Uradni list

Številka 36
Uradni list RS, št. 36/1998 z dne 14. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 36/1998 z dne 14. 5. 1998

Kazalo

1590. Navodilo o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje goveje virusne diareje (GVD) – mukozne bolezni (MB) – Diarrhoea viralis bovum – Morbus mucosae bovum, stran 2615.

Na podlagi sedme in devete alinee 114. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 82/94, 21/95 in 16/96) in četrtega odstavka 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 25/95 – odločba US in 29/95) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
N A V O D I L O
o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje goveje virusne diareje (GVD) – mukozne bolezni (MB) – Diarrhoea viralis bovum – Morbus mucosae bovum
1. člen
To navodilo določa:
– znamenja, na podlagi katerih je mogoče sumiti, da se je pojavila goveja virusna diareja – mukozna bolezen (v nadaljnjem besedilu: bolezen) in
– natančnejše ukrepe za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje bolezni.
2. člen
Na govejo virusno diarejo se sumi, če se pri govedu pojavijo povišana telesna temperatura, slinjenje, izcedek iz nosu in kašelj, krvavitve in razjede po sluznicah ter driska; pojavi se lahko tudi mumifikacija in popačenost plodu.
Na mukozno bolezen se sumi, če se pri serološko pozitivnih živalih v hlevu, kjer je bila predhodno ugotovljena goveja virusna diareja, pojavijo otožnost, driska in razjede po ustni sluznici.
3. člen
Imetnik živali mora takoj sporočiti veterinarski ambulanti vsak sum bolezni in do prihoda veterinarja zavarovati in preprečiti drugim osebam in živalim dostop do prizadete živali oziroma trupla poginule živali.
Strokovni veterinarski delavec veterinarske ambulante, ki ugotovi ali posumi na bolezen, mora s strokovnim pisnim navodilom določiti naslednje ukrepe:
– ločitev bolnih od zdravih živali oziroma od živali, za katere se sumi, da so zbolele;
– izločitev nosilcev virusa in
– zagotavljanje in vzdrževanje primernih higienskih razmer v objektu.
4. člen
Šteje se, da so živali zbolele za to boleznijo, če se ob kliničnih znakih ugotovijo ali virusni antigen ali specifična protitelesa.
5. člen
Šteje se, da je bolezen prenehala, ko so bili opravljeni ukrepi iz 3. člena tega navodila in se izločijo vse serološko pozitivne živali in živali pozitivne na virusni antigen in ko sta dva zaporedna serološka testa v šest mesečnih intervalih vseh živali v reji, negativna.
S prenehanjem bolezni strokovni veterinarski delavec veterinarske ambulante odpravi ukrepe iz 3. člena tega navodila.
6. člen
Stroški v zvezi z izvajanjem tega navodila bremenijo lastnika živali.
7. člen
Z uveljavitvijo tega navodila preneha veljati 28. člen pravilnika o ukrepih za preprečevanje in zatiranje živalskih kužnih bolezni (Uradni list SRS, št. 40/85).
8. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 323-01-099/97
Ljubljana, dne 29. aprila 1998.
Ciril Smrkolj l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo
in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti