Uradni list

Številka 23
Uradni list RS, št. 23/1999 z dne 8. 4. 1999
Uradni list

Uradni list RS, št. 23/1999 z dne 8. 4. 1999

Kazalo

1101. Pravilnik o merilih in pogojih za določanje funkcionalnih zemljišč pri že obstoječih objektih na zazidanih stavbnih zemljiščih v lasti Občine Slovenska Bistrica, stran 2628.

Na podlagi 6. in 10. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 3. redni seji dne 4. 3. 1999 sprejel
P R A V I L N I K
o merilih in pogojih za določanje funkcionalnih zemljišč pri že obstoječih objektih na zazidanih stavbnih zemljiščih v lasti Občine Slovenska Bistrica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo funkcionalna zemljišča pri že obstoječih objektih na zazidanih stavbnih zemljiščih v Občini Slovenska Bistrica.
2. člen
Funkcionalno zemljišče obstoječih objektov je površina, ki omogoča normalno uporabo objekta vključno s potrebnimi manipulacijskimi površinami, površinami za parkiranje in izvajanje ukrepov za zaščito okolice.
II. MERILA IN POGOJI
3. člen
Pri objektih, kjer je bilo pri izdaji gradbenega dovoljenja funkcionalno zemljišče določeno z lokacijsko dokumentacijo, se upošteva tako določena velikost funkcionalnega zemljišča.
Pri objektih, ki so starejši in lokacijska dokumentacija ni bila narejena, se določi obseg funkcionalnega zemljišča tako, da jih je možno glede na namembnost normalno uporabljati in vzdrževati. Pri tem je potrebno upoštevati situacijo na terenu in smiselno določiti pas v širini od 0 m do največ 4 m od linije fasade objekta.
V primeru, da ob objektu poteka javna komunikacija (cesta, pot, pločnik), je meja funkcionalnega zemljišča linija fasade objekta;
Kadar objekt ne stoji v strnjeni blokovni zazidavi in uporabljajo stanovalci dvorišča in vrtove, se naj določi obseg funkcionalnega zemljišča, kot je določeno v drugem odstavku tega člena, ostalo zemljišče pa morajo stanovalci odkupiti, kolikor lastnik zemljišča (občina) ugotovi, da na preostalem zemljišču ni predvidena gradnja drugih objektov.
Na zazidanih zemljiščih z večstanovanjskimi objekti – (blokovna gradnja), kjer ni možna določitev funkcionalnega zemljišča pri posameznem objektu je potrebno na osnovi izdelane lokacijske dokumentacije določiti funkcionalno zemljišče za vse objekte na nekem območju.
Na zazidanih zemljiščih z lamelno gradnjo se funkcionalno zemljišče ob vhodih na dvoriščni strani določi največ 4 m od roba pločnika ali ceste; na strani, kjer ni vhoda in oken, pa je meja funkcionalnega zemljišča linija fasade objekta oziroma največ 2 m.
V območju tako določenih sosesk na zazidanih stavbnih zemljiščih in z določenim skupnim funkcionalnim zemljiščem ter določenimi funkcionalnimi zemljišči k posamičnim objektom so mogoči prizidki v primeru lamelne gradnje ali pa formiranje novih parcel, kjer bo to občina posebej določila.
Vse ostale površine med objekti, ki niso opredeljene kot funkcionalno zemljišče in ki niso predvidene za formiranje novih parcel, ostanejo v lasti občine (“javne površine“).
4. člen
V primerih, kjer iz različnih razlogov funkcionalnega zemljišča ni mogoče določiti, ali pa se na izdano odločbo stranka v upravnem postopku pritoži, se izda začasna odločba.
5. člen
Funkcionalno zemljišče odredi z odločbo Upravna enota Občine Slovenska Bistrica na osnovi tega pravilnika.
III. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
6. člen
Za razmerja, ki niso posebej opredeljena s tem pravilnikom se smiselno uporabljajo določbe iz 10. člena odloka o začasnih prostorskih ureditvenih pogojih za centralna naselja v Občini Slovenska Bistrica in mesto Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 16/93).
7. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 10/032-01/3-9/1999
Slovenska Bistrica, dne 4. marca 1999.
Župan
Občine Slovenska Bistrica
dr. Ivan Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti