Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999

Kazalo

2781. Odlok o proračunu Občine Tabor za leto 1999, stran 7509.

Na podlagi 57. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 10/97, 10/98 in 74/98) in 45. člena zakona o financiranju občine (Uradni list RS, št. 80/94 in 56/98) je Občinski svet občine Tabor na 6. seji dne 31. 5. 1999 sprejel
O D L O K
o proračunu Občine Tabor za leto 1999
1. člen
S proračunom Občine Tabor za leto 1999 (v nadaljnjem besedilu: občinski proračun) se zagotavljajo sredstva za financiranje javne porabe v Občini Tabor v letu 1999.
2. člen
Proračun za leto 1999 se določa v naslednjih zneskih:
----------------------------------------------------------------
                                                             SIT
----------------------------------------------------------------
Planirani prihodki Občine Tabor                       99,702.000
Planirani odhodki Občine Tabor                       103,747.000
Razlika
Planirani primanjkljaj                               – 4,045.000
----------------------------------------------------------------
3. člen
Proračun občine sestavljajo bilanca prihodkov in odhodkov, račun finančnih terjatev in naložb ter račun financiranja.
V bilanci prihodkov in odhodkov se izkazujejo prihodki, ki obsegajo tekoče prihodke, kapitalske prihodke, prejete donacije in transferne prihodke iz drugih blagajn javnega financiranja. Na strani odhodkov pa se izkazujejo vsi odhodki, ki zajemajo tekoče odhodke, tekoče transfere, investicijske odhodke in investicijske transfere.
V računu finančnih terjatev in naložb se izkazujejo prejeta vračila danih posojil in prodaja kapitalskih deležev ter danih posojil in povečanje kapitalskih deležev.
V računu financiranja se izkazuje odplačevanje dolgov in zadolževanje občine.
4. člen
V bilanci prihodkov in odhodkov so izkazani vsi prihodki občine po virih in vrstah, odhodki pa v skupnih zneskih po posameznih namenih.
Odhodki so v posebnem delu proračuna razporejeni po natančnejših namenih.
5. člen
Sredstva proračuna se zagotavljajo uporabnikom proračuna, ki so v posebnem delu proračuna določeni kot nosilci postavk (v nadaljnjem besedilu: uporabniki).
Uporabniki smejo uporabljati sredstva proračuna le za namene, ki so določeni s proračunom. V imenu občine smejo prevzemati obveznosti le v okviru sredstev, ki so v proračunu predvidena za posamezne namene.
6. člen
Kot sredstva za delovanje se uporabnikom zagotavljajo:
– sredstva za plače in druge izdatke zaposlenim,
– sredstva za prispevke delodajalca,
– sredstva za izdatke za blago in storitve,
– sredstva za investicijske odhodke.
7. člen
Sredstva za delo uporabnikov se uporabnikom med letom dodeljujejo praviloma enakomerno kot mesečne akontacije, vendar v odvisnosti od zapadlosti obveznosti ter ob upoštevanju likvidnostnega položaja občinskega proračuna.
8. člen
Sredstva za plače se uporabnikom zagotavljajo mesečno glede na število zasedenih delovnih mest, koeficientov za določanje plač za posamezne skupine delovnih mest oziroma funkcij, osnove za obračun plač, ki jih določi Vlada Republike Slovenije, delovno dobo in uspešnost oziroma dodatno obremenjenost.
Kot sredstva za druge izdatke zaposlenim se dodeljujejo sredstva za prehrano med delom, prevoz na delo, regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade, pridobitev šolske izobrazbe in druge namene po merilih, ki jih določi županja.
9. člen
Sredstva za izdatke za blago in storitve ter investicijske odhodke se določijo v okviru potreb in možnosti občinskega proračuna.
10. člen
Če se med letom znatno spremeni delovno področje ali pristojnost uporabnika, se sorazmerno poveča ali zmanjša obseg sredstev za delovanje uporabnika.
Če se med letom ustanovi nov uporabnik, se sredstva za njegovo delo uporabljajo iz tekoče proračunske rezerve.
Če se uporabnik med letom ukine, se neporabljena sredstva za njegovo delovanje prenesejo v tekočo proračunsko rezervo, oziroma na uporabnika, ki prevzame naloge ukinjenega uporabnika.
Županja je dolžna izvajati proračun v vseh postavkah skladno s sprejetim proračunom. V primeru nujnih nalog, ki bi nastale tekom leta in v proračunu niso predvidene, mora o tem predhodno sklepati občinski svet.
11. člen
Če se zaradi neenakomernega pritekanja prihodkov proračuna izvrševanje proračuna ne more uravnovesiti, se lahko za začasno kritje odhodkov:
2. uporabljajo sredstva rezerve občine,
3. najame posojilo največ 5% sprejetega proračuna, ki mora biti odplačano do konca proračunskega leta.
O najetju posojil iz 2. točke prejšnjega odstavka odloča županja.
12. člen
Za izvrševanje proračuna je kot odredbodajalka odgovorna županja občine.
13. člen
Županja občine je pooblaščena, da odloča:
– o uporabi sredstev rezerv Občine Tabor;
– o uporabi sredstev tekoče proračunske rezerve za financiranje namenov, ki jih ni bilo mogoče predvideti ali zanje ni bilo predvidenih dovolj sredstev;
– o začasni vezavi tekočih likvidnostnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti,
– o pridobitvi in odtujitvi nepremičnega premoženja po predhodnem sklepu občinskega sveta.
O porabi sredstev in prometu s premoženjem županja obvešča občinski svet.
14. člen
Občina se sme zadolževati z izdajo vrednostnih papirjev ali z najetjem posojil.
15. člen
Občina se lahko dolgoročno zadolžuje za investicije, ki jih potrdi občinski svet.
Pogodbe o zadolževanju sklepa županja na podlagi sprejetega proračuna in ob predhodnem soglasju ministra, pristojnega za finance. Soglasje je sestavni del pogodbe o zadolževanju.
16. člen
Občina se lahko zadolžuje le v obsegu, ki ne presega 10% realiziranih prihodkov občine v letu pred začetkom zadolževanja, odplačilo glavnice in obresti pa v posameznem letu odplačila na sme preseči 5% realiziranih prihodkov.
Ne glede na prejšnji odstavek se občina lahko zadolži za financiranje stanovanjske gradnje, oskrbe z vodo ter za odvajanje in čiščenje odplak v obsegu, ki presega 10% realiziranih prihodkov v letu pred letom zadolževanja, če odplačilo glavnice in obresti v posameznem letu odplačila na preseže 3% realiziranih prihodkov.
17. člen
Javna podjetja in javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina, se smejo zadolževati le s soglasjem ustanovitelja. O soglasju iz prejšnjega odstavka odloča občinski svet.
Izdana soglasja se štejejo v obseg možnega zadolževanja občine.
18. člen
Občina sme dajati poroštva za izpolnitev obveznosti javnih podjetji in javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je, vendar največ do 5% realiziranih prihodkov v letu, v katerem se daje poroštvo.
O dajanju poroštev iz prejšnjega odstavka odloča občinski svet.
Izdana poroštva se štejejo v obseg možnega zadolževanja občine.
19. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS. Uporablja se od 1. januarja 1999.
Št. 015-03/99-2
Tabor, dne 31. maja 1999.
Županja
Občine Tabor
Vida Slakan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti