Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000

Kazalo

219. Odlok o ravnanju z zapuščenimi vozili v Mestni občini Murska Sobota, stran 450.

Na podlagi 21. in 65. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98), 17., 18. in 222. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98) ter 7. in 17. člena statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99), je Mestni svet mestne občine Murska Sobota na seji dne 21. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o ravnanju z zapuščenimi vozili v Mestni občini Murska Sobota
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa postopek in način odstranjevanja, varovanje ter prodaja zapuščenih vozil, ki se nahajajo na javnih površinah v Mestni občini Murska Sobota.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku, imajo naslednji pomen:
1. zapuščeno vozilo je vozilo, ki nima registrskih tablic ali ni registrirano in nihče ne skrbi zanj,
2. vozila po tem odloku so: motorna vozila, priklopna in polpriklopna vozila, motorna kolesa, kolesa z motorjem in plovna vozila,
3. javne površine so:
– ceste, ulice, pločniki, trgi, kolesarske steze in poti, podvozi, nadvozi, mostovi, obrežja vodotokov, varovalni pas ceste;
– železniške in avtobusne postaje, postajališča, parkirni prostori, tržnice;
– javni parki, drevoredi, zelenice, nasadi, zelenice ob javnih poteh in objektih ter varovane zelene površine;
– otroška in športna igrišča;
– pokopališča;
– kopališča;
4. pooblaščena oseba za izvajanje občinskega redarstva je v tem odloku redar,
5. izvajalci odstranjevanja in upravljalci skladišča zapuščenih vozil so pravne ali fizične osebe, s katerimi se sklenejo pogodbe o odstranjevanju, varovanju in prodaji zapuščenih vozil (v nadaljevanju: izvajalec odstranjeva- nja zapuščenih vozil in upravljalec skladišča zapuščenih vozil).
II. POSTOPEK ODSTRANJEVANJA
3. člen
Redar v postopku odstranjevanja zapuščenega vozila najprej stori vse potrebno, da ugotovi lastnika zapuščenega vozila in ga opozori z nalepko na vozilu in s pisnim navodilom v priporočeni pošiljki, da je dolžan v roku osmih dni odstraniti zapuščeno vozilo z javne površine, ter ga opozori, da bo v nasprotnem primeru zapuščeno vozilo odpeljano na njegove stroške. Kadar vozilo predstavlja nevarnost za onesnaževanje okolja ali bi ogrožalo varnost ljudi in premoženja, se odredi takojšnja odstranitev vozila.
Če lastnik v roku, določenem v prvem odstavku tega člena, ne odstrani zapuščenega vozila, redar odredi odstranitev zapuščenega vozila na določen varovan prostor in o tem obvesti pristojno policijsko postajo. Odvoz se opravi na stroške lastnika zapuščenega vozila. Pritožba zoper odredbo ne zadrži njene izvršitve.
Če redar ne more ugotoviti lastnika zapuščenega vozila, pusti na vozilu pisno obvestilo, v katerem neznanega lastnika opozori, da je dolžan v roku osmih dni odstraniti zapuščeno vozilo.
4. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je vozilo očitno zavrženo in ne predstavlja vrednosti oziroma gre le še za ostanke vozila in ni mogoče ugotoviti lastnika, se vozilo ne glede ne določbe tega odloka uniči kot kosovni odpadek.
5. člen
Redar o postopku odstranjevanja zapuščenega vozila izdela zapisnik o stanju vozila in fotografijo vozila.
Zapisnik mora vsebovati naslednje podatke: datum opozorila lastniku vozila, datum odstranitve, tip vozila, stanje vozila, podatke o lastniku vozila, če je ta znan, lokacijo najdbe zapuščenega vozila, opis načina odvoza in podatke o redarju.
6. člen
Izvajalec odstranjevanja zapuščenih vozil na podlagi odredbe redarja odstrani zapuščeno vozilo z javne prometne površine in o tem izdela zapisnik o prevzemu vozila.
III. NAČIN VAROVANJA ZAPUŠČENIH VOZIL
7. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil zagotavlja za varovanje zapuščenih vozil:
– ograjen prostor,
– 24-urno varovanje prostora.
8. člen
Izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil morata voditi evidenčno knjigo, ki vsebuje naslednje podatke: zapisnik o stanju vozila, ki ga je izdelal redar, fotografijo vozila in tip vozila, zapisnik o prevzemu vozila, podatke o lastniku vozila, če je ta znan, stroške, povezane z odvozom in hrambo zapuščenega vozila, podatke o prodaji vozila, dohodek od prodanega vozila.
9. člen
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil s pisnim navodilom v priporočeni pošiljki pozove lastnika zapuščenega vozila, da odpelje vozilo v tridesetih dneh od vročitve pošiljke.
Upravljalec skladišča zapuščenih vozil izroči vozilo lastniku na podlagi listine, ki dokazuje lastništvo in po plačilu stroškov odvoza in hrambe vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika vozila, upravljalec skladišča zapuščenih vozil preko sredstev javnega obveščanja, oglasne deske Mestne občine Murska Sobota ali na drug krajevno običajen način objavi razglas o najdenem vozilu, v katerem se pozove neznanega lastnika, da prevzame zapuščeno vozilo v roku iz prvega odstavka tega člena, proti plačilu vseh stroškov ter se ga opozori, da bo v nasprotnem primeru vozilo prodano na javni dražbi oziroma uničeno kot kosovni odpadek.
Lastniki vozil lahko z vlogo zaprosijo upravljalca skladišča zapuščenih vozil za začasno varovanje vozila, če ima upravljalec skladišča na razpolago prazen prostor.
10. člen
Ceno za prevoz in hrambo zapuščenih vozil določita izvajalec odstranjevanja in upravljalec skladišča zapuščenih vozil po predhodnem soglasju župana Mestne občine Murska Sobota.
IV. PRODAJA OZIROMA UNIČENJE ZAPUŠČENIH VOZIL
11. člen
Po roku iz prvega odstavka 9. člena tega odloka se zapuščeno vozilo večje vrednosti proda na javni dražbi, ki jo občasno organizira upravljalec skladišča zapuščenih vozil in o tem obvesti pooblaščene osebe, ki izvajajo občinsko redarstvo na območju Mestne občine Murska Sobota.
Vrednost vozila ugotovi sodni cenilec in o tem poda cenilni zapisnik in mnenje.
12. člen
Iz izkupička od prodanih vozil upravljalec skladišča pokrije stroške prevoza in hrambe vozil ter ostale stroške. Preostanek od izkupička pripada lastniku vozila.
Kadar se na javni dražbi prodajajo vozila, katerih lastniki niso znani, se izkupiček od prodanih vozil po pokritju vseh stroškov, nakaže na žiro račun Mestne občine Murska Sobota.
13. člen
Če se vozilo na javni dražbi ne more prodati oziroma kadar je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, se vozilo šteje za komunalni odpadek in se uniči.
Šteje se, da je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, kadar so stroški odvoza, hrambe in javne dražbe večji od uradno ocenjene vrednosti vozila.
Kadar ni mogoče ugotoviti lastnika, krije stroške uničenja zapuščenega vozila kot kosovnega odpadka Mestna občina Murska Sobota.
14. člen
Stroške, povezane z odvozom, hrambo, prodajo, uničenjem in druge stroške se izterja od lastnika zapuščenega vozila po predpisih o davkih občanov.
V. ODSTRANITEV ZAPUŠČENIH VOZIL Z DRUGIH POVRŠIN
15. člen
Za zapuščena vozila, ki se nahajajo na zemljiščih pravnih, civilnopravnih in fizičnih oseb in predstavljajo vir onesnaževanja okolja ali očitno kazijo okolje, se uporablja postopek odstranjevanja, določen s tem odlokom.
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35202-23/99
Murska Sobota, dne 21. decembra 1999.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti