Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999

Kazalo

2768. Odlok o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta, članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 7477.

Na podlagi 100.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) in 18. člena statuta Občine Škofja Loka (Uradni list RS, št. 37/95, 47/98) je Občinski svet občine Škofja Loka na seji dne 17. 6. 1999 sprejel
O D L O K
o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta, članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/93) in določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98 in 74/98) ne določa drugače.
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma do dela plače, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora in volilne komisije pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega odloka smiselno določbam zakonov iz prvega odstavka tega člena.
2. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Škofja Loka (v nadaljevanju besedila: občina), ki sodi v 3. skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8,00. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Plača podžupana se lahko oblikuje v višini največ 80% plače župana iz prvega odstavka tega člena, če funkcijo opravlja poklicno.
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada 30% plače župana iz prvega odstavka tega člena.
Merila za oblikovanje plače podžupana in višino plače določa ta odlok.
3. člen
Sredstva za izplačevanje plač, delov plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo upravičenci po tem odloku, se zagotovijo iz sredstev proračuna občine.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE
4. člen
Članu občinskega sveta razen podžupanu se določi del plače za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– vodenje seje občinskega sveta (po pooblastilu župana ali zaradi nadomeščanja po zakonu) 0,30 količnika,
– udeležbo na redni seji občinskega sveta 0,60 količnika,
– udeležbo na izredni seji občinskega sveta 0,30 količnika
– predsedovanje seji delovnega telesa občinskega sveta 0,20 količnika,
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je 0,40 količnika.
Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov občinskega sveta, ki jo vodi občinska uprava.
5. člen
Osnova za obračun plače oziroma dela plače na podlagi tega odloka je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
Plača oziroma del plače župana se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za plačo župana. Znesek se poveča za funkcijski dodatek ter dodatek za delovno dobo.
Plača oziroma del plače posameznega občinskega funkcionarja se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom, določenim v skladu s 5. členom tega odloka.
6. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila dela plače za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
III. NAGRADE
7. člen
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru občinskega sveta določi nagrada v obliki sejnine, ki se izplača za udeležbo na seji.
Sejnina za posamezno sejo znaša 0,40 količnika.
8. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
– vodenje seje 0,20 količnika,
– udeležbo na seji 0,40 količnika,
– izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora 0,40 količnika.
Nagrade predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi občinska uprava.
9. člen
Predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov in volitev v skladu z zakonom pravico do nagrade.
Sklep o obsegu sredstev za nagrade iz prejšnjega odstavka sprejme občinski svet najkasneje v 15 dneh po razpisu referenduma ali volitev.
Nagrade članom volilne komisije se oblikujejo kot:
– sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji ter
– plačilo za izvedbo nalog po sklepu komisije.
Nagrade članom volilne komisije se oblikujejo v skladu z merili, ki jih določi s sklepom volilna komisija in izplačujejo na podlagi pogodbe o delu, sklenjene za posamezne volitve oziroma referendum.
IV. DRUGI PREJEMKI
10. člen
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
11. člen
Pravice iz 10. člena tega odloka uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor občinske uprave.
12. člen
Osebe iz 1. člena tega odloka, imajo pravico do povračila stroškov prevoza na sejo od kraja stalnega prebivališča do kraja seje, v skladu z veljavnimi predpisi.
13. člen
Skupinam svetnikov pripadajo sredstva za delovanje klubov svetnikov v letni višini 120.000 SIT na člana občinskega sveta. Sredstva se namenijo za izobraževanje svetnikov, ki je potrebno za opravljanje njihove funkcije.
Nalog za izobraževanje izda župan.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
14. člen
Plače in nagrade se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 5. delovnega dne v tekočem mesecu.
Plače iz tega odloka se izplačujejo vsak mesec v višini 50% ne glede na število sej. 50% plač se izplača glede na dejansko udeležbo na seji.
Prejemki, določeni v 10. členu tega odloka, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
15. člen
Plače in nagrade se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
16. člen
Plače, nagrade in povračila, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, predsedniku in članom nadzornega odbora ter članom komisij in odborom občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se izplačajo za nazaj, in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja.
Pri poračunu se upošteva znesek izhodiščne plače za prvi tarifni razred za poln delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, ki je veljal v posameznem mesecu.
17. člen
Določbe tega odloka, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada nagrada v dvojnem določenem znesku.
18. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o funkcionarjih, ki nepoklicno opravljajo svojo funkcijo (Uradni list RS, št. 47/90, 37/95).
19. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 108-3/99
Škofja Loka, dne 17. junija 1999.
Župan
Občine Škofja Loka
Igor Draksler l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti