Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000

Kazalo

312. Sklep o podrobnejši vsebini in načinu poročanja klirinško depotne družbe, stran 701.

Na podlagi drugega odstavka 274. člena zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 56/99) izdaja Agencija za trg vrednostnih papirjev
S K L E P
o podrobnejši vsebini in načinu poročanja klirinško depotne družbe
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem sklepom se določa podrobnejša vsebina in način poročanja klirinško depotne družbe (v nadaljnjem besedilu: KDD) Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: Agencija).
II. NEPOSREDNO POROČANJE
Neposredni računalniški dostop do podatkov in evidenc prek informacijskega sistema KDD
2. člen
(1) KDD zagotavlja Agenciji neposredni računalniški dostop za vpogled in izpis podatkov o stanju iz delniške knjige oziroma knjige imenskih vrednostnih papirjev, ki jih KDD vodi v imenu in za račun izdajatelja, razen podatka o enolični identifikaciji fizične osebe, ter ji zagotavlja in omogoča neposreden vpogled in izpis vseh zbirk podatkov, ki se nanašajo na opravljanje storitev KDD v obsegu in na način, ki ga omogoča vsakokratno stanje računalniške strojne in programske opreme, ter v skladu z zakonom o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 56/99; v nadaljnjem besedilu: ZTVP-1) in zakonom o nematerializiranih vrednostnih papirjih (Uradni list RS, št. 23/99; v nadaljnjem besedilu: ZNVP).
(2) Ne glede na določbe tega sklepa se šteje, da je KDD izpolnila obveznost poročanja, če so s tem sklepom zahtevani podatki na informacijskem sistemu KDD in so neposredno dostopni Agenciji.
III. REDNO POROČANJE
Poročanje o delničarjih KDD
3. člen
(1) KDD je dolžna obvestiti Agencijo o delničarjih in spremembah delničarjev KDD v treh dneh od nastanka spremembe.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka tega člena vsebuje firmo in sedež pravne osebe, vrsto članstva v KDD, ime in priimek odgovorne osebe pravne osebe, število in delež delnic KDD.
(3) Poročilu iz prvega odstavka tega člena KDD priloži tudi ažuriran seznam delničarjev KDD z navedbo delničarja, vrste članstva, števila delnic ter deleža delnic KDD.
Poročanje o začasni ali trajni prepovedi poravnave obveznosti prek KDD
4. člen
(1) KDD je dolžna obvestiti Agencijo o začetem postopku za začasno ali trajno prepoved poravnave obveznosti člana KDD prek KDD v treh dneh od začetka postopka.
(2) KDD je dolžna obvestiti Agencijo o izrečenem ukrepu in obvestilu priložiti odločbo o ukrepu.
Poročanje o nadzoru nad izpolnjevanjem obveznosti in opravljanjem storitev
5. člen
(1) KDD je dolžna v treh dneh obvestiti Agencijo o začetem postopku nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti iz poslov, sklenjenih na organiziranem trgu, nad opravljanjem storitev vodenja računov nematerializiranih vrednostnih papirjev in nadzoru nad plačilno sposobnostjo svojih članov, z namenom obvladovanja tveganj morebitne neizpolnitve iz 273. člena ZTVP-1.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati bistvene podatke o dejstvih in okoliščinah, ki so bile podlaga za začetek postopka nadzora.
(3) KDD mora najkasneje do 15. v mesecu izdelati poročilo o tekočih postopkih nadzora za prejšnji mesec. Poročilo mora za vsak postopek nadzora vsebovati kratek opis okoliščin in dejstev ter navedbo sklepov in ugotovitev postopka.
Poročanje o črpanju iz jamstvenega sklada
6. člen
KDD je dolžna nemudoma obvestiti Agencijo o črpanju sredstev iz jamstvenega sklada.
Poročanje o prejetih nalogih za izdajo vrednostnih papirjev
7. člen
(1) KDD je dolžna v treh dneh obvestiti Agencijo o prejetem nalogu za izdajo vrednostnih papirjev.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o bistvenih sestavinah vrednostnih papirjev, na katere se nanaša nalog za izdajo.
(3) KDD je dolžna obvestiti Agencijo o izdaji vrednostnega papirja in o zavrnitvi naloga za izdajo vrednostnega papirja ter obvestilu priložiti ustrezno odločbo.
Poročanje o vrednostnih papirjih, vpisanih v centralni register
8. člen
(1) KDD je dolžna redno obveščati Agencijo o vseh spremembah vrednostnih papirjev, vpisanih v centralni register.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka tega člena vsebuje podatke iz 4. člena ZNVP razen 4. točke.
(3) KDD je dolžna zagotoviti obvestila iz prvega in drugega odstavka tega člena tudi v elektronski obliki.
IV. MESEČNO POROČANJE
Poročanje o prenosih na podlagi drugih poslov
9. člen
(1) KDD je dolžna mesečno izdelati statistično poročilo o prenosih pravic iz vrednostnih papirjev iz 39. člena ZNVP. V poročilu se prikažejo najmanj naslednji statistični podatki:
– prenosi glede na vrsto pravnega posla, ločeno po posameznih vrednostnih papirjih in skupnih lastnostih vrednostnih papirjev (delnice, obveznice, investicijske družbe, kratkoročni, dolgoročni, državni);
– prenose glede na člana KDD, ki je nalog izvršil, in prenose glede na to, ali je opravil prenos za svoj račun ali za račun stranke.
(2) Mesečno poročilo mora KDD dostaviti Agenciji najkasneje v osmih dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
Poročanje o stanju jamstvenega sklada in likvidnostne rezerve
10. člen
(1) KDD je dolžna mesečno izdelati poročilo o stanju jamstvenega sklada in likvidnostnih rezerv po stanju na zadnji dan meseca, na katerega se poročilo nanaša.
(2) Mesečno poročilo mora KDD dostaviti Agenciji najkasneje v osmih dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
V. POLLETNO IN LETNO POROČANJE
Poročanje o vpogledih v centralni register
11. člen
(1) KDD je dolžna polletno in letno poročati o vseh vpogledih v centralni register iz 87. člena ZNVP v 15 dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
(2) Poročilo iz prejšnjega odstavka vsebuje naslednje podatke:
– vrsta vpogleda,
– podatki o organu ali osebi, na zahtevo katere je bil opravljen vpogled.
Polletno in letno poročilo o nadzoru nad izpolnjevanjem obveznosti in opravljanjem storitev
12. člen
(1) KDD izdela polletno in letno poročilo o opravljanju nadzora nad izpolnjevanjem obveznosti in opravljanjem storitev iz 273. člena ZTVP.
(2) Poročilo iz prejšnjega odstavka tega člena vsebuje povzetek ugotovitev iz posameznih postopkov nadzora.
(3) KDD je dolžna izdelati polletno poročilo iz prvega odstavka tega člena in ga dostaviti Agenciji v petnajstih dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
(4) KDD je dolžna izdelati letno poročilo iz prvega odstavka tega člena in ga dostaviti Agenciji v mesecu dni po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
VI. LETNO POROČILO KDD
Poročilo o revizijskem pregledu sistema vodenja računov in centralnega registra
13. člen
Če je preizkušeni revizor informacijskih sistemov pregledal sistem centralnega registra, je KDD dolžna dostaviti Agenciji njegovo poročilo, in sicer najkasneje v osmih dneh po prejemu.
Letno poročilo
14. člen
KDD je dolžna dostaviti Agenciji svoje računovodske izkaze najkasneje v dveh mesecih po preteku poslovnega leta, letno poročilo pa najkasneje v osmih mesecih po preteku poslovnega leta.
VII. KONČNA DOLOČBA
Uveljavitev sklepa
15. člen
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 94-1/21-21/2000
Ljubljana, dne 20. januarja 2000.
Predsednik
Strokovnega sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Miha Juhart l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti