Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998

Kazalo

1515. Pravilnik o programu in načinu opravljanja strokovnih izpitov pri Inženirski zbornici Slovenije, stran 2519.

Na podlagi drugega odstavka 26.b člena in petega odstavka 51. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 34/84 in 29/86, Uradni list RS, št. 59/96), 69. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86, Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95 – odločba US in 29/95) izdaja minister za okolje in prostor
P R A V I L N I K
o programu in načinu opravljanja strokovnih izpitov pri Inženirski zbornici Slovenije
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem pravilnikom se določa program in način opravljanja strokovnih izpitov inženirjev in drugih oseb, ki opravljajo inženirske storitve in druga strokovna dela pri graditvi objektov – projektiranju in z njim povezanim tehničnim svetovanjem, gradnjah oziroma izvajanju del in urbanističnem načrtovanju.
II. PROGRAM IZPITOV
2. člen
Strokovni izpit (v nadaljnjem besedilu: izpit) obsega splošni in posebni del ter se opravlja po programih, predpisanih s tem pravilnikom.
3. člen
(1) Program splošnega dela izpita je enak za vse kandidate.
(2) Program posebnega dela izpita je prilagojen stopnji strokovne izobrazbe in delom ter nalogam, ki jih kandidati opravljajo.
4. člen
Program splošnega dela izpita, ki ga kandidat opravlja ustno, obsega poznavanje predpisov in pravil dobre prakse s področij:
1. temeljnih načel organizacije državne uprave, lokalne samouprave in zborničnega sistema,
2. urejanja prostora, naselij in graditve objektov,
3. varstva okolja, varovanja zdravja in življenja ljudi, varstva pred požarom, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami in varstva pri delu,
4. standardizacije in tehničnih predpisov in
5. investicijskih procesov, vodenja projektov oziroma projektnega vodenja, gospodarnosti investicij, stroškov in kalkulacij, obligacijskih razmerij v zvezi z nepremičninami, gradnjami in rekonstrukcijami objektov, tehničnih pregledov objektov ter njihovega vzdrževanja.
5. člen
Program posebnega dela izpita, ki ga kandidat opravlja pisno in ustno, obsega:
1. izdelavo pisne naloge s področja, na katerem kandidat dela in je lahko projekt ali del projekta, analiza, informacija, elaborat, opis določenega postopka in podobno,
2. zagovor pisne naloge, vključno z zagovorom izračunov in drugih izdelkov, ki so v zvezi s pisno nalogo in
3. odgovore na vprašanja o poznavanju:
– tehničnih predpisov in standardov, kalkulacij, norm dela, enotnih opisov del, vrst gradbenih proizvodov in objektov ter z njimi povezanega izpolnjevanja bistvenih zahtev in norm kakovosti s področja, na katerem kandidat dela,
– predpisov o varstvu okolja, varovanju zdravja in življenja ljudi, varstvu pred požarom, varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in varstvu pri delu, ki so v zvezi s področjem, na katerem kandidat dela,
– mehanizacije, opreme in postopkov pri gradnji objektov, organizacije gradbišča, vzdrževanja mehanizacije ter napeljav, naprav in opreme za tehnološke in druge postopke, ki so v zvezi s področjem, na katerem kandidat dela,
– predpisov s področja kmetijskih, gozdnih, vodnih in stavbnih zemljišč, nepremičninskega poslovanja in evidenc ter javnih naročil, ki so v zvezi s področjem, na katerem kandidat dela,
– predpisov s področja geodetskega, geološkega, geofizikalnega, geotehničnega, geokemičnega in drugega opazovanja, meritev in kartiranja, prostorskega planiranja in urbanističnega načrtovanja, arhitektonskega, krajinsko-arhitektonskega in gradbenega projektiranja, strojnega in elektrotehničnega projektiranja, projektiranja elektronike, telekomunikacij in kemijske tehnologije, geotehnološkega in rudarskega projektiranja ter drugega tehnično-tehnološkega projektiranja in z njim povezanih tehničnih svetovanj, ki so v zvezi s področjem, na katerem kandidat dela in
– izvajanja pripravljalnih del na gradbiščih ter splošnih gradbenih del, montaže in vgrajevanja strojnih in električnih napeljav, naprav in opreme ter izvajanja zaključnih gradbenih (obrtniških) del, ki so v zvezi s področjem, na katerem kandidat dela.
6. člen
(1) Področja iz prejšnjega člena, na katerih opravljajo kandidati posebni del izpita, se razvrščajo po strokah, kjer je znotraj vsake stroke lahko več različnih smeri, na katerih področju kandidat dela (v nadaljnjem besedilu: področje opravljanja inženirske storitve).
(2) Stroke iz prejšnjega odstavka so:
1. arhitekturna, krajinsko-arhitekturna in urbanistična stroka,
2. gradbena stroka,
3. elektrotehnična stroka,
4. stroka s področja elektronike in telekomunikacij,
5. strojniška stroka,
6. geotehnološko-rudarska stroka,
7. kemijsko-tehnološka stroka in
8. druge tehnično-tehnološke stroke.
(3) Področja opravljanja inženirskih storitev posamezne stroke iz prejšnjega odstavka se določajo v skladu s predpisi, ki urejajo standardno klasifikacijo poklicev.
7. člen
(1) Inženirska zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: zbornica) vodi seznam slovenske strokovne literature in predpisov, ki se nanašajo na programe izpitov ter kandidatom posreduje ustrezne informacije.
(2) V skladu s svojimi pravili poslovanja in statutom zbornice lahko upravni odbor zbornice (v nadaljnjem besedilu: pristojni organ zbornice) tudi organizira oziroma skrbi za izvedbo pripravljalnih tečajev za kandidate, ki nameravajo opravljati izpit. Pripravljalni tečaji se organizirajo ločeno za posamezne stroke iz prejšnjega člena.
III. IZPITNE KOMISIJE
8. člen
(1) Kandidati opravljajo izpit pred komisijo za strokovne izpite (v nadaljnjem besedilu: izpitna komisija).
(2) Izpitnih komisij je toliko, kot je strok iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika.
(3) Vsaka izpitna komisija ima predsednika in dva ali več članov, ki so tudi izpraševalci. Člani izpitnih komisij so dolžni opravljati tudi nadzorstvo nad opravljanjem pisnega dela izpita.
9. člen
(1) Izpitno komisijo (predsednika in člane) z odločbo imenuje pristojni organ zbornice, na predlog ustrezne matične sekcije.
(2) V odločbi se tudi določi, s katerih področij inženirskih storitev stroke, za katero je izpitna komisija imenovana, lahko izprašujejo posamezni izpraševalci.
10. člen
Predsednik in člani izpitnih komisij morajo imeti najmanj visoko strokovno izobrazbo ustrezne smeri, najmanj deset let delovnih izkušenj v svoji stroki in opravljen izpit po določbah tega pravilnika.
11. člen
(1) Organizacijska in tehnična opravila za izpitne komisije zagotavlja in opravlja tista služba zbornice, ki je v skladu s statutom zbornice zadolžena za opravljanje javnih pooblastil zbornice (v nadaljnjem besedilu: pristojna služba zbornice).
(2) Izpitnim komisijam se zagotavlja pogoje za njihovo delovanje v skladu s pravili o delu izpitnih komisij, ki jih v skladu s statutom zbornice sprejema pristojni organ zbornice.
(3) Za vsako področje strok iz 6. člena tega pravilnika zbornica zagotavlja opravljanje izpita vsaj dvakrat na leto.
(4) Zbornica objavi za celo leto vnaprej roke za opravljanje izpitov.
IV. PRIJAVA K IZPITU
12. člen
(1) Kandidat, ki želi opravljati izpit, vloži najmanj 20 dni pred željenim rokom prijavo pristojni službi zbornice. V prijavi mora navesti iz katere stroke in področja opravljanja inženirskih storitev želi opravljati izpit ter željeni rok za opravljanje izpita. Prijavi mora kandidat priložiti tudi dokazila o strokovni izobrazbi in delovnih izkušnjah.
(2) Za delovne izkušnje iz prejšnjega odstavka se šteje za delavce z visoko in višjo strokovno izobrazbo tehnične smeri dve leti dela v stroki, za delavce s končano srednjo šolo tehnične smeri pa tri leta dela v stroki.
13. člen
(1) Če so dokazila iz prejšnjega člena nepopolna, mora zbornica v roku petnajst dni po prejemu kandidatove prijave zahtevati dopolnila in kandidat jih mora dopolniti v osmih dneh. Če kandidat v tem roku dokazil ne dopolni, se šteje, da je kandidat od prijave odstopil.
(2) Če zbornica ne zahteva dopolnitve, se šteje, da je prijava na izpit popolna.
14. člen
(1) Kandidat, ki je že opravil izpit po tem pravilniku in je z nadaljnjim izobraževanjem dosegel naslednjo stopnjo strokovne izobrazbe, se lahko prijavi ponovno k izpitu (v nadaljnjem besedilu: dopolnilni izpit) eno leto po tako pridobljeni izobrazbi.
(2) Kandidat, ki je že opravil izpit po tem pravilniku za določeno področje opravljanja inženirskih storitev posamezne stroke iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika in je dosegel izobrazbo druge stroke ter namerava opraviti izpit še za kakšno drugo področje inženirskih storitev oziroma stroko, se lahko prijavi k dopolnilnemu izpitu, ko ima najmanj enoletne delovne izkušnje v tej stroki.
(3) Kandidati iz prejšnjih odstavkov opravljajo pisni del izpita v celoti, ustni del pa le iz programa posebnega dela izpita, za katerega izpita še niso opravljali.
15. člen
Kandidatu, ki se je prijavil na izpit v skladu s 13. oziroma 14. členom tega pravilnika in izpolnjuje vse zahtevane pogoje, zbornica pošlje obvestilo o datumu izpita najmanj 15 dni pred dnem, ki je določen za opravljanje izpita. Hkrati kandidata tudi obvesti o priporočljivi strokovni literaturi s področja opravljanja izpita.
V. OPRAVLJANJE IZPITA
16. člen
Kandidati opravljajo najprej pisni del izpita oziroma izdelajo izpitno nalogo. Ustni del se prične z zagovorom izpitne naloge.
17. člen
Izpit začne predsednik izpitne komisije ali njegov pooblaščenec tako, da kandidatom pojasni namen in potek izpita.
18. člen
(1) Izpitno nalogo kandidat izdela na tiskovinah z označbo “IZS – Inženirska zbornica Slovenije”, ki jih prejme na dan pisnega dela izpita. Velikost tiskovin mora biti najmanj v formatu 21 x 29,7 cm (SIST ISO A4 format). Podrobnejšo obliko in velikost tiskovin za opravljanje izpitne naloge posameznih strok iz 6. člena tega pravilnika določi pristojni organ zbornice.
(2) Nalogo za pisni del izpita določi član izpitne komisije, ki ga imenuje predsednik izpitne komisije. Naloga se nanaša na dela in naloge iz stroke oziroma področja opravljanja inženirskih storitev, za katero kandidat dela izpit in je prilagojena stopnji njegove strokovne izobrazbe.
(3) Član izpitne komisije, ki je določil nalogo, mora predsedniku komisije pred začetkom izpita posredovati tematiko pisne naloge.
(4) Pisni del izpita opravlja kandidat pod nadzorstvom najmanj enega člana izpitne komisije (v nadaljnjem besedilu: mentor). Mentor je praviloma tisti član izpitne komisije, ki je določil nalogo za pisni del izpita.
(5) Izpitna naloga se piše in riše z uporabo ustrezne risalne opreme, ki jo kandidat prinese s seboj na izpit, lahko pa tudi na roko s tehnično pisavo oziroma risbo.
(6) Kandidat mora oddati pisno nalogo po poteku osmih učnih ur (360 min) ne glede na to ali je nalogo izdelal do konca.
19. člen
(1) Pisni in ustni del izpita se ne moreta opravljati isti dan, vendar razmak med njima ne sme biti daljši od petnajstih dni.
(2) Ustni del izpita se prične z zagovorom pisne naloge in nadaljuje z odgovori na vprašanja o poznavanju specifičnih tem s področja opravljanja inženirskih storitev, na katerem kandidat dela.
(3) Kandidat, ki ne opravi uspešno zagovora pisne naloge, ne more nadaljevati splošnega dela izpita in se šteje, da izpita ni opravil.
20. člen
(1) Pisna vprašanja, ki jih postavijo izpraševalci kandidatu pri ustnem delu izpita, morajo biti taka, da je mogoče iz odgovorov nanje oceniti kandidatovo znanje.
(2) Po uspešno opravljanjem posebnem delu izpita pristopi kandidat k splošnemu delu izpita.
21. člen
(1) O poteku izpita se za vsakega kandidata vodi zapisnik.
(2) Zapisnik se piše na obrazcu, ki je v prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Zapisnik podpišejo predsednik in člani izpitne komisije.
22. člen
(1) Komisija oceni celotni uspeh kandidata na podlagi ocen iz posameznih predmetov. Ocena uspeha kandidata je lahko, da “je opravil” ali da “ni opravil”.
(2) O oceni odloča komisija z večino glasov. Če je število glasov izenačeno, je odločilen glas predsednika.
23. člen
(1) Kandidatu, ki je opravil izpit, se izda potrdilo o izpitu na obrazcu, ki je v prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika.
(2) Potrdilo o izpitu podpišeta predsednik izpitne komisije in predsednik zbornice.
24. člen
(1) Kandidat, ki ni uspešno opravil zagovora pisnega dela izpita, ponavlja izpit v celoti.
(2) Kandidat, ki sicer uspešno opravi zagovor pisnega dela izpita, ne opravi pa ustnega dela izpita iz več kot polovice postavljenih vprašanj iz programa splošnega in posebnega dela izpita, ponavlja izpit v celoti.
(3) Kandidat, ki je uspešno opravil zagovor pisnega dela izpita, ne opravi pa ustnega dela izpita iz največ dveh področij splošnega in posebnega dela izpita, lahko ponavlja ta del izpita (v nadaljnjem besedilu: popravni izpit) v izpitnem roku.
25. člen
(1) Če kandidat brez opravičenega razloga določenega dne ne pristopi k opravljanju izpita ali če odstopi, ko je začel opravljati izpit, se šteje, kot da izpita ni opravil.
(2) O opravičenosti razlogov iz prejšnjega odstavka odloči predsednik izpitne komisije.
VI. STROŠKI IZPITOV
26. člen
(1) Stroške izpita poravna kandidat ali njegov delodajalec ob prijavi.
(2) Stroški izpita se določijo s pristojbino za kritje stroškov izpita ter kritje stroškov vodenja predpisanih evidenc in izdaje potrdil zbornice, ki so v zvezi z izpiti (v nadaljnjem besedilu: pristojbina).
(3) Višina pristojbine za opravljanje izpita ali dopolnilnega izpita je 70.000 tolarjev, pristojbina za opravljanje popravnega izpita je 33.000 tolarjev.
27. člen
(1) Višina pristojbine se za vsako leto valorizira v skladu z indeksom cen na drobno, ki ga ugotovi organ, pristojen za državno statistiko, za obdobje enega leta pred letom, v katerem je določena višina pristojbine, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta, če je indeks cen na drobno večji od 5%.
(2) Če so izpolnjeni pogoji iz prejšnjega odstavka, se višina pristojbine poveča, ko na predlog pristojnega organa zbornice da k njenemu povečanju soglasje minister, pristojen za graditev (v nadaljnjem besedilu: minister).
(3) Nova višina pristojbine in soglasje ministra se objavljata v uradnem glasilu Republike Slovenije.
28. člen
(1) Predsedniku in članom izpitne komisije pripada nagrada za delo v izpitni komisiji. Višina zneska za nagrade je vključena v znesku pristojbin.
(2) Višino zneska nagrad, ki pa ne sme preseči 40% višine pristojbine, določi v okviru pravilnika o svojem finančnem poslovanju pristojni organ zbornice.
VII. EVIDENCE O IZPITIH
29. člen
(1) Za vsakega kandidata, ki opravlja izpit, pristojna služba zbornice vzpostavi, vodi in vzdržuje spis, ki vsebuje:
1. prijavo k izpitu s prilogami,
2. zapisnik o poteku izpita,
3. izpitno nalogo,
4. potrdilo o plačilu stroškov izpita in
5. kopijo potrdila o opravljenem izpitu.
(2) Spisi se vzpostavijo, vodijo in vzdržujejo do opravljenega izpita oziroma izdaje potrdil iz 23. člena tega pravilnika, na način in pod pogoji, ki jih določajo predpisi o pisarniškem poslovanju in arhiviranju v javni upravi.
(3) Po izdaji potrdila o opravljenem izpitu in prepisu ustreznih podatkov iz spisa v register o opravljenih izpitih (v nadaljnjem besedilu: knjiga izpitov), se spis preda kandidatu, ki je opravil izpit.
30. člen
(1) Za vse kandidate, ki so opravili izpit, pristojna služba zbornice vzpostavi, vodi in vzdržuje knjigo izpitov. Knjiga izpitov se ločeno vzpostavi, vodi in vzdržuje po posameznih strokah iz drugega odstavka 6. člena tega pravilnika.
(2) V knjigi izpitov morajo biti naslednji podatki:
1. zaporedna številka z označbo številke spisa, ki je bila predana kandidatu,
2. ime in priimek ter podatki o identifikaciji kandidata, ki je opravil izpit,
3. datum opravljenega izpita,
4. registrska številka potrdila,
5. datum izdaje potrdila,
6. področje stroke, z navedbo področja opravljanja inženirskih storitev, za katerega je kandidat opravil izpit in
7. naslov izpitne naloge ter ime in priimek mentorja.
(3) Knjiga izpitov se vzpostavi, vodi in vzdržuje trajno na način in pod pogoji, ki jih določajo predpisi o arhivskem gradivu.
31. člen
(1) Vse potrebne spise o izpitih ter knjigo izpitov (v nadaljnjem besedilu: evidence o izpitih) vzpostavi, vodi in vzdržuje pristojna služba zbornice v skladu s svojimi pravili in statutom zbornice.
(2) Pristojni organ zbornice mora sprejeti organizacijske in druge ustrezne postopke in ukrepe, s katerimi pristojna služba zbornice preprečuje nepooblaščen ali neregistriran dostop do evidenc o izpitih ali namerno uničevanje oziroma spreminjanje podatkov, vpisanih vanje ali njihovo izgubo, kakor tudi nepooblaščen dostop do njih, ter obdelavo in posredovanje podatkov, vpisanih vanje, nepooblaščenim osebam in njihovo neregistrirano uporabo.
32. člen
Nadzorstvo nad vzpostavitvijo, vodenjem in vzdrževanjem evidenc o izpitih ter nad njihovim zavarovanjem opravlja ministrstvo, pristojno za graditev.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
33. člen
(1) Potrdilo o izpitu, opravljenem po dosedanjih predpisih, velja v obsegu, za katerega je bilo dano.
(2) Šteje se, da je bilo potrdilo iz prejšnjega odstavka dano za tisto področje opravljanja inženirske storitve, za katero je bil opravljen posebni del izpita.
(3) Šteje se, da oseba, na katero se glasi potrdilo o izpitu za področje arhitekturne stroke, izpolnjuje pogoje za izdelovanje strokovnih podlag za prostorske plane, osnutkov prostorskih izvedbenih aktov in lokacijske dokumentacije.
(4) V primerih dvoma, za katero področje opravljanja inženirske storitve je bilo dano potrdilo o izpitu, na zahtevo imetnika takšnega potrdila odloča pristojni organ zbornice po pridobitvi predhodnega mnenja ustrezne matične sekcije zbornice ter o tem izda sklep.
34. člen
(1) Že začeti izpiti se končajo po dosedanjih predpisih.
(2) Izpit se šteje za začet, če je bilo kandidatu poslano obvestilo o datumu izpita v skladu s 15. členom pravilnika o programu in načinu opravljanja strokovnih izpitov po zakonu o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 27/85 in Uradni list RS, št. 47/95).
(3) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se zapisnik o poteku izpita piše in potrdilo o opravljenem izpitu izda na obrazcih, predpisanih s tem pravilnikom.
35. člen
Kandidat, ki je že opravil izpit po dosedanjih predpisih in je z nadaljnjim izobraževanjem dosegel naslednjo stopnjo strokovne izobrazbe, opravlja izpit po določbah 14. člena tega pravilnika.
36. člen
(1) Zbornica vzpostavi in prične voditi knjigo izpitov najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi tega pravilnika. Do vzpostavitve predpisanih evidenc se knjiga izpitov in druge evidence, ki so v zvezi z izpiti, vodijo po dosedanjih predpisih.
(2) Z dnem uveljavitve tega pravilnika se šteje, da je knjiga izpitov iz 30. člena pravilnika o programu in načinu opravljanja strokovnih izpitov po zakonu o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 27/85 in Uradni list RS, št. 47/95) sestavni del knjige izpitov iz 30. člena tega pravilnika.
37. člen
(1) Do imenovanja izpitnih komisij po tem pravilniku člani izpitnih komisij, imenovani v skladu z dosedanjimi predpisi, nadaljujejo z delom in nalogami kot člani izpitnih komisij po določbah tega pravilnika.
(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka član izpitne komisije iz prejšnjega odstavka, ki ne izpolnjuje pogojev iz 10. člena tega pravilnika, lahko nadaljuje z delom in nalogami kot član izpitne komisije najdalj eno leto po uveljavitvi tega pravilnika.
38. člen
Zbornica vzpostavi seznam strokovne literature in predpisov iz prvega odstavka 7. člena tega pravilnika ter prične kandidatom posredovati informacije, ki so v zvezi z opravljanjem izpitov, najpozneje v treh mesecih po uveljavitvi tega pravilnika.
39. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o programu in načinu opravljanja strokovnih izpitov po zakonu o graditvi objektov (Uradni list SRS, št. 27/85 in Uradni list RS, št. 47/95).
40. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 351-00-31/97
Ljubljana, dne 24. aprila 1998.
dr. Pavel Gantar l. r.
Minister za okolje in prostor

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti