Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000

Kazalo

230. Odlok o komunalnih taksah v Občini Podlehnik, stran 459.

Na podlagi 1., 2. in 4. člena zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 7/70, 7/72 in Uradni list RS, št. 18/91), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/39 in 66/93) in 15. člena statuta Občine Podlehnik (Uradni list RS, št. 39/99) je Občinski svet občine Podlehnik na 7. redni seji dne 9. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah v Občini Podlehnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Odlok predpisuje vrste in višino komunalnih taks v Občini Podlehnik.
V Občini Podlehnik se določijo komunalne takse za uporabo naslednjih predmetov in storitev:
– za uporabo javnega pločnika pred poslovnimi prostori,
– za uporabo vsakega igralnega sredstva v javnih lokalih,
– za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali drugače označeni na javnih mestih,
– za uporabo javnega prostora za druge začasne namene, razen pločnikov (postavitev kioskov, stojnic, opravljanje trgovske in gostinske dejavnosti zunaj poslovnih prostorov),
– za uporabo prostorov za parkiranje avtomobilov na mestih, za katera to določi svet občine,
– za uporabo trgov in drugih prostorov, razen pločnikov, za razstavljanje predmetov, prirejanje razstav za gospodarske namene ipd.,
– za uporabo javnega prostora za zabavne prireditve (cirkusi, lunaparki itd.),
– za točilna mesta za prodajo pogonskega goriva za vsako posamezno točilno mesto,
– za jumbo panoje ne glede na lokacijo,
– za izjemne lokacije na mejnem prehodu Gruškovje,
– za poslovanje nočnih lokalov.
2. člen
Takse se določajo v točkah. Višina komunalnih taks za posamezne taksne predmete oziroma storitve je določena v posebnem delu-tarifa komunalnih taks, ki je sestavni del tega odloka.
Vrednost točke za izračun komunalnih taks v Občini Podlehnik na dan uveljavitve odloka znaša 6 SIT.
Vrednost točke iz prejšnjega odstavka sprejme s sklepom Občinski svet občine Podlehnik do konca meseca decembra za naslednjo leto, usklajeno z gibanjem drobno prodajnih cen.
3. člen
Taksni zavezanec je pravna ali fizična oseba, ki uporablja predmete ali storitve, za katere so uvedene komunalne takse. V taksni tarifi je določeno, v katerih primerih je obračun, pobiranje ali odvod pobrane takse dolžna zagotoviti pravna ali fizična oseba, ki ni taksni zavezanec. Takso odmerja in pobira pristojna služba Občinske uprave občine Podlehnik, izterjuje pa za pravne in fizične osebe Republiška uprava za javne prihodke – izpostava Ptuj.
Župan Občine Podlehnik lahko v izjemnih primerih, ko gre za širši družbeni interes in taksni zavezanec ni naveden pod tarifno številko 2, oprosti taksnega zavezanca plačila takse.
4. člen
Takse so določene v dnevnih in letnih zneskih.
Taksna obveznost v primerih, ko je taksa določena v letnem znesku, nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma začetka uporabe, preneha pa s potekom meseca, v katerem je zavezanec pisno obvestil pristojno službo Občinske uprave občine Podlehnik, o odstranitvi taksnega predmeta oziroma prenehanja njegove uporabe.
Okoliščina zaradi katere taksnega predmeta zavezanec začasno ni mogel uporabljati, ne vpliva na taksno obveznost.
5. člen
V primerih, ko je taksa določena v enkratnem znesku, je taksni zavezanec dolžan pred namestitvijo oziroma uporabo taksnega predmeta o tem obvestiti pristojno službo Občinske uprave občine Podlehnik in plačati predpisano takso razen, če je v tarifi drugače določeno.
6. člen
Taksni zavezanec je dolžan nastanek taksne obveznosti prijaviti pristojni službi Občinske uprave občine Podlehnik pred začetkom uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta, prenehanje pa z dnem odstranitve oziroma uporabe le-tega. Prijava taksne obveznosti mora vsebovati: podatke o zavezancu, čas in kraj uporabe oziroma namestitve taksnega predmeta in opis taksnega predmeta (namen, površina, število predmetov...).
Taksni zavezanec je dolžan pristojni službi občinske uprave Občine Podlehnik prijaviti vsako spremembo, ki bi lahko vplivala na obračun komunalne takse.
Če je za uporabo določenega taksnega predmeta potrebno dovoljenje pristojnega organa, je treba takso plačati pred izdajo dovoljenja. Izvajanje te določbe zagotovi organ, ki izda dovoljenje.
7. člen
Komunalne takse plačujejo zavezanci v naprej, če ni v tem odloku drugače določeno. Taksnemu zavezancu se plačilo odmeri z odločbo. Takso je dolžan plačati v 15 dneh od pravnomočnosti odločbe. Če taksni zavezanec ne plača takse se taksnemu zavezancu izda ustrezno potrdilo.
8. člen
Prisilna izterjava komunalnih taks se opravi po določbah zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna oseba.
9. člen
Komunalne takse po tem odloku so prihodek proračuna Občine Podlehnik in se namensko uporabljajo za vzdrževanje javnih površin.
10. člen
Komunalne takse odmerja pristojna služba Občinske uprave občine Podlehnik na podlagi prijav zavezancev, izdanih dovoljenj pristojnih organov, prijav pristojnih inšpekcijskih služb ter prijav službe komunalnega nadzora.
Pristojne inšpekcijske službe in službe, ki jih določi občina za izvajanje nadzora na terenu, ugotavljajo ali je uporaba oziroma namestitev taksnega predmeta prijavljena ter preverjajo resničnost podatkov na podlagi podatkov, ki jih pridobi služba komunalnega nadzora.
II. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
Z denarno kaznijo od 300.000 SIT do 1,000.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik:
– če ne prijavi nastanka taksne obveznosti po odloku,
– če v prijavi taksne obveznosti navaja neresnične podatke, ki vplivajo na odmero taksne obveznosti.
Z denarno kaznijo od 50.000 SIT do 150.000 SIT se kaznuje posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Vsak taksni zavezanec je dolžan pristojnemu organu vsako leto najkasneje do 15. decembra sam prijaviti letno taksno obveznost za naslednje leto.
Če taksna obveznost nastane med letom, jo mora taksni zavezanec v 15 dneh pristojni službi občinske uprave Občine Podlehnik pisno prijaviti, prav tako prenehanje taksne obveznosti oziroma vsako spremembo in druge podatke, ki vplivajo na odmero ali izterjavo komunalne takse.
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o komunalnih taksah v Občini Videm (Uradne objave Občine Videm št. 1/2, marec 1997).
IV. POSEBNI DEL
TARIFA KOMUNALNIH TAKS
Tarifna številka 1:
Za uporabo glasbenih avtomatov v javnih lokalih se plača taksa letno po avtomatu:
300 točk × 60 SIT = 18.000 SIT po kom
1. Taksa se plača le od uporabe glasbenih zabavnih avtomatov, ki proti vplačilu avtomatično predvajajo glasbo.
2. Javni lokali so poslovni lokali (gostilne, hoteli, restavracije, bifeji ipd.), kot tudi k tem lokalom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se zadržujejo gosti.
3. Za uporabo glasbenih avtomatov v društvenih prostorih se taksa ne plača, razen v tistih prostorih, ki služijo pridobitni dejavnosti.
4. Taksni zavezanec je pravna oseba ali posameznik oziroma fizična oseba, ki ima v lokalu glasbeni avtomat ne glede na to ali je lastnik avtomata.
Tarifna številka 2:
Za uporabo javnega pločnika se plača taksa dnevno od površine za vsak m2:
10 točk × 60 SIT = 600 SIT po m2
1. Taksni zavezanec je pravna oseba ali posameznik oziroma fizična oseba, ki uporabljajo javni pločnik. Taksa se ne plača za tako uporabo pločnika, ki drugih uporabnikov trajno ne ovira (npr. dohod v lokal, prinašanje in odnašanje blaga in drugih običajnih tovorov, dovoz kuriva ipd.)
2. Taksa po tej tarifi se ne plača v primerih uporabe pločnika za izvajanje fasadnih del.
Tarifna številka 3:
Za uporabo vsakega igralnega sredstva v javnih lokalih se plača taksa letno po igralnem sredstvu:
300 točk × 60 SIT = 18.000 SIT po kom
1. Za igralna sredstva se štejejo naprave, kot so biljardi, razni stenski aparati, namizni nogomet, košarka, pikado in podobne naprave ne glede na vrsto pogona in način plačevanja uporabe teh sredstev.
2. Za uporabo glasbenih avtomatov v društvenih prostorih se taksa ne plača, razen v tistih prostorih, ki služijo pridobitni dejavnosti.
3. Glede opredelitve javnega lokala in taksnega zavezanca se smiselno uporabljajo določila 2. in 4. točke tarifne št. 1.
Tarifna številka 4:
Za reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih mestih se plača taksa:
1.) Če so trajnega značaja letno glede na velikost:
Do 2 m2 200 točk × 60 SIT = 12.000 SIT po kom
Nad 2 m2 300 točk × 60 SIT = 18.000 SIT po kom
2.) Za vse vrste drugih reklamnih napisov, objav in oglasov, ki nimajo trajnega značaja, se plača dnevna taksa glede na velikost:
Do 2 m2 10 točk × 60 SIT = 600 SIT po kom
Nad 2 m2 20 točk × 60 SIT = 1.800 SIT po kom
3.) Za plakate od vsakega izobešenega izvoda 3 točk × 60 = 180 SIT
1. Takse po tej tarifi so oproščeni reklamni napisi za kulturne in športne prireditve, objave lokalnih skupnosti, humanitarnih organizacij in občasne reklame v izložbah in na reklamnih mestih.
2. Taksni zavezanec je pravna oseba ali posameznik oziroma fizična oseba, za katerega se objavlja reklamni napis, objava ali oglas.
Tarifna številka 5:
Za uporabo javnega prostora za druge začasne namene razen pločnikov (postavitev kioskov, stojnic, opravljanje trgovske in gostinske dejavnosti zunaj poslovnih prostorov se plača dnevna taksa, in sicer:
za 5 m2 zavzete površine 20 točk × 60 SIT = 1.200 SIT
od 5 do 10 m2 zavzete površine 40 točk × 60 SIT = 2.400 SIT
Tarifna številka 6:
Za uporabo prostora za parkiranje avtomobilov na mestih, za katera to določi Občinski svet občine Podlehnik, se plača taksa:
Za osebna vozila, za vsako začeto uro parkiranja 1,5 točk × 60 SIT = 90 SIT po kom
Za tovorna vozila za vsak dan 30 točk × 60 SIT = 1.800 SIT po kom
Za avtobuse za vsak dan 30 točk × 60 SIT = 1.800 SIT po kom
1. Na prostorih, ki jih določi občinski svet.
2. Taksni zavezanec po tej tarifni številki je uporabnik vozila, ki parkira.
3. Takse po tej številki ne plačajo reševalna, gasilska in vojaška vozila ter vozila policije v času intervencije.
4. Taksa se plača ob začetku parkiranja osebi, ki ji je poverjeno pobiranje takse za parkiranje.
5. Takso pobira in odvaja v proračun Občine Podlehnik pooblaščena oseba ali podjetje, ki ga pooblasti Občinski svet občine Podlehnik.
Tarifna številka 7:
Za uporabo trgov in drugih prostorov razen pločnikov za razstavljanje predmetov in prirejanje razstav za gospodarske namene se plača dnevna taksa, in sicer:
do 10 m2 zavzete površine 20 točk × 60 SIT = 1.200 SIT
nad 10 m2 zavzete površine 40 točk × 60 SIT = 2.400 SIT
Tarifna številka 8:
Za uporabo javnega prostora za zabavne prireditve (cirkusi, lunaparki itd.) se plača dnevna taksa od enega m2 zasedene površine:
10 točk × 60 SIT = 600 SIT
Tarifna številka 9:
Za jumbo panoje ne glede na lokacijo se plača letna taksa za:
Enostranski pano 1000 točk × 60 SIT = 60.000 SIT
Dvostranski pano 2000 točk × 60 SIT = 120.000 SIT
Rolo pano 3000 točk × 60 SIT = 180.000 SIT
Tarifna številka 10:
Za izjemne lokacije na mejnem prehodu Gruškovje se plača letna komunalno takso od m2 poslovne površine.
Za gostinsko dejavnost 20 točk × 60 SIT = 2.400 SIT
Za trgovsko dejavnost 20 točk × 60 SIT = 2.400 SIT
Za špedicijsko dejavnost 20 točk × 60 SIT = 2.400 SIT
Za poslovne površine se šteje poslovna površina stavbe in prostor ob stavbi.
Tarifna številka 11:
Za lokale, ki redno poslujejo v nočnem času po 23. uri, plačujejo zavezanci letno komunalno takso:
Za lokal v vel. do 100 m2 koristne poslovne površine 1000 točk × 60 SIT = 60.000 SIT
Za lokal v vel. nad 100 m2 koristne poslovne površine 2000 točk × 60 SIT = 120.000 SIT
Za nočne lokale se štejejo vsi gostinski lokali, diskoteke in zabavišča, trgovine, prosto carinske prodajalne, ki imajo ustrezno dovoljenje za poslovanje v nočnem času in obratujejo po 23. uri.
Št. 88/99
Podlehnik, dne 10. decembra 1999.
Župan
Občine Podlehnik
Vekoslav Fric l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti