Uradni list

Številka 42
Uradni list RS, št. 42/2000 z dne 19. 5. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 42/2000 z dne 19. 5. 2000

Kazalo

1959. Navodilo o načinu uveljavljanja znižane neprofitne najemnine za upravičence do najema socialnega stanovanja, stran 5741.

Na podlagi desetega odstavka 63. člena stanovanjskega zakona (Uradni list RS, št. 18/91-I, 19/91-I, 9/94 – odl. US RS, 21/94, 23/96, 24/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS ter 1/00) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom za okolje in prostor
N A V O D I L O
o načinu uveljavljanja znižane neprofitne najemnine za upravičence do najema socialnega stanovanja
1. člen
Navodilo določa način, kje in kako lahko najemniki, ki so upravičeni do dodelitve socialnega stanovanja v najem, uveljavljajo pravico do znižane neprofitne najemnine.
2. člen
Upravičenci do znižane neprofitne najemnine so najemniki stanovanj, ki izpolnjujejo pogoje iz 2. člena pravilnika o merilih za dodeljevanje socialnih stanovanj v najem (Uradni list RS, št. 18/92 in 53/99) in katerih povprečni dohodki v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge ne presegajo predpisanega cenzusa za dodelitev socialnega stanovanja v najem.
3. člen
Upravičenci iz 2. člena tega navodila vložijo vlogo za znižanje neprofitne najemnine pri organu občinske uprave, pristojnem za stanovanjske zadeve (v nadaljevanju: organ občinske uprave), v občini, kjer se stanovanje nahaja.
Vlogi je potrebno priložiti dokazilo o državljanstvu, potrdilo o gospodinjski skupnosti z rojstnimi podatki, najemno pogodbo, fotokopijo zapisnika o ugotovitvi vrednosti stanovanja po pravilniku o merilih in načinu za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih hiš ter sistemu točkovanja (Uradni list SRS, št. 25/81 in Uradni list RS, št. 65/99), s strani pristojnega davčnega urada overjeno fotokopijo napovedi za odmero dohodnine za preteklo leto, potrdilo o prejetih dohodkih v zadnjih treh mesecih pred vložitvijo vloge, potrdilo pristojnega davčnega urada o premoženjskem stanju ter izjavo, da najemnik ali kdo izmed njegovih ožjih družinskih članov ni lastnik premičnine, ki presega 25% vrednosti primernega stanovanja in račun lastnika, na katerega naj bi organ občinske uprave nakazoval razliko v najemnini.
4. člen
Predstojnik organa občinske uprave lahko za reševanje vlog prosilcev za znižanje neprofitne najemnine imenuje posebne komisije.
O pravici do znižane neprofitne najemnine odloči na predlog komisije organ občinske uprave v 30 dneh po vložitvi popolne vloge.
Po en izvod odločbe prejmeta upravičenec in lastnik stanovanja.
5. člen
Upravičenec ima zoper izdano odločbo organa občinske uprave možnost ugovora.
O ugovoru odloči župan v osmih dneh od vložitve ugovora.
6. člen
Upravičenec do znižane neprofitne najemnine je dolžan enkrat letno najkasneje do 15. aprila pristojnemu organu občinske uprave predložiti s strani pristojnega davčnega urada overjeno fotokopijo napovedi za odmero dohodnine za preteklo leto in potrdilo o prejetih dohodkih v prvih treh mesecih tekočega leta ter mu med letom nemudoma javiti vsako spremembo dohodkov, ki bi lahko vplivala na pravico do znižane neprofitne najemnine.
Če pristojni organ občinske uprave ugotovi, da je zaradi spremenjenega stanja potrebno o pravici odločiti znova, izvede postopek v skladu s 4. členom tega navodila.
V primeru, da upravičenec ne predloži dokazil iz prvega odstavka tega člena, se lahko pravica do znižane neprofitne najemnine z odločbo ukine.
V primeru, da se ob preverjanju podatkov ugotovi, da upravičenec med letom ni javil sprememb, ki so vplivale na pravico do znižane neprofitne najemnine, se lahko z odločbo pravico ukine, upravičencu pa naloži vračilo razlike med plačano najemnino in neprofitno najemnino z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dne, ko je nastala sprememba.
7. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. januarjem 2001.
Št. 017-02-012/2000
Ljubljana, dne 5. maja 2000.
mag. Anton Rop l. r.
Minister
za delo, družino in socialne zadeve
Soglašam!
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister
za okolje in prostor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti