Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000

Kazalo

335. Odlok o komunalnih taksah v Občini Prevalje, stran 772.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Prevalje (Uradni list RS, št. 15/99), 1. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70 in 7/72 ter Uradni list RS, št. 18/91), 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83 in Uradni list RS, št. 5/90 in 10/91) in 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 45/94, 14/95, 20/95, 63/95, 73/95, 9/96, 39/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 in 74/98) je Občinski svet občine Prevalje na 11. seji dne 22. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Prevalje
1. člen
S tem odlokom se predpišejo komunalne takse za naslednje predmete in storitve:
1. za uporabo glasbenih in igralnih sredstev v zabaviščnih parkih,
2. za uporabo javnih površin ob poslovnem objektu za potrebe poslovne dejavnosti,
3. za začasno uporabo javnih površin za gospodarske, zabavne in druge prireditve,
4. za priložnostna sporočila, objave in oglase z mobilnimi ozvočevalnimi postajami in podobnimi sredstvi,
5. za reklamne objekte, transparente, panoje in oglasne omarice, ki so trajno ali začasno postavljeni na javnih mestih ter za plakatiranje,
6. za vitrine, v katerih se razstavlja blago izven poslovnega prostora,
7. za uporabo javnih površin za parkiranje in kampiranje,
8. za odstavo tovornjakov, priklopnikov in ostalih tovornih vozil na javnem prostoru,
9. za poslovanje nočnih lokalov,
10. za izjemne lokacije na območju mejnega prehoda Holmec.
Višina komunalnih taks za posamezne taksne predmete in storitve je določena v tarifi komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
2. člen
Komunalne takse se določajo v točkah, vrednost točke pa je ob sprejetju tega odloka 10 tolarjev.
Svet občine lahko usklajuje vrednost točke do konca decembra za naslednje leto v skladu z gibanjem rasti drobnoprodajnih cen.
3. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna občine ter se delijo na letne in dnevne komunalne takse.
Letne komunalne takse se lahko plačujejo tudi v polletnih ali mesečnih obrokih, dnevne takse pa se plačujejo izključno v enkratnem znesku.
Način uporabe prihodkov od komunalnih taks se določi vsako leto z odlokom o občinskem proračunu ter se praviloma namensko uporabljajo za urejanje naselij in vzdrževanje prometne infrastrukture.
Krajevne oziroma četrtne ali vaške skupnosti smejo na svojem območju same pobrati dnevne komunalne takse, ki nastanejo v zvezi s prodajo proizvodov izven poslovnih prostorov. Sredstva od pobranih dnevnih taks se uporabljajo izključno za urejanje naselij po programih navedenih skupnosti.
4. člen
Taksni zavezanec je po tem odloku pravna oziroma civilnopravna oseba in samostojni podjetnik, ki v zvezi s svojo poslovno dejavnostjo neposredno uporablja taksne predmete ne glede na njihovo lastništvo, oziroma opravlja storitve, od katerih se plača taksa.
V primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane taksna obveznost z dnem namestitve oziroma pričetka uporabe taksnega predmeta, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec pisno obvestil pristojni organ občine o odstranitvi oziroma prenehanju uporabe taksnega predmeta ali opravljanja storitev.
Dejstvo, da zavezanec taksnega predmeta začasno ni uporabljal, ne vpliva na taksno obveznost.
Pravna, civilnopravna oseba in samostojni podjetnik, ki s svojo dejavnostjo šele pričenja, je v prvem letu delovanja oproščen vseh taksnih obveznosti.
5. člen
Vsak taksni zavezanec je dolžan pristojnemu občinskemu organu vsako leto najkasneje do 20. decembra sam prijaviti letno taksno obveznost za naslednje leto.
Če taksna obveznost nastane med letom, jo mora taksni zavezanec prijaviti takoj oziroma najkasneje v petnajstih dneh od njenega nastanka. Prav tako mora taksni zavezanec najkasneje v petnajstih dneh pristojnemu občinskemu organu pisno prijaviti prenehanje taksne obveznosti oziroma vsako spremembo in druge podatke, ki vplivajo na odmero ali izterjavo komunalne takse.
6. člen
Pristojni organ občine v upravnem postopku z odločbo določi taksnemu zavezancu vrsto in višino letne komunalne takse ter način plačevanja.
V primeru, da taksni zavezanec sam ne prijavi letnih taksnih obveznosti ali to odklanja, mu pristojni občinski organ po uradni dolžnosti z odločbo odmeri komunalno takso na podlagi ugotovitvenega postopka in razpoložljivih uradnih podatkov, hkrati pa komunalni inšpektor zoper zavezanca predlaga uvedbo postopka o prekršku.
7. člen
Taksni zavezanec, ki plača dnevno komunalno takso, je le-to dolžan plačati pri pristojnem občinskem organu pred nastankom taksne obveznosti, o čemer se mu izda potrdilo.
Na organiziranih sejemskih in množičnih prireditvah plačajo zavezanci dnevno komunalno takso v času sejma ali druge prireditve na samem prireditvenem prostoru.
8. člen
Pred pričetkom fizične namestitve taksnih predmetov, ki predstavljajo poseg v prostor, si mora zavezanec pridobiti ustrezno dovoljenje Upravne enote Ravne na Koroškem. Za uporabo javnih površin za poslovne namene pa si mora zavezanec pridobiti soglasje pristojnega občinskega organa.
Če si zavezanec za namestitev taksnega predmeta oziroma za uporabo javne površine ni pridobil ustreznega dovoljenja, odredi komunalni inšpektor takojšnjo odstranitev taksnega predmeta oziroma prenehanje uporabe javne površine ter vzpostavitev zemljišča v prvotno stanje, zoper kršitelja pa predlaga uvedbo postopka o prekršku.
Odstranitev taksnega predmeta iz prejšnjega odstavka se v skrajnem primeru opravi z izvršbo na stroške kršitelja.
9. člen
Komunalne takse plačujejo zavezanci v gotovini vnaprej, razen če je v taksni tarifi drugače določeno.
Letne komunalne takse plačujejo zavezanci na podlagi odločbe pristojnega občinskega organa.
Za letne takse, ki presegajo znesek 200.000 SIT, se lahko odredi plačilo v enakih mesečnih obrokih, in sicer do 5. v mesecu za tekoči mesec. Za letne takse v višini od 50.000 SIT do 200.000 SIT se lahko odredi plačilo v dveh polletnih obrokih, pri čemer zapade prvi obrok do 1. marca, drugi pa do 1. julija. Letne takse v višini do 50.000 SIT se plačujejo v enkratnem znesku do 1. marca za tekoče leto.
Plačilo letne takse, ki nastane med letom, se predpiše v odločbi o odmeri komunalne takse.
Če taksni zavezanec v zgoraj predpisanih rokih ne poravna taksnih obveznosti, se taksa prisilno izterja s 50% pribitkom na osnovno vrednost celotne takse oziroma posameznega neplačanega obroka.
10. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se za fizične osebe opravi po določbah zakona o davkih občanov, za pravne in civilnopravne osebe pa po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo nepovratnih obveznosti pravnih oseb.
Pravica do izterjave komunalne takse zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem bi morala biti taksa plačana.
Pravica do povrnitve preveč plačane takse pa zastara v dveh letih po preteku leta, v katerem je bila taksa plačana.
11. člen
Plačila komunalne takse so oproščene naslednje pravne in civilnopravne ter fizične osebe:
1. Občina Prevalje in krajevne, četrtne oziroma vaške skupnosti na svojem območju, če same nastopajo kot organizator ali pokrovitelj javnih prireditev ali če objavljajo javne oglase;
2. politične stranke in njihovi odbori v zvezi z volilno kampanjo;
3. državni organi v primeru, ko gre za uradna sporočila in objave, namenjena občanom ter za prireditve ob državnih praznikih;
4. objave, ki jih objavljajo javni zavodi, javna podjetja, društva in verske skupnosti ter druge organizacije in posamezniki, kadar gre izključno za dobrodelne in nekomercionalne prireditve ali javna obvestila v zvezi z njihovo dejavnostjo;
5. ki na novo začenjajo s svojo dejavnostjo in imajo sedež podjetja ali stalni naslov na območju Občine Prevalje, so v prvem letu svojega delovanja oproščeni plačevanja komunalne takse v celoti.
Župan občine lahko na predlog taksnega zavezanca s sklepom odloči o olajšavi oziroma o oprostitvi plačila komunalne takse v primeru, če zavezanec utrpi večjo materialno škodo oziroma elementarno nesrečo.
12. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja komunalni inšpektor občine. Taksni zavezanci so dolžni pristojnim občinskim organom v zvezi z uradnim postopkom omogočiti ogled taksnih predmetov.
Kazenske določbe
13. člen
Z denarno kaznijo
– od 30.000 SIT do 150.000 SIT se kaznujeta pravna in civilnopravna oseba ali samostojni podjetnik,
– od 10.000 SIT do 30.000 SIT pa tudi odgovorna oseba pravne oziroma civilnopravne osebe,
če ravnajo v nasprotju s 5., 7., 8. in 12. členom tega odloka.
V primerih kršitve določil prvega odstavka 7. člena tega odloka ter 2. in 3. točke tarifne št. 5, lahko komunalni inšpektor izreče mandatno kazen v višini 30.000 SIT za pravne in civilnopravne osebe ter 10.000 SIT za samostojne podjetnike.
14. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Z uveljavitvijo tega odloka na območju Občine Prevalje preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Ravne-Prevalje (Uradni list RS, št. 61/96).
Št. 423-01-1/99-12
Prevalje, dne 22. decembra 1999.
Župan
Občine Prevalje
dr. Matic Tasič l. r.
                     TARIFA KOMUNALNIH TAKS



Tarifna št. 1

1. V gostujočih zabaviščnih parkih se plača dnevna komunalna taksa za uporabo
vsakega posameznega glasbenega avtomata ali igralnega sredstva

- za glasbeni avtomat po                                              300 točk

- za igralno sredstvo po                                              100 točk



Tarifna št. 2

Za trajno oziroma sezonsko uporabo javnih površin ob poslovnem objektu za
potrebe poslovne dejavnosti in za postavitev premične opreme na teh površinah se
plača letna komunalna taksa za vsak uporabljeni m2 javne površine

- za gostinsko in trgovsko dejavnost

I. območje                                                            800 točk

II. območje                                                           600 točk

- za ostale dejavnosti:

I. območje                                                            500 točk

II. območje                                                           250 točk

V času izven sezone veljajo 50% vrednosti točk.



Opombe:

a) Za javne površine se po tem odloku štejejo trgi, ulice, ceste, pločniki,
javne poti, javne zelenice itd.

b) Taksna obveznost obstaja, četudi dejavnost začasno ne obratuje.

c) Za I. območje po tem odloku se šteje območje, ki je kot I.a in I. opredeljeno
s sklepom o povprečni gradbeni ceni in povprečnih stroških komunalnega urejanja
stavbnih zemljišč v Občini Prevalje (Uradni list RS, št. 15/99) in območje v
300-metrskem pasu levo in desno ob regionalnih cestah R 341 in R 341 B.

č) Za trajno oziroma sezonsko uporabo javnih površin se šteje do 100 dni uporabe
javnih površin na leto. Za čas sezone se šteje čas od 1. maja do 31. oktobra.

d) Za premično opremo se štejejo mize, stoli, klopi, senčniki, montažni
nadstreški ipd.

e) Če zavezanec za uporabo javne površine plačuje občini najemnino, se mu
komunalna taksa za uporabo javne površine ne obračuna. Enako velja za uporabo
javne površine na javnih tržnicah, na katerih ima razpolagalno pravico komunalno
podjetje in le-to samo obračunava najemnino.



Tarifna št. 3

Za začasno uporabo javnih in drugih površin za gospodarske, zabavne in druge
prireditve na priložnostnih lokacijah se plača dnevna komunalna taksa po m2
prodajne površine oziroma površine objekta:

1. Za vse vrste začasno postavljenih kioskov, stojnic in za prodajo direktno iz
transportnega vozila ali s tal

- za prodajo pijač, hrane in zelenjave                                50 točk

- za prodajo ostalih artiklov                                         30 točk



2. Za postavitev šotorov, namenjenih

za prireditve in poslovne namene                                      10 točk



3. Za postavitev začasnih odrov, miz,

klopi in druge opreme za poslovne namene

in prireditve se za celotni kompleks obračuna

dnevna komunalna taksa za vsak m2                                     2 točki



4. Za postavitev cirkusov in zabaviščnih

parkov se zaračuna dnevna taksa za celotno

zasedeno javno površino, in sicer za vsak m2                          2 točki



Opombi:

a) Če javno površino koristi več taksnih zavezancev, se vsakemu zavezancu
obračuna sorazmerni del takse.

b) Za organizacijo sejmov, ki jih organizirajo občina, krajevne skupnosti ali
druge organizacije z dovoljenjem občine, se lahko dnevna komunalna taksa določi
posebej glede na dejanske stroške organizacije sejma. V tem primeru potrdi
višino posamezne komunalne takse občinski odbor za komunalne zadeve in varstvo
okolja.



Tarifna št. 4



Za priložnostna sporočila, objave

in razglase z mobilnimi ozvočevalnimi postajami

in podobnimi sredstvi se plača dnevna komunalna

taksa v višini                                                        200 točk

Opomba:

Taksni zavezanec mora takso poravnati pred pričetkom objavljanja.



Tarifna št. 5

1. Za reklamne panoje, transparente, oglasne omarice, reklamne napise in
upodobitve na fasadah zgradb ipd., ki so trajno pritrjeni ali postavljeni na
javnih in drugih mestih, se plača letna komunalna taksa od vsakega m2, in sicer
za velikost:

- do 1 m2                                                             500 točk

- nad 1 m2 do 2 m2                                                    1.000 točk

- nad 2 m2 do 5 m2                                                    2.000 točk

- nad 5 m2 do 10 m2                                                   6.000 točk

- nad 10 m2                                                          10.000 točk



Opombe:

a) Če je taksni zavezanec lastnik ali najemnik objekta, v katerem opravlja
lastno dejavnost, plača za reklamne table na obravnavanem objektu, lastnem ali
funkcionalnem zemljišču 50% komunalne takse po tarifni št. 5.

b) Za reklamne panoje na območju mejnega prehoda se plača petkratna vrednost
takse.

c) Za reklamno tablo, ki jo ima taksni zavezanec v skladu z zakonom, za
informacijo svoje osnovne dejavnosti, je taksni zavezanec oproščen plačila takse
po tem odloku.



2. Za začasno postavljene panoje, transparente, zastave itd., izobešene ali
postavljene na javnih mestih, se glede na njihovo število in velikost plača
dnevna komunalna taksa za vsak posamezni element, in sicer:

- za velikost do 1 m2                                                 10 točk

- za velikost nad 1 m2 do 2 m2                                        20 točk

- za velikost nad 2 m2                                                50 točk



Opombi:

a) Taksni zavezanci, ki stalno nameščajo prej navedene predmete, lahko zanje
poravnajo letno komunalno takso, ki se obračunava za najmanj 100 dni v letu.

b) Takse po tej tarifi so oproščeni reklamni napisi in objave, nameščene v
zaprtih prostorih (izložbah, avlah) in se nanašajo izključno na dejavnost, ki se
v teh objektih odvija.



3. Za nameščanje plakatov se plača dnevna komunalna taksa glede na njihovo
velikost in število:

a) do velikosti A3 formata

- do 10 plakatov oziroma letakov                                      10 točk

- od 10 do 30 plakatov oziroma letakov                                30 točk

- nad 30 plakatov oziroma letakov                                     50 točk

b) do velikosti nad A3 formata do 0,5 m2

- do 10 plakatov oziroma letakov                                      20 točk

- od 10 do 30 plakatov oziroma letakov                                50 točk

- nad 30 plakatov oziroma letakov                                     70 točk

c) do velikosti nad 0,5 m2

- do 10 plakatov oziroma letakov                                      50 točk

- od 10 do 30 plakatov oziroma letakov                                100 točk

- nad 30 plakatov oziroma letakov                                     150 točk

d) Za množično plakatiranje

(nad 100 plakatov oziroma letakov) se plača

enotna dnevna komunalna taksa ne glede

na velikost in število plakatov oziroma letakov                       200 točk



Tarifna št. 6

Za uporabo vitrin, ki so trajno nameščene izven poslovnega prostora in so
namenjene za razstavljanje in prodajo blaga, se plača letna komunalna taksa

- do velikosti 2 m2                                                   300 točk

- velikosti 2 m2 in več                                               500 točk



Opomba:

Taksa za vitrine se plača ne glede, ali je vitrina pritrjena na matičnem ali
drugem objektu, ali pa je prostostoječa.



Tarifna št. 7

1. Za uporabo javnih površin za parkiranje avtomobilov plača vsak lastnik ali
neposredni uporabnik poslovnih prostorov, ki za svojo poslovno dejavnost ne
razpolaga z lastnimi ali zadostnimi parkirišči, letno komunalno takso od m2
koristne poslovne površine

a) za industrijske obrate

- do 200 m2                                                           100 točk

- nad 200 m2                                                          80 točk

za proizvodne obrtne dejavnosti

- do 100 m2                                                           70 točk

- nad 100 m2                                                          50 točk

b) za posamezni lokal trgovske in gostinske dejavnosti

- do 50 m2 poslovne površine                                          50 točk

- nad 50 m2 do 100 m2 koristne

poslovne površine                                                     30 točk

- nad 100 m2 koristne poslovne površine                               20 točk

c) za posamezni lokal ali poslovni prostor

za druge dejavnosti se obračuna letna

komunalna taksa za 1 m2 koristne

poslovne površine                                                     70 točk



Opombe:

a) Taksa za industrijske in obrtne dejavnosti zadeva tiste obrate, ki so
locirani v strnjenih naseljih izven industrijskih in obrtnih con.

b) Taksni zavezanci, ki v celoti razpolagajo z lastnimi ali najetimi parkirišči,
so oproščeni plačila takse po tej tarifni številki.

Šteje se, da industrijski in obrtni obrati v celoti pokrivajo potrebe po
parkiriščih, če razpolagajo s po enim urejenim parkirnim mestom za vsakega
zaposlenega, ki ima stalno oziroma začasno bivališče oddaljeno nad 2 km od
delovnega mesta.

Gostinski lokali zadovoljujejo potrebe po parkiriščih, če imajo zagotovljeno po
eno urejeno parkirno mesto za vsako mizo s štirimi stoli, trgovski lokali pa, če
razpolagajo s po enim parkirnim mestom na vsakih 20 m2 koristne poslovne
površine (brez skladiščnih in pomožnih površin).

c) Taksni zavezanci, ki le delno pokrivajo potrebe po parkiriščih, plačajo
sorazmerni del komunalne takse.

d) Družbene dejavnosti so oproščene plačila komunalne takse po tarifni št. 7.



2. Za uporabo javnih površin za kampiranje oziroma šotorjenje se plača dnevna
komunalna taksa

- za posamezno vozilo s kamp prikolico                                80 točk

- za posamezno vozilo in šotor                                        40 točk

- za posamezni šotor                                                  20 točk



Opomba:

Kampiranje ali šotorjenje je dovoljeno le na prostoru, ki ga predhodno določi
pristojni občinski organ. Taborniške in skavtske organizacije iz matične občine
so oproščene takse za taborjenje.



Tarifna št. 8

Za odstavo vozila na javnem prostoru znaša dnevna komunalna taksa

- za tovornjak s priklopnikom                                         100 točk

- za tovornjak                                                        50 točk

- za prikolico                                                        50 točk

- za poltovornjak in druga tovorna vozila

do 3 tone nosilnosti                                                  30 točk



Tarifna št. 9

1. Za gostinske lokale, ki redno poslujejo v nočnem času po 23. uri in za
trgovske lokale po 21. uri, plačajo zavezanci letno komunalno takso

- za lokal v velikosti do 100 m2 koristne

poslovne površine                                                  10.000 točk

- za lokal v velikosti nad 100 m2

koristne poslovne površine                                         20.000 točk



2. Za gostinske lokale, ki poslujejo po 23. uri in trgiovske lokale po 21. uri
le občasno, se plača dnevna komunalna taksa

- za velikost lokala do 100 m2 koristne

poslovne površine                                                       500 točk

- za velikost lokala nad 100 m2

koristne poslovne površine                                            1.000 točk



Za poslovanje gostinskega lokala v nočnem času na območju mejnega prehoda Holmec
se plača petkratna vrednost takse.



Tarifna št. 10

Za izjemne lokacije na območju mejnega prehoda Holmec se plača letna komunalna
taksa od m2 poslovne površine

- za trgovsko dejavnost                                               150 točk

- za gostinsko dejavnost                                              75 točk



Opomba:

Za poslovne površine se šteje poslovna površina stavbe.







AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti