Uradni list

Številka 13
Uradni list RS, št. 13/1998 z dne 20. 2. 1998
Uradni list

Uradni list RS, št. 13/1998 z dne 20. 2. 1998

Kazalo

588. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, stran 902.

Na podlagi 58. zadnjega odstavka 60. člena in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št.18/84, 32/85, 33/86) in 56. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št.44/97) ter druge alinee četrtega odstavka 20. člena statuta občine Bled (Uradni list RS, št. 22/95, 22/97) je Občinski svet občine Bled na 28. seji dne 29. 1. 1998 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
V Občini Bled se za uporabo stavbnega zemljišča na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
2. člen
Območja, kjer se plačuje nadomestilo:
I. območje: ožje območje naselja Bleda: morfološka enota U-B1 (ZN za CTP Bled), U-B1A, U-B19 (PUP Bled, Uradni list RS, št. 23/91),
II. območje: širše območje naselja Bled: U-B2 do U-B21, razen U-B19 (Uradni list RS, št. 23/91),
III. območje: zajema naselja: Bodešče, Grabče, Koritno, Krnica, Mevkuž, Podhom, Poljšica pri Gorjah, Ribno, Selo pri Bledu, Spodnje Gorje, Višelnica, Zasip, Zgornje Gorje, Bohinjska Bela,
IV.območje: zajema naselja: Kupljenik, Obrne, Perniki, Radovna, Slamniki, Spodnje Laze, Zgornje Laze,
V. območje: obsega ostala naselja v Občini Bled.
Nadomestilo se plačuje tudi na območju izven naselij, in sicer za peskokope, kamnolome, cestne baze, deponije in ostale dejavnosti pridobitnega značaja (kampi, parkirišča).
3. člen
Območja iz prejšnjega člena tega odloka so vrisana na grafičnih listih (TTN in PKN karte v merilu 1: 5000) veljavnih prostorskih sestavin srednjeročnega in dolgoročnega plana Občine Radovljica za območje Občine Bled in se hranijo pri službi za prostor Občine Bled.
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
4. člen
Nadomestilo se določi po naslednjih merilih:
1. Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami individualne rabe:
a) vodovod                                               20 točk
b) električno omrežje                                    20 točk
c) javna kanalizacija                                    40 točk
d) telefonsko omrežje                                    40 točk
2. Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami skupne rabe:
a) makadamska cesta                                      20 točk
b) asfaltna cesta                                        40 točk
Stanovanjski in počitniški objekti
5. člen
Poleg meril iz 4. člena tega odloka se za določitev nadomestila za stanovanjske in počitniške objekte upoštevajo še naslednja merila:
vrsta zidave/območje      I.     II.     III.     IV.      V.  Točke
--------------------------------------------------------------------
a) za stanovanjske
objekte                  90      80       70      60      50
b) za počitniške
objekte                 450     400      350     300     250
--------------------------------------------------------------------
Poslovni objekti
6. člen
Poleg meril iz 4. člena tega odloka se za določitev nadomestila za poslovni namen upoštevajo še naslednja merila:
dejavnost/območje             I.       II.      III.      IV.       V. Točke
----------------------------------------------------------------------------
a) poslovna dejavnost       450       400       350       300       250
b) proizvodna dejavnost     450       400       350       300       250
c) trgovina in storitve     450       400       350       300       250
d) gostinstvo               350       350       300       250       250
e) športne in rekreativne
dejavnosti                  350       350       300       250       250
f) družbene in druge
nepridobitne dejav.         150       100       100        50        50
----------------------------------------------------------------------------
a) poslovna dejavnost: finančno posredništvo, poslovanje z nepremičninami, zunanja trgovina, agencije, zavarovalnice, poslovne storitve, igralnice, bančništvo, menjalnice, poslovna združenja, zasebne zdravstvene in ostale ustanove ipd.
b) proizvodna dejavnost: industrija in rudarstvo, gradbeništvo, peskokopi, transportna in skladiščna dejavnost, proizvodna obrt, prevozništvo in špedicija ipd.
c) trgovina in storitve: trgovina na debelo in na drobno, storitve turističnih organizacij, obrtne storitve, projektiranje in tehnične storitve, servisne dejavnosti, kmetijske storitve, osebne storitve in storitve v gospodinjstvih ipd.
d) gostinstvo: hoteli, moteli, pensioni, počitniški domovi, oddajanje apartmajev in sob, restavracije, gostilne, kampi, ipd.
e) športne in rekreativne dejavnosti: športni objekti, rekreacijske površine, fitness klubi in druge površine, na katerih se opravlja pridobitna dejavnost , ipd.
f) družbene in druge nepridobitne dejavnosti: javne ustanove s področja izobraževanja, otroškega varstva, zdravstva, kulture in umetnosti, sociale, državna in lokalna uprava, civilna zaščita, politične stranke in društva, ki ne opravljajo pridobitne dejavnosti ipd.
IV. OBRAČUN NADOMESTILA ZA UPORABO STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
7. člen
Nadomestilo se plačuje za:
A) Zazidano stavbno zemljišče:
1. Od stanovanjske površine, v katero spada čista ali neto tlorisna površina sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shramb in drugih zaprtih prostorov, kot so: klet, kotlarna, delavnica za prosti čas, kabineti ipd. ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.
Uporaba funkcionalnega zemljišča k objektom se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo. V primeru, da zavezanec ne izkaže lokacijske dokumentacije, se površina funkcionalnega zemljišča določi v višini 40% tlorisne površine objekta. V primeru večstanovanjskega objekta se površina funkcionalnega zemljišča določi v višini 40% tlorisne površine stanovanja.
2. Od poslovne površine, v katero spada čista tlorisna površina poslovnih prostorov in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom, kot so: sanitarije, umivalnice, skladišča, garderobe, pisarne, hodniki ipd.
3. Površina funkcionalnega zemljišča v večnamenskih poslovnih objektih se določi v višini 60% tlorisne površine poslovnega prostora.
4. Zazidano stavbno zemljišče, kot so: nepokrita skladišča, javna parkirišča, za katera se plačuje parkirnina ali najemnina, dostopi in parkirni prostori gospodarskih subjektov, delavnice na prostem so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po vrsti dejavnosti, kot določata 4. in 6. člen tega odloka.
Površina zazidanega stavbnega zemljišča iz prvega odstavka te točke se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo, in sicer se za odmero nadomestila upošteva 60% te površine.
5. Zazidano stavbno zemljišče, kot so: teniška igrišča, odprti bazeni in drsališča, golf in minigolf igrišča, kampi so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po dejavnosti šport in rekreacija, za kampe po dejavnosti turizem in gostinstvo, v skladu s 4. in 6. členom tega odloka.
Površina zazidanega stavbnega zemljišča iz prvega odstavka te točke se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo, in sicer se za odmero nadomestila upošteva 60% te površine. Kolikor imajo objekti sezonski značaj, se pri določitvi nadomestila upošteva najmanj 6 mesecev.
6. Zazidano stavbno zemljišče, kot so: peskokopi, kamnolomi, cestne baze, deponije ipd so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po vrsti dejavnosti, kot določata 4. in 6. člen tega odloka.
Površina zazidanega stavbnega zemljišča iz prvega odstavka te točke se določi v skladu z lokacijsko dokumentacijo, in sicer se za odmero nadomestila upošteva 60% te površine.
Zavezanci plačujejo nadomestilo iz 1. točke tega člena od objektne spremembe, iz 2.–6. točke pa od pridobitve uporabnega dovoljenja.
B) Nezazidano stavbno zemljišče
Nadomestilo se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča, znotraj ureditvenih območij, ki so opredeljena v 3. členu tega odloka. Površino nezazidanega stavbnega zemljišča določi služba za prostor Občine Bled.
Za nezazidana stavbna zemljišča iz prejšnjega odstavka se plačuje:
1. Površina nezazidanega stavbnega zemljišča pri poslovnih objektih se določi na podlagi katastrskih načrtov, in sicer se za odmero nadomestila upošteva 20% površine.
2. Za nezazidana stavbna zemljišča, za katera še ni znana vrsta dejavnosti oziroma namen uporabe, se plačuje:
NSZ/območje            I.       II.      III.       IV.      V.  Točke
----------------------------------------------------------------------
Nezazidano. stav.
zemljišče            150       140       130       120       110
----------------------------------------------------------------------
3. Nadomestilo se plačuje tudi od stavbnega zemljišča, na katerem stoji stavba, pa njegova površina skupaj s stavbo presega funkcionalno zemljišče, ki je določeno s prostorsko ureditvenimi pogoji ali s prostorsko izvedbenim načrtom. V tem primeru se nadomestilo plačuje le od presežka funkcionalnega zemljišča po obračunu iz 3. točke B) poglavja tega člena.
8. člen
Letna višina nadomestila po merilih tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s površino stanovanjske oziroma poslovne površine, s površino funkcionalnega zemljišča, prav tako s pripadajočo površino nezazidanega stavbnega zemljišča (7. člen odloka), pomnoži s številom mesecev in z vrednostjo točke.
9. člen
Vsa sredstva, zbrana z vplačili nadomestila, so prihodek proračuna Občine Bled in se prvenstveno uporabljajo za pridobivanje in opremljanje stavbnih zemljišč in za investicije na področju komunalne infrastrukture.
10. člen
Vrednost točke za izračun nadomestila na območju občine Bled določi vsako leto s sklepom občinski svet, na predlog župana, in sicer najkasneje do 20. marca za tekoče leto.
V. PLAČILO NADOMESTILA
11. člen
Nadomestilo mora plačati neposredni uporabnik zemljišča, stavbe oziroma dela stavbe oziroma drugega objekta.
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu pristojni davčni organ.
V primeru neplačila nadomestila vodi izterjavo pristojni davčni organ.
12. člen
Pravne osebe plačujejo nadomestilo v štirih enakih obrokih, ki zapadejo v plačilo 15. februarja, 15. maja, 15. avgusta in 15. novembra.
Fizične osebe plačujejo nadomestilo dvakrat letno. Prvi obrok zapade v izplačilo 1. julija, naslednji pa 15. novembra.
Za vse postopke v zvezi z odmero, pobiranjem in vračanjem, izterjavo, odpisom zaradi neizterljivosti, zastaranja in plačila obresti v zvezi z nadomestilom se uporabljajo določbe zakona o davčnem postopku.
13. člen
Zavezanci so dolžni Občini Bled posredovati vse potrebne in resnične podatke za izračun nadomestila in sodelovati pri nastavitvi evidence, ki jo izvaja Občina Bled.
Zavezanci morajo prijaviti Občini Bled tudi vse spremembe, in sicer v 15 dneh po nastali spremembi v zvezi z uporabo stavbnega zemljišča. Če nastane sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega v naslednjem mesecu, v katerem je bila sprememba sporočena. Če zavezanec v predpisanem roku tega ne stori, izda župan sklep, s katerim določi višino akontacije nadomestila, ki jo zavezanec plačuje do izdaje odločbe o plačilu nadomestila, temelječe na resničnih podatkih.
Evidenco in nadzor nad izvajanjem določil iz prejšnjih odstavkov tega člena izvaja strokovna služba Občine Bled.
VI. OPROSTITVE PLAČILA NADOMESTILA
14. člen
A) Oprostitve plačila nadomestila na podlagi zakona o stavbnih zemljiščih
Nadomestilo se ne plačuje za zemljišče, ki se uporablja za potrebe obrambe, za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje, za objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno in za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost. Objekti, ki imajo status kulturnega spomenika, in sakralni objekti, so oproščeni plačila nadomestila.
Plačila nadomestila so oproščeni tudi občani, ki prejemajo denarni dodatek – edini vir. Pri oprostitvi plačila se upoštevajo merila in pogoji iz zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92). Oprostitev velja za tekoče leto in se uvede na zahtevo občana.
B) Ostale oprostitve
– Plačila nadomestila so oproščeni občani, ki so kupili novo stanovanje ali zgradili, dozidali ali nadzidali družinsko stanovanjsko hišo, če so v ceni stanovanjske hiše ali neposredno plačali stroške urejanja stavbnega zemljišča. Oprostitev plačevanja nadomestila začne teči od dneva vselitve v stanovanje oziroma stanovanjsko hišo. Oprostitev traja 5 let in se uvede na zahtevo občana.
– Občina Bled lahko tudi v drugih primerih (elementarne ali druge nezgode, bolezen v družini, invalidnost itd) delno ali v celoti oprosti zavezance plačila nadomestila, če ugotovi, da bi plačevanje nadomestila ogrožalo socialno varnost zavezanca in njegove družine. Oprostitev lahko velja za eno leto in se uvede na zahtevo občana.
– Občina Bled lahko delno oprosti plačila nadomestila občane za čas, kot velja po zakonu za občane, zaradi organiziranih lastnih vlaganj v izgradnjo komunalnih objektov in naprav (krajevni samoprispevki ipd).
– Občina Bled lahko zniža plačilo nadomestila za 20% zavezancem v stanovanjskih objektih, ki mejijo na regionalne ceste in železniško progo, zaradi prekomernega hrupa. Delna oprostitev plačila se uvede na zahtevo občana, za vsako leto posebej.
– O oprostitvah odloča na podlagi zahtevka zavezanca župan, po predhodnem mnenju strokovne službe Občine Bled.
VII. NADZOR
15. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja komunalni redar in pristojne inšpekcijske službe, kolikor ni v odloku drugače določeno.
Pooblaščene uradne osebe iz prejšnjega odstavka izvajajo tudi predpisane kazenske določbe.
VIII. KAZENSKE DOLOČBE
16. člen
Z denarno kaznijo 200.000 SIT se kaznuje takoj na mestu prekrška pravna oseba ali posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če:
– Občini Bled ne posreduje vseh potrebnih podatkov za izračun nadomestila oziroma ne sodelujejo pri nastavitvi ustrezne evidence (prvi odstavek 13. člena).
– če v roku 15 dni po nastali spremembi le-te ne prijavijo Občini Bled (drugi odstavek 13. člena);
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje takoj na kraju samem fizična oseba in odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena.
17. člen
Z denarno kaznijo najmanj 200.000 SIT se kaznuje pravna oseba in posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, če ne poda resničnih podatkov, ki so osnova za odmero nadomestila (13. člen).
Z denarno kaznijo najmanj 20.000 SIT se kaznuje za prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena fizična oseba in odgovorna oseba pravne osebe.
IX. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha na območju občine Bled veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Občine Radovljica (Uradni list RS, št. 61/93 in 3/97) .
19. člen
Vsa informacijska evidenca se v skladu s tem odlokom vzpostavi postopoma do konca leta 1999. V prehodnem obdobju se zavezancem do pridobitve novih evidenc odmeri nadomestilo na podlagi obstoječih podatkov.
20. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS, uporablja pa se od 1. marca 1998 dalje.
Št. 01503-3/98
Bled, dne 29. januarja 1998.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Bled
Franc Pelko l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti