Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998

Kazalo

1032. Odlok o razglasitvi kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti v Občini Radeče, stran 1544.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list RS, št. 1/81, 42/86 in Uradni list RS, št. 26/92) ter na podlagi 19. člena statuta Občine Radeče (Uradni list RS, št. 51/95) je Občinski svet občine Radeče na 35. redni seji, dne 2. marca 1998 sprejel
O D L O K
o razglasitvi kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti v Občini Radeče
I. TEMELJNE DOLOČBE
1. člen
Z namenom, da bi trajno zagotovili ohranitev in posebno družbeno varstvo kulturnih vrednot in naravnih znamenitosti, razglašamo območja in objekte nepremične kulturne dediščine ter naravne znamenitosti na območju Občine Radeče, ki imajo posebno kulturno, znanstveno – zgodovinsko ali estetsko vrednost, za kulturne spomenike ter naravne znamenitosti.
2. člen
Kulturni spomeniki so arheološka, naselbinska, zgodovinska in memorialna območja ter arheološki, umetnostni, arhitekturni, etnološki, zgodovinski, memorialni in tehniški spomeniki.
3. člen
Med naravne znamenitosti sodijo dendrološki spomeniki in spomeniki oblikovane narave.
V skupino dendroloških spomenikov spadajo drevesa, ki po svoji obliki, velikosti, obsegu, položaju, zgodovinski ali kakšni drugi značilnosti, predstavljajo kulturno in naravno vrednost prostora.
V skupino spomenikov oblikovane narave spadajo parki ob graščinah, nasadi in drevoredi, ki imajo zaradi svoje starosti, urejenosti in pestre vrstne sestave, veliko kulturno in estetsko vrednost.
II. RAZGLASITEV
4. člen
Za dendrološke spomenike se razglasijo;
1. Počakovo – Stebrasta smreka
2. Močilno – Gašperjev kostanj
3. Močilno – Lipa pri cerkvi Sv. Miklavža
5. člen
Natančne oznake naravnih znamenitosti, razglašenih s tem odlokom, lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev, režim varstva, posamezne omejitve in prepovedi ter razvojne usmeritve so navedene v strokovnih osnovah za razglasitev kulturnih spomenikov v Občini Radeče.
Le-te so sestavni del odloka in jih hranita Občina Radeče in Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine.
Sestavni del tega odloka so tudi karte, na katerih so vrisane naravne znamenitosti.
III. VARSTVENI REŽIM
6. člen
Varstveni režim je seznam omejitev, prepovedi in pogojno možnih dejanj, posegov ali gradenj na območju kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti.
Za naravne znamenitosti, razglašene s tem odlokom se uporabljajo poleg predhodno navedenih, še varstveni režimi, opredeljeni v posameznih strokovnih podlagah.
Kakršnikoli posegi na stavbi in njenem varovanem območju se omogoči le s soglasjem in smernicami pristojnega zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine.
IV. RAZVOJNE USMERITVE
7. člen
V zgoraj navedenih spomenikih so dovoljeni le posegi, ki ne nasprotujejo spomeniškim lastnostim in ki so v skladu z navedenimi varstvenimi režimi.
8. člen
Dendrološki spomeniki in spomeniki oblikovane narave se urejajo v skladu s programom, ki ga pripravi za to pooblaščena institucija.
V. NADZOR
9. člen
Strokovne naloge v zvezi z varstvom spomenikov in naravnih znamenitosti opravlja Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Celje.
10. člen
Inšpekcijsko nadzorstvo nad izvajanjem varstvenih ukrepov izvaja Inšpekcija RS za okolje in prostor in Inšpekcija za kulturno dediščino.
VI. KAZENSKA DOLOČBA
11. člen
Za kršitev določb tega odloka se uporabljajo kazenske določbe zakona o naravni in kulturni dediščini.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Občinski upravni organ, pristojen za premoženjsko–pravne zadeve, izvede vpis razglašenih kulturnih spomenikov in naravnih znamenitosti v zemljiško knjigo.
13. člen
Občinski upravni organ, pristojen za kulturo, izda po razglasitvi obvestilo imetnikom znamenitosti ali imetnikom pravice upravljanja ter jih seznani z režimi varstva, s posameznimi omejitvami in prepovedmi ter razvojnimi usmeritvami.
14. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 062-07-2/98-01
Radeče, dne 2. marca 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Radeče
Matjaž Han l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti