Uradni list

Številka 62
Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 62/2000 z dne 7. 7. 2000

Kazalo

2802. Odlok o zazidalnem načrtu za območje Vas v Tešanovcih, stran 7868.

Na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93 in 71/93) 22. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 57/94 in 15/95) ter 16. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99) je Občinski svet občine Moravske Toplice na seji dne 22. 5. 2000 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za območje Vas v Tešanovcih
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Murska Sobota za območje Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 43/98), sprejme zazidalni načrt za območje Vas v Tešanovcih. Zazidalni načrt je izdelala ZEU – Družba za načrtovanje in inženiring, d.o.o. Murska Sobota pod številko 13/99-ZN/MT, maja leta 2000.
2. člen
Zazidalni načrt vsebuje tekstualne opise in grafične prikaze, ki se nanašajo na mejo območja, ter na lego, velikost, namen in oblikovanje objektov in naprav.
Tekstualni del obsega:
– splošni del s prilogami (pogoji, soglasja),
– obrazložitev predvidenih ureditev,
– seznam parcel v obravnavanem območju.
Grafični del obsega:
– prikaze iz sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin planov,
– kopijo katastrskega načrta z območjem obdelave,
– situacijo obstoječega stanja,
– ureditveno situacijo,
– načrt parcelacije z zakoličbo,
– situacijo komunalnih naprav,
– požarno varnost.
II. OBMOČJE OBDELAVE
3. člen
Ureditveno območje zazidalnega načrta obsega naslednje parcele ali dele parcel v k.o. Tešanovci:
574, 573, 572, 571, 570, 569, 568, 567, 566/1, 565/3, 565/1, 565/2, 564/2, 564/1, 563/1, 563/2, 562/2, 562/1, 561/1, 561/2, 560, 559, 558/2, 558/1, 556, 555, 554, 553, 552, 551, 550, 549, 548, 547, 546, 545, 587, 575, 586/1.
Območju obdelave je priključena tudi parcela št. 543 in del parcele št. 544 za ureditev dovozne ceste.
III. FUNKCIJA OBMOČJA
4. člen
Območje obdelave iz prejšnjega člena je namenjeno gradnji stanovanjskih objektov ter pomožnih objektov in pritiklin z možnostjo ureditve dodatnih mirnih servisnih, obrtnih ter poslovnih dejavnosti. Dodatne dejavnosti se lahko uredijo v osnovnem objektu ali v pritiklinah. Pritikline so lahko prizidki k osnovnemu objektu ali samostojni objekti.
5. člen
Dopustni so posegi na obstoječih objektih, in sicer dozidave, nadzidave in nadomestne gradnje stanovanjskih in pomožnih objektov ter pritiklin. Možna je tudi sprememba namembnosti obstoječih in dograjenih objektov za mirne servisne, obrtne in poslovne dejavnosti.
6. člen
Poleg gradnje in dogradnje objektov so predvidene še ureditve: dovoznih poti in parkirišč, komunalne opreme, zazelenitev površin, ureditev dostopov in ureditev cestnih priključkov, ter prestavitev daljnovoda.
IV. URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA
7. člen
Javne površine (ceste, poti) se odmerijo po zarisu iz grafičnih prilog. Posamezne parcele se lahko združijo v večje parcele ali se dodatno razdelijo na manjše parcele ob pogoju, da nove parcele zagotavljajo vzdrževanje in funkcioniranje objektov.
8. člen
Gradnja objektov na parcelah pod daljnovodom, ki so označene v grafičnih prilogah bo možna šele po prestavitvi daljnovoda, na parceli št. 543 pa šele po spremembi planskih dokumentov.
9. člen
Pri lociranju novih objektov je potrebno upoštevati ulične gradbene linije, kot so prikazane v grafičnih prilogah.
Odmiki objektov od parcelnih mej so razvidni iz grafičnih prilog in se lahko spremenijo ob spremenjeni parcelaciji ob pogoju, da ostane odmik med sosednjima objektoma tolikšen, kolikor znaša maksimalna višina enega od mejnih objektov. Najmanjši odmik od sosednje parcelne meje je 1 m.
10. člen
Pomožne objekte in pritikline je možno locirati kjerkoli na parceli znotraj območja zazidljivosti, ki so prikazana v grafičnih prilogah.
11. člen
Funkcionalno zemljišče k posameznim objektom predstavlja zemljišče pod vsemi objekti povečano za 1 m v vse smeri, dovozna pot širine 3 m ter parkirna mesta. K funkcionalnemu zemljišču se prištejejo tudi pokrite in nepokrite terase.
12. člen
Glede na dejavnosti v objektih je v okviru posamezne parcele, ki pripada objektu, potrebno zagotoviti naslednje število parkirnih mest:
-----------------------------------------------------------------
Dejavnost                    Število parkirnih mest (PM) na enoto
-----------------------------------------------------------------
stanovanjski objekti         1 PM za stanovanje
poslovni prostori (pisarne)  1 PM na 30 m2 neto površine
prodajni prostori            1 PM na 30 m2 koristne površine
gostinski objekti            1 PM na 8 sedežev
gostišča s prenočišči        1 PM na 2 ležišči
obrtne delavnice, servisi    1 PM na 2 zaposlena
-----------------------------------------------------------------
13. člen
Parkirišča in manipulativne površine ob poslovnih objektih morajo biti locirane tako, da imajo le po en priključek na javno cesto. Površine sosednjih parcel imajo lahko skupne priključke.
Uvoz na parcelo je lahko kjerkoli vzdolž parcelne meje ob ulici, odvisno od funkcionalne zasnove objekta.
V. ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
14. člen
Velikosti predvidenih objektov so omejene z odmiki in območjem zazidljivosti, ki je določeno za vsako parcelo in je razvidno iz grafičnih prilog.
15. člen
Tlorisna oblika objektov mora biti podolžna in zalomljena, z razmerjem stranic od 1:1,2 do 1:2 in praviloma vzporedna z obvezno gradbeno linijo, oziroma dovozno cesto. Pritikline in pomožni objekti, ki so lahko prizidki ali samostojni objekti, morajo slediti tlorisni obliki osnovnega objekta.
16. člen
Višina osnovnih objektov je največ P + 1 (vkopana klet, pritličje z višino, ki omogoča poslovno funkcijo po namenu), nadstropje in izkoriščeno podstrešje brez dvignjenega kolenčnega zidu.
Višina pritiklin je P (pritličje), oziroma P + 1, če so v pritiklinah urejeni poslovni prostori.
17. člen
Strehe morajo biti enakostranične dvokapnice s smerjo slemena vzdolž daljše stranice, oziroma vzporedno z ulično gradbeno linijo.
Naklon strešine mora biti 25–45°. Kritina je opečna ali iz drugega materiala podobnega opeki.
Strešna okna so možna v obliki frčad, ki so lahko izbočene od osnovnega naklona, ali pravokotne na osnovno streho.
18. člen
Razmerje okenskih in vhodnih površin na fasadi mora biti usklajeno z razmerjem fasade.
Fasadni opleski so svetli, podstavek (cokl) je temnejše barve. Možna je obdelava v kamnu. Obloge iz lesa morajo biti opleskane v svetlih barvah.
VI. POGOJI ZA UREJANJE INFRASTRUKTURE
19. člen
Promet
Predvidene dovozne ceste in poti se uredijo po trasah, ki so razvidne iz grafičnih prilog. Ceste se uredijo v širinah, ki omogoča dvosmerni promet. Površine se uredijo protiprašno (asfalt).
Površine pločnikov in poti se lahko uredijo v asfaltu ali z betonskimi tlakovci.
20. člen
Del dovozne ceste po parcelah 543 in 544 se uredi pogojno po spremembi občinskih planskih dokumentov. Začasno se dovozna cesta uredi po parceli 546 v makadamski izvedbi.
21. člen
Kanalizacija
Vsi predvideni objekti se priključijo na kanalizacijski sistem.
Meteorne vode z utrjenih površin in cestišč se speljejo začasno v teren preko lovilcev olj, po izgradnji meteorne kanalizacije pa v kanalizacijski sistem.
Meteorne vode s streh se speljejo v teren preko peskolovov.
22. člen
Vodovod
Vsi objekti se priključijo na krajevno vodovodno omrežje. V območju se uredi tudi hidrantno omrežje.
23. člen
Elektrika
Predvideni objekti se priključijo na obstoječe električno omrežje.
Gradnja objektov ali pritiklin pod obstoječim daljnovodom v širini varnostnega pasu 2 x 7 ni možna. Dopustna je ureditev parkirišč.
Trasa prestavljenega kabliranega daljnovoda je v zazidalnem načrtu informativna in bo določena s posebno dokumentacijo.
Ob dovoznih cestah se uredi javna razsvetljava.
24. člen
Sistem zvez
Območje se naveže na obstoječi kabelski sistem telefonije in TV sistemov.
25. člen
Ogrevanje
Ogrevanje bo individualno iz lastnih kotlovnic v objektih. Kurilni medij je lahko kurilno olje, hranjeno v cisternah znotraj ali zunaj objekta, ali plin hranjen v nadzemnih plinskih rezervoarjih. Lokacija rezervoarja na posamezni parceli se določi v posebni strokovni podlagi (izrezu iz zazidalnega načrta) ob posebnem soglasju pristojnega inšpektorata.
26. člen
Odpadki
Predvideno je zbiranje odpadkov po posamezni parceli v tipskih posodah. Za ločeno zbiranje (papir, steklo) se namestijo skupne tipske posode. Odvoz je urejen na krajevno običajen način.
VII. OSTALI POGOJI
27. člen
Posamezna parcela ali del parcele je lahko ograjena. Ograje so lahko transparentne, polne (zidane, lesene) ali žive. Višina ograje ne sme presegati 1,20 m. Ograja se postavi ali zasadi znotraj parcelne meje ali osno v mejo, če se tako sporazumeta oba soseda.
28. člen
Gradnja na parcelah, po katerih potekajo trase obstoječih infrastrukturnih zemeljskih in zračnih naprav (vodovod, optični kabel, daljnovod) je možna le ob predhodnem soglasju posameznega upravljalca, ki se pridobi na posamezno strokovno podlago (izrez iz zazidalnega načrta).
29. člen
Celotno območje obdelave je na podlagi uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju uvrščeno v III. območje varstva pred hrupom, zato v območju niso dopustne dejavnosti, ki bi presegale mejne ravni hrupa, ki znašajo – podnevi 60 dBA, in ponoči 50 dBA.
VIII. FAZNOST IZVAJANJA IN ZAČASNA NAMEMBNOST ZEMLJIŠČ
30. člen
Zazidalni načrt se bo izvajal postopoma z izgradnjo infrastrukture v dovoznih cestah. Gradnja na parcelah brez infrastrukture je možna ob pogoju, da bo le-ta izgrajena do izdaje uporabnega dovoljenja za objekt, kar potrdi občina v soglasju ob lokaciji.
31. člen
Do izgradnje objektov in infrastrukture ostanejo parcele v sedanji kmetijski rabi. Odmerjene parcele, na katerih se gradnja še ne bo pričela, se morajo redno vzdrževati (košnja).
IX. ODSTOPANJA
32. člen
Dopustna so odstopanja od posameznih določil odloka in grafičnih prikazov, in sicer:
– možna je združitev ali delitev posameznih parcel v primeru skupnega lastništva ob pogoju, da nova parcela zagotavlja vzdrževanje in funkcioniranje vseh predvidenih objektov,
– možna so odstopanja v velikosti posameznih objektov v okviru območja zazidljivosti, ki je definirano v grafičnih prilogah ob pogoju, da ostane razmerje tlorisnih stranic osnovnega objekta in pritiklin enako (to je 1:1,2).
33. člen
Cesta s parc. št. 575 se uredi začasno brez rekonstrukcije priključka na regionalno cesto. Priključek se uredi po pridobitvi soglasja upravljalca regionalne ceste in na podlagi posebne dokumentacije.
X. KONČNE DOLOČBE
34. člen
Nadzor nad tem odlokom opravlja Inšpektorat za okolje in prostor.
35. člen
Zazidalni načrt je na vpogled občanom in organizacijam na sedežu Občine Moravske Toplice.
36. člen
S sprejetjem tega odloka prenehajo veljati določila odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 71/98), in sicer v delu, ki se nanaša na obravnavano območje.
37. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 015-03/00-8
Moravske Toplice, dne 22. maja 2000.
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot, univ. dipl. org., ekon. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti