Uradni list

Številka 3
Uradni list RS, št. 3/2000 z dne 14. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 3/2000 z dne 14. 1. 2000

Kazalo

130. Pravilnik o letnem poročilu o opravljenih nadzorih nad prevozom nevarnega blaga, stran 257.

Na podlagi 199. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86, 24/88, 80/89, 29/90 in Uradni list RS, št. 58/93) izdaja minister za promet in zveze
P R A V I L N I K
o definiciji in uporabi združljivih tehničnih specifikacij za nabavo opreme in sistemov za vodenje zračnega prometa
1. člen
Ta pravilnik ureja uporabo združljivih tehničnih specifikacij za nabavo opreme in sistemov za vodenje zračnega prometa, zlasti komunikacijskih sistemov, sistemov za nadzor zračnega prometa, sistemov za zagotavljanje avtomatske podpore kontroli letenja in navigacijskih sistemov.
2. člen
V tem pravilniku uporabljeni izrazi imajo naslednji pomen:
– tehnična specifikacija pomeni posebne tehnične zahteve, vključene v razpisno dokumentacijo, ki opredeljujejo značilnosti izdelave, materiala, izdelka in dobave in omogočajo opis izdelave, materiala, izdelka ali dobave, v skladu z dejansko uporabo, ki jim jo je namenila pogodbena stranka. Lahko se nanašajo na kakovost, storilnost, varnost in dimenzije, kakor tudi na zahteve v materialu, izdelku ali dobavi glede zagotavljanja kakovosti, poimenovanja, simbolov, načina in metod testiranja, pakiranja, označevanja in etiketiranja;
– standard pomeni tehnično specifikacijo, ki jo je odobril priznani organ za standardizacijo za večkratno ali stalno uporabo in s katero skladnost načeloma ni obvezna;
– Eurocontrol standard pomeni obvezne elemente Eurocontrolovih specifikacij, ki se nanašajo na fizične lastnosti, konfiguracijo, opremo, storilnost, osebje ali postopke, katerih enotna uporaba je priznana kot bistvena za izgradnjo celostnega sistema služb zračnega prometa. Ti elementi so obvezni del vsebine Eurocontrolovega standardnega dokumenta.
3. člen
(1) Če je za opremo ali sistem za vodenje zračnega prometa predpisan Eurocontrolov standard kot obvezen, Ministrstvo za promet in zveze, Uprava Republike Slovenije za zračno plovbo (URSZP), pri nabavi opreme in sistemov za vodenje zračnega prometa upošteva ta standard. Pri nabavi opreme je obvezno sklicevanje na tehnične specifikacije iz tega pravilnika.
(2) Tehnične specifikacije iz tega pravilnika morajo biti v skladu s tehničnimi specifikacijami po Direktivi Sveta 93/65/EGS z dne 19. julija 1993 o opredelitvi in uporabi združljivih tehničnih specifikacij za nakup opreme in sistemov za vodenje zračnega prometa (Uradni list (OJ) ES, št. L 187, str. 52).
(3) V Republiki Sloveniji se uporabljata Eurocontrolova standarda:
– OLDI (On – line Data Interchange) – on line izmenjava podatkov, dokument Eurocontrola 001-92 in
– ADEXP (Air Traffic Services Data Exchange Presentation) – format za izmenjavo podatkov med službami zračnega prometa, dokument Eurocontrola 002 – 93, pri čemer URSZP zagotovi uporabo ADEXP, ko bodo njegovo uporabo zagotovile tudi službe zračnega prometa sosednjih držav.
(4) Standarda iz prejšnjega odstavka sta na vpogled na Upravi Republike Slovenije za zračno plovbo.
4. člen
Pristojni organ za izvajanje tega pravilnika je Uprava Republike Slovenije za zračno plovbo.
5. člen
Drugi odstavek 3. člena tega pravilnika se uporablja z dnem pristopa Republike Slovenije k Evropski uniji, če mednarodna pogodba, ki jo sklene Republika Slovenija, ne določa drugače.
6. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2630-17/99
Ljubljana, dne 29. decembra 1999.
mag. Anton Bergauer l. r.
Minister
za promet in zveze

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti