Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2000 z dne 10. 5. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2000 z dne 10. 5. 2000

Kazalo

1875. Odlok o komunalnih taksah, stran 4578.

Občinski svet občine Dobrovnik je na podlagi 1., 2. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72 in Uradni list RS, 18/91) 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91) in 18. člena statuta Občine Dobrovnik (Uradni list RS, št. 34/99) je na seji z dne 3. 4. 2000 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah
1. člen
Ta odlok ureja plačevanje komunalnih taks, zavezance in taksno obveznost na območju Občine Dobrovnik.
2. člen
Komunalne takse se plačujejo za:
1. glasbene avtomate in igralna sredstva v javnih lokalih (igralni avtomati, biljard, igralne karte),
2. za uporabo javnih površin pred poslovnim prostorom za opravljanje gostinske, turistične in druge dejavnosti na javnih površinah,
3. uporaba javnega prostora za parkiranje šotorjenje in druge začasne namene (kioski, stojnice, šotori ipd.),
4. reklamne napise, objave in oglase na panojih, tablah ipd..., ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih mestih,
5. začasno uporabo trgov in drugih javnih površin, razen pločnikov za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih zabavnih prireditev v gospodarske namene,
6. vitrine, v katerih se blago ali dejavnost predstavlja zunaj poslovnega prostora,
7. uporabo trgov in drugih javnih površin za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in drugih prireditev.
Komunalna taksa se ne plača:
– za taksne predmete in površine iz prejšnjega odstavka, ki se uporabljajo izključno za humanitarne namene in
– če je tako določeni v tarifi komunalnih taks.
3. člen
Komunalne takse se plačujejo po tarifi komunalnih taks.
Tarifa je sestavni del tega odloka.
Višina takse obveznosti se določi v točkah.
Vrednost točke po tem odloku zanaša 15 SIT.
Takso je treba plačati takrat, ko nastane taksna obveznost.
Občinski urad lahko v primerih, ko gre za širši javni interes, poleg oprostitve iz tarife komunalnih taks, tega odloka, oprosti posameznega taksnega zavezanca na njegovo vlogo plačila komunalnih taks.
Vrednost točke se poveča vsako leto v skladu z indeksom rasti cen na drobno, ki ga objavi Urad za statistiko RS.
Valorizirano višino točke določi s sklepom občinski svet.
4. člen
Taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, ki uporablja predmete in storitve, za katere so uvedene komunalne takse. V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje in odvod pobrane takse dolžna zagotoviti pravna ali fizična oseba, ki ni taksni zavezanec.
5. člen
Taksna obveznost v primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec občinsko upravo obvestil o odstranitvi taksnega predmeta.
Okoliščina, da taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabiti, ne vpliva na taksno obveznost.
Zavezanec je dolžan občinski upravi prijaviti nastanek taksne obveznosti v 15 dneh, če ni v taksni tarifi drugače določeno.
Prijava mora vsebovati podatke o zavezancu in vsa dejstva in okoliščine, ki so pomembne za določitev višine komunalne takse.
6. člen
Komunalno takso plačujejo taksni zavezanci v gotovini in vnaprej, razen če je v tem odloku drugače določeno.
Če taksni zavezanec ne plača takse vnaprej, se mu plačilo takse predpiše s posebno odločbo. Takso je dolžan plačati v 30 dneh od vročitve odločbe. Pritožba zoper odločbo ne zadrži izvršbe.
Če je za uporabo taksnega predmeta potrebno dovoljenje pristojnega organa, je treba takso plačati pred izdajo dovoljenja.
7. člen
Takso odmerja in pobira občinska uprava.
Komunalna taksa za določen taksni predmet se lahko odmeri le enemu taksnemu zavezancu.
Prisilna izterjava komunalnih taks od fizičnih oseb se opravi po predpisih o prisilni izterjavi davkov občanov, od pravnih oseb pa po splošnih predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb.
Pravica do izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila plačana.
8. člen
V primerih, da taksni zavezanec ne prijavi nastanka taksne obveznosti, se taksa odmeri po podatkih, ki jih ugotovil občinska uprava.
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Občinska uprava občine Dobrovnik.
10. člen
Pri odmeri takse se vzame kot osnova za izračun takse vrednost točke na dan nastanka obveznosti.
Ne glede na določilo iz prejšnjega odstavka se za izračun komunalnih taks, ki jih zavezanci ne vplačajo vnaprej, uporabi vrednost točke, ki velja v času izdaje odločbe o odmeri takse.
11. člen
Komunalne takse so prihodek Občine Dobrovnik.
12. člen
Z denarno kaznijo najmanj 50.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik v zvezi z samostojnim opravljanjem dejavnosti, če v določenem roku ne prijavi predmeta ali storitve za katero je predpisano plačilo komunalne takse in ne ravna v skladu z določilom četrtega odstavka 5. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se za prekršek iz prvega odstavka tega člena kaznuje posameznik.
13. člen
Taksni zavezanci, ki so na dan uveljavitve tega odloka uporabljali taksen predmete, pa niso prijavili nastanka taksne obveznosti, so dolžni to storiti v roku 15 dni od uveljavitve tega odloka.
14. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati na območju Občine Dobrovnik odlok o komunalnih taksah Občine Lendava (Uradne objave št. 34/91, 1/94).
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Tarifa komunalnih taks
Tar. št. 1
Za vsak glasbeni avtomat v javnem lokalu se plača letno 2000 točk.
Pojasnilo:
1. Taksa se plačuje le od uporabe glasbenih avtomatov ne pa od uporabe drugih naprav, ki s pomočjo električne energije ali na drug mehanični način reproducirajo glasbo (gramafoni, magnetofoni ipd.). Med glasbene avtomate pa se po tarifi ne štejejo radijski in televizijski sprejemniki, nameščeni v javnih lokalih.
2. Javni lokali so poslovni lokali (gostilne, restavracije, menze, bifeji itd.), kot tudi k tem lokalom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gosti. Javni lokali so tudi društveni prostori, ki so namenjeni za shajanje članov društva zaradi zabav oziroma razvedrila.
Za uporabo glasbenih avtomatov v društvenih prostorih se plača polovična taksa.
Tar. št. 2
– Za igralna sredstva v javnih lokalih se plača letna taksa.
Za biljard (navaden in avtomatski) – 3000 točk,
– za vsako stezo avtomatskega kegljišča – 2000 točk,
– za elektronske igralne aparate – 5000 točk,
– za ostala igralna sredstva – 3000 točk.
Pojasnilo:
1. Za igralna sredstva se štejejo naprave, kot so biljardi, elektronska in video igralna sredstva, namizni nogomet, košarka in podobne naprave, ne glede na vrsto pogona in načina plačevanja teh sredstev.
2. Taksa se ne plačuje za uporabo balinišč in kegljišč, razen avtomatskih.
3. Za uporabo igralnih sredstev v društvenih prostorih se plačuje polovica predpisane takse.
4. Glede opredelitve javnega lokala se uporablja pojasnilo pod točko 2, tar. št. 1.
Tar. št. 3
Za začasno uporabo javnega prostora za parkiranje, šotorjenje ali drug začasni namen znaša taksa
– od javnega prostora, ki je rezervirano za parkiranje vozila določenega uporabnika dnevno 5 točk na m2 uporabne površine,
– za postavitev kioska, šotora, stojnice, točilnice ali drugo začasno uporabo javnega prostora, ki zavzame do 10 m2 površine 120 točk dnevno, za vsak nadaljnji m2 pa 12 točk dnevno.
Pojasnilo:
1. taksni zavezanec je uporabnih prostora. Če je uporaba javnega prostora iz druge alinee te tarifne številke organizirana, obračuna in pobere takso organizator, (npr. sejma), ki jo je dolžan v roku 5 dni vplačati na račun Občine Dobrovnik,
2. taborniška organizacija je oproščena pačila takse za šotorjenje,
3. invalidi so oproščeni takse za uporabo parkirnega prostora.
Tar. št. 4
Za začasno uporabo trgov in drugih prostorov, razen pločnikov, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav in zabavnih prireditev znaša taksa dnevno:
– do 20 m2 zavzete površine 80 točk
– za vsak nadaljnji m2 pa 40 točk.
Pojasnilo:
Taksni zavezanec je uporabnik prostora.
Tar. št. 5.
Za uporabo javnega pločnika pred poslovnim prostorom za opravljanje gostinsko turistične dejavnosti na njem, se plača za vsak m2 površine dnevno 20 točk.
Tar. št. 6
Za reklamne napise, objave in oglase na transparentih, ki so pritrjeni na javnih mestih, znaša dnevna taksa 10 točk od m2.
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so izobešeni in pritrjeni kot plakati na javnih mestih, znaša taksa od vsakega dnevno
do 1m2 - 10 točk,
za vsak nadaljnji m2 –7 točk.
Za vitrine, postavljene za predstavljanje blaga in dejavnosti zunaj poslovnih prostorov na javnih površinah znaša taksa dnevno 8 točk od m2 površine vitrine (letno 500 točk).
Pojasnilo:
1. šteje se, da je taksni predmet na javnem mestu, oziroma javni površini, kadar je nameščen tako, da je njegova sporočilnost usmerjena navzven odprt prostor, ne glede na lastništvo nepremičnine, na kateri je taksni predmet,
2. taksni zavezanec je fizična ali pravna oseba, za katero se objavlja reklamni napis, objava ali oglas. Zavezanec je dolžan namestitev taksnega predmeta zaradi pridobitve dovoljenja predhodno prijaviti občinskemu upravnemu organu. V prijavi mora navesti kvadraturo taksnega predmeta. Površina taksnega predmeta se računa tako, da se okoli napisa zariše četverokotnik, ki zajema največji in najširši del predmeta.
3. Takse po tej tarifi so oproščeni reklamni napisi v zaprtih prostorih (izložbah, avlah ipd.), ki se nanašajo na blago, ki ga v teh prostorih prodajajo ali na dejavnost, ki se v zgradbi odvija,
4. takso po tej tar. št. se ne plača za napise firm na zgradbah, ki so po zakonu ali odloku občinskega sveta obvezni ter znake usmerjevalne vsebine, ki se postavljajo pred pričetkom ceste k pravni osebi, če je zaradi njene dejavnosti pričakovati večji obisk udeležencev v prometu,
5. plačila komunalne takse po tej tarifi so oproščene podjetja in organizacije oziroma skupnosti pri opravljanju turistične, kulturne, humanitarne dejavnosti, objave zaradi zaščite zdravstvenega varstva ljudi in živali, objave zavodov s področja vzgoje, izobraževanja in kulture in objave organov in uprave Občine Dobrovnik.
Št. 42304-1/2000
Dobrovnik, dne 31. marca 2000.
Župan
Občine Dobrovnik
Marjan Kardinar, univ. dipl. inž. arg. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti