Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000

Kazalo

2568. Odlok o ustanovitvi vaških odborov Občinskega sveta občine Dol pri Ljubljani in določitvi njihovih območij, stran 7410.

Na podlagi določb tretjega odstavka 19. in tretjega odstavka 30. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, št. 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – obvezna razlaga, 65/95 – odl. US, 73/95 – odl. US, 9/96 – odl. US, 14/96 – odl. US, 39/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 68/96 – odl. US, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 59/99 odl. US) ter 16. člena statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 43/95, 27/96 in 109/99) je Občinski svet občine Dol pri Ljubljani na 12. seji, dne 23. 5. 2000 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi vaških odborov Občinskega sveta občine Dol pri Ljubljani in določitvi njihovih območij
1. člen
S tem odlokom se za posamezna območja Občine Dol pri Ljubljani ustanovijo vaški odbori kot posvetovalna telesa Občinskega sveta občine Dol pri Ljubljani (v nadaljevanju: vaški odbori), določijo njihova območja, naloge, način imenovanja, sestava, število članov, način delovanja ter zagotavljanje strokovne pomoči za potrebe vaških odborov.
2. člen
Ustanovi se pet vaških odborov, ki zagotavljajo zastopanost vseh naselij:
– vaški odbor za območje naselij Brinje in Beričevo, ki šteje tri člane,
– vaški odbor za območje naselij Dol pri Ljubljani, Videm, Kleče pri Dolu, Zaboršt pri Dolu, Zajelše in Podgora pri Dolskem, ki šteje šest članov,
– vaški odbor za območje naselij Dolsko, Osredke, Petelinje, Kamnica in Vinje, ki šteje pet članov,
– vaški odbor za območje naselij Klopce, Križevska vas, Vrh pri Dolskem in Zagorica pri Dolskem, ki šteje štiri člane,
– vaški odbor za naselje Laze pri Dolskem, ki šteje tri člane,
– vaški odbor za območje naselja Senožeti, ki šteje štiri člane.
3. člen
Člane vaških odborov imenuje in razrešuje Občinski svet občine Dol pri Ljubljani (v nadaljevanju: občinski svet) na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija).
V vaški odbor se imenujejo občani s stalnim prebivališčem na območju, za katerega je vaški odbor ustanovljen. Komisija pozove občane, društva, politične stranke in druge organizacije, da posredujejo predloge kandidatov za člane posameznih vaških odborov. Na podlagi prispelih predlogov pripravi komisija občinskemu svetu predlog za imenovanje.
Mandat članov vaškega odbora je vezan na mandat članov občinskega sveta.
4. člen
Vaški odbori:
– predlagajo občinskemu svetu predloge in programe ki se nanašajo na območje njihovega delovanja (programi komunalnih del in drugi programi),
– obravnavajo zadeve iz pristojnosti občinskega sveta, ki se nanašajo na njihovo območje,
– obravnavajo predloge občanov in drugih, ki se nanašajo na območje njihovega delovanja ter jih posredujejo občinskim organom v reševanje,
– sodelujejo z društvi ter nevladnimi in drugimi organizacijami z območja delovanja,
– na krajevno primeren način obveščajo občane o svojem delovanju in drugih zadevah, ki se nanašajo na območje,
– sodelujejo pri organizaciji in izvedbi programov in aktivnostih, ki se izvajajo na njihovem območju,
– izvajajo druge naloge na podlagi odločitev pristojnih organov Občine Dol pri Ljubljani in občinskega sveta.
5. člen
Člani vaškega odbora na prvi seji izmed sebe izvolijo predsednika in namestnika predsednika vaškega odbora.
6. člen
Prvo sejo vaškega odbora skliče župan.
Vse ostale seje sklicuje predsednik v primeru njegove odsotnosti pa namestnik predsednika vaškega odbora. To velja tudi za vodenje sej.
Sejo lahko skliče tudi župan, in sicer na lastno pobudo ali na zahtevo občinskega sveta.
7. člen
Vaški odbor je sklepčen, če je na seji navzočih več kot polovica članov vaškega odbora. Odločitev vaškega odbora je sprejeta, če je zanjo glasovala več kot polovica navzočih članov vaškega odbora.
8. člen
Sejo vaškega odbora se skliče najmanj pet dni pred dnevom, za katerega je sklicana seja. Z vabilom za sklic se članom pošlje tudi predlog dnevnega reda in morebitno gradivo za predlagane točke dnevnega reda. Predsednik odbora poskrbi, da se za vsako sejo izdela zapisnik in vodi evidenca sprejetih sklepov.
Vabilo za sklic vaškega odbora se mora poslati tudi vsem članom občinskega sveta, ki so občani območja delovanja vaškega odbora, županu, podžupanu, tajniku občine in strokovnemu delavcu občinskega urada, ki dela na področju na katere se nanašajo točke dnevnega reda seje vaškega odbora.
9. člen
Predsedniki vaških odborov sestavljajo posvetovalni kolegij, ki ga vodi župan oziroma od župana pooblaščena oseba. Posvetovalni kolegij daje mnenja, predloge in pobude ter postavlja vprašanja s področja delovanja vaških odborov organom Občine Dol pri Ljubljani in drugim, ki urejajo zadeve s tega področja.
10. člen
Organizacijsko, strokovno in tehnično pomoč ter prostorske pogoje za potrebe vaških odborov zagotavlja občinski urad Občine Dol pri Ljubljani.
11. člen
Najkasneje v šestdesetih dneh po sprejemu tega odloka mora občinski svet imenovati vaške odbore.
12. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 03204-1/00
Dol pri Ljubljani, dne 23. maja 2000.
Župan
Občine Dol pri Ljubljani
Anton Jemec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti