega člena, je gostincu odvzeta možnost pridobitve tega soglasja za nadaljnjih šest mesecev.
8. člen
Uresničevanje določb tega pravilnika nadzorujejo pristojne inšpekcijske službe in policija iz okvira svojih rednih dejavnosti, pristojen oddelek pa ukrepa na podlagi njihove dokumentacije oziroma dokumentacije krajevnih skupnosti.
9. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati pravilnik o merilih in pogojih za odločanje o podaljšanem obratovalnem času gostinskih obratov in kmetij, na katerih se opravlja gostinska dejavnost, na območju Občine Šentjur pri Celju, z dne 17. 1. 2000, ki ga je izdal župan Občine Šentjur pri Celju.
10. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 004-7/00-100
Šentjur, dne 12. junija 2000.
Župan
Občine Šentjur pri Celju
Jurij Malovrh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti