Uradni list

Številka 35
Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 35/1998 z dne 8. 5. 1998

Kazalo

1511. Pravilnik o programu in o opravljanju strokovnih izpitov delavcev v pravosodju, stran 2508.

Na podlagi 22. člena zakona o pripravništvu, strokovnih izpitih in izpopolnjevanju strokovne izobrazbe delavcev v državni upravi in pravosodju (Uradni list SRS, št. 35/85) izdaja minister za pravosodje
P R A V I L N I K
o programu in o opravljanju strokovnih izpitov delavcev v pravosodju
SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Ta pravilnik določa programe strokovnih izpitov (v nadaljnjem besedilu: izpit), sestavo in oblikovanje izpitnih komisij, način opravljanja izpitov ter ureja druga vprašanja v zvezi z izpiti, ki ga po končani pripravniški dobi opravlja sodno osebje, strokovni in administrativno-tehnični delavci v državnem tožilstvu, v organu za postopek o prekršku in v državnem pravobranilstvu (v nadaljnjem besedilu: delavci pravosodnih organov).
Delavci, ki se prvič zaposlijo v pravosodnih organih opravljajo izpit, ki je po vsebini enak izpitu in se opravlja po določbah tega pravilnika.
PROGRAM IN IZPIT
2. člen
Izpit obsega splošni in posebni del in se opravlja po programih, ki so sestavni del tega pravilnika in so objavljeni skupaj z njim.
Program za splošni del izpita je enak za vse kandidate enake stopnje šolske izobrazbe.
Program za posebni del izpita sestavljata dve področji, eno prilagojeno posebnostim pravosodnega organa v katerem se kandidat usposablja in drugo prilagojeno delu, za katerega se kandidat usposablja.
3. člen
Kandidat opravlja izpit iz splošnega dela in obeh področij posebnega dela izpita, ustno; iz področja posebnega dela prilagojenega delu, za katero se je kandidat usposabljal pa tudi pisno.
4. člen
Ministrstvo za pravosodje vodi seznam literature in predpisov, ki zajemajo znanja iz 2. člena tega pravilnika.
IZPITNA KOMISIJA
5. člen
Izpit se opravlja pred tričlansko izpitno komisijo.
Izpitno komisijo sestavljajo predsednik oziroma njegov namestnik, ki je izpraševalec za splošni del izpita in dva člana, ki sta izpraševalca vsak za eno izmed področij posebnega dela izpita.
Predsednika, njegove namestnike in člane izpitnih komisij imenuje minister za pravosodje na predlog sodišč, državnih tožilstev, organov za prekrške in državnega pravobranilstva izmed izkušenih delavcev pravosodnih organov in drugih strokovnjakov.
V odločbi o imenovanju predsednika, njegovih namestnikov in članov komisij se določi, iz katerih delov oziroma področij in za katero stopnjo izobrazbe lahko izprašujejo.
6. člen
Predsednik izpitne komisije oziroma njegov namestnik skrbi za pravilen potek izpita.
7. člen
Sedež izpitnih komisij je pri Ministrstvu za pravosodje, izpit pa se lahko opravlja tudi na sedežih sodišč oziroma državnih tožilstev.
8. člen
Ministrstvo za pravosodje določi sestavo izpitne komisije za posameznega kandidata z mesečnim razporedom opravljanja izpitov.
Z mesečnim razporedom se izmed delavcev Ministrstva za pravosodje določijo tudi zapisnikarji, ki vodijo zapisnik o poteku izpita.
PRIJAVA K IZPITU
9. člen
Kandidat, ki želi opravljati izpit, vloži prijavo na obrazcu Ministrstva za pravosodje pri pravosodnem organu, kjer je zaposlen. Ta pošlje prijavo Ministrstvu za pravosodje.
Prijavi za izpit mora biti priloženo dokazilo o strokovni izobrazbi. Pravosodni organ v katerem je kandidat opravljal pripravništvo, skupaj s prijavo ali najmanj sedem dni pred izpitom pošlje Ministrstvu za pravosodje dokumentacijo o pripravnikovem delu, in sicer: program pripravništva, poročilo o pripravnikovem usposabljanju in oceno o pripravnikovem usposabljanju oziroma za tiste, ki niso pripravniki kratek opis dela, ki ga opravljajo.
10. člen
Ministrstvo za pravosodje ugotovi ali kandidat izpolnjuje pogoje za opravljanje izpita in o tem izda odločbo.
V odločbi, s katero se dovoli pristop k izpitu, se določi čas, kraj in vsebina izpita.
Kandidatu, ki izpolnjuje pogoje, se pošlje odločba in obvestilo o sestavi komisije najmanj 15 dni pred dnem, ki je določen za izpit.
11. člen
Kandidati, ki so že opravili izpit oziroma preizkus znanja iz poznavanja določil sodnega reda po 203. oziroma 381. členu sodnega reda, so oproščeni opravljanja ustnega dela posebnega dela izpita iz področja na katerem se preverja znanje iz poznavanja določil sodnega reda.
OPRAVLJANJE IZPITA
12. člen
Kandidat najprej opravlja pisni del izpita, naslednji dan pa ustni del izpita.
Nalogo za pisni del izpita določi in pregleda član izpitne komisije, ki je izpraševalec za področje posebnega dela izpita, prilagojeno delu, za katerega se je kandidat usposabljal.
Naloga za pisni del izpita se mora nanašati na področje dela, za katerega se kandidat usposablja.
13. člen
Pisni del izpita opravlja kandidat pod nadzorstvom zapisnikarja.
Kandidat lahko kot pripomoček pri pisnem delu uporablja le zakone in podzakonske predpise.
Kandidat lahko pri pisnem delu napiše koncept, preden naredi čistopis. Ko kandidat konča izpitno nalogo, odda čistopis in koncept naloge zapisnikarju.
Kandidat s srednjo izobrazbo in srednjo strokovno izobrazbo mora oddati pismeno nalogo po poteku 4 ur, kandidat z univerzitetno izobrazbo, visoko ali višjo strokovno izobrazbo pa po poteku 7 ur, ne glede na to ali so nalogo izdelali do konca.
V zapisnik se vpiše, kdaj je kandidat oddal nalogo.
14. člen
Vprašanja, ki jih postavljajo predsednik in člana komisije kandidatu pri ustnem delu izpita, morajo biti taka, da je mogoče iz odgovorov nanje oceniti kandidatovo znanje s celotnega področja, za katerega se je usposabljal.
Predsednik in člana komisije lahko postavljajo kandidatu dodatna vprašanja, ki so povezana z vsebino vprašanj iz prejšnjega odstavka. Dodatna vprašanja se morajo nanašati na področje dela, za katerega se je kandidat usposabljal.
15. člen
Ustni del izpita traja največ eno uro.
16. člen
Kandidat, ki se pri pisnem ali ustnem delu izpita ne ravna po tem pravilniku in navodilih komisije oziroma zapisnikarja, predsednik komisije oziroma zapisnikar opomni. Če kandidat opomina ne upošteva, ga predsednik komisije oziroma zapisnikar odstrani. Komisija odloči, če sme kandidat nadaljevati z izpitom. Če komisija odloči, da kandidat ne sme nadaljevati z izpitom, se šteje, da izpita ni opravil.
17. člen
Uspeh kandidata ocenjuje komisija posebej iz splošnega dela, iz obeh področij posebnega dela in iz pisnega dela, z oceno “uspešno” ali “neuspešno”. Uspeh kandidata iz pisnega dela oceni komisija na obrazložen predlog člana komisije, ki je predlagal in pregledal pisno nalogo.
Na podlagi ocen s posameznih delov izpita komisija oceni, ali je kandidat izpit opravil ali izpita ni opravil.
Izid izpita razglasi predsednik komisije ob navzočnosti članov takoj po končanem celotnem izpitu.
18. člen
Kandidatu, ki je izpit opravil, se izda potrdilo o izpitu na obrazcu Ministrstva za pravosodje, ki vsebuje naslednje podatke: ime in priimek kandidata, datum in kraj rojstva, šolska izobrazba, področje, iz katerega je opravljal izpit, evidenčno številko, datum opravljanja izpita in ime in priimek predsednika komisije, pred katero je opravljal izpit. Potrdilo podpiše predsednik komisije.
Potrdilo se vroči kandidatu v petnajstih dneh od dneva, ko je izpit opravil.
19. člen
Če kandidat brez opravičenega razloga določenega dne ne pristopi k opravljanju izpita, ali če odstopi, ko je že začel opravljati izpit, se šteje, da izpita ni opravil.
O opravičenosti razlogov iz prejšnjega odstavka odloči predsednik komisije.
EVIDENCA O IZPITIH
20. člen
O poteku izpita se za vsakega kandidata vodi zapisnik, z naslednjimi podatki: ime in priimek, datum rojstva, končana izobrazba, organ pri katerem je zaposlen, podatek o tem, ali in kolikokrat je kandidat že opravljal izpit, ime in priimek predsednika, članov komisije in zapisnikarja, potek in področja, iz katerih je kandidat opravljal izpit, naslov pisne naloge, vprašanja iz ustnega dela, sklep o tem ali je opravil izpit, z datumom in podpisi predsednika in članov komisije ter zapisnikarja. Pisna naloga je priloga zapisnika.
21. člen
Ministrstvo za pravosodje vodi za vsakega kandidata spis, ki vsebuje prijavo k izpitu z naslednjimi prilogami: obvestilo o dnevu opravljanja izpita, zapisnik o poteku izpita in potrdilo o opravljenem izpitu.
Ministrstvo za pravosodje vodi knjigo izpitov, ki vsebuje: zaporedno številko, priimek in ime kandidata, datum in kraj rojstva, organ, pri katerem je kandidat zaposlen, stopnjo in vrsto strokovne izobrazbe, vrsto izpita, datum opravljanja izpita, izpitni uspeh in številko spisa iz prejšnjega odstavka tega člena.
22. člen
Ministrstvo za pravosodje:
– spremlja in usklajuje delo izpitnih komisij;
– skrbi za nemoteno delo komisij;
– skrbi za poenotenje kriterijev na izpitih;
– opravlja vsa strokovna in administrativno tehnična dela za izpitne komisije.
23. člen
Predsednikom in članom izpitnih komisij ter zapisnikarjem pripada plačilo za delo in povračilo stroškov v zvezi z delom komisij, v višini, ki jo z odločbo določi minister za pravosodje.
Sredstva za delo izpitnih komisij se zagotavljajo iz republiškega proračuna.
KONČNA DOLOČBA
24. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 166-100/97
Ljubljana, dne 15. aprila 1998.
Tomaž Marušič l. r.
Minister
za pravosodje
Priloga


Program strokovnega izpita za delavce pravosodnih organov s
srednjo in srednjo strokovno izobrazbo

Splošni del:


A) ustavna ureditev

I. Temeljna izhodišča ustavne ureditve

1. viri, struktura in sistematika slovenske ustave

2. načelo pravne in socialne države

3. načelo delitve oblasti

4. varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, pravic
italijanske in madžarske narodne skupnosti ter varstvo drugih
temeljnih vrednot opredeljenih v ustavi

5. državni simboli (grb, zastava in himna) in glavno mesto
Slovenije

6. razmerje med državo in verskimi skupnostmi


II. Človekove pravice in temeljne svoboščine ter gospodarska in
socialna razmerja

1. ureditev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v ustavi

1.1. splošne značilnosti

1.2. uresničevanje in omejevanje posameznih pravic in svoboščin

1.3. suspenz pravic in svoboščin

2. posamezne človekove pravice in temeljne svoboščine

2.1. pravice in svoboščine osebnosti

2.2. politične pravice in svoboščine

2.3. ekonomske, socialne in kulturne pravice

3. varstvo pravic in svoboščin

4. ureditev in načela gospodarskih in socialnih razmerij


III. Oblike posredne in neposredne demokracije

1. referendum in ljudska iniciativa

2. volilni sistem

3. varstvo volilne pravice


IV. Organizacija državne oblasti

1. sistem organizacije oblasti

2. državni zbor

2.1. sestava, konstituiranje in mandatna doba državnega zbora

2.2. pravice in dolžnosti poslancev (poslanska vprašanja,
interpelacija, imuniteta in nezdružljivost funkcije)

2.3. parlamentarna preiskava

3. državni svet

3.1. sestava, konstituiranje in mandatna doba državnega sveta

3.2. pristojnosti državnega sveta

4. predsednik republike

4.1. pristojnosti predsednika republike

4.2. odgovornost predsednika republike

4.3. mandatna doba in nezdružljivost funkcije predsednika
republike

5. vlada

5.1. oblikovanje, sestava in delo vlade

5.2. pristojnosti vlade

5.3. nezaupnica in zaupnica vladi


V. ustavno sodstvo

1. ustavnost in zakonitost

2. ustavno sodišče

2.1. sestava, volitve, mandat, imuniteta in nezdružljivost
funkcije sodnikov

2.2. pristojnosti ustavnega sodišča

2.3. postopek pred ustavnim sodiščem

2.4. pravne posledice odločbe ustavnega sodišča


VI. Lokalna samouprava

1. ustavna opredelitev

2. zakon o lokalni samoupravi


B) Ureditev uprave

1. funkcija uprave, opredelitev nalog

2. zakonitost, odgovornost in samostojnost pri delu

3. temelji zakona o upravnem postopku


C) Vloga, položaj in organizacija organov pravosodja

1. ustavna opredelitev sodstva, državnega tožilstva, notariata in
odvetništva

1.1. organizacija sodišč in njihove pristojnosti

1.2. organizacija državnega tožilstva in njegove pristojnosti

2. organizacija in pristojnosti organov za postopek o prekršku

3. zakonska opredelitev državnega pravobranilstva

4. položaj in vloga notarja

5. temeljne značilnosti odvetniškega poklica


Č) Varstvo osebnih podatkov

1. ustavna opredelitev varstva osebnih podatkov

1.1. namen uporabe osebnih podatkov

1.2. sprememba namembnosti uporabe osebnih podatkov

1.3. osebni podatki in svoboda vesti

2. temeljna določila zakona o varstvu osebnih podatkov


D) Delovna razmerja in posebnosti ureditve zaposlovanja v
pravosodnih organih

1. sklenitev in prenehanje delovnega razmerja

2. pravice in obveznosti

3. disciplinska odgovornost

4. nezdružljivost funkcij ali opravljanje druge dejavnosti



Posebni del:

A) Za kandidate zaposlene v računovodstvu, ekonomatu in drugih
primerljivih delih


I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. sodno osebje

5. osnove pisarniško-tehničnega poslovanja

6. finančno poslovanje

7. varovanje tajnosti po sodnem redu


II. področje: Finančno in računovodsko poslovanje

1. financiranje pravosodnih organov

2. finančni načrt pravosodnih organov

3. osnove knjigovodstva

4. osnovna sredstva, amortizacija in drobni inventar

5. Agencija RS za plačilni promet - nadziranje in informiranje


B) Za kandidate zaposlene v sprejemni pisarni in odpravi, arhivu
in drugih primerljivih delih


I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. informatizacija

5. sodna uprava

6. sodniki

7. sodno osebje

8. varovanje tajnosti

9. ugotovitev vrednosti za plačilo takse


II. področje: Sodni red

1. pisarniško-tehnično poslovanje

1.2. organizacija pisarniškega poslovanja

1.3. poslovanje vložišča

1.4. delo pisarne po izdani odredbi

2. vpisniki, pomožne knjige in imeniki

3. arhiv in arhivsko gradivo


C) za kandidate zaposlene v kadrovski službi


I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. informatizacija

5. sodna uprava

6. sodniki

7. sodniki porotniki in porotniki

8. sodno osebje

9. sodni izvedenci, cenilci in tolmači

10. kadrovske evidence

11. varovanje tajnosti


II. področje: kadrovska problematika

1. sklenitev, prenehanje delovnega razmerja ter disciplinska in
odškodninska odgovornost delavcev v pravosodnih organih

2. organizacija in sistemizacija delovnih mest

3. sistem plač zaposlenih v pravosodnih organih

4. vloga in naloge kadrovske službe


Č) Za kandidate zaposlene v zemljiški knjigi


I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. sodna uprava

5. sodniki porotniki in porotniki

6. sodno osebje

7. osnove pisarniško-tehničnega poslovanja

8. vpisniki in pomožne knjige

9. finančno poslovanje

10. varovanje tajnosti

11. informatizacija


II. področje: Premoženjsko pravne zadeve in evidenca nepremičnin

1. temeljni pojmi o lastnini in lastninsko pravnih razmerjih

1.1. pojem in oblike lastnine, lastninska pravica

1.2. imeniki lastninske pravice

1.3. pridobitev in prenehanje lastninske pravice

1.4. omejitev in odvzem lastninske pravice, razlastitev

1.5. pojem posesti

2. kataster in zemljiška knjiga

2.1. sistem evidence nepremičnin

2.2. pojem katastra in njegova funkcija

2.3. načela izdelave in vzdrževanja zemljiškega katastra

2.4. pojem zemljiške knjige in notranja ureditev zemljiške knjige

2.5. temeljna načela zemljiškega sistema

2.6. vpisi in vpisovanje

2.7. postopek v zemljiškoknjižnih zadevah


D) Za kandidate zaposlene kot vpisničarji-ke, tajniki-ce,
strojepisci-ke in drugi na primerljivih delovnih mestih


I. področje: Sodni red v obsegu kot pri kandidatih pod Č in

1. organizacija in poslovanje dežurne preiskovalne službe

2. letni razpored in pravila dodeljevanja zadev

3. delo sodne pisarne po prejemu pisanj iz vložišča

4. delo pisarne po izdani odredbi


II. področje: Izterjevanje sodnih taks

1. taksna obveznost

2. taksna oprostitev

3. izterjava neplačane takse

4. ugotovitev vrednosti za plačilo takse

5. vrnitev takse


E) Za kandidate zaposlene v sodnem registru

I. področje: Sodni red v obsegu kot pri kandidatih pod Č


II. področje: Sodni register

1. namen sodnega registra

2. subjekti vpisa

3. podatki, ki se vpisujejo v sodni register

4. javnost podatkov in učinek vpisa

5. temeljne določbe v zvezi s postopkom vpisa v sodni register


F) Za sodne izvršitelje


I. področje: Sodni red v obsegu kot pri kandidatih pod Č


II. področje: Sodna izvršba

1. temeljne določbe zakona

2. izvršljivost odločbe

3. opravljanje izvršbe

- stvarna pristojnost

- izvršba na podlagi ne pravnomočnega sklepa

- meje izvršbe

- čas izvršbe

- ravnanje uradne osebe

- izvršba v prostoru pravne osebe

- oviranje uradne osebe pri delu

- nepravilnosti pri opravljanju izvršbe

4. odlog in ustavitev izvršbe

5. izvršba za izterjavo denarne terjatve

6. izvršba na denarno terjatev dolžnika

7. izvršba na terjatev, ki se izročijo ali dobavijo premične
stvari ali da se izroči nepremičnina


G) Za kandidate zaposlene na področju informatike in
telekomunikacije

I. področje: Sodni red v obsegu kot pri kandidatih pod Č


II. p
odročje: Informatizacija in telekomunikacijski sistem

1. splošno o informatizaciji v organu, kjer je kandidat zaposlen

2. splošno o informacijskih sistemih, ki se uporabljajo v
organih, kjer je kandidat zaposlen

3. programska oprema

3.1. inštalacije

3.2. vzdrževanje in dograjevanje

3.3. baze podatkov

3.4. operacijski sistem

3.5. pomoč uporabnikom

4. strojna oprema

4.1. nameščanje

4.2. vzdrževanje in dograjevanje

5. lokalna računalniška mreža



Program strokovnega izpita za delavce pravosodnih organov z višjo
in visoko strokovno ter univerzitetno izobrazbo

Splošni del:


A) ustavna ureditev


I. temeljna izhodišča ustavne ureditve

1. viri, struktura in sistematika ustave

2. preambula in splošne določbe

3. načelo samoodločbe

4. načelo pravne in socialne države

5. načelo stvarne in ljudske suverenosti

6. načelo delitve oblasti

7. varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, pravic
italijanske in madžarske narodne skupnosti in varstvo drugih
temeljnih vrednot v družbi

8. državni simboli (grb, zastava in himna) in glavno mesto
Slovenije

9. razmerje med državo in verskimi skupnostmi

10. skladnost notranjega z mednarodnim pravom


II. Človekove pravice in temeljne svoboščine

1. ureditev človekovih pravic in temeljnih svoboščin v ustavi

1.1. splošne značilnosti

1.2. uresničevanje in omejevanje pravic in svoboščin

1.3. suspenz pravic in svoboščin

2. posamezne človekove pravice in temeljne svoboščine

2.1. tipologija pravic in svoboščin

2.2. svoboščine, ki predstavljajo in pogojujejo uresničevanje
drugih pravic in svoboščin

2.3. pravice in svoboščine osebnosti

2.4. politične pravice in svoboščine

2.5. ekonomske, socialne in kulturne pravice

2.6. druge ustavne pravice človeka in državljana

3. varstvo pravic in svoboščin

3.1. formalno varstvo pravic in svoboščin

3.2. neformalno varstvo - varuh človekovih pravic in temeljnih
svoboščin


III. Gospodarska in socialna razmerja

1. zasnova gospodarskega sistema v ustavi

2. ureditev in načela gospodarskih in socialnih razmer

3. javne finance


IV. Oblike neposredne in posredne demokracije

1. referendum in ljudska iniciativa

2. volilni sistem

2.1. pojem in načela volilnega sistema

2.2. sistem razdelitve mandatov

2.3. organizacija volitev (volilni organi, enote in evidenca
volilne pravice)

2.4. varstvo volilne pravice

3. volilni postopek

4. nadomestne volitve in prenehanje mandata


V. Organizacija državne oblasti

1. sistem organizacije oblasti

2. državni zbor

2.1. sestava, konstituiranje in mandatna doba državnega zbora

2.2. način dela in odločanja državnega zbora

2.3. pravice in dolžnosti poslancev

2.4. zakonodajni postopek

2.5. parlamentarna preiskava

3. državni svet

3.1. sestava, konstituiranje in mandatna doba državnega sveta

3.2. pristojnosti državnega sveta

3.3. način dela in odločanja državnega sveta

4. predsednik republike

4.1. pristojnosti predsednika republike

4.2. odgovornost predsednika republike

4.3. mandatna doba in nezdružljivost funkcije predsednika
republike

5. vlada

5.1. oblikovanje, sestava in delo vlade

5.2. pristojnosti vlade

5.3. nezaupnica in zaupnica vladi


VI. Ustavno sodstvo

1. ustavnost in zakonitost

2. sistemi ustavno sodne kontrole

3. ustavno sodišče

3.1. sestava in volitve

3.2. mandat, imuniteta in nezdružljivost funkcije sodnikov

3.3. pristojnosti ustavnega sodišča

3.4. postopek pred ustavnim sodiščem

3.5. pravne posledice odločitve ustavnega sodišča


VII. Lokalna samouprava

1. pojem lokalne samouprave

2. razmerje med državo in lokalno skupnostjo

3. struktura in funkcije lokalne samouprave

4. organizacija lokalne samouprave

5. občina

6. širše lokalne skupnosti

7. državni nadzor lokalne samouprave


VIII. Postopek za spremembo ustave

1. predlog za začetek postopka

2. odločanje o spremembi ustave

3. potrditev spremembe ustave na referendumu


B) Ureditev uprave

1. funkcija uprave, opredelitev nalog in način njihovega
uresničevanja

2. organizacija uprave in razmerja med ministrstvi

3. razmerja upravnih organov do vlade in državnega zbora

4. zakonitost, odgovornost in samostojnost pri delu

5. temelji zakona o upravnem postopku

C) Položaj in organizacija sodstva, organov pravosodja, notariata
in odvetništva


I. Sodstvo

1. ustavna opredelitev sodstva

1.1. samostojnost in neodvisnost sodstva

2. organizacija sodišč in njihove pristojnosti

3. sestava in pristojnosti sodnega sveta

4. sestava in pristojnosti personalnih svetov

5. postopek imenovanja predsednika sodišča

6. nadzorstvena pritožba

7. pogoji za imenovanje sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in
sodnih tolmačev

8. centralna kadrovska evidenca


II. Sodniška služba

1. ustavni položaj sodnika

2. pogoji in postopek za izvolitev v sodniško funkcijo in
imenovanje na sodniško mesto

3. nezdružljivost sodniške funkcije z opravljanjem drugih del in
funkcij

4. pravice in dolžnosti sodnikov

5. prenehanje sodniške funkcije in razrešitev, disciplinska
odgovornost


III. Državno tožilstvo

1. ustavna opredelitev državnega tožilstva

2. organizacija državnega tožilstva

3. pogoji za imenovanje državnih tožilstev in postopek imenovanja

4. splošne pristojnosti in pooblastila

5. pravice in dolžnosti državnih tožilcev

6. nezdružljivost funkcije državnega tožilca

7. prenehanje funkcije in razrešitev državnega tožilca,
disciplinska odgovornost


IV. Organi za postopek o prekršku

1. organiziranost in pristojnosti organov za vodenje postopka o
prekršku


V. Notariat in odvetništvo

1. ustavna opredelitev odvetništva in notariata

2. položaj in vloga notarja

2.1. področje notarske dejavnosti

3. pravice in dolžnosti odvetnikov


VI. Državno pravobranilstvo

1. organiziranost in pristojnosti državnega pravobranilstva

2. pogoji in postopek za imenovanje in razrešitev državnega
pravobranilca in njegovih namestnikov


C) Delovna razmerja in posebnosti ureditve zaposlovanja v
pravosodnih organih

1. sklenitev in prenehanje delovnega razmerja

2. pravice in obveznosti

3. disciplinska odgovornost

4. nezdružljivost funkcij ali opravljanja druge dejavnosti


Č) Varstvo osebnih podatkov


I. Ustavna opredelitev varstva osebnih podatkov

1. namen uporabe osebnih podatkov

2. sprememba namembnosti osebnih podatkov

3. osebni podatki in svoboda vesti


II. Mednarodni dokument za zagotavljanje varstva osebnih podatkov

1. temeljna načela varstva osebnih podatkov

2. pomen konvencije za našo državo


III. Zakonska ureditev varstva osebnih podatkov

1. zakon o varstvu osebnih podatkov

2. zavarovanje osebnih podatkov

3. katalogi podatkov

4. katalog zbirk podatkov

5. pravice posameznikov

6. varstvo pravic posameznikov

7. iznos osebnih podatkov iz države

8. inšpekcijsko nadzorstvo



Posebni del:

A) Za kandidate zaposlene kot sekretar oziroma tajnik organa,
strokovni sodelavec, v kadrovski službi in na drugih primerljivih
delovnih mestih

I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. sodno osebje

5. sodna uprava

6. organizacija in poslovanje dežurne službe

7. sodniki porotniki in porotniki

8. pisarniško-tehnično poslovanje

9. finančno poslovanje

10. sodne takse

11. varovanje tajnosti

12. vpisniki in pomožne knjige

13. informatizacija


II. področje: kadrovska problematika

1. organizacija in sistemizacija delovnih mest

2. delovna razmerja

3. izpopolnjevanje in izobraževanje

4. vloga in naloge kadrovske službe

5. sistem plač


B) Za kandidate zaposlene v računovodstvih


I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organizacija sodišč

3. poslovanje sodišč

4. sodno osebje

5. organizacija in poslovanje dežurne službe

6. sodniki porotniki in porotniki

7. pisarniško-tehnično poslovanje

8. finančno poslovanje

9. sodne takse


II. področje: Finančno poslovanje in davki

1. financiranje javne porabe

2. vrste prihodkov in odhodkov

3. proračunski sistem v RS in njegovo delovanje

4. finančni načrt organa

5. sistem plač in osebnih prejemkov v državni upravi

6. nadzor nad rabo sredstev javnih financ

7. osnove knjigovodstva in računovodstva

8. osnovna sredstva, amortizacijska sredstva in drobni inventar


C) Za kandidate zaposlene v zemljiški knjigi

I. področje: Sodni red

1. splošni del

2. notranja organiziranost sodišč

3. poslovanje sodišč

4. sodna uprava

5. sodno osebje

6. sodniki porotniki in porotniki

7. pisarniško-tehnično poslovanje

8. vpisniki in pomožne knjige

9. finančno poslovanje

10. varovanje tajnosti

11. informatizacija


II. področje: Premoženjsko pravne zadeve in evidenca nepremičnin

1. temeljni pojmi o lastnini in lastninsko pravnih razmerjih

2. lastninska pravica na nepremičninah

3. promet z nepremičninami

- promet s stavbnimi zemljišči

- promet s kmetijskimi zemljišči

- promet z gozdovi

- promet s stanovanji in stanovanjskimi hišami, poslovnimi
prostori in drugimi zgradbami

4. omejitev in odvzem lastninske pravice na nepremičninah

5. denacionalizacija

6. pojem zadruge in lastninjenje zadružnega premoženja

7. kataster in zemljiška knjiga

- sistem evidence nepremičnin

- pojem katastra in njegova funkcija

- načela izdelave in vzdrževanja zemljiškega katastra

- mejni ugotovitveni postopek in mejni spori

- pojem zemljiške knjige in notranja ureditev zemljiške knjige

- temeljna načela zemljiškega sistema

- vpisi in vpisovanje

- postopek v zemljiškoknjižnih zadevah


Č) Za kandidate zaposlene v sodnem registru


I. področje: Sodni red v obsegu kot za kandidate pod C


II. področje: Sodni register

1. zakon o sodnem registru

1.1. sodni register

1.2. postopek vpisa v sodni register

1.3. sodni register kot centralna informatizirana baza

1.4. kazenske določbe

2. uredba o vpisu družb in drugih pravnih oseb v sodni register

2.1. splošne določbe

2.2. delniška družba

2.3. družba z omejeno odgovornostjo

2.4. družba z neomejeno odgovornostjo

2.5. komanditna družba

2.6. komanditna delniška družba

2.7. zadruga

2.8. zavod

2.9. podružnica

2.10. samostojni podjetnik posameznik

2.11. nameravana firma

2.12. gospodarsko interesno združenje

2.13. povezane družbe

2.14. združitev družb

2.15. prenos premoženja

2.16. preoblikovanje

2.17. drugi subjekti vpisa

2.18. vpis pravnih posledic lastninskega preoblikovanja


D) Za sodne referente (denarne izvršbe)


I. področje: Sodni red v obsegu kot za kandidate pod C


II. področje: Sodna izvršba

1. temeljne določbe zakona

2. izvršljivost odločbe

3. opravljanje izvršbe

- stvarna pristojnost

- izvršba na podlagi ne pravnomočnega sklepa

- meje izvršbe

- čas izvršbe

- ravnanje uradne osebe

- izvršba v prostoru pravne osebe

- oviranje uradne osebe pri delu

- nepravilnosti pri opravljanju izvršbe

4. odlog in ustavitev izvršbe

5. izvršba za izterjavo denarne terjatve

6. izvršba na denarno terjatev dolžnika

7. izvršba na terjatev, da se izročijo ali določijo premične
stvari ali da se izroči nepremičnina


E) Za kandidate zaposlene na področju informatike in
telekomunikacije


I. področje: Sodni red v obsegu kot za kandidate pod C


II. področje: Informatizacija in telekomunikacijski sistem

1. splošno o informatizaciji v državnem organu kjer je kandidat
zaposlen

2. splošno o informacijskih sistemih, ki se uporabljajo v organu
kjer je kandidat zaposlen

3. programska oprema

3.1. instalacije

3.2. vzdrževanje in dograjevanje

3.3. baze podatkov

3.4. operacijski sistemi

3.5. razvoj programske opreme

- sodelovanje pri projektih

- design sistemov

- priprava dokumentacije

4. strojna oprema

4.1. nameščanje

4.2.dograjevanje in vzdrževanje

5. lokalna računalniška mreža

5.1. nadzor

5.2. administracija


Pri strokovnih delavcih, administrativno-tehničnih in drugih
delavcih iz državnega tožilstva se namesto sodnega reda preverja
znanje smiselno istih določb predpisa o notranjem poslovanju
državnih tožilstev; za tiste iz organov, ki vodijo postopek o
prekršku iz pravilnika o notranjem poslovanju organov za postopek
o prekršku (Uradni list SRS, št. 18/86, 16/88 in 48/90) in za
tiste iz državnega pravobranilstva smiselno istih določb
pravobranilskega reda.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti