Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/1998 z dne 27. 3. 1998

Kazalo

1027. Odlok o oglaševanju v Občini Kamnik, stran 1534.

Na podlagi 68. člena zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) in 17. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 39/95 in 25/97) ter 105. člena zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 61/96, 35/97) je Občinski svet občine Kamnik na 25. seji dne 25. 2. 1998 sprejel
O D L O K
o oglaševanju v Občini Kamnik
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se ureja postavljanje in upravljanje objektov in naprav (v nadaljevanju: reklamni objekti) za nameščanje obvestil v obliki plakatov, napisov, znakov, transparentov, simbolov ipd. (v nadaljevanju: oglasi) ob vseh cestah v Občini Kamnik, razen ob regionalnih cestah zunaj naselij.
II. VRSTE REKLAMNIH OBJEKTOV
2. člen
Reklamni objekti so stalni in prenosni. Stalni reklamni objekti so: reklamni stebri, reklamne table, na steno pritrjene vitrine, svetlobni (elektronski) panoji in prikazovalniki (displayi), na drogove pritrjene reklamne table ter prostostoječi panoji.
Prenosni reklamni objekti so: prenosni panoji, transparenti in zastave ter napisi na javnih in drugih vozilih.
Za objekte, navedene v tem členu, se ne plačuje komunalne takse, če so po zakonu ali odloku Občine Kamnik le-ti obvezni.
3. člen
Reklamni objekti so glede na velikost in obliko naslednji:
1. veliki panoji (jumbo panoji) dimenzij 5,1 m x 2,4 m in 4 m x 3 m;
2. prostostoječe in stenske reklamne table ter reklamni panoji velikosti od 2,5 m2–12 m2;
3. prostostoječe in stenske reklamne table ter reklamni panoji velikosti od 0,5m2–2,5 m2;
4. prostostoječe in stenske reklamne table ter reklamni panoji velikosti do 0,5 m2;
5. reklamni stebri;
6. svetlobni panoji in prikazovalniki velikosti do 5 m2;
7. transparenti in zastave;
8. reklamne table na drogovih velikosti do 1,5 m2;
9. reklamne vitrine do 2 m2;
10. reklamne vitrine nad 2 m2.
III. POSTAVLJANJE REKLAMNIH OBJEKTOV IN DEJAVNOST OGLAŠEVANJA
4. člen
Za izvajanje reklamnega oglaševanja na reklamnih stebrih, reklamnih stenah, vgrajenih tablah, na steno pritrjenih vitrinah, ki so v lasti Občine Kamnik in za obešanje transparentov in zastav se v skladu z odlokom o gospodarskih javnih službah v Občini Kamnik podeli koncesija. Koncesija se podeli na podlagi odloka o podelitvi koncesije za plakatiranje, obešanje transparentov in zastav.
Nameščanje oglasov je dovoljeno samo na oglasnih mestih, ki so določena v koncesijski pogodbi in jih lahko namešča oziroma odstranjuje samo izbrani izvajalec oglaševanja.
5. člen
Za oglaševanje, ki ima dobičkonosni značaj, se cena določi v pogodbi z občino. Izvajalec oglaševanja se izbere na podlagi javnega razpisa za celotno območje Občine Kamnik.
Izvajalec oglaševanja mora, po dogovoru z občino, omogočiti nedobičkonosnim organizacijam brezplačno oglaševanje, kadar opravljajo nekomercialno dejavnost.
6. člen
Prepovedano je poškodovanje reklamnih objektov, postavljenih na dovoljenih oglasnih mestih, in na njih nameščenih oglasov.
7. člen
Lepljenje in nameščanje plakatov z volilno propagandnimi sporočili je v času volilne kampanje dovoljeno na plakatnih mestih, ki jih določi občina, in v skladu z zakonom o volilni kampanji.
8. člen
Reklamne objekte je dovoljeno postaviti, pritrditi ali vgraditi na mestih, za katera je postavitelj reklamnega objekta pridobil dovoljenje za poseg v prostor (dovoljenje za postavitev) od pristojnega upravnega organa.
Upravljalec reklamnega objekta je pravna ali fizična oseba, ki ureja in vzdržuje reklamni objekt, nanj namešča reklame in obvestila skladno z določili tega odloka.
Postavitelj je hkrati upravljalec reklamnega objekta, lahko pa objekte odda v upravljanje drugi pravni ali fizični osebi. Občina sklene z upravljalcem reklamnih tabel iz 5. člena tega odloka pogodbo, na podlagi katere upravljalec odgovarja za morebitne podizvajalce.
Obliko in velikost reklamnega objekta na predlog stranke potrdi pristojni občinski upravni organ.
Distribucija obvestil in nameščanje letakov na avtomobile brez posebnega pisnega dovoljenja pristojnega občinskega upravnega organa nista dovoljena.
9. člen
Po prenehanju pravice oglaševanja reklamnega objekta oziroma plakata, mora le-tega postavitelj oziroma upravljalec v roku 8 dni odstraniti.
Če postavitelj oziroma upravljalec reklamnega objekta oziroma plakata ne odstrani v predpisanem roku, ga na njegove stroške odstrani občina oziroma pooblaščena organizacija.
10. člen
Stalne in prenosne reklamne objekte lahko, v skladu s tem odlokom, postavijo pravne in fizične osebe tudi na lastnih objektih oziroma funkcionalnih zemljiščih.
11. člen
Upravljalci so dolžni reklamne objekte redno urejevati in vzdrževati ter jih po potrebi obnavljati.
12. člen
Izvajalec oglaševanja je dolžan:
1. poškodovane oglase nadomestiti z novimi oziroma jih odstraniti najkasneje v dveh dneh;
2. ustrezno vzdrževati oglasna mesta in njihovo okolico;
3. odstraniti oglas najkasneje v dveh dneh po preteku njegove veljavnosti;
4. poravnati komunalne takse v skladu z določili odloka o komunalnih taksah v Občini Kamnik.
IV. IZDAJANJE DOVOLJENJ
13. člen
Dovoljenje se izda za določen oziroma za nedoločen čas. Dovoljenje se lahko prekliče, če to zahtevajo novonastale prometne in druge razmere, če znak ni več potreben ali primeren, če objekt ali bližnja okolica nista primerno vzdrževana ali niso izpolnjeni drugi pogoji iz dovoljenja pristojnega upravnega organa.
V. POGOJI ZA POSTAVITEV REKLAMNIH OBJEKTOV
14. člen
Reklamnih objektov iz 1., 2., 3., 4. in 6. točke 3. člena tega odloka ni dovoljeno postavljati:
– na objektih, kjer bi pritrditev pokvarila njihov izgled;
– na energetskih napravah, stebrih, ograjah in drugih objektih ter drevesih.
15. člen
Vlogi za postavitev reklamnega objekta je potrebno priložiti soglasje lastnika zemljišča, mesto, obliko, velikost in vsebino, kakor tudi dokazilo o davčni napovedi za odmero komunalne takse.
Za postavitev reklamnih objektov ob kategoriziranih in nekategoriziranih cestah je potrebno pridobiti soglasje upravljalca teh cest, v spomeniško zavarovanem območju pa tudi soglasje pristojne spomeniško-varstvene službe.
16. člen
Z barvo kot reklamnim sporočilom je dovoljeno, v skladu s tem odlokom, označiti objekte ali dele objekta v soglasju z večino lastnikov in uporabnikov objekta.
17. člen
Svetlobni panoji in prikazovalniki se lahko postavijo ali namestijo le znotraj urbanih območij naselij oziroma mesta Kamnik.
VI. OBLIKA IN VSEBINA REKLAMNIH OBJEKTOV
18. člen
Največja dovoljena velikost reklamnih tabel in panojev je 6 m2 (3 m x 2 m), velikih panojev pa 5,1 m x 2,4 m oziroma 4 m x 3 m. Oblika je lahko kvadratna ali pravokotna (pokončna ali ležeča). Največja višina reklamne table oziroma panoja ne sme presegati 3 m, skupna višina s podstavkom pa ne sme biti višja od 3,5 m.
19. člen
Na enem mestu je lahko postavljenih več reklamnih objektov, ki morajo biti ločeni med sabo tako, da se reklamna sporočila med seboj ne prekrivajo.
20. člen
Obveščanje in reklamiranje na reklamnih objektih se izvaja v skladu s splošnoveljavnimi moralnimi in družbenimi normami.
VII. PREHODNA DOLOČBA
21. člen
Za vse reklamne objekte na območju Občine Kamnik, ki so ob sprejetju tega odloka že postavljeni, vgrajeni ali pritrjeni brez dovoljenja, si morajo investitorji pridobiti dovoljenje pristojnega upravnega organa najkasneje v roku 6 mesecev po uveljavitvi tega odloka.
VIII. NADZOR
22. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojni inšpektor oziroma oseba, pooblaščena za komunalni nadzor.
Pristojne službe iz prejšnjega odstavka imajo pravico z odločbo:
1. odrediti, da se nepravilnosti, ki jih ugotovijo, odpravijo v določenem roku.
2. odrediti, da je potrebno reklamni objekt odstraniti:
– če preneha pravica postavljanja;
– če upravljalec reklamnega objekta ne urejuje ali ne vzdržuje skladno z določili tega odloka;
– če je postavljen brez ustreznega dovoljenja.
IX. KAZENSKE DOLOČBE
23. člen
Z denarno kaznijo najmanj 180.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, če:
1. če ravna v nasprotju z 8. členom;
2. reklamnega objekta ne odstrani po prenehanju pravice oglaševanja v skladu z 9. členom;
3. reklamnega objekta ne urejuje in vzdržuje v skladu z 11. členom;
4. izvaja dejavnost oglaševanja v nasprotju z določili 12. člena;
5. postavi reklamni objekt v nasprotju z določili 14. člena odloka;
6. označi z barvo kot reklamnim sporočilom objekt ali dele objekta v nasprotju z določili 16. člena;
7. postavi ali namesti svetlobne panoje v nasprotju s 17. členom;
8. ne upošteva določil glede velikosti, oblike in vsebine reklamnih objektov v skladu s 3., 18., 19. in 20. členom tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 25.000 SIT se kaznuje posameznik in odgovorna oseba upravljalca reklamnega objekta oziroma izvajalca oglaševanja, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
24. člen
Z denarno kaznijo najmanj 25.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki ni izvajalec oglaševanja, če namešča oglase v nasprotju z drugim odstavkom 4. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 15.000 SIT se kaznuje posameznik in odgovorna oseba pravne osebe, če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
25. člen
Z denarno kaznijo najmanj 15.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s 6. členom tega odloka.
X. KONČNI DOLOČBI
26. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehajo veljati določbe odloka o javnem redu in miru v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 19/92), ki se nanašajo na vsebino tega odloka.
27. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 02101-0101/97
Kamnik, dne 25. februarja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Kamnik
Igor Podbrežnik, dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti