Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2000 z dne 14. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2000 z dne 14. 1. 2000

Kazalo

133. Pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje domačih znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij, stran 288.

Na podlagi 36. člena zakona o raziskovalni dejavnosti (Uradni list RS, št. 8/91-I) izdaja minister za znanost in tehnologijo
P R A V I L N I K
o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje domačih znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa način, pogoje in postopek za izbor prijav za sofinanciranje domačih znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: periodičnih publikacij), postopek evalvacije in izvajanja sofinanciranja ter način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izhajanja.
2. člen
Ministrstvo za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) sodeluje pri financiranju izdajanja periodičnih publikacij z znanstveno vsebino in periodičnih publikacij, ki so pomembne za prenos znanstvenih spoznanj v aplikacijo in tehnološki razvoj.
Periodične publikacije morajo ustrezati veljavnim mednarodnim bibliografskim in tehničnim standardom za znanstveni tisk in serijske publikacije.
3. člen
Ministrstvo sofinancira periodične publikacije z namenom, da se zniža prodajna cena in tako omogoči hitrejši pretok znanstvenih in strokovnih spoznanj v slovenskem in mednarodnem prostoru.
4. člen
Ministrstvo od proizvodnih stroškov sofinancira stroške tiska in stroške priprave na tisk, ne sofinancira pa avtorskega honorarja piscem člankov.
5. člen
Ministrstvo zbira prijave za sofinanciranje izdajanja periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: prijave) na podlagi javnega razpisa (v nadaljnjem besedilu: razpis).
6. člen
Periodične publikacije lahko prijavijo na razpis pravne osebe, ki so registrirane za izdajanje periodičnih publikacij (v nadaljnjem besedilu: izdajatelj).
7. člen
Minister, pristojen za znanost in tehnologijo (v nadaljnjem besedilu: minister) pooblasti uradno osebo ministrstva (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba) za vodenje postopka razpisa, izbora prijav in nadzora nad porabo dodeljenih sredstev.
II. IZVEDBA JAVNEGA RAZPISA
8. člen
Ministrstvo objavi razpis za izbor in sofinanciranje periodičnih publikacij v Uradnem listu Republike Slovenije najmanj enkrat v proračunskem obdobju.
9. člen
V javnem razpisu so objavljeni naslednji podatki:
1. naziv in naslov ministrstva,
2. predmet razpisa,
3. orientacijska vrednost sofinanciranja,
4. osnovni pogoji in merila za izbiro prijav,
5. oblika, rok in način oddaje prijav,
6. rok, v katerem bodo izdajatelji obveščeni o izboru in o višini sofinanciranja,
7. datum odpiranja prijav za sofinanciranje,
8. osebo, čas in kraj (tudi na internetu), kjer lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo.
Ministrstvo izdajatelje že sofinanciranih periodičnih publikacij obvesti, da je razpis objavljen.
10. člen
Izdajatelj se prijavi na razpis na predpisanem obrazcu.
Prijavnemu obrazcu mora izdajatelj priložiti:
1. seznam članov uredniškega odbora,
2. uredniški program z napovedjo prispevkov (avtorji člankov in okvirni naslovi),
3. obrazec/vprašalnik za recenzente in seznam recenzentov (z imeni in akademskimi naslovi),
4. predračun tiskarne in predračun za pripravo na tisk.
Izdajatelji, katerih periodične publikacije izhajajo samo enkrat v letu in s tem ne izpolnjujejo osnovnega bibliografskega standarda za periodične publikacije, morajo takšno uredniško politiko še posebej utemeljiti.
Izdajatelj periodične publikacije, ki v predhodnem proračunskem letu ni bila sofinancirana, mora priložiti še izvod letnika, ki je izšel do razpisa.
Izdajatelj mora predložiti verodostojno dokazilo o vključitvi periodične publikacije v mednarodno podatkovno bazo, če tega podatka ne objavlja v impresumu periodične publikacije.
Prijavni obrazec mora vsebovati pisno izjavo izdajatelja, da se lahko podatki, navedeni v prijavi, uporabijo za evidence ministrstva oziroma sezname, določene s tem pravilnikom.
11. člen
Odpiranje prijav nadzoruje komisija za odpiranje prijav, ki jo imenuje minister. Komisijo sestavljajo uradna oseba, v vlogi predsednika te komisije, in najmanj dva člana.
12. člen
V postopku izbora so upoštevane samo prijave, ki so pravočasno oddane v razpisnem roku in imajo vse zahtevane priloge. Za popolnost in pravočasnost prijave mora poskrbeti prosilec sam.
Ne glede na določila prejšnjega odstavka se sprejme tudi prijava, ki ne vsebuje vseh sestavin iz 10. člena tega pravilnika, če je izdajatelj priložil izjavo, da bo nepopolno prijavo dopolnil ali manjkajočo prilogo poslal najkasneje v 15 dneh po preteku roka za oddajo prijave na razpis.
Prijave, ki niso oddane v skladu s prvim odstavkom ali niso dopolnjene v skladu z drugim odstavkom tega člena, se štejejo, kakor da niso bile vložene. Priložena dokumentacija se vrne izdajatelju.
III. IZBOR UPRAVIČENCEV IN DOLOČITEV OBSEGA SREDSTEV
13. člen
Če je prijava pravočasno oddana in popolna, jo uradna oseba posreduje pristojnemu strokovnemu telesu (v nadaljnjem besedilu: komisija za ocenjevanje), ki ga je imenoval minister. Uradna oseba posreduje komisiji za ocenjevanje prijav tudi vse potrebne podatke za evalvacijo prijav po veljavni metodologiji.
Skladno z javno objavljeno metodologijo komisija za ocenjevanje prijav ugotovi in oceni:
– delež znanstvene vsebine v odnosu na strokovno vsebino (po veljavni tipologiji ministrstva),
– vključenost revije v mednarodne podatkovne baze,
– doseganje bibliografskih in tehničnih standardov za znanstveni tisk in serijske publikacije,
– kakovost vsebine objavljenih člankov in raven recenzentskih meril za objavo člankov,
– pomen za stroko (področje ali podpodročje), za njen razvoj in razvoj slovenske terminologije,
– navzočnost na internetu.
14. člen
Uradna oseba na podlagi ugotovitev in ocen iz prejšnjega člena pripravi predlog sofinanciranja znanstvenih in strokovnih periodičnih publikacij.
Periodične publikacije, ki so uvrščene v program, morajo izpolnjevati naslednje minimalne zahteve:
– izhajajo že najmanj eno leto pred razpisom,
– ustrezna tehnična kakovost po mednarodnih standardih,
– izhajanje skladno z letnim načrtom v letu pred objavo novega razpisa,
– pisne recenzije znanstvenih člankov,
– katalogizirani vsi prispevki za obdobje treh let pred objavo novega razpisa v sistemu Cobiss po veljavni tipologiji ministrstva oziroma za obdobje njihovega izhajanja, če je le-to krajše od treh let.
15. člen
Dokončni seznam in višino sofinanciranja periodičnih publikacij določi minister.
16. člen
Uradna oseba obvesti izdajatelje, vsakega posebej, o rezultatih izbora prijav najkasneje v 90 dneh po koncu razpisa, če pa državni proračun ni znan pred koncem postopka za izbor, pa v 30 dneh po sprejetju proračuna.
Obvestilo o rezultatih izbora za prejemnike sredstev vsebuje podatke o predmetu sofinanciranja in višini sredstev ter predlog pogodbe.
IV. PRITOŽBENI POSTOPEK
17. člen
Izdajatelj ima v osmih dneh od prejema obvestila pravico vložiti zahtevo za ponovno ocenitev prijave. V svoji zahtevi mora opredeliti razloge, zaradi katerih zahteva ponovno ocenitev. O zahtevi odloči minister. Odločitev je dokončna.
Postopek in način ponovne ocenitve prijave in priprave predloga za sofinanciranje periodične publikacije določi minister.
18. člen
Minister lahko uvrsti v program sofinanciranja izjemoma tudi periodične publikacije zunaj razpisa po svoji presoji, če oceni, da je to pomembno za uresničevanje ciljev nacionalnega raziskovalnega programa. Diskrecijsko pravico minister uresniči po preteku evalvacijskega postopka in ob upoštevanju določbe 13. člena tega pravilnika.
IV. IZVAJANJE SOFINANCIRANJA
19. člen
Ministrstvo hkrati s poslanim obvestilom o rezultatih izbora pošlje prejemnikom sredstev predlog pogodbe in jih pozove k podpisu.
Ministrstvo sklene z izdajateljem periodične publikacije pogodbo, v kateri pogodbeni stranki določita medsebojne pravice in obveznosti. Pogodba je praviloma sklenjena za obdobje enega leta ali izjemoma za triletno obdobje za periodične publikacije, ki v največji meri izpolnjujejo minimalne zahteve in prednostna merila.
Izdajatelj mora vrniti podpisano pogodbo v 15 dneh od prejema obvestila iz 16. člena oziroma odločbe iz 17. člena tega pravilnika, sicer ministrstvo odstopi od sklenitve pogodbe.
20. člen
Sestavine pogodbe so:
– naziv in naslov ministrstva in izdajatelja,
– namen, za katerega je dotacija dodeljena,
– višina dodeljenih sredstev,
– dinamika prejemanja sredstev,
– način nadzora nad porabo sredstev,
– določilo o sankcijah, če založnik nenamensko porabi dodeljena sredstva ali ne izpolni pogodbenega predmeta,
– določilo, da mora založnik sproti obveščati ministrstvo o spremembah, ki lahko vplivajo na izpolnitev pogodbenih obveznosti.
21. člen
Izdajatelj mora takoj obvestiti ministrstvo o spremembah, ki utegnejo vplivati na izpolnitev njegovih obveznosti, določenih v pogodbi.
Če so novi pogoji bistveno drugačni od dogovorjenih, minister odloči, ali se pogodba o sofinanciranju periodične publikacije spremeni ali ministrstvo od nje odstopi. Če od pogodbe odstopi, mora izdajatelj ministrstvu vrniti že izplačana sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev do dneva njihovega vračila.
V. SPREMLJANJE IZVAJANJA UREDNIŠKEGA PROGRAMA IN IZDAJANJA PERIODIČNIH PUBLIKACIJ
22. člen
Način spremljanja izvajanja uredniškega programa in izdajanja periodičnih publikacij se določi v pogodbi. V pogodbi minister pooblasti uradno osebo za izvajanje določil pogodbe.
23. člen
Če uradna oseba ugotovi, da pogodbeni predmet ni izpolnjen skladno s pogodbo, lahko ministrstvo začasno ustavi ali prekine izplačilo sredstev oziroma odstopi od pogodbe.
Če ministrstvo odstopi od pogodbe, ker izdajatelj ni porabil sredstev v skladu s tem pravilnikom in pogodbo, mora izdajatelj ministrstvu vrniti izplačana sredstva skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva prejema sredstev do dneva njihovega vračila.
VI. KONČNI DOLOČBI
24. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o postopku in merilih za izbor in sofinanciranje znanstvenih periodičnih publikacij (Uradni list RS, št. 66/96).
25. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1/00
Ljubljana, dne 4. januarja 2000.
dr. Lojze Marinček l. r.
Minister
za znanost in tehnologijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti