Uradni list

Številka 4
Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 4/2000 z dne 20. 1. 2000

Kazalo

195. Odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Terasa Braslovče, stran 402.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93, 52/93, 56/93, 71/93 in 44/97) in 16. člena statuta Občine Braslovče (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Braslovče na seji dne 16. 12. 1999 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Terasa Braslovče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se sprejmejo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Terasa Braslovče, ki jih je izdelala Vizura, d.o.o., Celje pod številko projekta 106/98-02 v septembru 1999.
2. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta za stanovanjsko območje Terasa Braslovče se nanašajo na parcelni številki 521/8 in 521/12.
3. člen
Za ureditveno območje ZN Terasa Braslovče, ki ga ne obravnava ta odlok o spremembah in dopolnitvah ZN Terasa Braslovče (4. člen tega odloka) veljajo določila odloka o zazidalnem načrtu Terasa Braslovče (Uradni list SRS, št. 35/88) in določila odloka o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Terasa Braslovče (Uradni list RS, št. 4/00).
II. UREDITVENO OBMOČJE
4. člen
Meja ureditvenega območja poteka na jugu ob potoku Radigoj, oziroma po meji predvidene regulacije potoka. Na zahodnem, severnem in vzhodnem delu pa poteka meja območja po parcelah št. 521/8 in 521/12.
III. FUNKCIJA OBMOČJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE
5. člen
Območje je namenjeno graditvi izključno stanovanjskega objekta, in sicer za dopolnitev stavbnega niza obstoječih stanovanjskih hiš.
V predvidenem stanovanjskem objektu je možno urediti prostor za okolje nemotečo dejavnost (šiviljstvo, pisarna idr.) pod pogojem, da se ne bodo poslabšali bivalni pogoji v stanovanjski soseski, da dejavnost ne bo zahtevala povečave s tem odlokom določenega maksimalnega tlorisnega in višinskega gabarita objekta, da zadostuje največ eno dodatno parkirno mesto za osebni avtomobil ter ob upoštevanju vseh pogojev za varovanje okolja iz 12. člena tega odloka ter določil zakona o varstvu okolja.
Površine obravnavanega ureditvenega območja so opredeljene v funkcionalna zemljišča.
Namembnost površin in objektov, ki je opredeljena v spremembah in dopolnitvah ZN se ne sme spreminjati. Gradnja samostojnih garaž in pomožnih objektov ni dovoljena, dopustne so le postavitve nadstrešnic ob objektih.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO OBLIKOVANJE OBMOČJA IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV
6. člen
Lega stanovanjskega objekta je določena v grafičnih prilogah in je obvezna.
Za objekt je potrebno predhodno izvesti ukrepe: nasutje zemljišča ter določitev geotehničnih pogojev za gradnjo na takem zemljišču na osnovi geološkega poročila.
Minimalni odmiki stanovanjskih objektov od dovoznih cest morajo biti 6 m, od parcelne meje pa 4 m; obvezno je treba upoštevati določene gradbene črte.
Ograditev parcel je dopustna le kot živa meja ali lesena ograja maksimalne višine 0,70 m in ne sme posegati v varstveni pas 2 m od roba ceste. Zasaditev parcel naj bo z avtohtonimi vrstami drevja in druge vegetacije.
Pri arhitekturnem oblikovanju objektov je treba obvezno upoštevati:
– podolgovat tloris objektov, ki z daljšo stranico in smerjo slemena sledi plastnicam terena,
– maksimalni tlorisni gabarit objekta je 12 x 10m (+ / - 10%), višinski gabarit pa je določen z etažnostjo: pritličje in izkoriščeno podstrešje,
– za objekt je potrebno upoštevati določene nivelete pritličja + / - 0.00, od katere je višina objekta do slemena maksimalno 7,80 do 8,50 m,
– streha mora biti dvokapnica, smer slemena mora biti vzporedna s terenskimi plastnicami oziroma daljšo stranico objekta, naklon strešine mora biti 35° – 40° s kritino naravne barve,
– fasada mora biti v svetli barvi ometa s kombinacijo lesa.
V. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
7. člen
Cestno omrežje
Na območju urejanja se ohrani obstoječa cesta in vse predvidene povezovalne ceste.
Nanjo se iz juga priključuje dovozni priključek.
Padavinske vode iz vozišč bodo speljane na teren, drenažna voda iz plitvih rigol pa v potok.
8. člen
Vodovod
Predvideni objekt se priključi na obstoječ javni vodovod.
9. člen
Kanalizacija
Predvideni objekt se priključi na obstoječo javno kanalizacijo
10. člen
Elektrika, telefon
Električna energija bo na razpolago na nizkonapetostnih zbiralnicah v transformatorski postaji 20/0,4 kV Braslovče Terasa, in sicer s priključnimi elektrodovodi.
Objekt bo priključen na telefonsko omrežje skladno s pogoji in predhodnim soglasjem upravljalca.
11. člen
Pri izdelavi projektov za izvedbo prometnega, komunalnega in energetskega omrežja ter omrežja zvez je potrebno upoštevati zasnovo infrastrukturnega omrežja (grafična priloga št. 5) ter vse pogoje in soglasja, ki so sestavni del projekta iz 1. člena tega odloka.
VI. POGOJI ZA VAROVANJE OKOLJA
12. člen
Za preprečitev poslabšanja kakovosti zraka je potrebno pri ogrevanju z individualnimi kurišči uporabiti gorivo, kjer izpušni plini ne bodo vsebovali nad 1% žvepla. V primeru ogrevanja s kurilnim oljem je potrebno upoštevati predpise o spravljanju in hrambi kurilnega olja ter hidrološke razmere. Parcele stanovanjskih objektov se morajo ozeleniti in zlasti ob prometnicah zasaditi drevesa.
V stanovanjskem območju niso dopustne nikakršne dejavnosti, ki bi vplivale na prekoračitev maksimalno dovoljene ravni hrupa 55 db za dan in 45 db za noč ali na onesnaženje zraka in tal.
Zgraditi je potrebno ločen sistem kanalizacije, kot določa 9. člen tega odloka. Za onesnažene meteorne vode iz utrjenih površin (parkingi, ceste) je potrebno pred priključitvijo na meteorno kanalizacijo in nato izpustom v potok namestiti požiralnike z usedalniki, ki so opremljeni z lovilci olj.
Pri regulaciji potoka Radigoj je potrebno upoštevati naravovarstvene pogoje pristojne službe.
Odpadki se morajo zbirati na vsaki stanovanjski parceli v zabojniku ob dovoznih cestah ter odvažati na komunalno odlagališče v skladu z občinskim odlokom o ravnanju z odpadki.
Za zagotavljanje požarne varnosti je potrebno upoštevati načrtovano:
– prometno ureditev, ki zagotavlja dostopnost območja iz obodnih cest in ureditev urgentnih poti z mesti za postavitev intervencijskih vozil,
– dostopnost do prostih vodnih površin – potoka Radigoj.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV
13. člen
Investitorji morajo pri izvajanju zazidalnega načrta, pri gradnji in uporabi objektov, naprav in izrabi zemljišč upoštevati:
– določbe lokacijskega dovoljenja, ki temeljijo na določilih tega odloka,
– ne smejo spreminjati namembnosti površin in objektov po tem odloku in določilih lokacijskega dovoljenja.
Za komunalno opremo zemljišč je odgovoren investitor objekta v območju zazidave in sklad stavbnih zemljišč v okviru svojih planov.
VIII. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Terasa Braslovče so stalno na vpogled pri Upravni enoti Žalec – oddelek za okolje in prostor in Občini Braslovče.
15. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
16. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-05/01/99
Braslovče, dne 16. decembra 1999.
Župan
Občine Braslovče
Dušan Goričar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti