Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2000 z dne 13. 1. 2000
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2000 z dne 13. 1. 2000

Kazalo

98. Odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Dvojezična osnovna šola Dobrovnik - Kétnyelvű Általános Iskola Dobronak, stran 199.

Na podlagi 3. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96), 40., 41., 44., 45. in 140. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96 in 23/96), 8. člena uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javne mreže glasbenih šol (Uradni list RS, št. 16/98) in 21. člena zakona o lokalni samoupravi ter 7. člena statuta Občine Dobrovnik (Uradni list RS, št. 34/99) je Občinski svet občine Dobrovnik v soglasju z Občinsko madžarsko samoupravno narodno skupnostjo Občine Dobrovnik, na 12. seji dne 29. 11. 1999 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi javnega vzgojno–izobraževalnega zavoda Dvojezična osnovna šola Dobrovnik – Kétnyelvű Általános Iskola Dobronak
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom Občina Dobrovnik, s sedežem v Dobrovniku (v nadaljevanju: ustanovitelj) ustanavlja na področju osnovnega šolstva javni zavod. Občinska madžarska samoupravna narodna skupnost Občine Dobrovnik je soustanoviteljica v tem odloku navedenega javnega zavoda (v nadaljevanju: soustanovitelj), v sklop le-tega pa sodijo:
– matična Dvojezična osnovna šola Dobrovnik- Kétnyelvű Általános Iskola Dobronak
– enota Vrtec Dobrovnik – Dobronaki Óvoda.
Ustanoviteljske pravice izvršuje župan Občine Dobrovnik v soglasju z Občinskim svetom občine Dobrovnik.
II. STATUSNE DOLOČBE
1. Ime, sedež in pravni status zavoda
2. člen
Zavod posluje pod imenom: Dvojezična osnovna šola Dobrovnik – Kétnyelvű Általános Iskola Dobronak.
Sedež zavoda je: Dobrovnik št. 266/J, 9223 Dobrovnik – Dobronak.
Skrajšano ime zavoda je: DOŠ Dobrovnik – KÁI Dobronak.
Zavod lahko po predhodnem soglasju z ustanoviteljem in soustanoviteljem organizira delo v novi podružnični šoli, enoti vrtca ali ukine obstoječo, če so za to podani zakonski pogoji.
3. člen
Zavod je pravna oseba s pravicami, obveznostmi in odgovornostmi v poslovanju v pravnem prometu kot jih določa zakon in ta odlok.
Za svoje obveznosti odgovarja vsem svojim premoženjem, s katerim razpolaga.
Enota vrtca v pravnem prometu nima pooblastila.
4. člen
Javni vzgojno–izobraževalni zavod Dvojezična osnovna šola Dobrovnik – KÁI Dobronak je pravni naslednik Javnega zavoda DOŠ Dobrovnik, ki je vpisan v sodni register pri Okrajnem sodišču v Murski Soboti na registrskem vložku št. 1/1694-00 in prevzema vse pravice in obveznosti navedenega zavoda.
Zavod se vpiše v razvid izvajalcev javnoveljavnih programov vzgoje in izobraževanja, ki ga vodi ministrstvo pristojno za šolstvo.
2. Pečat zavoda
5. člen
Zavod ima in uporablja pečat okrogle oblike, premera 35mm, na sredini pečata je grb Republike Slovenije, na zunanjem obodu je izpisano v zgornjem delu: javni vzgojno–izobraževalni zavod, v spodnjem delu pa: »Občina Dobrovnik – Dobronak«. V notranjem krogu zgornjega dela pa je napis:
»Dvojezična osnovna šola Dobrovnik«. Besedilo je napisano v slovenskem in madžarskem jeziku.
Šola ima tudi pečat premera 20 mm, ki je enake oblike in z enakim napisom, kot pečat iz prvega odstavka tega člena.
Pečat iz prvega odstavka tega člena uporablja zavod v pravnem prometu za žigosanje vseh aktov, dokumentov in dopisov, ki jih pošilja ali izdaja drugim organom, organizacijam, občanom, učencem in varovancem oziroma njihovim staršem.
Pečat iz drugega odstavka tega člena uporablja zavod za žigosanje predvsem finančne in knjigovodske dokumentacije.
6. člen
Število posameznih pečatov, njihovo uporabo, način varovanja in uničevanje, določi ravnatelj s svojim aktom.
3. Zastopanje, predstavljanje in podpisovanje
7. člen
Zavod zastopa in predstavlja ravnatelj brez omejitev. Med začasno odsotnostjo nadomešča ravnatelja njegov pomočnik oziroma delavec šole, ki ga za nadomeščanje pooblasti ravnatelj. Pomočnik ravnatelja oziroma pooblaščeni delavec šole, ima v času nadomeščanja vsa pooblastila, katera nanj prenese ravnatelj.
Ravnatelj lahko za zastopanje in predstavljanje zavoda v posameznih zadevah pooblasti druge delavce šole ali občinske uprave.
8. člen
Za zavod podpisuje ravnatelj in delavci, ki so pooblaščeni za zastopanje, vsak v mejah pooblastil in poslov, ki jih opravljajo.
V odnosih z banko in Agencijo za plačilni promet podpisujejo za zavod ravnatelj, računovodja in podpisniki z deponiranimi podpisi pri Agenciji RS za plačilni promet, ki jih določi ravnatelj.
Ravnatelj z odločbo določi delavca zavoda, ki so pooblaščeni, da podpisujejo za zavod v odnosih, ki niso navedeni v tem odloku.
4. Območje zadovoljevanja vzgojno–izobraževalnih potreb
9. člen
Zavod je ustanovljen za opravljanje osnovnošolskega izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok na območju Občine Dobrovnik.
V šolski okoliš spadajo celotna naselja v KS Dobrovnik – Dobronak, KS Strehovci in KS Žitkovci –Zsitkóc. Šolski okoliš je hkrati tudi vzgojno varstveni okoliš enote vrtca. Če je zaradi manjše oddaljenosti ali drugih utemeljenih in upravičenih razlogov učencem s stalnim bivališčem na območju občine ugodneje, da obiskujejo osnovno šolo v njim sosednji občini, ali če je učencem sosednjih občin zaradi manjše oddaljenosti ugodneje, da obiskujejo osnovno šolo v Občini Dobrovnik, mora biti to dogovorjeno s posebnim dogovorom med občinami oziroma med osnovnimi šolami.
Matična enota zavoda je Dvojezična osnovna šola Dobrovnik, kjer je tudi sedež zavoda. V matični enoti se vpisuje otroke v osnovno šolo, v enoti vrtca pa se vpisuje otroke v programe predšolske vzgoje in druge oblike oskrbe otrok.
III. DEJAVNOST ZAVODA
10. člen
Dejavnosti zavoda so:
– M/80.102 – osnovnošolsko splošno izobraževanje,
– M/80.101 – dejavnost vrtcev in predšolsko izobraževanje,
– H/55.51 – storitve menz,
– O/92.61 – obratovanje športnih objektov,
– K/70.20 – dajanje lastnih nepremičnin v najem,
– M/80.4 – izobraževanje odraslih,
– O/92.511 – knjižničarska dejavnost,
– I/60.23 – drugi kopenski potniški prevozi/prevozi s 8+1,16+1/,
– K/72.60 – druge računalniške dejavnosti,
– K/74.83 – druge poslovne dejavnosti,
– O/92.32 – posredovanje, organizacija kulturnih, gledaliških in glasbenih dejavnosti.
Dejavnost zavoda se šteje kot javna služba, izvajanje le-te pa je v javnem interesu.
11. člen
Zavod opravlja javnoveljavni program za predšolske otroke, ki je sprejet in določen v skladu z zakonom.
12. člen
Zavod ne sme začeti opravljati nove dejavnosti ali spremeniti pogojev za opravljanje dosedanjih dejavnosti, dokler ustanovitelj ne da soglasja in dokler pristojni organ ne izda uradne odločbe, v katerih dovoljuje opravljanje takih novih dejavnosti. Z izdano odločbo pristojni organ potrdi, da so izpolnjeni predpisani pogoji za opravljanje dejavnosti glede tehnične opremljenosti in varstva pri delu ter vsi drugi z zakonom predpisani pogoji.
13. člen
Za nove dejavnosti se ne štejejo druge dejavnosti, ki jih zavod opravlja v manjšem obsegu in s temi dopolnjuje ali izboljšuje ponudbo in pogoje vzgojno–izobraževalnega dela, če s temi prispeva k kvalitetnejšemu in popolnejšemu izkoriščanju zmogljivosti zavoda, če se le-te opravljajo v sklopu zakonsko dovoljenih dejavnosti.
14. člen
Zavod lahko sklepa pogodbe in opravlja druge pravne posle samo v okviru svoje zakonsko dovoljene dejavnosti in je ta vpisana v sodni register.
IV. ORGANI ZAVODA
15. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda,
– ravnatelj,
– strokovni organi,
– svet staršev šole in
– svet staršev enote vrtca.
Zavod lahko ima tudi druge organe, katerih delovno področje, sestavo, način izvolitev ali imenovanj določi s posebnim aktom oziroma pravili.
1. Svet zavoda
16. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki ga sestavljajo predstavniki ustanovitelja, soustanovitelja, predstavniki delavcev zavoda in predstavniki sveta staršev.
Svet zavoda šteje enajst članov, ki jih sestavljajo:
– trije predstavniki ustanovitelja,
– pet predstavnikov zaposlenih delavcev zavoda,
– trije predstavniki sveta staršev.
Predstavnika sveta zavoda s strani ustanovitelja imenuje občinski svet, svojega predstavnika pa imenuje tudi soustanovitelj.
Predstavnike delavcev zavoda se izvoli izmed zaposlenih delavcev dvojezične osnovne šole in enote vrtca.
Izvolijo se tako, da imajo zaposleni v šoli štiri predstavnike, zaposleni v enoti vrtca pa enega predstavnika.
Predstavnike zaposlenih izvolijo delavci šole neposredno na tajnih volitvah po postopku in načinu, ki ga določa zakon, pravila šole ter ta odlok.
Predstavnike staršev pa izvolijo predstavniki sveta staršev izmed članov sveta staršev, in sicer dva predstavnika iz sveta staršev šole in enega predstavnika iz sveta staršev enote vrtca. Postopek kandidiranja in izvolitve se določi in uredi s poslovnikom. Člani sveta izmed sebe na ustanovni seji izvolijo predsednika in namestnika predsednika. Svet odloča z večino glasov svojih članov.
Mandat članov traja štiri leta. Za člana sveta zavoda je lahko ista oseba izvoljena le zaporedoma dvakrat. Mandat predstavnikov staršev v svetu zavoda je vezan na status njihovih otrok /šola ali vrtec/ v zavodu.
17. člen
Svet zavoda:
– imenuje in razrešuje ravnatelja,
– sprejema program razvoja zavoda,
– sprejema letni načrt in poročilo o njegovi uresničitvi,
– odloča o uvedbi nadstandardnih in drugih programov,
– obravnava poročila o izobraževalni in vzgojni problematiki,
– odloča o pritožbah v zvezi s statusom učenca v šoli ali otroka v vrtcu,
– odloča o pritožbah staršev v zvezi z izobraževalnim in vzgojno varstvenim delom v šoli oziroma vrtcu,
– sprejema pravila in druge splošne akte zavoda, ki jih določa ta odlok ali drugi splošni akt zavoda,
– določa finančni načrt in sprejema zaključne in periodične račune,
– predlaga ustanovitelju spremembo ali razširitev dejavnosti,
– daje ustanovitelju in ravnatelju zavoda predloge in mnenja ter sugestije o posameznih vprašanjih vezanih na delovanje zavoda,
– razpisuje volitve predstavnikov zaposlenih delavcev v svet zavoda,
– sprejema program razreševanja presežnih delavcev,
– odloča v soglasju z ustanoviteljem o povezovanju za opravljanje administrativnih in računovodskih nalog, za organizacijo in izvedbo šolske prehrane in opravljanje drugih skupnih del,
– odloča o pritožbah v zvezi z pravicami in odgovornostmi delavcev iz naslova delovnih razmerij,
– opravlja druge z zakonom ter drugimi splošnimi akti zavoda določene naloge.
18. člen
Članu sveta preneha mandat pred potekom dobe, za katero je bil imenovan oziroma izvoljen, če:
– sam zahteva razrešitev,
– zaradi bolezni, ki traja več kot eno leto ali drugih razlogov iz katerih je jasno razvidno, da ne more več opravljati funkcije člana sveta,
– je razrešen.
Člana sveta zavoda razreši za volitve oziroma imenovanje pristojni organ na način in po postopku, določenim za imenovanje oziroma razrešitev.
Ko svet šole ugotovi, da je članu iz razlogov navedenih v prejšnjem odstavku prenehal mandat, o tem takoj obvesti pristojne za imenovanje oziroma izvolitev novega člana. Če je potekel mandat predstavniku iz vrst zaposlenih delavcev zavoda, takoj določi rokovnik in o tem obvesti volilno komisijo.
Nadomestno imenovanje oziroma izvolitev ni potrebno, če je potekel mandat manj kot tretjini članov sveta zavoda in je do izteka mandata celotnemu sveta zavoda ostalo še manj kot 6 mesecev.
1.1. Volitve predstavnikov v svet zavoda
19. člen
Svet zavoda razpiše volitve v svet zavoda s sklepom, največ 90 in najmanj 60 dni pred iztekom mandata za katerega so bili dosedanji predstavniki izvoljeni. Volitve se opravijo najmanj 15 dni pred rokom poteka mandata svetu zavoda.
S sklepom o razpisu volitve mora biti določen dan volitev in število članov sveta, ki se volijo iz posameznih enot zavoda. Sklep o razpisu volitev v svet zavoda mora biti javno objavljen v prostorih zavoda in enotah zavoda.
S sklepom o razpisu volitev se imenuje volilna komisija, ki jo sestavljajo predsednik in člana ter njihovi namestniki. Člani volilne komisije ali njihovi namestniki ne morejo biti kandidati za člane v svetu zavoda. Volilna komisija se imenuje za enako obdobje kot člani sveta zavoda.
20. člen
Pravico predlagati kandidate za člane sveta zavoda ima učiteljski in vzgojiteljski zbor, najmanj pet delavcev zavoda in reprezentativni sindikat delavcev zavoda.
Postopek predlaganja kandidatov s strani učiteljskega in vzgojiteljskega zbora se določi s poslovnikom.
Predlogi kandidatov za člane sveta zavoda, se predložijo v pisni obliki volilni komisiji najkasneje 21. dan od dneva razpisa volitev.
Predlogu kandidatov je potrebno priložiti podpise delavcev, ki predlagajo kandidate za člane sveta zavoda oziroma podpise predlagateljev. K predlogom je potrebno priložiti tudi pisne privolitve kandidatov, da pristajajo na kandidaturo.
Kandidate za predstavnike zaposlenih delavcev v svetu zavoda se predlagajo po enotah zavoda.
21. člen
Volilna komisija vodi glasovanje na voliščih. Volitve morajo biti organizirane in izvedene tako, da je zagotovljena tajnost glasovanja.
Volilna komisija lahko določi, da se za delavce, ki bodo na dan volitev odsotni z kraja, kjer se bodo volitve izvajale, zagotovi možnost predčasnega glasovanja oziroma volitev. Vsak delavec ima samo en glas. Na glasovnici se navedejo imena in priimki kandidatov iz matične enote in enote vrtca po abecednem vrstnem redu priimkov z navedbo koliko kandidatov se voli izmed kandidatov matične šole in koliko kandidatov iz enote vrtca. Voli se tako, da se pred priimkom in imenom kandidata obkroži zaporedna številka kandidata za katerega se voli.
Neizpolnjene glasovnice ali glasovnice, na katerih komisija ne more ugotoviti volje volivca, so neveljavne. Neveljavna je tudi tista glasovnica, na kateri je volivec glasoval za več kandidatov, kot pa se jih voli. Izid volitev je veljaven, če se je volitev udeležilo več kot polovica vseh delavcev zavoda.
22. člen
Izvoljenih je toliko kandidatov za člane sveta zavoda kot je predstavnikov delavcev v svetu zavoda iz matične enote in enote vrtca. Izvoljeni so tisti kandidati, ki so dobili največje število glasov. O poteku volitev se piše zapisnik, volilna komisija pa izdela poročilo o izvedbi in rezultatu volitev, ki ga javno objavi v roku 5 dni od dneva volitev na enak način, kot je bil objavljen razpis volitev.
2. Ravnatelj
23. člen
Pedagoški vodja in poslovodni organ zavoda je ravnatelj.
Ravnatelj organizira, vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod in je odgovoren za zakonitost dela zavoda kot celote.
Ravnatelj opravlja zlasti naslednje naloge:
– organizira, načrtuje in vodi delo zavoda,
– pripravlja program razvoja zavoda,
– pripravlja predlog letnega delovnega načrta in odgovarja za njegovo izvedbo,
– odgovarja za uresničevanje z predpisi zagotovljenih pravic otrok in pravic ter dolžnosti učencev,
– vodi in usmerja delo učiteljskega in vzgojiteljskega zbora,
– oblikuje predloge nadstandardnih programov,
– vzpodbuja in usmerja izobraževanje in izpopolnjevanje strokovnih delavcev zavoda,
– organizira mentorstvo za pripravnike,
– prisostvuje pri vzgojno–izobraževalnem delu učiteljev in vzgojiteljev, spremlja njihovo delo in jim svetuje,
– predlaga napredovanje strokovnih delavcev v nazive in odloča o napredovanju delavcev v plačilne razrede,
– spremlja in usmerja delo svetovalne službe,
– skrbi za sodelovanje zavoda s starši v različnih oblikah roditeljskih sestankov, govorilnih ur in drugih oblikah sodelovanja,
– obvešča in seznanja starše o delu zavoda in spremembah pravic otrok in obveznosti učencev,
– odloča o vzgojnih ukrepih,
– s soglasjem ustanovitelja in soustanovitelj določa sistemizacijo delovnih mest,
– odloča o sklepanju delovnih razmerij in disciplinskih odgovornosti delavcev,
– imenuje in razrešuje svojega pomočnika in vodjo enote vrtca,
– skrbi za sodelovanje zavoda s šolsko in predšolsko zdravstveno službo,
– opravlja druge naloge v skladu z zakoni in drugimi predpisi, ki urejajo to področje.
24. člen
Za ravnatelja je lahko imenovan, kdor izpolnjuje pogoje za učitelja ali svetovalnega delavca zavoda, ima najmanj pet let delovnih izkušenj v vzgoji in izobraževanju ter ima naziv svetnik ali svetovalec oziroma najmanj pet let naziv mentor in opravljen ravnateljski izpit na podlagi javnega razpisa.
Ravnatelja imenuje in razrešuje svet zavoda v soglasju z ministrstvom za šolstvo in šport.
Svet zavoda si mora pred imenovanjem ali razrešitvijo ravnatelja pridobiti mnenje učiteljskega in vzgojiteljskega zbora ter mnenje ustanovitelja in soustanovitelja.
Učiteljski in vzgojiteljski zbor o svojem mnenju za imenovanje ravnatelja glasuje tajno.
Če učiteljski, vzgojiteljski zbor ali ustanovitelj in soustanovitelj ne da mnenja v roku 20 dni od dneva, ko je bila zanj zaprošena, lahko svet zavoda imenuje ravnatelja brez tega mnenja. Mandat ravnatelja traja štiri leta.
25. člen
Če ravnatelju predčasno preneha mandat oziroma če nihče izmed prijavljenih kandidatov ni imenovan, svet zavoda imenuje vršilca dolžnosti ravnatelja izmed strokovnih delavcev zavoda oziroma izmed prijavljenih kandidatov, vendar največ za eno leto.
Če v 60 dneh po prenehanju mandata ravnatelju, svet zavoda ne imenuje niti ravnatelja niti vršilca dolžnosti ravnatelja, imenuje vršilca dolžnosti ravnatelja v naslednjih osmih dneh minister.
2.1. Vodja enote vrtca
26. člen
Ravnatelj zavoda ima pomočnika ravnatelja, ki je istočasno pedagoški vodja enote vrtca.
Enoto vrtca vodi vodja enote vrtca, ki poleg dela vzgojitelja opravlja še naslednje naloge:
– organizira in vodi delo vrtca,
– predlaga ravnatelju program razvoja vrtca,
– predlaga nadstandardne programe,
– skrbi za sodelovanje vrtca z okoljem,
– obvešča starše o delu vrtca,
– opravlja druge naloge, za katere ga pisno pooblasti ravnatelj.
3. Strokovni organi
27. člen
Strokovni organi v zavodu so učiteljski zbor, vzgojiteljski zbor, oddelčni učiteljski zbor, razrednik, strokovni aktivi učiteljev in strokovni aktiv vzgojiteljev.
28. člen
Učiteljski in vzgojiteljski zbor sestavljajo strokovni delavci zavoda.
Učiteljski in vzgojiteljski zbor:
– obravnava in odloča o strokovnih vprašanjih povezanih z vzgojno–izobraževalnim delom,
– daje mnenje o letnem delovnem načrtu,
– predlaga uvedbo nadstandardnih in drugih programov ter dejavnosti,
– odloča o posodobitvah v vzgojno-izobraževalnih in vzgojno–varstvenih programih in njihovi izvedbi v skladu s predpisi,
– daje mnenje o imenovanju ravnatelja in pomočnika ravnatelja,
– odloča o vzgojnih ukrepih,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
29. člen
Oddelčni učiteljski zbor sestavljajo strokovni delavci, ki opravljajo vzgojno–izobraževalno delo v posameznem oddelku.
Oddelčni učiteljski zbor:
– obravnava vzgojno–izobraževalno problematiko v oddelku, oblikuje program dela z nadarjenimi učenci in tistimi, ki težje napredujejo,
– odloča o vzgojnih ukrepih in
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
30. člen
Razrednik vodi delo oddelčnega učiteljskega zbora, analizira vzgojne in učne rezultate oddelka, skrbi za razreševanje vzgojnih in učnih težav in problemov posameznih učencev, sodeluje s starši in šolsko svetovalno službo, odloča o vzgojnih ukrepih ter opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
31. člen
Strokovne aktive sestavljajo učitelji istega predmeta oziroma predmetnih področij.
Strokovni aktivi obravnavajo problematiko predmeta oziroma predmetnega področja, usklajujejo merila za ocenjevanje, dajejo učiteljskemu zboru predloge za zboljšanje vzgojno–izobraževalnega dela, obravnavajo pripombe staršev in učencev ter opravljajo druge strokovne naloge, določene z letnim delovnim načrtom.
Strokovni aktiv v vrtcu sestavljajo vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev.
Strokovni aktiv v vrtcu obravnava vzgojno delo, dajejo vzgojiteljskemu zboru predloge za izboljšanje vzgojno–varstvenega dela, obravnavajo pripombe staršev ter opravljajo druge strokovne naloge, določene v letnem načrtu.
4. Svet staršev
32. člen
Za organizirano uresničevanje interesa staršev se v zavodu oblikuje svet staršev šole in svet staršev vrtca.
Sveta staršev sta sestavljena tako, da ima v svetu šole oziroma v svetu vrtca vsak oddelek po enega predstavnika, ki ga starši izvolijo na roditeljskem sestanku oddelka.
Prvi sklic sveta staršev šole in vrtca opravi ravnatelj.
Svet staršev:
– predlaga nadstandardne programe,
– daje soglasje k predlogu ravnatelja o nadstandardnih programih,
– daje mnenje o predlogu programa razvoja zavoda in o letnem delovnem načrtu,
– razpravlja o poročilih ravnatelja o vzgojno–izobraževalni oziroma vzgojno–varstveni problematiki,
– obravnava pritožbe staršev v zvezi z vzgojno–izobraževalnim in vzgojno-varstvenim delom,
– izvoli predstavnik/e/a staršev v svet zavoda,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
5. Svetovalna služba
33. člen
Zavod lahko organizira v skladu z normativi in standardi svetovalno službo, ki svetuje učencem, otrokom in staršem ter sodeluje z učitelji, vzgojitelji in vodstvom zavoda pri načrtovanju, spremljanju razvoja zavoda ter pri opravljanju vzgojno–izobraževalnega in vzgojno–varstvenega dela in poklicno svetuje.
Pri opravljanju poklicnega svetovanja se svetovalna služba povezuje z prisojno enoto Zavoda za zaposlovanje.
6. Knjižnica
34. člen
Zavod ima lahko knjižnico. Knjižnica zbira knjižnično gradivo, ga strokovno obdeluje, hrani, predstavlja in izposoja ter opravlja informacijsko–dokumentacijsko delo kot sestavino vzgojno–izobraževalnega dela v zavodu za matično enoto in vrtec.
Zavod lahko ustanovi učbeniški sklad, čigar upravljanje določi minister.
Za učence, ki zaradi socialnega položaja ne morejo plačati prispevka za izposojo učbenikov iz učbeniškega sklada, zagotovi sredstva država v skladu z merili, ki jih določi minister.
V. ZAPOSLENI V ZAVODU
35. člen
Vzgojno–izobraževalno in drugo strokovno delo v zavodu opravljajo učitelji, vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev, svetovalni delavci, knjižničarji in drugi strokovni delavci, ki z njimi sodelujejo pri izvajanju strokovnih nalog, potrebnih za nemoteno delovanje zavoda/v nadaljnjem besedilu: strokovni delavci).
Strokovni delavci izvajajo vzgojno–izobraževalno in vzgojno–varstveno delo v skladu z zakonom in javnoveljavnimi programi tako, da zagotavljajo objektivnost, kritičnost in pluralnost ter so pri tem strokovno avtonomni. Strokovni delavci morajo obvladati slovenski in madžarski knjižni jezik, imeti ustrezno izobrazbo določeno z zakonom in drugimi predpisi ter opravljen strokovni izpit v skladu z zakonom. Znanje slovenskega in madžarskega jezika se preverja pri strokovnem izpitu. Pri učiteljih in vzgojiteljih, ki niso diplomirali na slovenskih univerzah, se znanje slovenskega knjižnega jezika preverja ob prvi namestitvi.
Strokovna, administrativna, tehnična in druga dela opravljajo delavci, določeni s sistemizacijo delovnih mest. Delavci iz prejšnjega odstavka tega člena morajo imeti ustrezno izobrazbo, določeno s sistemizacijo delovnih mest.
36. člen
Delovna razmerja, udeležbo delavcev pri upravljanju in uresničevanju sindikalnih pravic delavcev v zavodih, zavod uredi v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo ter z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v svojem splošnem aktu.
Prosta delovna mesta strokovnih in drugih delavcev v zavodu se prijavijo na podlagi sistemizacije delovnih mest. Sistemizacijo delovnih mest določi na podlagi normativov in standardov ravnatelj v soglasju z šolsko upravo na območju katere ima zavod sedež, za vrtec pa ravnatelj v soglasju z ustanoviteljem in soustanoviteljem.
Zavod si mora pred prijavo prostega delovnega mesta pridobiti soglasje ministra, za vrtec pa si mora pred prijavo prostega delovnega mesta pridobiti soglasje ustanovitelja in soustanovitelja.
VI. VIRI IN NAČIN PRIDOBIVANJA SREDSTEV ZA DELO ZAVODA
37. člen
Ustanovitelj in država zagotavljata pogoje za delo zavoda.
Ustanovitelj zagotavlja zavodu sredstva in premoženje, s katerim je zavod upravljal do uveljavitve tega odloka ter sredstva in premoženje VIZ Lendava, vrtec Dobrovnik, kateri prehaja v sestavo zavoda. Zavod samostojno upravlja s sredstvi, ki so mu dana v upravljanje, ne more pa s pravnimi posli odtujiti nepremičnega in premičnega premoženje ali le to obremeniti s stvarnimi ali drugimi obremenitvami brez soglasja ustanovitelja.
Zavod je dolžan s premoženjem navedenim v prejšnjem odstavku tega člena ravnati v smislu dobrega in vestnega gospodarja. Za upravljanje s premoženjem je odgovoren ustanovitelju in soustanovitelju.
38. člen
Zavod pridobi sredstva za delo iz javnih sredstev, sredstev ustanovitelja in soustanovitelja, prispevkov učencev, plačil staršev za programe predšolske vzgoje, sredstev od prodaje storitev in izdelkov ter donacij, prispevkov sponzorjev ter iz drugih virov.
39. člen
Za nadstandardne storitve lahko zavod pridobiva sredstva z dotacijami, sponzorstvom, prispevki staršev in iz drugih virov, ki so določeni v zakonu.
Zavod lahko ustanovi šolski sklad ali sklad vrtca iz katerega se financirajo dejavnosti posameznega razreda, oddelka ali starostne skupine vrtca, ki niso sestavina izobraževalnega procesa oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev kot so nakupi nadstandardne opreme za zvišanje standarda pouka ali vzgoje in varstva ali drugo.
Sklad iz prejšnjega odstavka tega člena pridobiva sredstva iz naslova prispevkov donacij, zapuščin, prispevkov staršev ali iz drugih virov. Sklad upravlja upravni odbor, ki ima predsednika in šest od katerih so najmanj trije predstavniki zavoda. Upravni odbor imenuje svet staršev. Predstavnike zavoda predlaga svet zavoda.
Za delovanje sklada lahko upravni odbor sprejme pravila delovanja sklada.
VII. ODGOVORNOST USTANOVITELJA ZA OBVEZNOSTI ZAVODA
40. člen
Zavod nastopa v pravnem prometu s svojo dejavnostjo za katero je ustanovljen samostojno.
Zavod odgovarja za svoje obveznosti do višine sredstev s katerimi razpolaga.
Ustanovitelj in soustanovitelj odgovarjata za obveznosti zavoda subsidiarno do vrednosti sredstev, s katerimi zavod upravlja.
VIII. NADZOR
41. člen
Nadzor nad spoštovanjem in izvajanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, financiranje, namensko porabo sredstev in opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja v zavodu, izvaja šolska inšpekcija.
Nadzor nad zakonitostjo dela zavoda s področij, ki niso navedena v prvem odstavku tega člena, opravljajo in izvajajo pristojne institucije določene z zakonom.
42. člen
Zakonitost porabe javnih sredstev v zavodu nadzoruje Računsko sodišče Republike Slovenije, ustanovitelj in soustanovitelj.
Gospodarjenje z nepremičninami v lasti ustanovitelja in soustanovitelja izvaja in nadzira ustanovitelj in soustanovitelj ali upravni odbor sklada, če je ustanovljen premoženjski sklad, v katerega so vključene nepremičnine v pravici upravljanja zavoda.
IX. SPLOŠNI AKTI ZAVODA
43. člen
Zavod lahko v zadevah, ki jih ne ureja ta akt ter v drugih zadevah, ki jih je potrebno urediti z internimi akti, uredi svojo notranjo organizacijo in delo s pravili. Pravila sprejme svet zavoda.
Zavod ima lahko tudi druge splošne akte, s katerimi ureja druge zadeve, če zakon tako določa.
Pravila in splošni akti zavoda iz drugega odstavka tega člena ne smejo biti v nasprotju in v neskladju s tem odlokom.
44. člen
Splošne akte zavoda sprejme svet zavoda ali ravnatelj, vsak v skladu s svojimi pristojnostmi.
Razmejitev pristojnosti pri sprejemanju splošnih aktov zavoda se določi s pravili zavoda.
X. OPRAVLJANJE SKUPNIH ZADEV ZA ZAVOD
45. člen
Zavod se lahko za opravljanje skupnih zadev povezuje z ostalimi zavodi na območju upravne enote.
XI. JAVNOST DELA ŠOLE
46. člen
Delo zavoda je javno.
Javnost dela zavoda se zagotavlja s sporočili staršem učencev, novinarjem in drugim predstavnikom javnosti.
Starši učencev in drugi predstavniki javnosti lahko prisostvujejo sejam in drugim oblikam dela organov zavoda ter vzgojno–izobraževalnem delu, razen če ravnatelj to izrecno prepove zaradi spoštovanja zakonov in drugih predpisov s tega področja.
O delu šole obvešča javnost ravnatelj ali oseba, ki jo on pooblasti za ta dela.
XII. URADNA TAJNOST
47. člen
Ravnatelj in drugi delavci zavoda morajo varovati listine in podatke, do katerih pridejo oziroma se z njimi seznanijo pri opravljanju vzgojno–izobraževalne in vzgojno–varstvene dejavnosti in so določeni za uradna tajnost.
Osebe iz prejšnjega odstavka tega člena morajo varovati uradno tajnost tudi po prenehanju delovnega razmerja v zavodu. Za uradno tajnost se štejejo:
– dokumenti in podatki, ki so z zakoni in drugimi predpisi določeni kot tajni,
– dokumenti in podatki, ki jih kot uradna tajnost označi svet zavoda,
– dokumenti in podatki, ki jih za uradno tajnost označi ravnatelj v okviru svojih pristojnosti,
– dokumenti in podatki, ki jih zavodu zaupno sporoči pristojni organ ali institucija.
Osebe iz prvega odstavka tega člena so disciplinsko, odškodninsko in kazensko odgovorne za varovanje in uporabo podatkov.
XIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
48. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ustanovitvi javnih zavodov DOŠ Dobrovnik (Uradni list RS, št. 4/97), ki ga je sprejel Občinski svet občine Lendava z aktom o ustanovitvi št. 01200-0007/96 z dne 19. 12. 1996 in je vpisan v sodni register pri Okrožnem sodišču v Murski Soboti na registrskem vložku št. 1/1694-00.
Z dnem uveljavitve tega odloka se v skladu z zakonom in sporazumom o ureditvi premoženjsko–pravnih razmerij med občinama Lendava in Dobrovnik, preneha uporabljati na območju Občine Dobrovnik tudi odlok o ustanovitvi javnega vzgojno–varstvenega zavoda Vzgojno-varstveni zavod Lendava (Uradni list RS, št. 4/97), ki ga je sprejela Občina Lendava.
49. člen
Ravnatelju zavoda preneha mandat z iztekom dobe, za katero je bil imenovan. Po izteku mandata ravnatelju, se opravi razpis prostega delovnega mesta na način in po postopku, določenim s tem odlokom in zakonom.
Ne glede na določbo prvega odstavka 25. člena tega odloka, je lahko imenovan za ravnatelja tudi kdor ne izpolnjuje pogojev iz 24. člena tega odloka pod pogojem, ki jih določa zakon.
50. člen
Novo nastali vzgojno–izobraževalni zavod Dvojezična osnovna šola Dobrovnik, mora v roku treh mesecev uskladiti svojo organizacijo in organe zavoda v skladu s tem odlokom.
Ravnatelju zavoda preneha mandat z iztekom dobe, za katero je imenovan.
Ravnatelj zavoda je dolžan poleg nalog za katere je pristojen po zakonu opraviti vse potrebno, da zavod uskladi organizacijo ter oblikuje organe zavoda v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka.
Ravnatelj zavoda je dolžan v sodelovanju z občinsko upravo opraviti prevzem enote vrtca in opraviti vse potrebno, da se bo nemoteno nadaljevalo izvajanje vzgojno–izobraževalnega in vzgojno–varstvenega zavoda Dvojezična osnovna šola Dobrovnik.
Z ustanovitvijo zavoda le-ta prevzame delavce, ki so bili na dan 1. 1. 2000 v delovnem razmerju v VVZ Lendava in razporejeni v enoti vrtca Dobrovnik.
51. člen
Ta odlok začne veljati takoj po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se prične z 1. 1. 2000.
Št. 64/99-1
Dobrovnik, dne 29. novembra 1999.
Župan
Občine Dobrovnik
Marjan Kardinar, univ. dipl. inž. agr. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti