Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/1999 z dne 20. 7. 1999

Kazalo

2747. Sporazum o delitvi premoženja prejšnje Občine Majšperk, stran 7404.

Na podlagi 51.b člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US, 45/94 – odl. US, 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US, 63/95 – obv. razl., 9/96 – odl. US, 44/96 – odl. US, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US, 74/98, 12/98) in sklepov Občinskega sveta občine Majšperk z dne 22. 6. 1999 in Občinskega sveta občine Žetale z dne 22. 6. 1999 sklepata župan Občine Majšperk in župan Občine Žetale
S P O R A Z U M
o delitvi premoženja prejšnje Občine Majšperk
1. člen
Sporazumna delitev premoženja Občine Majšperk je zasnovana na podlagi sprejete premoženjske bilance Občine Majšperk na dan 31. 12. 1998, ki jo je sprejel Občinski svet občine Majšperk na seji dne 23. marca 1999 in Občinski svet Občine Žetale na seji dne 22. junija 1999.
2. člen
Ugotavlja se, da so bile v lasti prejšnje Občine Majšperk na dan 31. 12. 1998 nepremičnine, premično premoženje, ustanoviteljske pravice, kapitalski upravljalski deleži, denar, terjatve in obveznosti.
Skupno premoženje je bilo pridobljeno:
– s prenosom premoženja KS Majšperk, KS Ptujska Gora, KS Stoperce in KS Žetale,
– z enakomernim vlaganjem v investicije po celotnem območju sedanjih občin Majšperk in Žetale.
3. člen
Delitev premoženja in ustanoviteljskih pravic se opravi sporazumno.
4. člen
Nepremično premoženje
Nepremično premoženje, ki leži na območju novonastalih občin, pripada občini po kriteriju lege nepremičnine, med katere spadajo:
– zemljišča (stavbna, kmetijska, gozdovi),
– objekti komunalne infrastrukture, kolektivne in individualne komunalne rabe,
– cestne in prometna infrastruktura,
– kulturni spomeniki,
– zaklonišča,
– upravne zgradbe,
– športni objekti,
– stanovanja,
– poslovni prostori in garaže.
Za vrednost nepremičnin se upošteva vrednost upravnih zgradb, športnih objektov, stanovanj, poslovnih prostorov in garaž, ki ležijo na območju posamezne občine.
V primeru upravičenosti do delitve pripadajoče finančne razlike iz fonda stanovanj in poslovnih prostorov bivše občine Ptuj, ki ležijo na območju Mestne občine Ptuj, se ta razdelijo naknadno od pripadajočega deleža prejšnje Občine Majšperk (9,4%) po deležu Občina Majšperk 76,46% in Občina Žetale 23,54%, ali v ustreznem deležu po dogovoru, v primeru fizične pridobitve nepremičnin v Mestni občini Ptuj. V enakem deležu se deli tudi kapitalski delež družbenika Občine Majšperk v TVI Majšperk.
5. člen
Premično premoženje
Premičnine obsegajo predmete in stvari, ki so jih uporabljali občinski organi Občine Majšperk in organi krajevnih skupnosti. Novo nastali občini postaneta lastnici premičnin, ki so v prostorih krajevnih skupnosti in premičnin, ki so bile pridobljene po 1. 1. 1995.
Premičnine se razdelijo po legi uporabe.
Občini Žetale pripada tudi 1 fotokopirni stroj CANON NP 6220, 1 računalnik.
Dokumentacija
Občina Žetale prevzame naslednjo dokumentacijo:
– idejni projekt za mrliško vežico,
– dokumentacijo za izgradnjo vodovoda Kozminci–Žetale,
– investicijsko in projektno dokumentacijo za gradnjo OŠ Žetale.
Občina Žetale je upravičena do kopij:
– investicijskih vlaganj,
– do računovodskih izpiskov dolžnikov iz območja Občine Žetale,
– do kopij sprejetih občinskih aktov Občine Majšperk.
6. člen
Javni zavodi
Ustanoviteljske pravice in premoženje javnega zavoda OŠ Žetale prevzame Občina Žetale, v javnem zavodu OŠ Majšperk pa Občina Majšperk.
Novonastali občini sta soustanoviteljici javnih zavodov prejšnje Občine Ptuj in se samostojno odločita o soustanoviteljstvu.
7. člen
Javne gospodarske službe
Novonastali občini se dogovorita, da sta soustanoviteljici naslednjih javnih gospodarskih služb organiziranih v podjetjih:
– Komunalno podjetje Ptuj, d.d.,
– Čisto mesto Ptuj.
Občini sta tudi solastnici skupnega premoženja v omenjenih podjetjih v skupnem deležu 9,4% prejšnje Občine Ptuj, od tega pripada Občini Majšperk 7,19% in Občini Žetale 2,21%.
8. člen
Denarna sredstva, terjatve in obveznosti na dan 31. 12. 1998 se delijo na naslednji način:
Ostanek denarnih sredstev po zaključnem računu leta 1998 se deli sporazumno, in sicer pripada Občini Majšperk 43,545.461,52 SIT, Občini Žetale pa 10,318.043,06 SIT.
Obveznosti za investicije bremenijo občino, na območju katere investicija leži.
Terjatve do občanov Občine Žetale za neplačane obveznosti iz naslova sovlaganj v investicije in iz naslova drugih obveznosti na območju Občine Žetale, prevzame v celoti Občina Žetale. Ostale tekoče obveznosti in terjatve na dan 31. 12. 1998 prevzame v celoti Občina Majšperk.
Denarna sredstva, terjatve, obveznosti in kapitalske deleže do bivše Občine Ptuj uveljavlja vsaka občina samostojno.
9. člen
Na podlagi tega sporazuma sta pravni naslednici prejšnje Občine Majšperk upravičeni predlagati vsa zemljiškoknjižna dejanja za vpis lastninske pravice na nepremičninah, ki jih prevzamejo v last in posest, kakor tudi pravico do vpisa deleža solastnine, opredeljenega po kriterijih iz te delitvene bilance.
10. člen
Delitev premoženja prejšnje Občine Majšperk je pripravljena na datum 31. 12. 1998.
11. člen
V roku 60 dni po podpisu tega sporazuma udeleženca tega sporazuma sprovedeta vse dogovorjene obveznosti, ki izhajajo iz predhodnih točk tega sporazuma razen tistih, ki so vezane na sklenitev sporazuma o delitvi premoženja bivše Občine Ptuj. Pri poravnavi obveznosti Občine Majšperk se upoštevajo stroški, ki jih je imela le-ta v času do prehoda na samostojno delovanje Občine Žetale in zaradi realizacije tega sporazuma.
PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
12. člen
Kolikor bo v roku 2 let katera od občin, ki je udeleženka tega sporazuma ugotovila, da v njej manjka kakšen pomemben del premoženja ali pa, da je z opravljeno delitvijo bistveno oškodovana, lahko sproži zahtevek za naknadno delitev premoženja.
Osnova za delitev premoženja, ki bi bilo naknadno ugotovljeno, so kriteriji, določeni za posamezno vrsto premoženja.
13. člen
Ta sporazum stopi v veljavo, ko ga podpišeta oba udeleženca in je napisan v šestih izvodih, od katerih prejme vsak udeleženec po tri izvode.
Št. 460-01-0001/99
Majšperk, dne 22. junija 1999.
Župan
Občine Žetale
Anton Butolen l. r.
Župan
Občine Majšperk
Franc Bezjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti