Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998

Kazalo

1033. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, stran 1545.

Na podlagi 8. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91) in 37. člena zakona o uresničevanju javnega interesa na področju kulture (Uradni list RS, št. 75/94), 17. člena statuta Občine Ravne-Prevalje (Uradni list RS, št. 43/95 in 1/97), 7. člena statuta Občine Mežica (MUV, št. 7/95), 21. člena statuta Občine Črna na Koroškem (MUV, št. 9/95) so občinski sveti občin Ravne-Prevalje na 34. seji dne 23. 10. 1997, Mežica na 34. seji dne 17. 12. 1997 in 36. seji dne 29. 1. 1998 in Črna na Koroškem na 30. seji dne 8. 12. 1997 sprejeli
O D L O K
o ustanovitvi javnega zavoda Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom urejajo občine Ravne-Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem status javnega zavoda in razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter temeljna vprašanja glede organizacije in delovanja ter načela financiranja javnega zavoda.
2. člen
Ustanoviteljice javnega zavoda so občine Ravne-Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem. Ustanoviteljske pravice in obveznosti izvajajo sveti občine.
II. IME IN SEDEŽ ZAVODA
3. člen
Ime zavoda: Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, 2390 Ravne na Koroškem.
Sedež in naslov zavoda: Na gradu 1, Ravne na Koroškem.
Zavod je vpisan v sodni register pri Temeljnem sodišču v Mariboru, Enota v Mariboru, na registrskem vložku številka 1/59-00 Maribor. Javni zavod je pravna oseba.
III. DEJAVNOST JAVNEGA ZAVODA
4. člen
Zavod opravlja javno službo na področju:
– 0/92.511 Dejavnost knjižnic,
– 0/92.32 Obratovanje objektov za kulturne prireditve,
– DE/22.1 Založništvo,
– K/74.84 Druge poslovne dejavnosti,
– K/72.40 Dejavnosti, povezane z bazami podatkov,
– K/74.12 Računovodske, knjigovodske in revizijske dejavnosti, davčno svetovanje, razen revizijske dejavnosti in davčnega svetovanja.
5. člen
Poleg v prejšnjem členu opredeljene dejavnosti lahko opravlja zavod v okviru svoje registrirane dejavnosti še dejavnosti kot so:
– sistematično zbiranje, strokovno obdelovanje, hranjenje, predstavljanje in dajanje v uporabo knjižničnega gradiva,
– opravljanje informacijskega, dokumentacijskega, komunikacijskega in splošno kulturnega dela, kot je pripravljanje razstav, literarnih večerov, predstavitve knjig,
– zbiranje, hranjenje in dajanje v uporabo pomembnega domoznanskega gradiva za območje vseh koroških občin in zamejske Koroške.
IV. ENOTE IN ODDELKI ZAVODA
6. člen
V zavodu se lahko organizirajo enote zavoda za izvajanje registrirane dejavnosti na različnih lokacijah. Oddelki se organizirajo za lažje izvajanje registrirane dejavnosti. Statut zavoda določi, kje in katere enote zavoda se organizirajo. Statut določi tudi organizacijo oddelkov zavoda.
V. ORGANI ZAVODA
7. člen
Organi javnega zavoda so:
– direktor,
– svet zavoda,
– strokovni svet.
Pristojnosti in naloge direktorja zavoda in strokovnega sveta določi zavod na podlagi zakona in akta o ustanovitvi v statutu.
a) Direktor
8. člen
Zavod ima direktorja, ki opravlja funkcijo poslovnega in programskega direktorja. Pristojnosti in naloge direktorja opredeljujeta zakon in statut zavoda.
9. člen
Direktorja zavoda imenuje in razrešuje Občinski svet občine Ravne-Prevalje na podlagi javnega razpisa po predhodnem mnenju sveta zavoda, strokovnega sveta zavoda in v soglasju z ostalimi ustanoviteljicami. Mandat direktorja traja pet let. Statut zavoda določi pogoje za opravljanje posamezne funkcije. Direktor zavoda mora izpolnjevati pogoje za opravljanje obeh funkcij.
b) Svet zavoda
10. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki šteje sedem članov, od tega trije predstavniki ustanovitelja, in sicer: en predstavnik Občine Ravne-Prevalje, en predstavnik Občine Mežica, en predstavnik Občine Črna, dva predstavnika delavcev zavoda in dva predstavnika uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti.
Predstavnike ustanoviteljev imenujejo občinski sveti občine Ravne-Prevalje, Mežice in Črne na Koroškem. Predstavnike uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti na predlog zavoda imenujejo občinski sveti občin Ravne-Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem.
Predstavnike delavcev, ki opravljajo dejavnost, za katero je zavod ustanovljen, volijo delavci zavoda na neposrednih in tajnih volitvah. Kandidate lahko predlagajo strokovni svet, reprezentativni sindikati in zbor delavcev.
11. člen
Člani sveta zavoda so imenovani oziroma izvoljeni za štiri leta.
Svet zavoda ima naslednje pristojnosti:
– sprejema statut in druge splošne akte zavoda, ki jih določata zakon in akt o ustanovitvi, statut ali drugi splošni akti zavoda,
– sprejema program dela zavoda in spremlja njegovo izvrševanje,
– razpisuje volitve članov v svet zavoda,
– sprejema program razreševanja presežnih delavcev,
– odloča o varstvu pravic kot drugostopenjski organ,
– opravlja druge, z zakonom ali aktom o ustanovitvi in statutom ter drugimi splošnimi akti zavoda določene naloge,
– sprejema finančni načrt in zaključni račun,
– opravlja nadzor nad upravljanjem in poslovanjem zavoda.
c) Strokovni svet
12. člen
Zavod ima strokovni svet. Strokovni svet zavoda sestavljajo člani, ki jih imenuje svet zavoda izmed strokovnih delavcev zavoda in zunanjih strokovnjakov s področja dela zavoda. Predsednika in polovico članov strokovnega sveta imenuje svet zavoda po svoji izbiri, ostale člane pa na predlog Kulturniške zbornice Slovenije. Sestava, način imenovanja in trajanje mandata članov ter naloge strokovnega sveta natančneje določi statut zavoda. Strokovni svet obravnava vprašanja s področja strokovnega dela zavoda in daje direktorju ter svetu zavoda mnenje, predloge in pobude za reševanje teh vprašanj.
VI. SREDSTVA ZA DELO IN ODGOVORNOST ZA OBVEZNOSTI JAVNEGA ZAVODA
13. člen
Zavod pridobiva sredstva za opravljanje javne službe:
– iz državnega proračuna,
– iz proračuna ustanovitelja, kjer ima zavod sedež,
– od prodaje storitev na trgu,
– od donacij, z darili in iz drugih zakonitih virov, na način in pod pogoji, določenimi z zakonom in s statutom javnega zavoda.
Organi zavoda zagotavljajo poslovanje v skladu z veljavnimi predpisi in odgovarjajo za zakonitost poslovanja. Zavod je dolžan obveščati ustanovitelja o rezultatih poslovanja ter mu dajati druge podatke o poslovanju, v skladu z zakonom.
14. člen
Presežek prihodkov nad odhodki uporablja javni zavod za izvajanje in razvoj svoje dejavnosti.
VII. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI ZAVODA V PRAVNEM PROMETU
15. člen
Javni zavod je pravna oseba, ki nastopa v pravnem prometu v okviru svoje dejavnosti samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun. Za svoje obveznosti odgovarja zavod z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
16. člen
Premoženje javnega zavoda je last ustanovitelja, kjer ima zavod sedež.
Z vsem premoženjem upravlja javni zavod. Javni zavod upravlja s premičnim premoženjem, z nepremičninami pa samo po poprejšnem soglasju ustanovitelja, kjer ima zavod sedež.
VIII. ODGOVORNOST USTANOVITELJA ZA OBVEZNOSTI JAVNEGA ZAVODA TER MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN JAVNEGA ZAVODA
17. člen
Ustanovitelji imajo do zavoda naslednje pravice in obveznosti:
– ugotavljajo skladnost programov dela zavoda s plani oziroma programi občine;
– dajejo soglasje k statutu zavoda;
– spremljajo skladnost porabe sredstev z letnimi programi in finančnimi načrti;
– opravljajo druge zadeve, določene s tem odlokom in drugimi predpisi.
18. člen
Javni zavod vsako leto pripravi program dela in finančni načrt. Zavod je dolžan sporočati ustanoviteljem o izvrševanju letnega programa dela in razvoja zavoda.
19. člen
Delo zavoda je javno. O delu zavoda obvešča javnost direktor zavoda ali oseba, ki jo pooblasti.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Svet zavoda opravlja svoje naloge do konstituiranja novega sveta zavoda v skladu s tem odlokom.
21. člen
Zavod prične s postopkom za izvolitev oziroma imenovanje članov sveta neposredno po uveljavitvi tega odloka. Organi zavoda se morajo v skladu z zakonom in tem odlokom konstituirati v roku treh mesecev od uveljavitve tega odloka. Do ustanovitve kulturniške zbornice sestavljajo strokovni svet direktor in vodje oddelkov.
22. člen
Z uveljavitvijo tega odloka preneha veljati odlok o ustanovitvi Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, objavljen v Medobčinskem uradnem vestniku št. 15/92 pod. št. 612-1/89-2.
23. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Ravne-Prevalje
Marjan Berložnik, dipl. org. l. r.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Mežica
mag. Vida Potočnik l. r.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Črna na Koroškem
Milan Savelli l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti