Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000

Kazalo

2804. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za območje mestnega jedra Novega mesta, stran 7873.

Na podlagi 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/96 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 20. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 43/99) je Občinski svet mestne občine Novo mesto na 13. seji dne 24. 2. 2000 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za območje mestnega jedra Novega mesta
1. člen
(Izhodišča in razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev)
Na Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve (v nadaljnjem besedilu: SOPKZ) je bilo naslovljenih več pozivov za izboljšanje splošnega stanja mestnega jedra Novega mesta. Glavni pobudniki so Društvo Novo mesto, Odbor za okolje in prostor Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto in lokalni mediji. Hkrati je SOPKZ prejel več vlog za gradbene posege v območju, ki ga obravnava odlok o prostorsko ureditvenih pogojih za območje mestnega jedra Novega mesta (v nadaljnjem besedilu: PUP-mestno jedro), ki niso v skladu z določili PUP-mestno jedro. V glavnem gre za spremembe namembnosti v prvih nadstropjih, ki naj bi se iz stanovanjske spremenila v poslovno dejavnost. Oddelek za prostorsko planiranje je na vprašanja in pobude članov občinskega sveta dne 17. 1. 2000 podal odgovor, ki je bil članom občinskega sveta posredovan na 12. seji, dne 27. 1. 2000. Sestavni del odgovora je povzetek, ki se glasi:
»Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve Mestne občine Novo mesto se zaveda perečih problemov v mestnem jedru Novega mesta, zato je Oddelek za prostorsko planiranje pristopil k izdelavi programa priprave sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro. V okviru strokovnih podlag za spremembo prostorskega akta se bo ugotovilo posledice in vzroke za obstoječe stanje ter v novem odloku določilo vzvode za izboljšanje stanja po delnem vzoru ureditev, ki jih imajo vzorčna mesta, pri nas Kamnik, Škofja Loka in v novejšem času Maribor. Med drugim se bo opredelilo tudi časovno obdobje za sanacijo opreme fasad objektov, ki mejijo na javni prostor, nadalje potrebnost sanacije javnega prostora v smislu odpravljanja arhitektonskih ovir in drugih izboljšav v parterju javnih površin. Ugotovilo se bo možnosti in pogoje spreminjanja namembnosti prostorov v prvih nadstropjih ob nadomeščanju stanovanjskih površin v podstrešnih prostorih. Določilo se bo pogoje za odlaganje in odvoz komunalnih odpadkov, nove pogoje za postavljanje začasnih objektov (prireditveni šotor, tribune, prodajni pulti ...) in s tem v zvezi lokacijo javnih prireditev (kolesarske dirke, cvičkarija, decembrske prireditve). Določilo se bo smernice za obnovo mestnega pohištva, pri čemer bo kontinuiteta zagotovljena z udeležbo strokovnjakov, ki so s svojim udejstvovanjem že sodelovali pri opremljanju mestnega jedra.
Glede prometne ureditve se je potrebno zavedati, da ima mestno jedro Novega mesta v primerjavi z drugimi mesti, s katerimi se radi primerjamo, izredno majhno zaledje novih stanovanjskih sosesk, ki so zaradi konfiguracije ter naravnih ali grajenih ovir (reka Krka, Ragov log, Portoval, Marof, industrijski kompleks Revoz-TPV) od mestnega jedra dodatno oddaljene. V predlogih prometne ureditve mestnega jedra bo potrebno upoštevati prve posledice novo ustanovljenega mestnega potniškega prometa in novo zgrajenih nakupovalnih centrov izven mestnega središča.
Sprejetje sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro bo kompleksna naloga z odgovorno udeležbo in konsenzom lastnikov, soglasodajalcev, strokovne javnosti in predvsem uporabnikov, z namenom preprečevanja odmiranja življenjskega utripa mestnega jedra Novega mesta.«
V zgoraj navedenem odgovoru, katerega sestavni del je tudi analiza stanja sprejetih predpisov za območje mestnega jedra, je ugotovljeno, da so nekateri negativni pojavi v mestnem jedru posledica nespoštovanja določil PUP-mestno jedro, za odpravljanja katerih je pristojen Mestni inšpektorat in ostale inšpekcijske službe. Nadaljnji negativni pojavi so posledica nedorečenosti členov odloka o PUP-mestno jedro v navezavi s pristojnostmi različnih oddelkov upravne enote, ki posredno vplivajo na lokalni prostor. V tem smislu predlagamo spremembo PUP-mestno jedro le v korekciji in vnosu dodatnih določil tekstualnega dela odloka brez sprememb grafičnih kart in planskih aktov, ki obravnavajo dotični prostor.
Nov sestavni del PUP-mestno jedro je grafični list: 6. karta: Načrt parterja Glavnega trga s podlisti detajlov. Namen grafičnega in tekstualnega opisa je sanacija parterja peščevih površin v smislu odpravljanja arhitekturnih ovir za gibalno hendikepirane osebe (invalidi, matere z otroki, starejše osebe), nadalje poenotenja peščevih površin na celotnem območju Glavnega trga ob upoštevanju zasnove akademika prof. Marjana Mušiča in omejitvijo posegov na hodnike za pešce. Ohrani se z granitnimi kockami tlakovane vozne površine in asfaltne parkirne površine. Na novo se določi le oblikovne in gradbene pogoje za tlakovane hodnike za pešce ob določitvi večfazne izgradnje, ki bo zagotovila fizično realizacijo načrta po smiselnih segmentih v okviru finančnih sposobnosti Mestne občine Novo mesto v nekaj letih.
2. člen
(Priprava sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev)
1. Območje urejanja in obseg priprave PUP-mestno jedro
Območje urejanja in obseg priprave PUP-mestno jedro se ne spreminja, spreminjajo pa se pogoji za realizacijo prostorskih ureditev v tekstualnem delu in dodanem grafičnem listu načrta ureditve parterja Glavnega trga. Spremembe PUP-mestno jedro se izvedejo v smislu boljše operativnosti na obravnavanem prostoru, le delno kot spremembe temeljnih določil PUP-mestno jedro.
Spremembe in dopolnitve PUP-mestno jedro se pripravijo v obsegu, ki je določen z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor po enakem postopku, kot je bil sprejet veljavni PUP-mestno jedro. Za predvidene spremembe in dopolnitve PUP-mestno jedro je tako potrebno sprejeti predloženi program priprave sprememb in dopolnitev, v katerem se določijo izhodišča za pripravo z upoštevanjem obstoječih študij in tistih, ki so v teku in se nanašajo na mestno jedro, nadalje se določi soglasodajalce, vsebino, terminski plan ter organizacijo sprememb in dopolnitev. Na občinskem svetu sprejeti program priprave daje formalno osnovo za začetek postopka sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro. Osnutek dokumenta se s sklepom župana javno razgrne na enomesečni javni razgrnitvi, na kateri se pridobi pripombe in predloge, do katerih se župan opredeli in so osnova za izdelavo dopolnjenega osnutka. Do dokumenta se opredeli tudi občinski svet na prvi obravnavi. Sledi izdelava dopolnjenega osnutka, na katerega se pridobi dokončna soglasja brez pogojev ter priprava predloga sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro, ki ga sprejme občinski svet z odlokom. Sprejet odlok se objavi v Uradnem listu RS.
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage:
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna urbanistična dokumentacija, ki se mora upoštevati pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro so:
1. Raziskovalna naloga: Oživljanje starega mestnega jedra Novega mesta.
2. Primerjalna študija s sintezo odlokov primerljivih mest (Škofja Loka, Kamnik, Maribor, Ljubljana).
3. Druge študije za mestno jedro Novega mesta, ki so že izdelane ali so v teku (promet, spomeniško varstvo).
4. Grafični prikaz razmejitev ter meril in pogojev za posege v prostor na katastrskem načrtu, kot sestavnem delu obstoječega PUP-mestno jedro (Skupščinski Dolenjski list, št. 12/91).
5. Prostorske sestavine obstoječih dolgoročnih in srednjeročnih planskih aktov Mestne občine Novo mesto.
6. Digitalni geodetski topografski načrt glavnega trga z vpadnimi ulicami.
3. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro ter soglasja k dopolnjenemu osnutku sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro.
– Mestna občina Novo mesto, SOPKZ, kot usklajeni osnutek brez soglasja,
– Krajevna skupnost Novo mesto – Center,
– Krajevna skupnost Novo mesto – Kandija,
– Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto,
– Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine (kot strokovna javnost),
– JP Komunala Novo mesto,
– Cestno podjetje Novo mesto,
– Elektro Ljubljana, PE Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS, za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Uprava za obrambo.
– Mnenje k pripravi osnutka sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro lahko podajo tudi druga zainteresirana strokovna društva.
Kolikor se v postopku priprave osnutka sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje še drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Zaradi kompleksne naloge z odgovorno udeležbo in konsenzom lastnikov zemljišč in objektov, soglasodajalcev, strokovne javnosti in uporabnikov, se pred izdajo predhodnih mnenj in soglasij izvedejo usklajevanja, ki jih organizira Mestna občina Novo mesto. Rok za izdajo predhodnih mnenj in soglasij je 30 dni od vloge za izdajo soglasja. Če v predpisanem roku ne izdajo soglasja se šteje, da s spremembami in dopolnitvami PUP-mestno jedro soglašajo.
4. Vsebina sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro
Osnutek se izdela skladno s pripravljenimi strokovnimi podlagami, in pridobljenimi usklajenimi predhodnimi mnenji in pogoji organizacij in skupnosti ter elementi in sestavinami, kot jih predpisuje zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 7/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Osnutek se izdela v naslednji vsebini:
Predlog (osnutek) odloka (za I. obravnavo na občinskem svetu)
– Obrazložitev,
– Odlok o PUP-mestno jedro (novelirana verzija obstoječega odloka).
– Grafični prikaz razmejitev ter meril in pogojev za posege v prostor na katastrskem načrtu:
1. karta: Analiza, identifikacija in valorizacija, M 1:1000; (obstoječe),
2. karta: Pregled ureditve prometa, M 1:1000; (obstoječe),
3. karta: Sintezna karta, M 1:1000; (obstoječe),
4. karta: Območje mestnega jedra in vplivno območje mestnega jedra, M 1:5000; (obstoječe),
5. karta: Načrt za preureditev mestnega predela »Na vratih«, kopija, avtor akademik prof. Marjan Mušič. (obstoječe),
6. karta: Ureditev parterja Glavnega trga (nova karta).
PUP-mestno jedro določa:
a) meje območja urejanja:
1. območje mestnega jedra: s spomeniškimi celotami in morfološkimi enotami,
2. vplivno območje mestnega jedra z morfološkimi enotami.
b) splošne pogoje za posege v prostor:
1. pogoje glede vrste in vsebine posegov v prostor,
2. pogoje za oblikovanje v prostoru,
3. pogoje za določanje gradbenih parcel in funkcionalnih zemljišč,
4. pogoje za prometno urejanje,
5. pogoje za komunalno, energetsko in telekomunikacijsko opremljanje,
6. pogoje za varstvo in razvoj naravne in kulturne dediščine ter drugih dobrin splošnega pomena,
7. pogoje za varstvo in izboljšanje kvalitete bivalnega in delovnega okolja.
c) posebne pogoje za posege v prostor po posamičnih morfoloških enotah in spomeniških celotah.
Dopolnjeni predlog (dopolnjeni osnutek) odloka (za II. obravnavo na občinskem svetu).
Po sprejetju stališč do pripomb in predlogov se izdela dopolnjeni osnutek oziroma dopolnjeni predlog PUP-mestno jedro, ki mora vsebovati še vsa predpisana soglasja brez pogojev.
3. člen
(Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanje sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro)
Strokovne podlage: Zbiranje obstoječih študij, predhodnih mnenj in pogojev, odlokov drugih primerljivih občin, dokončanje obstoječih raziskovalnih nalog, usklajevanje strokovne javnosti:
60 dni po sprejetju programa priprave na občinskem svetu.
Osnutek sprememb in dopolnitev PUP: 120 dni po sprejetju programa priprave na občinskem svetu,
Javna razgrnitev osnutka dokumenta: 30 dni od objave sklepa o javni razgrnitvi v Uradnem listu RS,
Stališča do pripomb: 30 dni po prejemu pripomb in predlogov iz javne razgrnitve,
Predlog sprememb in dopolnitev PUP: 45 dni po sprejetju stališč do pripomb in predlogov na osnutek dokumenta iz javne razgrnitve,
Končno gradivo: 15 dni po sprejetju predloga sprememb in dopolnitev PUP na občinskem svetu (240 dni od sprejetja programa priprave na občinskem svetu).
4. člen
(Organizacija priprave sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro)
– Naročnik in investitor sprememb in dopolnitev PUP-mestno jedro: Mestna občina Novo mesto.
– Financiranje dokumenta je zagotovljeno iz proračunske postavke za leto 2000:
1. 19.1 Planska in urbanistična dokumentacija: (izdelava dokumenta),
2. 19.2 Geodezija: (digitalni geodetski topografski načrt Glavnega trga z vpadnimi ulicami),
3. 19.4 Mestno jedro (grafični list: ureditev parterja Glavnega trga) in
4. 19.5 Študije, projekti (strokovne podlage).
– Izdelovalec dokumenta bo izbran na podlagi zakona o javnih naročilih. Pri izbiri bodo imeli prednost izdelovalci, ki bodo imeli v kadrovski zasedbi uravnoteženo sestavo med urbanisti (odlok) in arhitekti-oblikovalci (načrt parterja Glavnega trga).
– Kot koordinator postopka priprave, izdelave in sprejemanja dokumenta se določi župan Mestne občine Novo mesto, oziroma za urejanje prostora pristojna občinska strokovna služba: Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve Mestne občine Novo mesto.
5. člen
(Začetek veljavnosti)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu mestne občine Novo mesto.
Št. 670-02-2/2000-1901
Novo mesto, dne 24. februarja 2000.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti