Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000

Kazalo

2572. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Kamnik, stran 7415.

Na podlagi 21., 29. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 59/99 – odločba US), 17., 18. in 222. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98), 3., 25. in 105. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97, 73/98 in 31/00) ter 11., 16. in 87. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Kamnik na 13. seji dne 24. maja 2000 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili v Občini Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen odloka)
S tem odlokom se določa postopek in način odstranjevanja, varovanje ter uničenje zapuščenih vozil, ki se nahajajo na parkiriščih in drugih javnih površinah ter na površinah pravnih in fizičnih oseb brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča ali kadar kvarijo izgled okolice in občine kot celote.
2. člen
(pojmi)
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
1. Zapuščena vozila so vozila, ki so poškodovana, dotrajana, nepopolna in je očitno, da zanje nihče ne skrbi; osebna vozila, dostavna tovorna vozila, vlečna vozila in avtobusi, ki jim je potekla registracija za več kot 30 dni, oziroma so brez evidenčnih tablic ter bivalne prikolice, lahki priklopniki in ostala priklopna vozila vlečnih vozil.
2. Lastnik zapuščenega vozila je pravna ali fizična oseba, ki je uradno evidentirana kot lastnik vozila oziroma oseba, ki je na podlagi veljavne notarsko overjene pogodbe pridobila lastninsko pravico na vozilu in je taka pogodba izkazana. Lastnik vozila je neznan, če na vozilu samem ali na pristojnem uradu ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila.
3. Pooblaščena uradna oseba za izvajanje občinskega redarstva je redar, za izvajanje komunalnega nadzorstva pa komunalni nadzornik.
4. Izvajalci odstranjevanja in upravljalci skladišča zapuščenih vozil so pravne ali fizične osebe, s katerimi Občina Kamnik sklene pogodbe o odstranjevanju, varovanju in uničenju zapuščenih vozil.
II. ODSTRANJEVANJE ZAPUŠČENIH VOZIL
3. člen
(opozorilo lastniku, odredba o odstranitvi)
Pooblaščena uradna oseba, ki evidentira zapuščeno vozilo, pusti na vidnem mestu vozila pisno obvestilo, v katerem lastnika opozori, da je dolžan v osmih dneh odstraniti zapuščeno vozilo ter da bo v nasprotnem primeru za zapuščeno vozilo odrejena odstranitev na njegove stroške.
Pooblaščena uradna oseba v postopku odstranjevanja zapuščenega vozila stori vse potrebno, da ugotovi lastnika zapuščenega vozila.
Kadar vozilo predstavlja nevarnost za onesnaženje okolja ali ogroža varnost ljudi in premoženja, se odredi takojšnja odstranitev vozila.
Če lastnik na osnovi opozorila ne odstrani zapuščenega vozila, pooblaščena uradna oseba izda odredbo o odstranitvi zapuščenega vozila, s katero lastnika zadolži, da vozilo odstrani v določenem roku, sicer bo na njegove stroške odstranjeno in odpeljano v skladišče zapuščenih vozil. V odredbi je tudi določen rok, v katerem lahko lastnik odpelje zapuščeno vozilo iz skladišča in opozorilo, da bo v nasprotnem primeru vozilo uničeno kot kosovni odpadek. Pooblaščena uradna oseba nalepi odredbo v nepremočljivi embalaži na vidno mesto zapuščenega vozila.
Za vozilo, izločeno iz prometa ali poškodovano v prometni nesreči se z odredbo določi, da mora biti odstranjeno v 24 urah.
Če lastnik na osnovi odredbe ne odstrani zapuščenega vozila, se v skladu z odredbo vozilo odpelje na določen varovan prostor. Odvoz opravi izvajalec na stroške lastnika zapuščenega vozila. Pritožba zoper odredbo ne zadrži njene izvršitve.
Če lastnik odstrani vozilo po tem, ko je pooblaščena uradna oseba pozvala izvajalca, da odstrani vozilo, mora lastnik plačati polovico stroškov odvoza.
4. člen
(kosovni odpadek)
Če se na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo in ne predstavlja vrednosti oziroma gre le še za ostanke vozila in ni mogoče ugotoviti lastnika, se ne glede na določbe tega odloka odredi uničenje vozila kot kosovnega odpadka.
5. člen
(zapisnik)
Pooblaščena uradna oseba o postopku odstranjevanja zapuščenega vozila izdela zapisnik o stanju vozila in fotografijo vozila.
Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke: datum opozorila lastniku vozila, datum odstranitve, tip vozila in ostale evidenčne podatke, ki jih je na vozilu možno ugotoviti, stanje vozila, podatke o znanem lastniku vozila, lokacijo nahajališča zapuščenega vozila in podatke o pooblaščeni uradni osebi.
6. člen
(odstranitev zapuščenega vozila)
Izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil na podlagi odredbe pooblaščene uradne osebe odstrani zapuščeno vozilo in izdela zapisnik o prevzemu vozila.
Izvajalec odgovarja za škodo, nastalo v času odstranjevanja vozila.
III. VAROVANJE IN UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
7. člen
(skladišče)
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil je dolžan zagotoviti celodnevno (24 ur) varovanje prevzetih zapuščenih vozil pred poškodbami in tatvinami ter škodno zavarovanje vozil za čas hrambe.
8. člen
(evidenčna knjiga)
Izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil morata voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke: zapisnik o stanju vozila, ki ga je izdelala pooblaščena uradna oseba, fotografijo vozila, zapisnik o prevzemu vozila, podatke o znanem lastniku vozila ter stroške, povezane z odvozom in hrambo zapuščenega vozila.
9. člen
(izročitev zapuščenega vozila lastniku)
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil izroči vozilo lastniku na podlagi listine, ki dokazuje lastništvo in po plačilu stroškov odvoza in hrambe vozila ter o tem takoj obvesti Občino Kamnik.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika vozila, objavi urad župana Občine Kamnik razglas o najdenem vozilu, v katerem se pozove neznanega lastnika, da prevzame zapuščeno vozilo v določenem roku in v skladu z določili prvega odstavka tega člena ter se ga opozori, da bo v nasprotnem primeru vozilo uničeno kot kosovni odpadek. Razglas se objavi na oglasni deski Občine Kamnik in na oglasni deski krajevne skupnosti, v kateri je bilo zapuščeno vozilo najdeno.
Lastniki zapuščenih vozil lahko z vlogo zaprosijo upravljalca skladišča zapuščenih vozil za začasno varovanje vozila, če ima upravljalec skladišča na razpolago prazen prostor.
10. člen
(cena prevoza in hrambe zapuščenih vozil)
Ceno prevoza in hrambe zapuščenih vozil določita izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil po predhodnem soglasju župana Občine Kamnik.
11. člen
(uničenje zapuščenih vozil)
Če zapuščeno vozilo ni izročeno lastniku v skladu z določili 9. člena, se vozilo šteje za kosovni odpadek in se uniči.
12. člen
(izterjava stroškov)
Stroške, povezane z odvozom, hrambo in uničenjem zapuščenega vozila se izterja od lastnika zapuščenega vozila v skladu z veljavno zakonodajo.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika, krije stroške odvoza, hrambe in uničenja zapuščenega vozila Občina Kamnik.
IV. KAZENSKE DOLOČBE
13. člen
(denarna kazen)
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se za prekršek kaznuje posameznik-lastnik zapuščenega vozila, ki je odloženo v naravnem okolju, na javni prometni površini ali drugi površini brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča.
Z denarno kaznijo 200.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna oseba-lastnik zapuščenega vozila, ki je odloženo v naravnem okolju, na javni prometni površini ali drugi površini brez predhodnega pisnega soglasja lastnika zemljišča, z denarno kaznijo 60.000 SIT pa odgovorna oseba pravne osebe.
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna oseba ali posameznik – izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil ali upravljalec skladišča zapuščenih vozil, če ravna v nasprotju z določili 6., 7., 8., 9. ali 10. člena tega odloka.
V. KONČNI DOLOČBI
14. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določila 26., 27., 28. in 29. člena odloka o ureditvi cestnega prometa na območju Občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 47/95 in 38/96), ki se nanašajo na ravnanje z zapuščenimi vozili.
15. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01504-3/00
Kamnik, dne 24. maja 2000.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti