Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/2000 z dne 22. 6. 2000

Kazalo

2561. Pravilnik o načinu oddajanja poslovnih prostorov, s katerimi upravlja Zdravstveni dom Ljubljana, stran 7389.

Na podlagi 17. in 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95, 33/95, 71/97, 13/98 in 24/00) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 15. seji dne 22. 5. 2000 sprejel
P R A V I L N I K
o načinu oddajanja poslovnih prostorov, s katerimi upravlja Zdravstveni dom Ljubljana
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določa postopek oddajanja in najemanja poslovnih prostorov (v nadaljnjem besedilu: prostori), ki so v lasti Mestne občine Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOL) in s katerimi upravlja in gospodari Zdravstveni dom Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: ZD Ljubljana).
II. PROSTORI ZA ODDAJO
2. člen
V najem se oddajajo samo prostori, ki jih ZD Ljubljana ne potrebuje za opravljanje svoje dejavnosti. Potrebe po oddaji ugotavlja in odreja direktor zavoda na podlagi predloga strokovnega vodje in predhodnega predloga Strokovnega sveta ter pisnega soglasja organa mestne uprave MOL pristojnega za zdravstvo.
V najem se oddajo:
– prostori, ki so primerni za izvajanje zdravstvene dejavnosti,
– prostori, ki so neprimerni za izvajanje zdravstvene dejavnosti ali druge dejavnosti ZD Ljubljana, so pa primerni za opravljanje drugih dejavnosti, ki se navezujejo na izvajanje zdravstvenega varstva ter ne ovirajo nemotenega opravljanja osnovne zdravstvene dejavnosti javnega zavoda (specializirana trgovina za prodajo zdravil naravnega izvora, optika, prodaja ortopedskih pripomočkov, društva s področja zdravstva in društva za humanitarne namene ipd…).
Prostori se oddajo v najem s pripadajočim deležem skupnih in pomožnih prostorov.
III. NAČIN ODDAJE
3. člen
Postopek oddaje prostorov v najem vodi komisija, ki jo imenuje direktor mestne uprave MOL. Komisija ima pet članov, od katerih so trije predstavniki MOL in dva predstavnika ZD Ljubljana, ki ju predlaga svet zavoda ZD Ljubljana.
Predsednik komisije se imenuje izmed članov, predstavnikov ZD Ljubljana. Namestnika si izbere izmed članov predstavnikov MOL.
4. člen
Prostori se oddajajo v najem na osnovi javnega razpisa.
Javni razpis vsebuje:
1. naziv in sedež najemodajalca,
2. lokacijo in velikost prostora,
3. višino najemnine,
4. predvideno dejavnost oziroma prednostne dejavnosti ali omejitve najema,
5. čas, za katerega se prostor odda v najem,
6. naslov in rok za zbiranje pisnih ponudb, ki ne sme biti krajši od osmih dni od dneva objave,
7. druge pogoje v zvezi s stanjem in ureditvijo prostora,
8. zahtevo o predložitvi dokazil ponudnika:
a) za fizične in pravne osebe:
– potrdilo o strokovni usposobljenosti za opravljanje dejavnosti (diploma, strokovni izpit in licenca) oziroma izpisek iz sodnega registra (za društva: izpisek iz registra upravne enote),
– program dejavnosti, ki bo potekala v najetem prostoru,
– dokazilo o finančnem, oziroma o premoženjskem stanju.
b) za fizične osebe pa še:
– potrdilo o stalnem prebivališču,
– potrdilo o državljanstvu.
Kadar gre za oddajo prostora za opravljanje zdravstvene dejavnosti kot javne službe, se poleg dokazil iz 8.a) in b) točke tega člena zahteva tudi:
– potrdilo pristojnega ministrstva o vložitvi zahtevka za vpis v register zasebnih zdravstvenih delavcev oziroma odločbo o vpisu v register zasebnih zdravstvenih delavcev, oziroma dovoljenje pristojnega ministrstva za opravljanje zdravstvene dejavnosti,
– potrdilo Zdravniške zbornice Slovenije o vložitvi vloge za registriranje zdravnika za opravljanje zasebne zdravniške službe oziroma odločbo o registraciji zasebnega zdravnika,
– potrdilo pristojnega organa mestne uprave MOL o vložitvi zahtevka za dodelitev koncesije oziroma odločbo in pogodbo o podeljeni koncesiji,
9. način obveščanja o izbiri ponudnika.
Ponudbe morajo biti poslane priporočeno po pošti na naslov, ki je naveden v razpisu, z oznako “za javni razpis – ne odpiraj“. Nepopolnih in nepravočasnih ponudb komisija pri odločanju o oddaji ne upošteva.
Če izbrani ponudnik ne podpiše najemne pogodbe v 30 dneh po prejemu pisnega sklepa se šteje, da najemnik odstopa od svoje ponudbe, razen iz opravičenih razlogov.
Javni razpis se objavi najmanj v enem izmed dnevnih časopisov.
5. člen
Po preteku razpisnega roka se prejete ponudbe komisijsko odprejo.
Komisija ne upošteva ponudbe tistih ponudnikov, ki že imajo v najemu prostore v lasti MOL, vendar kršijo določila najemne pogodbe.
Po končanem odpiranju ponudb komisija oceni prispele ponudbe in ugotovi, ali izpolnjujejo razpisne pogoje.
6. člen
V primeru, da je na javni razpis prispelo več vlog interesentov, ki vsi izpolnjujejo pogoje javnega razpisa, imajo pri izbiri prednost zdravniki oziroma zdravstveni delavci, ki:
– so zaposleni v ZD Ljubljana in bodo zdravstveno dejavnost še nadalje opravljali v okviru javne zdravstvene službe na podlagi pridobljene koncesije,
– imajo več opredeljenih pacientov,
– imajo daljšo delovno dobo v ZD Ljubljana,
– bodo opravljali dejavnost v enakem obsegu kot v ZD Ljubljana,
– se bodo zavezali, da bodo v času trajanja najemne pogodbe naročali laboratorijske preiskave, zobotehnične storitve in druge podobne storitve v enotah ZD Ljubljana,
– zdravniki oziroma zdravstveni delavci s koncesijo.
V primeru, da na osnovi navedenih meril ni mogoče izbrati najustreznejšega ponudnika, se prostor odda na osnovi licitacije.
Javna licitacija se opravi po postopku, določenem s poslovnikom o postopku oddaje poslovnega prostora na javni licitaciji, ki je predviden v odredbi o načinu oddajanja poslovnih prostorov v najem in določanju najemnin.
7. člen
Po končanem ocenjevanju prispelih ponudb, komisija pripravi poročilo s predlogom. O izbiri najemnika odloči mestna uprava z upravno odločbo.
O pritožbi zoper odločbo odloči župan/ja.
V 30 dneh po dokončnosti odločbe se sklene z izbranim najemnikom najemna pogodba.
V primeru, da izbrani najemnik ne sklene najemne pogodbe v 30 dneh od dokončnosti odločbe, se šteje, da odstopa od ponudbe.
8. člen
Prostori se izjemoma oddajo v najem neposredno, in sicer v naslednjih primerih:
– zaradi prenove objekta, v katerem ima prostor že v najemu,
– zaradi rušenja objekta, v katerem ima prostor že v najemu,
– najemniku, ki mu je bil prostor že oddan za določen čas, ki je potekel,
– če prostor ni bil oddan kljub dvakratni objavi javnega razpisa,
– pravnemu nasledniku, če nadaljuje z opravljanjem iste dejavnosti in pod enakimi pogoji kot dotedanji najemnik,
– zaradi statusne spremembe najemnika v skladu z veljavno zakonodajo za opravljanje iste dejavnosti in pod enakimi pogoji.
V primerih iz pete in šeste alinee tega člena, morajo prosilci predložiti dokazila iz 8.a) in b) točke 4. člena tega pravilnika.
IV. NAJEMNO RAZMERJE
1. Sklepanje in trajanje najemnega razmerja
9. člen
Najemno razmerje nastane s sklenitvijo najemne pogodbe med MOL in ZD Ljubljana kot najemodajalcem ter pravno oziroma fizično osebo kot najemnikom.
10. člen
Prostori se oddajo v najem za nedoločen ali določen čas, ki pa ne more biti krajši od pet let in ne daljši od deset let in se po preteku tega roka lahko podaljša.
2. Prenehanje najemnega razmerja
11. člen
Najemna pogodba preneha s potekom pogodbenega roka, za katerega je bila sklenjena, z odpovedjo ali z odstopom od najemne pogodbe.
12. člen
Najemodajalec lahko odstopi od najemne pogodbe v primerih, določenih z zakonom in, če:
– najemnik ne sklene vsako leto pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije v skladu s pogodbo o koncesiji,
– najemnik krši določila koncesijske pogodbe,
– najemnik zmanjša obseg pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije brez utemeljenih razlogov,
– najemnik izgubi licenco,
– najemnik ne začne uporabljati prostora, ko so za to izpolnjeni pogoji, oziroma če brez upravičenega razloga preneha uporabljati prostor za več kot dva meseca oziroma ga uporablja le občasno,
– najemnik odda prostor v podnajem,
– najemnik drugače krši določila najemne pogodbe,
– je najemnik v zamudi s plačilom najemnine 2 meseca od dneva, ko ga je najemodajalec na to opomnil.
13. člen
Najemnik lahko odstopi od najemne pogodbe v primerih, določenih z zakonom in, če:
– ne more več opravljati dejavnosti, za katero so mu bili dodeljeni prostori v najem,
– najemodajalec krši določila tega pravilnika ali najemne pogodbe.
V. DOLOČANJE NAJEMNIN
14. člen
Najemnina se določi v skladu z odredbo o načinu oddajanja poslovnih prostorov v najem in določanju najemnin.
Izhodiščna najemnina je enaka povprečni ceni najemnin za storitveno dejavnost, ki je določena v odredbi o načinu oddajanja poslovnih prostorov v najem in določanju najemnin ter znaša mesečno 2000 SIT/m2 in je enaka za celotno območje MOL.
15. člen
Najemnina se nakazuje ZD Ljubljana kot upravljalcu prostorov in se namensko uporablja izključno za investicijsko vzdrževalna dela zdravstvenih objektov ob soglasju organa mestne uprave MOL pristojnega za zdravstvo.
Podatke o prihodkih in namenski porabi sredstev iz naslova najemnin posreduje ZD Ljubljana organoma mestne uprave MOL pristojnima za zdravstvo in finance enkrat letno.
Najemnine se mesečno usklajujejo z indeksom cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji.
Tako določena najemnina ne vsebuje davka, ki ga plačuje najemnik v skladu z veljavno zakonodajo.
16. člen
V primeru oddaje v najem z javno licitacijo je najemnina po tem pravilniku izklicna cena javne licitacije. Izklicna najemnina se usklajuje mesečno z indeksom cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji.
17. člen
Najemnik plačuje najemnino mesečno za tekoči mesec, in sicer v 15 dneh po izstavitvi računa, razen v primerih, ko je to drugače opredeljeno v najemni pogodbi.
V primeru zamude plačila se zaračunavajo zakonite zamudne obresti.
Poleg najemnine je najemnik dolžan plačevati vse obratovalne stroške v zvezi z uporabo najetih prostorov ter sorazmerni delež skupnih obratovalnih stroškov.
Za obratovalne stroške se davek obračuna v skladu z veljavno zakonodajo.
18. člen
Za določen čas se lahko najemniku zniža ali oprosti plačevanje najemnine za čas adaptacije najetega prostora, s predhodnim pisnim soglasjem komisije in to v okviru terminskega plana izvajanja del.
VI. VLAGANJE V PROSTORE
19. člen
Najemniku se lahko odda v najem v celoti ali delno opremljene, oziroma neopremljene prostore, ki jih je potrebno usposobiti za opravljanje dejavnosti.
20. člen
Najemnik in najemodajalec se pogodbeno dogovorita o obsegu in obliki potrebnih del za usposobitev prostora. Kot potrebna dela se opredelijo tista dela, ki omogočajo, da se v določenem prostoru vzpostavijo standardi, ki veljajo v povprečju v Zdravstvenem domu Ljubljana. Če najemnik preseže znesek potrebnih vlaganj ali je zainteresiran za večji vložek sredstev od zneska ocene, se navedeni višek vloženih sredstev šteje kot nepovratni vložek v breme najemnika.
21. člen
Po usposobitvi prostora in pridobitvi uporabnega dovoljenja se na osnovi cenitvenega poročila ugotovi povečana vrednost prostora. Priznana vlaganja najemnika se vračajo najemniku v obliki dogovorjene zmanjšane najemnine ali za določen čas oproščene najemnine, kar se določi pogodbeno in je sestavni del najemne pogodbe. Po končani dobi vračanja najemnik plačuje polno vrednost mesečne najemnine, kar je treba določiti v najemni pogodbi, ali pa skleniti aneks k pogodbi.
22. člen
Prostori se praviloma oddajo v najem opremljeni (pohištvo, druga oprema, aparati, inštrumenti in drug inventar).
Najemnik mora opremo odkupiti po tržni vrednosti.
VII. ODDAJANJE TELOVADNIC, SEJNIH SOB IN DRUGIH PROSTOROV V UPORABO
23. člen
Telovadnice, sejne sobe ali drugi prostori se lahko občasno kratkoročno oddajo v uporabo po dnevih oziroma po urah.
Prostori se oddajo v uporabo neposredno na osnovi pisne vloge ali naročilnice prosilca pri upravi ZD Ljubljana.
24. člen
Pri oddaji telovadnic, sejnih sob ali drugih prostorov v uporabo mora ZD Ljubljana dati prednost tistim društvom, organizacijam itd., katerih dejavnost se navezuje na izvajanje zdravstvenega varstva.
25. člen
Višino uporabnine za oddajo prostorov iz 23. člena tega pravilnika določa ZD Ljubljana. Za uporabnike, katerih dejavnost se navezuje na izvajanje zdravstvenega varstva, se določi neprofitna uporabnina.
26. člen
Dokumente o oddaji telovadnic, sejnih sob ali drugih prostorov v uporabo ter podatke o prihodkih in porabi sredstev iz tega naslova, posreduje ZD Ljubljana organoma mestne uprave MOL pristojnima za zdravstvo in finance enkrat letno.
Prihodki iz tega naslova se namensko uporabljajo za investicijsko vzdrževalna dela zdravstvenih objektov ter za kritje obratovalnih stroškov.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Obstoječa najemna razmerja trajajo največ do upokojitve najemnika.
28. člen
Najemnine se za dosedanje najemnike uskladijo po tem pravilniku najkasneje v roku 6 mesecev po sprejemu pravilnika in se zanje sklenejo nove pogodbe.
29. člen
Ta pravilnik začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 500-10/99-3
Ljubljana, dne 22. maja 2000.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Viktorija Potočnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti