Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998

Kazalo

1545. Obvezna razlaga posameznih členov odloka o prostorsko ureditvenih pogojih PUP 1 Črnovrška planota in Godoviško podolje, stran 2579.

Na podlagi 26. člena statuta Občine Idrija (Uradni list RS, št. 50/95) je Občinski svet občine Idrija na seji dne 21. aprila 1998 sprejel
O B V E Z N O R A Z L A G O
odloka o prostorsko ureditvenih pogojih PUP 1 Črnovrška planota in Godoviško podolje
1
K odloku o prostorsko ureditvenih pogojih PUP 1 Črnovrška planota in Godoviško podolje (Uradni list RS, št. 2/94) se objavi obvezna razlaga k naslednjim členom:
1. člen
S tem odlokom se upoštevajo poleg usmeritev iz dolgoročnega plana Občine Idrija za obdobje 1986–2000 (Uradni list SRS, št. 3/89) tudi namenska raba in način urejanja iz srednjeročnega plana Občine Idrija za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 3/89) v skladu z 22. členom ZUN.
5. člen
Posegi v prostor morajo biti skladni z namensko rabo območij oziroma s stavbnimi zemljišči, ki jih določa srednjeročni družbeni plan, torej so lahko samo na območju stavbnih zemljišč (razen izjem, ki jih določa PUP v 4. točki 7. člena).
6. člen
Poleg naštetih območij urejanja pod 1., 2. in 3. točko izdelovalec PUP ni opredelil tudi območij s centralnimi dejavnostmi in območij vikendov pod točko 4. in 5., ker jih ta PUP ne vsebuje.
7. člen
Pri obrazložitvi meril in pogojev za posamezna območja urejanja je pod točko 4. izdelovalec PUP opredelil vsa ostala območja, ki ne spadajo pod točko 1, 2 in 3 (območje kmetijskih, gozdnih in vodnih površin). V tem območju so lahko pod posebnimi pogoji (splošnimi in posebnimi pogoji, ki pa jih pripravljalec ni opredelil) posegi v prostor tudi na zemljiščih, ki niso predvidena za gradnjo.
8. člen
Gradbene parcele lahko določamo samo na stavbnih zemljiščih. V tej točki je točno precizirano, da so lahko gradbene parcele samo na stavbnih zemljiščih ne pa na ostalih – kmetijskih, gozdnih in vodnih (ta zemljišča pa so opredeljena z namensko rabo v planskih dokumentih Občine Idrija).
Posegi v prostor oziroma gradnja objektov je dovoljena samo na opremljenih stavbnih zemljiščih, ki so določena v prostorskem delu srednjeročnega družbenega plana v skladu z 39. členom zakona o stavbnih zemljiščih.
Meje območij morfoloških enot iz PUP pa določajo merila in pogoje za posege v prostor, ki pa niso identični z mejami stavbnih zemljišč. V primeru spora velja določilo iz prejšnjega odstavka (gradnja v območju opredeljenim v PUP ni možna, če parcela ni opredeljena kot stavbno zemljišče in obratno gradnja izven območja PUP je možna kolikor je parcela stavbno zemljišče). Zazidljivost določa namreč prostorsko izvedbeni akt (ZN, UN, LN) oziroma kjer se območja urejajo s PUP pa lokacijska dokumentacija, ki mora biti v skladu s PUP. Posegi v prostor niso mogoči na kmetijskih, gozdnih in vodnih zemljiščih, ne glede na določila PUP, razen za infrastrukturne objekte in naprave, ki ne spreminjajo namenske rabe zemljišč (VNO in NNO, vodovod, kanalizacija, PTT, žičnice, vlečnice, dovozne poti, pomožni objekti, nezazidane rekreacijske površine) oziroma vsi posegi s katerimi se ne spreminja namenska raba.
2
Ta obvezna razlaga se objavi v Uradnem listu RS.
Št. 32111-001/98
Idrija, dne 21. aprila 1998.
Podpredsednica
Občinskega sveta
občine Idrija
mag. Viktorija Gorjup, dipl. soc. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti