Uradni list

Številka 96
Uradni list RS, št. 96/1999 z dne 26. 11. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 96/1999 z dne 26. 11. 1999

Kazalo

4594. Odlok o varstvu zraka na območju Občine Kamnik, stran 14096.

Na podlagi 29. in 68. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96), 21. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 59/99 – odločba US), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87 in 5/90 ter Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97, 73/98) ter 11., 16. in 87. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99) je Občinski svet občine Kamnik na 8. seji dne 10. 11. 1999 sprejel
O D L O K
o varstvu zraka na območju Občine Kamnik
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen odloka)
S tem odlokom se ureja varstvo zraka na območju Občine Kamnik, določajo ukrepi varovanja zraka pred onesnaženjem z namenom ohranitve oziroma izboljšanja zraka na območju Občine Kamnik ter nadzorstvo nad izvajanjem določil tega odloka.
2. člen
(pojmi)
Za onesnažen zrak se šteje zrak spodnjih plasti zunanje atmosfere, ki vsebuje takšne množine škodljivih snovi v zraku toliko časa, da škodljivo vplivajo na zdravje in počutje človeka ter povzročajo merljive škodljive učinke na rastlinstvu, živalstvu in materialih.
Onesnaževanje zraka se izraža s količino in koncentracijo škodljivih snovi, ki jih izpušča v zrak posamezni vir onesnaževanja – emisija.
Onesnaženost zraka se izraža s koncentracijo škodljivih primesi v zraku (kot na primer: trdni delci in plini) na določenem mestu ob določenem času – imisija.
Mejna imisijska vrednost je koncentracija posamezne snovi v zraku, pri kateri so po dosedanjih spoznanjih, učinki vplivov na zdravje ali počutje ljudi ter vplivov na okolje določeni kot sprejemljivo tveganje.
Opozorilne koncentracije škodljivih snovi v zraku so vrednosti, ki se uporabljajo za pričetek opozarjanja prebivalstva ter izdajanja priporočil glede preventivnega varovanja zdravja ljudi.
Kritične koncentracije škodljivih snovi v zraku so vrednosti, ki po dosedanjih spoznanjih že vplivajo škodljivo na zdravje in počutje ljudi.
Onesnaževalci zraka so fizične in pravne osebe, ki so lastniki ali upravljalci kakršnegakoli vira onesnaževanja zraka.
3. člen
(viri onesnaževanja)
Odlok velja za vse objekte, naprave in dejavnosti, ki kakorkoli onesnažujejo zrak na območju Občine Kamnik, zlasti pa za:
– industrijske objekte,
– obrtniške objekte in delavnice,
– toplotne postaje in individualna kurišča,
– prometna sredstva,
– stroje in snovi, ki onesnažujejo zrak,
– transport, skladiščenje in manipuliranje,
– naprave za predelavo trdnih, tekočih in plinastih goriv,
– uporabo in omejitev uporabe določenih vrst goriv za kurišča vseh velikosti in kapacitet ter pogonskih goriv,
– druge objekte, naprave in dejavnosti, ki stalno ali občasno onesnažujejo zrak.
Vsi viri onesnaževanja morajo biti izdelani, grajeni, opremljeni, uporabljeni in vzdrževani tako, da ne izpuščajo v zrak večjih koncentracij škodljivih snovi, kot je dovoljeno po določilih tega odloka, zakona o varstvu okolja ter drugih veljavnih predpisih, ki urejajo področje varstva zraka (vladne odredbe, uredbe, odloki in pravilniki).
Pri ugotavljanju obremenitve zraka in pri ukrepih in prepovedih, ki veljajo za posamezne onesnaževalce, se v skladu s 27. členom zakona o varstvu okolja uporabljajo določila predpisov Vlade RS.
II. UKREPI ZA VARSTVO ZRAKA
4. člen
(skrb za varstvo zraka)
Občina Kamnik skrbi za varstvo zraka s smotrnim prostorskim in urbanističnim načrtovanjem ter uresničevanjem sprejetih ukrepov za varstvo zraka.
Urbanistični programi in zazidalni načrti morajo vsebovati ukrepe za varstvo zraka.
5. člen
(baza podatkov)
Pristojni organ Občinske uprave občine Kamnik je dolžan voditi bazo podatkov o virih onesnaževanja zraka. Bazo podatkov je potrebno vzpostaviti najkasneje v roku enega leta po uveljavitvi tega odloka.
Povzročitelji onesnaževanja zraka so dolžni vsako spremembo onesnaževanja zraka javiti pristojnemu organu občinske uprave, ki vodi bazo podatkov.
Stalne meritve indeksa onesnaženja zraka s kislimi plini in koncentracije dima izvaja Hidrometeorološki zavod Republike Slovenije, ki tudi vodi ustrezno evidenco podatkov.
6. člen
(sanacijski program)
Varstvo zraka na območju Občine Kamnik se na podlagi meritev onesnaženosti zraka, ogroženosti glede na koncentracijo žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, ogljikovega monoksida, emisijo aerosolov in vremenskih razmer, ureja na osnovi sanacijskih programov.
Pravne in fizične osebe morajo uporabljati in vzdrževati objekte, prometna sredstva in druge naprave tako, da ne prekoračijo meje emisijskih koncentracij škodljivih snovi.
Pravne in fizične osebe, ki prekomerno onesnažujejo zrak, morajo v roku treh mesecev po pridobitvi rezultatov meritev emisij snovi v zrak (ki se izvajajo v skladu s predpisi), kolikor le-ti izkazujejo prekomerno onesnaževanje zraka, izdelati sanacijski program. V sanacijskem programu mora biti določen način preureditve virov onesnaževanja in terminski plan izvedbe sanacije.
7. člen
(prehod na primernejše gorivo)
Na območju Občine Kamnik je prepovedan prehod na ogrevanje z manj primernimi gorivi, oziroma na način ogrevanja, ki bi povečal onesnaževanje zraka.
Zahteve glede obvezne priključitve na javno plinovodno omrežje so opredeljene v 7. členu odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina (Uradni list RS, št. 63/95).
Vse pravne in fizične osebe v Občini Kamnik, za katere ne veljajo določila drugega odstavka tega člena, morajo ob izgradnji nove ali obnovi stare kurilne naprave izbrati enega od naslednjih načinov ogrevanja:
– s priključitvijo na javno plinovodno omrežje,
– s priključitvijo na javno toplovodno omrežje,
– na utekočinjen naftni plin,
– na ekstra lahko kurilno olje,
– na biomaso,
– na električno energijo (če ni druge možnosti),
– na premog, ki kvalitetno ustreza odloku o vsebnosti žvepla v kurivih (Uradni list RS, št. 39/93).
8. člen
(sežiganje odpadkov in drugih nevarnih snovi)
Na celotnem območju Občine Kamnik je prepovedano sežiganje vseh vrst odpadkov in drugih snovi na prostem oziroma v napravah, ki za to niso primerne in projektirane.
Prepoved sežiganja vseh vrst odpadkov z minimalno vsebnostjo katerekoli nevarne snovi velja tudi za kurjenje kresov.
Prepoved iz prvega odstavka tega člena ne velja za sežiganje suhih vrtnih odpadkov v naseljih Občine Kamnik, ki spadajo v I. območje onesnaženosti zraka, pod pogojem, da se le-ti sežigajo v primerni oddaljenosti od stanovanjskih hiš in gozdov in ob primernih vremenskih pogojih.
Prepoved iz prvega odstavka tega člena ne velja za postopke gorenja, ki so potrebni in odobreni s strani pristojnih organov v primerih preprečevanja ali obvladovanja naravnih katastrof, za saniranje njihovih posledic ter za potrebe šolanja in izobraževanja kadrov na področju požarne varnosti.
9. člen
(strokovna usposobljenost)
Vse pravne in fizične osebe ter samostojni podjetniki, ki upravljajo s kurilnimi napravami instalirane moči nad 100 kW so dolžne zagotoviti strokovni nadzor.
10. člen
(lakiranje na prostem)
Na celotnem območju Občine Kamnik je prepovedano lakiranje na prostem z uporabo kompresorskih ali električnih razpršilnih naprav.
III. OBVEŠČANJE JAVNOSTI
11. člen
(obveščanje)
V primeru ugotovitve presežene opozorilne imisijske koncentracije škodljivih snovi v zraku na območju Občine Kamnik pristojni organ občinske uprave o tem obvešča prebivalce na krajevno običajen način (dnevni časopis, radio, CATV, letaki).
12. člen
(priporočila)
Pristojni organ občinske uprave skrbi za najrazličnejše načine seznanitve občanov z možnostjo priključitve na javno plinovodno omrežje, z vsemi ugodnostmi, ki so jih deležni naročniki in s pozitivnimi učinki na zmanjševanje onesnaženosti zraka.
V primeru pogostih prekoračitev mejnih koncentracij škodljivih snovi v zraku pristojni organ občinske uprave posreduje občanom (na krajevno običajen način) predvsem naslednja priporočila:
– naj se čim manj gibajo na prostem,
– naj čim manj prezračujejo bivalne prostore,
– naj zmanjšujejo porabo goriv, ki onesnažujejo zrak,
– naj zmanjšujejo uporabo motornih vozil ter uporabljajo javna prevozna sredstva.
IV. NADZORSTVO
13. člen
(nadzorstvo)
Naloge inšpekcijskega nadzorstva nad stanjem zraka v Občini Kamnik izvaja pristojna inšpekcija.
Inšpekcijski nadzor (iz 1. točke) vsebuje tudi nadzor nad emisijami snovi v zrak pri posameznih onesnaževalcih zraka v Občini Kamnik in zakonsko določeno ukrepanje zoper onesnaževalce.
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka izvaja pristojni inšpekcijski organ.
V. KAZENSKI DOLOČBI
14. člen
(prekrški v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti)
Z denarno kaznijo od 100.000 do 300.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če ravna v nasprotju z drugim odstavkom 5. člena, drugim in tretjim odstavkom 6. člena, 7. členom, prvim in drugim odstavkom 8. člena, 9. in 10. členom.
Z denarno kaznijo od 30.000 do 50.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prvega odstavka tega člena odgovorna oseba pravne osebe.
15. člen
(prekrški posameznikov)
Z denarno kaznijo od 30.000 do 50.000 SIT se za prekršek kaznuje posameznik, če ravna v nasprotju s 7. členom, prvim, drugim in tretjim odstavkom 8. člena in 10. členom.
VI. KONČNI DOLOČBI
16. člen
(prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o varstvu zraka na območju Občine Kamnik (Uradni list SRS, št. 24/79).
17. člen
(začetek veljavnosti)
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 01504-31/99
Kamnik, dne 10. novembra 1999.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti