Uradni list

Številka 109
Uradni list RS, št. 109/1999 z dne 29. 12. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 109/1999 z dne 29. 12. 1999

Kazalo

5054. Sklep o usklajevanju hranilno kreditnih služb z določbami zakona o bančništvu, stran 16568.

Na podlagi četrtega odstavka 241. člena zakona o bančništvu (Uradni list RS, št. 7/99) in 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o usklajevanju hranilno kreditnih služb z določbami zakona o bančništvu
I. UVOD
1. Ta sklep določa podrobnejši način usklajevanja hranilno kreditnih služb z določbami zakona o bančništvu (v nadaljevanju: ZBan) ter vsebino, načine in roke poročanja hranilno kreditnih služb v prilagoditvenem obdobju.
2. S hranilno kreditnimi službami se po tem sklepu razumejo vse hranilno kreditne službe, ki so bile do dne uveljavitve ZBan ustanovljene na podlagi zakona o hranilno kreditnih službah (Uradni list RS, št. 14/90, 30/90 in 7/99) ter se morajo z določbami iz prvega odstavka 241. člena ZBan dokončno uskladiti v prilagoditvenem obdobju petih let, to je najkasneje do 20. 2. 2004.
II. PODROČJA IN NAČINI USKLAJEVANJA
1. Kapital
1.1. Minimalni osnovni kapital
3. Hranilno kreditna služba mora razpolagati z osnovnim kapitalom najmanj v višini zneska iz 229. člena ZBan.
Minimalni znesek osnovnega kapitala mora biti v celoti vplačan v denarju.
Kot osnovni kapital pri hranilno kreditni službi štejejo ustanovitvene vloge.
4. Ne glede na določilo drugega odstavka prejšnje točke lahko hranilno kreditna služba doseže minimalni osnovni kapital tudi iz sredstev službe, to je iz rezerv in nerazporejenega dobička. Povečanje osnovnega kapitala iz sredstev hranilno kreditne službe je dopustno šele po oblikovanju vseh potrebnih rezervacij v skladu z veljavnim sklepom o oblikovanju posebnih rezervacij, pokritju morebitne izgube iz tega naslova ter pokritju vseh nekritih izgub iz preteklih let.
5. Hranilno kreditna služba mora najnižji predpisani znesek osnovnega kapitala iz prvega odstavka 3. točke tega sklepa doseči najkasneje po stanju na dan 31. 12. 2003.
Hranilno kreditna služba lahko obveznost doseganja minimalnega osnovnega kapitala izpolni postopoma, s tem, da je dolžna po stanju na dan 31. 12. 2001 zagotoviti najmanj polovico zahtevanega osnovnega kapitala ter po stanju na dan 31. 12. 2003 celotni osnovni kapital.
1.2. Kapitalske zahteve in kapitalska ustreznost
6. Hranilno kreditna služba mora tekoče izračunavati in ugotavljati višino kapitala, kapitalske zahteve ter kapitalsko ustreznost v skladu z veljavnim sklepom o izračunu kapitala, kapitalskih zahtev in kapitalske ustreznosti bank in hranilnic.
7. Hranilno kreditna služba je v prilagoditvenem obdobju dolžna zagotavljati kapital za pokrivanje kreditnih tveganj ter zagotoviti izpolnjevanje predpisanega količnika minimalne kapitalske ustreznosti, izračunanega kot razmerje med kapitalom iz II. poglavja ter tveganju prilagojeno aktivo iz III. poglavja veljavnega sklepa o izračunu kapitalske ustreznosti, najkasneje do 31. 12. 2003.
8. Hranilno kreditna služba predloži prvo poročilo o kapitalu in kapitalski ustreznosti, v obliki smiselno izpolnjenih obrazcev predpisanih z veljavnim sklepom o izračunu kapitalske ustreznosti, po stanju na dan 31. 12. 2001, nato pa polletno do dokončne uskladitve.
9. Hranilno kreditna služba mora v celoti izpolniti kapitalske zahteve v skladu z veljavnim sklepom o izračunu kapitalske ustreznosti najkasneje po stanju na dan 31. 12. 2003.
2. Obvladovanje tveganj
10. Hranilno kreditna služba mora za ustrezno ugotavljanje, merjenje, spremljanje in nadziranje posameznih vrst tveganj, ki jim je izpostavljena pri vsakodnevnem poslovanju, pripraviti načrt obvladovanja tveganj. V okviru načrta obvladovanja tveganj mora hranilno kreditna služba:
– razviti postopke za ugotavljanje in merjenje tveganj,
– določiti ukrepe za obvladovanje tveganj in razviti postopke za izvajanje teh ukrepov ter
– razviti postopke za spremljanje izvajanja ukrepov za obvladovanje tveganj.
11. Hranilno kreditna služba mora načrte obvladovanja posameznih vrst tveganj pripraviti najkasneje do 30. 6. 2001 in jih s tem dnem pričeti tudi postopoma uresničevati.
2.1. Razvrščanje aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk ter oblikovanje rezervacij
12. Hranilno kreditna služba mora tekoče spremljati in ocenjevati kreditna tveganja, ki jim je izpostavljena pri svojem poslovanju.
Hranilno kreditna služba razvršča aktivne bilančne in zunajbilančne postavke po stopnji tveganosti in ocenjuje višino potencialnih izgub v skladu z veljavnim sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk bank in hranilnic, ter oblikuje posebne rezervacije v skladu z veljavnim sklepom o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic.
13. Hranilno kreditna služba prvič razvrsti aktivne bilančne in zunajbilančne postavke v skladu z veljavnim sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk po stanju na dan 31. 12. 2000, ko je dolžna v celoti upoštevati tudi predpisano politiko izključevanja prihodkov.
14. Hranilno kreditna služba je dolžna oblikovati posebne rezervacije iz veljavnega sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij v predpisani višini najkasneje po stanju na dan 31. 12. 2003.
Hranilno kreditna služba lahko obveznost oblikovanja posebnih rezervacij izpolni postopoma, s tem, da mora imeti po stanju 31. 12. 2000 oblikovanih najmanj četrtino ugotovljenih potrebnih posebnih rezervacij na ta dan, po stanju 31. 12. 2001 najmanj polovico ugotovljenih potrebnih posebnih rezervacij na ta dan in po stanju 31. 12. 2002 najmanj tri četrtine ugotovljenih potrebnih posebnih rezervacij na ta dan.
15. Hranilno kreditna služba mora najkasneje po stanju na dan 31. 12. 2000 pričeti z vodenjem kreditnih map za vse nove dolžnike na način predpisan z veljavnim sklepom o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk, pri čemer se vsebina kreditne mape smiselno prilagodi velikosti posameznega dolžnika.
16. Hranilno kreditna služba posreduje Banki Slovenije prva poročila v skladu z veljavnim navodilom za izvajanje sklepa o razvrstitvi aktivnih bilančnih in zunajbilančnih postavk ter sklepa o oblikovanju posebnih rezervacij bank in hranilnic po stanju na dan 31. 12. 2000, nato pa polletno do dokončne uskladitve.
2.2. Velika izpostavljenost
17. Hranilno kreditna služba mora tekoče spremljati tveganja povezana s koncentracijo kreditne izpostavljenosti do posameznih oseb oziroma skupin povezanih oseb.
Hranilno kreditna služba mora izračunavati izpostavljenost ter spremljati izpolnjevanje omejitev največje dopustne izpostavljenosti do posamezne osebe oziroma skupine povezanih oseb iz prvega in drugega odstavka 80. člena ZBan v skladu z veljavnim sklepom o veliki izpostavljenosti bank in hranilnic.
V prilagoditvenem obdobju se za izračun velike in največje dopustne izpostavljenosti upošteva minimalni osnovni kapital iz prvega odstavka 3. točke tega sklepa oziroma dejanski kapital hranilno kreditne službe izračunan v skladu z veljavnim sklepom o izračunu kapitalske ustreznosti, če je ta večji.
18. Hranilno kreditna služba je dolžna ob uveljavitvi tega sklepa nemudoma ugotoviti stanje vseh velikih izpostavljenosti ter preseganj omejitev največje dopustne izpostavljenosti do posameznih oseb oziroma skupin povezanih oseb iz prvega in drugega odstavka 80. člena ZBan.
Hranilno kreditna služba mora vse izpostavljenosti, ki presegajo omejitve iz prejšnjega odstavka te točke zmanjšati na dovoljeno raven najkasneje do 31. 12. 2003.
19. Hranilno kreditna služba predloži prvo poročilo v skladu z veljavnim sklepom o veliki izpostavljenosti po stanju na dan 31. 12. 2001, nato pa polletno do dokončne uskladitve.
2.3. Likvidnostna tveganja
20. Hranilno kreditna služba mora poslovati tako, da je v vsakem trenutku sposobna pravočasno izpolniti vse dospele obveznosti.
Hranilno kreditna služba mora za zavarovanje pred likvidnostnim tveganjem oblikovati in izvajati politiko rednega upravljanja z likvidnostjo, v okviru katere načrtuje, spremlja in uravnava svoj likvidnostni položaj oziroma sprejema ustrezne ukrepe za odpravo vzrokov nelikvidnosti.
21. Hranilno kreditna služba mora tekoče izračunavati likvidnostne količnike ter spremljati izpolnjevanje predpisanih razmerij med naložbami in viri sredstev po posameznih razredih v skladu z veljavnim sklepom o obvladovanju likvidnostnega tveganja bank in hranilnic.
22. Hranilno kreditna služba mora predpisano razmerje prvega razreda doseči prvič po stanju na dan 31. 12. 2001, medtem ko mora predpisane likvidnostne količnike ostalih razredov doseči najkasneje do konca prilagoditvenega obdobja.
23. Hranilno kreditna služba predloži prvo poročilo o doseženem likvidnostnem količniku prvega razreda v skladu z veljavnim sklepom o obvladovanju likvidnostnega tveganja oziroma navodili po stanju na dan 31. 12. 2001, nato pa v rokih predpisanih z veljavnim sklepom.
2.4. Naložbe v kapitalske deleže in nepremičnine
24. Hranilno kreditna služba mora tekoče izračunavati in spremljati obseg svojih naložb v kapital nefinančnih organizacij in opredmetena osnovna sredstva.
25. Hranilno kreditna služba se mora z omejitvami skupnega obsega naložb in posameznih naložb iz veljavnega sklepa o ugotavljanju in poročanju vrednosti naložb bank in hranilnic v kapital nefinančnih organizacij in opredmetena osnovna sredstva uskladiti najkasneje do konca prilagoditvenega obdobja.
3. Poslovne knjige in poslovna poročila
26. Hranilno kreditna služba vodi poslovne knjige v skladu z določili slovenskih računovodskih standardov in veljavnim sklepom o poslovnih knjigah in poslovnih poročilih bank in hranilnic.
Hranilno kreditna služba je v prilagoditvenem obdobju, v okviru veljavnega sklepa o poslovnih knjigah in poslovnih poročilih bank in hranilnic, dolžna:
– voditi knjigovodske evidence po sistemu enotnih računov, predpisanih s kontnim okvirom za banke in hranilnice,
– mesečno poročati o knjigovodskem stanju računov iz svojega knjigovodstva v skladu z veljavnim navodilom o pošiljanju mesečnih poročil o knjigovodskem stanju računov ter
– sestavljati in predlagati letne računovodske izkaze na predpisanih shemah v skladu z veljavno metodologijo.
Hranilno kreditna služba prvič v celoti sestavi letno poročilo, v skladu z določili veljavnega sklepa o poslovnih knjigah in poslovnih poročilih, za poslovno leto v katerem je bila opravljena dokončna uskladitev z določbami ZBan oziroma najkasneje za poslovno leto 2004.
4. Notranja revizija
27. Hranilno kreditna služba mora najkasneje do konca prilagoditvenega obdobja organizirati notranjo revizijo na način predpisan z določbami 9. poglavja ZBan.
Hranilno kreditna služba lahko v skladu z drugim odstavkom 227. člena ZBan opravljanje nalog notranjega revidiranja s pogodbo prenese tudi na drugo osebo, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje teh nalog.
5. Revidiranje
28. Revizijski pregled poslovanja hranilno kreditne službe se opravi v skladu z zakonom, ki ureja revidiranje družb, revizijskimi standardi in načeli, predpisi Banke Slovenije ter drugimi zakoni in predpisi ter stališči Slovenskega inštituta za revizijo.
29. Določila sklepa o najmanjšem obsegu ter vsebini revizijskega pregleda in revizorjevega poročila se za revidiranje poslovanja hranilno kreditne službe prvič v celoti uporabijo za poslovno leto v katerem je bila opravljena dokončna uskladitev z določbami ZBan oziroma najkasneje za poslovno leto 2004.
6. Poročanje po 127. členu zakona o bančništvu
30. Hranilno kreditna služba mora Banko Slovenije tekoče obveščati o nekaterih pomembnejših dejstvih in okoliščinah iz 127. člena ZBan.
31. Hranilno kreditna služba je v prilagoditvenem obdobju dolžna obveščati Banko Slovenije o:
– spremembah podatkov, ki se vpisujejo v sodni register,
– sklicu občnega zbora oziroma drugega najvišjega organa upravljanja hranilno kreditne službe in vseh sklepih, sprejetih na teh organih,
– spremembi strukture ustanoviteljev,
– razrešitvi in imenovanju poslovodnega organa hranilno kreditne službe,
– vsaki načrtovani spremembi kapitala ter
– prenehanju opravljanja določenih poslov hranilno kreditne službe.
O dogodkih iz prejšnjega odstavka mora hranilno kreditna služba obvestiti Banko Slovenije najkasneje v roku petih delovnih dni po njihovem nastanku.
7. Druga poročila
32. Hranilno kreditna služba izračunava in predlaga Banki Slovenije nekatere značilne aktivne in pasivne obrestne mere v skladu z veljavnim navodilom za izračun nekaterih značilnih aktivnih in pasivnih obrestnih mer bank in hranilnic.
8. Jamstvo za vloge
33. Za hranilno kreditne službe iz 2. točke tega sklepa se prične 12. poglavje ZBan uporabljati z dnem njihove uskladitve z določbami prvega odstavka 241. člena ZBan, vendar ne pred 1. 1. 2001.
Hranilno kreditna služba je podatke za jamstveno shemo v skladu z veljavnim sklepom o zagotavljanju integralnih podatkov o stanju terjatev in obveznosti bank in hranilnic do posameznega komitenta, dolžna zagotoviti po stanju na dan uskladitve, Banki Slovenije pa jih predložiti hkrati s poročilom o uskladitvah.
34. Hranilno kreditna služba mora v vseh prostorih, v katerih posluje s strankami, na vidnem mestu objaviti informacijo o jamstvu za vloge v prilagoditvenem obdobju.
III. NADZOR NAD USKLAJEVANJEM HRANILNO KREDITNIH SLUŽB
35. Banka Slovenije opravlja nadzor nad usklajevanjem hranilno kreditnih služb s spremljanjem, zbiranjem in preverjanjem poročil iz II. poglavja tega sklepa ter z oceno končnega poročila o uskladitvah hranilno kreditnih služb z določbami prvega odstavka 241. člena ZBan.
1. Poročilo o uskladitvah z določbami ZBan
36. Hranilno kreditna služba iz 2. točke tega sklepa, ki se je uskladila z določbami ZBan, mora Banki Slovenije najkasneje do 20. 2. 2004 predložiti sklep o uskladitvah svojega poslovanja z določbami ZBan, sprejet na najvišjem organu upravljanja hranilno kreditne službe.
37. Hranilno kreditna služba iz prejšnje točke tega sklepa mora Banki Slovenije, najkasneje v roku petih mesecev od dokončne uskladitve, predložiti tudi poročilo o uskladitvah z določbami ZBan.
Poročilo o uskladitvah, pregledano s strani pooblaščenega revizorja, mora vsebovati:
– mnenje revizorja k računovodskim izkazom,
– računovodske izkaze s pojasnili v skladu z veljavnim sklepom o poslovnih knjigah in poslovnih poročilih bank in hranilnic ter
– dodatek v skladu z veljavnim sklepom o najmanjšem obsegu in vsebini revizijskega pregleda in revizorjevega poročila.
Hranilno kreditna služba mora v okviru dodatka predložiti:
– revizorjevo poročilo o izpolnjevanju pravil o obvladovanju tveganj v skladu s 16. točko veljavnega sklepa o najmanjšem obsegu in vsebini revizijskega pregleda ter revizorjevega poročila,
– poročila o izpolnjevanju vseh bonitetnih omejitev v obliki predpisanih obrazcev potrjenih s strani revizorja,
– mnenje revizorja o usklajenosti hranilno kreditne službe z zahtevanimi določbami ZBan,
– statut hranilno kreditne službe,
– imena ustanoviteljev ter
– opis organizacije notranje revizije.
38. Banka Slovenije izda dovoljenje za opravljanje bančnih storitev, če iz poročila o uskladitvah posamezne hranilno kreditne službe izhaja, da se je v celoti uskladila z določbami prvega odstavka 241. člena ZBan.
V nasprotnem primeru lahko Banka Slovenije prične postopek prisilne likvidacije po določbah ZBan.
39. Hkrati z dovoljenjem iz prvega odstavka prejšnje točke tega sklepa lahko Banka Slovenije hranilno kreditni službi izda tudi dovoljenje za opravljanje drugih zahtevanih finančnih storitev iz prvega odstavka 6. člena ZBan, razen storitev pod točko 13, če le-ta dokaže, da izpolnjuje kadrovske, organizacijske in tehnične pogoje za opravljanje teh storitev.
2. Storitve hranilno kreditnih služb po uskladitvi
40. Hranilno kreditna služba lahko po uskladitvi opravlja bančne in druge finančne storitve razen storitev iz 13. točke prvega odstavka 6. člena ZBan.
41. Storitve iz prvega odstavka te točke lahko hranilno kreditna služba opravlja samo v tolarjih razen menjalniških poslov.
Hranilno kreditna služba sme opravljati storitve iz prejšnjega odstavka samo za fizične osebe, podjetnike posameznike in majhne gospodarske družbe ter osebe, ki ne opravljajo gospodarske dejavnosti.
IV. IZVAJANJE SKLEPA
42. Hranilno kreditne službe so dolžne razviti ustrezen informacijski sistem in računovodske postopke za tekoče spremljanje podatkov iz II. in III. poglavja tega sklepa ter zagotoviti pravilnost in pravočasnost poročanja Banki Slovenije.
43. Če ni s tem sklepom drugače določeno, hranilno kreditne službe predlagajo Banki Slovenije vsa poročila predpisana s tem sklepom na papirju, na način in v rokih predpisanih v ustreznih podzakonskih aktih.
V primeru posebne zahteve Banke Slovenije so hranilno kreditne službe dolžne predložiti poročila tudi po stanju na dan, ki je naveden v zahtevi.
44. Določila tega sklepa, razen določil iz prvega in drugega odstavka 26. točke ter določil 32. točke, ne veljajo za tiste hranilno kreditne službe, ki bodo najkasneje v roku dvanajstih mesecev od uveljavitve tega sklepa, sprejele odločitev o začetku postopka prenehanja hranilno kreditne službe.
Odločitev iz prejšnjega odstavka mora biti v obliki sklepa o začetku postopka likvidacije hranilno kreditne službe sprejeta na najvišjem organu upravljanja hranilno kreditne službe. Sklep o začetku postopka likvidacije mora določati dan začetka postopka likvidacije in mora biti vpisan v sodni register.
Sklep o začetku postopka likvidacije mora hranilno kreditna služba predložiti pristojnemu sodišču v obliki predloga za vpis v sodni register najkasneje naslednji delovni dan po sprejemu sklepa. Kopijo vloženega predloga za vpis v sodni register mora hranilno kreditna služba skupaj s samim sklepom o začetku postopka likvidacije predložiti Banki Slovenije v roku petih delovnih dni od sprejetja sklepa o začetku postopka likvidacije. Sklep pristojnega sodišča o vpisu sklepa o začetku postopka likvidacije v sodni register pri subjektu vpisa mora hranilno kreditna služba predložiti Banki Slovenije v roku petih delovnih dni od njegovega prejema.
45. Banka Slovenije lahko izda podrobnejša navodila za izvajanje tega sklepa.
46. Ta sklep začne veljati trideseti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 21. decembra 1999.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti