Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2000 z dne 27. 1. 2000

Kazalo

311. Sklep o podrobnejši vsebini in načinu poročanja borze, stran 698.

Na podlagi drugega odstavka 251. člena zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 56/99) izdaja Agencija za trg vrednostnih papirjev
S K L E P
o podrobnejši vsebini in načinu poročanja borze
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem sklepom se določa vsebina in način poročanja borze vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: borza) Agenciji za trg vrednostnih papirjev (v nadaljnjem besedilu: Agencija).
II. POROČANJE O POSLIH Z VREDNOSTNIMI PAPIRJI, SKLENJENIH NA ORGANIZIRANEM TRGU
Dnevno obveščanje
2. člen
(1) Borza dnevno obvešča Agencijo o poslih z vrednostnimi papirji, sklenjenimi na organiziranem trgu, tako da ji zagotavlja neposredni računalniški dostop do podatkov iz borznotrgovalnega sistema in programa za pregled trgovanja.
(2) Borza zagotavlja in omogoča Agenciji neposreden vpogled tudi v vse svoje preostale zbirke podatkov, ki se nanašajo na posle, sklenjene na organiziranem trgu, v obsegu in na način, ki ga omogoča vsakokratno stanje računalniške strojne in programske opreme.
(3) Šteje se, da je borza izpolnila obveznost poročanja, če so s tem sklepom zahtevani podatki v informacijskem sistemu borze in so neposredno dostopni Agenciji.
Mesečno obveščanje
3. člen
(1) Borza mora izdelati mesečno poročilo o poslih z vrednostnimi papirji, sklenjenimi na organiziranem trgu.
(2) Mesečno poročilo vsebuje za vsak posamezni vrednostni papir statistične podatke o trgovanju z vrednostnim papirjem ter statistične podatke o posameznih skupinah vrednostnih papirjev (npr. delnice, obveznice, kratkoročni vrednostni papirji, borzni trg, prosti trg).
(3) Mesečno poročilo vsebuje za vsak posamezni vrednostni papir tudi grafični prikaz gibanja tečaja in prometa. Grafični prikaz se izdela za obdobje 1 meseca, zadnjih 12 mesecev ter zadnjih 36 mesecev.
(4) Mesečno poročilo vsebuje tudi spremembe vrednosti in sestavo borznih indeksov, podatke o kapitalizaciji, poslih s svežnji, seznam vrednostnih papirjev na organiziranem trgu, sporočila za javnost, objavljena v tekočem mesecu, ter druga pomembna obvestila.
(5) Mesečno poročilo mora borza dostaviti Agenciji najkasneje v osmih dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo, tudi v elektronski obliki.
Polletno poročilo
4. člen
(1) Borza izdela polletno in letno poročilo o poslih z vrednostnimi papirji, sklenjenimi na organiziranem trgu.
(2) Pri izdelavi polletnega in letnega poročila se smiselno uporabljajo določbe drugega do četrtega odstavka prejšnjega člena tega sklepa.
(3) Polletno poročilo mora borza dostaviti Agenciji najkasneje v petnajstih dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo, letno pa v 30 dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
III. POROČANJE O VLOŽENIH ZAHTEVAH ZA SPREJEM V ČLANSTVO NA BORZI, O SPREJEMU ČLANOV NA BORZO, O PRENEHANJU ČLANSTVA NA BORZI IN O UKREPIH, KI JIH JE BORZA IZREKLA ČLANOM OZIROMA BORZNIM POSREDNIKOM
Poročanje o vloženi zahtevi za sprejem v članstvo na borzi
5. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o prejeti zahtevi za sprejem v članstvo borze v treh dneh od dneva prejema zahteve.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o firmi, sedežu in matični številki vložnika zahteve za sprejem v članstvo borze.
Poročanje o sprejemu člana na borzo ter poročanje o pooblaščenih borznih posrednikih
6. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o sprejemu člana na borzo v treh dneh od dneva sprejema in obvestilu priložiti odločbo o sprejemu člana na borzo.
(2) Če je borza zavrnila zahtevo za sprejem člana na borzo, je dolžna v treh dneh od dneva zavrnitve o tem obvestiti Agencijo in obvestilu priložiti odločbo o zavrnitvi.
(3) Borza je dolžna v roku iz prvega odstavka obvestiti Agencijo tudi o spremembah in stanju pooblaščenih borznih posrednikov pri posameznih članih.
Poročanje o prenehanju članstva na borzi
7. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o vsakem začetem postopku za prenehanje članstva na borzi v treh dneh od dneva začetka postopka.
(2) Borza je dolžna vročiti Agenciji odločbo o prenehanju članstva na borzi v treh dneh od dneva sprejetja odločbe.
Poročanje o ukrepih zoper člana borze in borznega posrednika
8. člen
(1) Borza je dolžna nemudoma obvestiti Agencijo o začetku postopka zoper člane borze in borznega posrednika ter o zaključku takega postopka.
(2) Borza je dolžna vročiti Agenciji odločbo o izrečenem ukrepu zoper člana borze in borznega posrednika oziroma drugo odločbo, s katero se postopek iz prejšnjega odstavka začne ali zaključi.
IV. POROČANJE O ZAHTEVAH ZA SPREJEM IN SPREJEMU VREDNOSTNIH PAPIRJEV V BORZNO KOTACIJO TER O UMIKU VREDNOSTNIH PAPIRJEV IZ BORZNE KOTACIJE
Poročanje o vloženi zahtevi za sprejem vrednostnih papirjev v borzno kotacijo
9. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o prejeti zahtevi za sprejem vrednostnih papirjev v borzno kotacijo v treh dneh od prejema zahteve.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o firmi, sedežu in matični številki subjekta, naziv vložnika zahteve za sprejem vrednostnega papirja v borzno kotacijo ter podatke o vrednostnem papirju (vrsto, razred, število in vrednost izdaje).
Poročanje o sprejemu vrednostnega papirja v borzno kotacijo
10. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o odločitvi o sprejemu vrednostnega papirja v borzno kotacijo in obvestilu priložiti odločbo o sprejemu vrednostnega papirja v borzno kotacijo, in sicer v treh dneh od dneva sprejema odločitve.
(2) Če je borza zavrnila zahtevo za sprejem vrednostnega papirja v borzno kotacijo, je v roku iz prejšnjega odstavka dolžna obvestiti Agencijo o zavrnitvi zahteve in obvestilu priložiti odločbo o zavrnitvi zahteve.
(3) Določbe prvega in drugega odstavka tega člena se smiselno uporabljajo tudi za:
– preklic odločitve o zahtevi;
– začetek trgovanja;
– razširitev kotacije vrednostnega papirja;
– preoblikovanje razreda vrednostnih papirjev;
– pripojitve;
– premestitev vrednostnega papirja;
– zmanjšanje kotacije vrednostnega papirja.
Poročanje o umiku vrednostnega papirja iz borzne kotacije
11. člen
(1) Borza je dolžna v treh dneh od začetka postopka za umik vrednostnega papirja iz borzne kotacije o tem obvestiti Agencijo.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka tega člena mora vsebovati razloge za umik vrednostnega papirja iz borzne kotacije.
(3) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o zaključku postopka za umik vrednostnega papirja iz borzne kotacije in obvestilu priložiti sklep o umiku vrednostnega papirja iz borzne kotacije.
V. POROČANJE O ZAHTEVAH ZA UVRSTITEV IN UVRSTITVI VREDNOSTNIH PAPIRJEV NA PROSTI TRG TER O UMIKU VREDNOSTNIH PAPIRJEV S PROSTEGA TRGA
Poročanje o prejeti zahtevi za uvrstitev vrednostnega papirja na prosti trg
12. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o prejeti zahtevi za uvrstitev vrednostnega papirja na prosti trg v treh dneh od prejema zahteve.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati podatke o firmi in sedežu, matično številko, naziv vložnika zahteve za uvrstitev vrednostnega papirja na prosti trg ter podatke o vrednostnem papirju (vrsto, razred, število in vrednost izdaje).
(3) Določbe tega člena se smiselno uporabljajo tudi za začetek postopka za uvrstitev vrednostnega papirja na prosti trg po uradni dolžnosti.
Poročanje o uvrstitvi vrednostnega papirja na prosti trg
13. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o uvrstitvi vrednostnega papirja na prosti trg in obvestilu priložiti odločbo o uvrstitvi vrednostnega papirja na prosti trg v treh dneh od dneva sprejema odločbe.
(2) Določba prvega odstavka tega člena se smiselno uporablja tudi za začetek postopka za umik vrednostnega papirja s prostega trga in umik vrednostnega papirja s prostega trga.
VI. POROČANJE O UKREPIH, IZREČENIH IZDAJATELJEM
Poročanje o izrečenem ukrepu
14. člen
(1) Borza je dolžna nemudoma obvestiti Agencijo o začetku postopka zoper izdajatelja vrednostnih papirjev in o zaključku takega postopka.
(2) Borza je dolžna vročiti Agenciji odločbo o izrečenem ukrepu zoper izdajatelja vrednostnih papirjev oziroma drugo odločbo, s katero se postopek iz predhodnega odstavka začne ali zaključi.
VII. POROČANJE O NAMERAVANI SPREMEMBI OSNOVNEGA KAPITALA BORZE
Poročanje o nameravani spremembi osnovnega kapitala borze
15. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o nameravani spremembi osnovnega kapitala borze v treh dneh od sklica skupščine, katere predmet je sprememba osnovnega kapitala borze.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka mora vsebovati dnevni red skupščine in gradivo k dnevnemu redu, v zvezi z nameravano spremembo osnovnega kapitala borze.
(3) V treh dneh od zasedanja skupščine, na katerega dnevni red je bil uvrščen predlog za spremembo osnovnega kapitala, mora borza dostaviti Agenciji overjen prepis zapisnika skupščine.
(4) V treh dneh od vpisa spremembe osnovnega kapitala v sodni register mora borza dostaviti Agenciji overjen izpis iz sodnega registra.
VIII. POROČANJE O DRUGIH DEJSTVIH IN OKOLIŠČINAH, KI SO POMEMBNE ZA DELOVANJE ORGANIZIRANEGA TRGA VREDNOSTNIH PAPIRJEV
Poročanje o delovanju informacijskega sistema in stornacijah poslov
16. člen
Borza je v treh dneh dolžna obvestiti Agencijo o:
– nepravilnostih pri delovanju borznoinformacijskega oziroma trgovalnega sistema, o razlogih zanje, ukrepih za odpravo nepravilnosti in nastalih posledicah nepravilnega delovanja;
– stornaciji poslov, ki so posledica nepravilnosti iz prejšnje alinee.
Poročanje borze o začetih postopkih nadzora
17. člen
(1) Borza je dolžna obvestiti Agencijo o vseh začetih in vseh končanih postopkih nadzora nad trgovanjem iz 250. člena zakona o trgu vrednostnih papirjev (Uradni list RS, 56/99) v treh dneh od začetka oziroma zaključka postopka.
(2) Obvestilo iz prejšnjega odstavka tega člena mora vsebovati podatke o dejstvih in okoliščinah, ki so bile podlaga za začetek postopka nadzora, in navedbo sklepov in ugotovitev postopka.
Redno poročanje o potekanju postopkov nadzora
18. člen
Borza mora vsake tri mesece, najkasneje do 15. dne v mesecu po preteku trimesečja, izdelati poročilo o stanju postopkov nadzora, ki so v teku. Za vsak postopek nadzora mora vsebovati kratek opis okoliščin in dejstev in ugotovitev ter predlagane in izrečene ukrepe.
Letno poročilo o nadzoru
19. člen
(1) Borza izdela letno poročilo o nadzoru, ki vsebuje:
– poročilo o delovanju informacijskega sistema in stornacijah poslov;
– poročilo o začetih postopkih nadzora po posameznih vrstah kršitev;
– poročilo o poteku postopkov nadzora po posameznih vrstah kršitev;
– povzetek ugotovitev iz posameznih postopkov nadzora;
– poročilo o delu častnega sodišča borze;
– poročilo o delu razsodišča borze.
(2) Borza je dolžna izdelati letno poročilo iz prejšnjega odstavka tega člena in ga dostaviti Agenciji v 30 dneh po preteku obdobja, na katero se nanaša poročilo.
Letno poročilo
20. člen
Borza je dolžna dostaviti Agenciji svoje računovodske izkaze najkasneje v dveh mesecih po preteku poslovnega leta, letno poročilo pa v sedmih dneh po potrditvi nadzornega sveta borze, vendar najkasneje v osmih mesecih po preteku poslovnega leta.
Nujna poročila
21. člen
Poročila se štejejo za nujna, če gre za dejstva in okoliščine, ki bi lahko povzročile večje motnje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev. V takih primerih je borza dolžna nemudoma pisno obvestiti Agencijo o vseh bistvenih okoliščinah in dejstvih, ki so predmet poročanja.
Oznake vrednostnih papirjev
22. člen
Borza je dolžna pri vseh poročilih Agenciji uporabiti šifrant vrste vrednostnih papirjev, kot jih uporablja klirinško depotna družba.
IX. KONČNA DOLOČBA
Uveljavitev sklepa
23. člen
Ta sklep začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 93-1/20-20/2000
Ljubljana, dne 20. januarja 2000.
Predsednik
Strokovnega sveta
Agencije za trg vrednostnih papirjev
dr. Miha Juhart l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti