Uradni list

Številka 76
Uradni list RS, št. 76/1997 z dne 10. 12. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 76/1997 z dne 10. 12. 1997

Kazalo

3665. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda - Zavod za tehnično izobraževanje Ljubljana, stran 5974.

Na podlagi prvega odstavka 41. in 140. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96 in 23/96), 15. člena zakona o izobraževanju odraslih (Uradni list RS, št. 12/96), 3. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 45/94 – odločba US, 71/95 – odločba US in 8/96) in 26. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 32/95 in 33/95) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 30. seji dne 27. 11. 1997 sprejel
O D L O K
o ustanovitvi javnega zavoda – Zavod za tehnično izobraževanje Ljubljana
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom Mestna občina Ljubljana, s sedežem Mestni trg 1, Ljubljana (v nadaljevanju: ustanovitelj) ustanavlja javni zavod za izobraževanje odraslih Zavod za tehnično izobraževanje Ljubljana (v nadaljevanju: zavod).
O ustanoviteljskih pravicah in obveznostih odloča Mestni svet mestne občine Ljubljana.
II. IME IN SEDEŽ
2. člen
Ime zavoda je: Zavod za tehnično izobraževanje Ljubljana.
Sedež zavoda je v Ljubljani, Langusova ulica 21.
III. PEČAT IN ZNAK ZAVODA
3. člen
Zavod ima pečat okrogle oblike s premerom 35 mm in pečat s premerom 20 mm. Sredi pečata je grb Republike Slovenije, na obodu pa je izpisano: Zavod za tehnično izobraževanje Ljubljana – Ljubljana.
Direktor zavoda sprejme sklep o hrambi in uporabi pečatov zavoda ter določi delavce, ki so zanje odgovorni.
4. člen
Znak zavoda je okrogle oblike s stilizirano človeško podobo v sredini. Na zgornjem delu oboda je napis “ZTI”, na spodnjem delu oboda pa napis “VEČ ZNANJA”. Oba napisa sta ločena s pikama.
IV. DEJAVNOST ZAVODA
5. člen
Dejavnost zavoda je:
– M/80.22 srednješolsko poklicno in strokovno izobraževanje,
– M/80.301 višje šolsko strokovno izobraževanje,
– M/80.421 izobraževanje po posebnih programih usmerjenih k razvijanju posameznih nagnjenj, ki ne spadajo v obvezno osnovnošolsko izobraževanje oziroma v redni šolski sistem,
– M/80.422 drugo izobraževanje, d.n.
Zavod opravlja tudi:
– K/74.14 podjetniško in poslovno svetovanje,
– DE/22.22 drugo tiskarstvo,
– G/52.471 dejavnost knjigarn in druge dejavnosti,
vse v obsegu,
potrebnem za izvajanje dejavnosti izobraževanja.
Dejavnost zavoda šteje kot javna služba, katere izvajanje je v javnem interesu.
V. ORGANI ZAVODA
6. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda,
– direktor,
– strokovni organi.
1. Svet zavoda
7. člen
Organ upravljana zvoda je svet zavoda.
Svet zavoda odloča o zadevah, ki jih določajo zakoni, ta odlok ali drugi predpisi ter o zadevah, za katere ni pooblaščen drug organ.
Svet zavoda šteje štiri člane, ki jih sestavljajo:
– dva predstavnika ustanovitelja in
– dva predstavnika delavcev zavoda.
Predstavnike ustanovitelja imenuje Mestni svet mestne občine Ljubljana.
Predstavnike delavcev zavoda izvolijo delavci zavoda na neposrednih in tajnih volitvah.
8. člen
Svet zavoda razpiše volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda s sklepom največ 90 in najmanj 60 dni pred iztekom mandatne dobe. Volitve se opravijo najkasneje 15 dni pred potekom mandata sveta zavoda. S sklepom o razpisu volitev se določijo dan volitev, število članov sveta, ki se volijo in imenuje volilna komisija.
Sklep o razpisu se mora javno objaviti v zavodu.
Volilno komisijo sestavljajo predsednik in dva člana ter njihovi namestniki. Člani volilne komisije in njihovi namestniki ne morejo biti kandidati za člane sveta zavoda.
9. člen
Kandidate za člana sveta zavoda predlagajo delavci zavoda na zboru delavcev in hkrati oblikujejo kandidatno listo. Kandidat za člana sveta zavoda postane delavec, čigar kandidaturo je predlagalo najmanj 10% delavcev zavoda.
Predlogi kandidatov za svet zavoda, ki se predložijo volilni komisiji v 21 dneh od dneva od objave sklepa o razpisu volitev, morajo biti pisni s podpisi vseh predlagateljev in s priloženimi pisnimi soglasji h kandidaturi vseh predlaganih kandidatov.
10. člen
Glasovanje na volišču vodi volilna komisija.
Volitve morajo biti organizirane tako, da je zagotovljena tajnost glasovanja. Volilna komisija lahko določi, da delavci, ki bodo odsotni na dan volitev, volijo pred tem dnem.
Voli se z glasovnicami. Vsak delavec ima en glas. Na glasovnici se navedejo ime zavoda, navedba, da gre za volitev članov sveta zavoda, imena kandidatov po abecednem redu priimkov, navedba, koliko kandidatov se voli ter način glasovanja.
Voli se tako, da se obkrožijo zaporedne številke pred imeni tistih kandidatov, za katere se želi glasovati.
Neizpolnjena glasovnica in glasovnica, na kateri ni mogoče ugotoviti volje volivca, je neveljavna. Neveljavna je tudi glasovnica, če je volivec glasoval za več kandidatov, kot jih je potrebno izvoliti.
Volitve so veljavne, če se jih je udeležila več kot polovica delavcev zavoda.
11. člen
Za člana sveta zavoda sta izvoljena tista kandidata, ki sta dobila največje število glasov. Če je več kandidatov dobilo enako število glasov, je izvoljen tisti kandidat, ki ima daljšo delovno dobo v zavodu.
Volilna komisija sestavi zapisnik o poteku volitev in izdela poročilo o rezultatih volitev, ki ga objavi v roku 5 dni od dneva volitev.
12. člen
Svet zavoda se konstituira na svoji prvi seji z izvolitvijo predsednika sveta zavoda in njegovega namestnika. Od tega dneva začne teči mandat sveta zavoda.
Prvo sejo sveta zavoda skliče dotedanji predsednik sveta zavoda najkasneje v roku 15 dni po izvolitvi oziroma imenovanju vseh članov sveta. Do izvolitve predsednika sveta vodi sejo sveta.
Predsednik zastopa in predstavlja svet zavoda.
V odsotnosti predsednika sveta opravlja naloge iz prejšnjega odstavka njegov namestnik.
Svet zavoda ima poslovnik, s katerim podrobneje ureja svoj način dela.
13. člen
Članu sveta preneha mandat pred potekom dobe, za katero je imenovan oziroma izvoljen, če:
– odstopi;
– predstavniku delavcev preneha delovno razmerje v zavodu;
– je odpoklican.
14. člen
Odstop je veljaven, ko svet zavoda sprejme pisno izjavo člana sveta o odstopu.
15. člen
Člana sveta, predstavnika ustanovitelja, odpokliče za imenovanje pristojen organ, na način in po postopku, določenim za njegovo imenovanje.
Postopek za odpoklic predstavnika delavcev v svetu zavoda se začne na podlagi pisne zahteve najmanj 30% delavcev zavoda.
Zahtevi za odpoklic, ki jo predložijo delavci, morajo biti priloženi podpisi delavcev, ki predlagajo odpoklic. Zahteva za odpoklic mora vsebovati razloge za odpoklic.
Zahteva se predloži volilni komisiji, ki preveri formalno pravilnost zahteve, ne da bi presojala razloge za odpoklic.
Če volilna komisija ne zavrne zahteve za odpoklic, v 30 dneh razpiše glasovanje o odpoklicu predstavnika delavcev v svetu zavoda in določi dan glasovanja.
Predstavnik delavcev v svetu zavoda je odpoklican, če je za odpoklic glasovala večina delavcev zavoda.
16. člen
Ko svet zavoda ugotovi, da je članu sveta prenehal mandat ali da bi mu iz razlogov, navedenih v 13. členu tega odloka lahko prenehal mandat, o tem takoj obvesti pristojne za imenovanje oziroma izvolitev člana sveta.
Če predstavniku delavcev preneha članstvo v svetu zavoda, postane član sveta za preostanek mandatne dobe tisti kandidat za člana sveta, ki je med neizvoljenimi kandidati dobil največ glasov tistih, ki so glasovali. Če sta dva kandidata za člana sveta dobila enako število glasov, postane član sveta tisti, ki ima daljšo delovno dobo v zavodu.
Kolikor člana sveta, predstavnika delavcev zavoda, ni mogoče nadomestiti na način iz prejšnjega odstavka, se v 15 dneh od dneva ugotovitve o prenehanju mandata razpišejo nadomestne volitve.
2. Direktor
17. člen
Direktor je poslovodni organ in andragoški vodja zavoda.
Direktor zavoda organizira in vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod in je odgovoren za zakonitost dela zavoda.
Direktor zavoda zastopa in predstavlja zavod brez omejitev.
Direktor vodi tudi strokovno delo zavoda in je odgovoren za strokovnost dela zvoda.
Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda po postopku, določenim z zakonom.
18. člen
Direktor lahko imenuje pomočnika direktorja, ki mu pomaga pri opravljanju poslovodnih in andragoških nalog.
Pomočnik direktorja opravlja naloge, za katere ga pisno pooblasti direktor in ga nadomešča v njegovi odsotnosti.
3. Strokovni organi
19. člen
Strokovni organi zavoda so:
– andragoški zbor,
– strokovni aktiv in
– vodja izobraževalnega področja.
VI. SREDSTVA ZA DELO
20. člen
Premoženje, s katerim upravlja zavod in ga uporablja za opravljanje dejavnosti, za katero je ustanovljen, je lastnina ustanovitelja.
Zavod lahko razpolaga s premičnim premoženjem, z nepremičnim premoženjem pa samo po predhodnem soglasju ustanovitelja.
Zavod je dolžan uporabljati in upravljati premoženje ustanovitelja s skrbnostjo dobrega gospodarja.
Zavod je odgovoren ustanovitelju za upravljanje s premoženjem.
VII. VIRI, NAČIN IN POGOJI ZA PRIDOBITEV SREDSTEV ZA DELO
21. člen
Zavod pridobiva sredstva za delo iz sredstev ustanovitelja, sredstev državnega proračuna, prispevkov udeležencev izobraževanja, sredstev od prodaje storitev in izdelkov, iz donacij, prispevkov sponzorjev in iz drugih virov.
VIII. NAČIN RAZPOLAGANJA S PRESEŽKOM PRIHODKOV NAD ODHODKI IN NAČIN KRITJA PRIMANJKLJAJA SREDSTEV ZA DELO
22. člen
Presežek prihodkov nad odhodki, ki jih zavod pridobi s prodajo proizvodov oziroma storitev, ustvarjenih z opravljanjem izobraževanja in z opravljanjem drugih dejavnosti v skladu s tem odlokom, se uporablja za plačilo materialnih stroškov, investicijsko vzdrževanje in investicije, po predhodnem soglasju ustanovitelja pa tudi za plače.
V primeru primanjkljaja sredstev za dejavnost zavoda se način kritja tega primanjkljaja določi v soglasju z ustanoviteljem.
IX. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI ZAVODA V PRAVNEM PROMETU
23. člen
Zavod je pravna oseba in nastopa v pravnem prometu v svojem imenu in za svoj račun, z omejitvijo, da brez predhodnega soglasja ustanovitelja ne sme sklepati pravnih poslov v zvezi z nepremičnim premoženjem.
Zavod odgovarja za svoje obveznosti s sredstvi, s katerimi razpolaga.
Ustanovitelj odgovarja za obveznosti zavoda omejeno subsidiarno do vrednosti sredstev, ki so v proračunu ustanovitelja predvidena za opravljanje dejavnosti zavoda.
X. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI MED USTANOVITELJEM IN ZAVODOM
24. člen
Ustanovitelj ima do zavoda naslednje pravice in obveznosti:
– ugotavlja skladnost planov in programov dela zavoda s plani in programi Mestne občine Ljubljana;
– spremlja in nadzira namenskost in gospodarnost porabe sredstev;
– odloča o statusnih spremembah zavoda;
– daje soglasje k spremembam ali razširitvi dejavnosti;
– opravlja druge zadeve v skladu s tem odlokom in drugimi predpisi.
Zavod izvaja svoje pravice in obveznosti v skladu s predpisi in tem odlokom ter v tem okviru zlasti:
– najmanj enkrat letno poroča ustanovitelju o izvajanju programa svojega razvoja ter o izvajanju letnega delovnega načrta zavoda;
– sodeluje pri načrtovanju razvoja izobraževalne dejavnosti odraslih v Mestni občini Ljubljana;
– zagotavlja ustanovitelju podatke, potrebne za spremljanje in financiranje dejavnosti ter statistične namene;
– uresničuje druge pravice in obveznosti v skladu s tem odlokom in predpisi.
XI. JAVNOST DELA
25. člen
Delo zavoda je javno.
Javnost dela zavoda se zagotavlja s sporočili občanom, novinarjem in drugim predstavnikom javnosti.
Sejam in drugim oblikam dela organov zavoda ter izobraževalnem delu zavoda ni mogoče prisostvovati, razen če tako določajo predpisi ali če to dovoli direktor.
Javnost obvešča o delu zavoda direktor ali oseba, ki jo pooblasti.
XII. SPLOŠNI AKTI ZAVODA
26. člen
Zavod ima lahko pravila, s katerimi se urejajo vprašanja, ki so pomembna za opravljanje dejavnosti in poslovanje zavoda.
Zavod ima lahko druge splošne akte, s katerimi ureja druge zadeve, če tako določa zakon.
Pravila in splošne akte sprejme svet zavoda, razen splošnih aktov za katere je z zakonom določeno, da jih sprejme direktor.
XIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
27. člen
Zavod mora v skladu z določili tega odloka uskladiti svojo organizacijo in oblikovati organe zavoda v roku treh mesecev od dneva uveljavitve tega odloka.
28. člen
Zavod je pravni naslednik Zavoda za tehnično izobraževanje Ljubljana, ki je vpisan v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani pod reg. št. 1/313/00 in prevzame vse pravice in obveznosti tega zavoda.
29. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati odločba o spremembi in dopolnitvi odločbe o ustanovitvi “Zavoda za tehnično izobraževanje Ljubljana “ št. 9/188-73-3 z dne 27. 12. 1973 (Uradni list SRS, št. 45/73).
30. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 61-56-97
Ljubljana, dne 27. novembra 1997.
Predsednik
Mestnega sveta
mestne občine Ljubljana
Dimitrij Kovačič, dipl. jur l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti