Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997

Kazalo

3206. Sklep o razpisu referenduma o uvedbi krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Dramlje, stran 5242.

Na podlagi 3. člena zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 35/85) in 56. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/96) in statuta Krajevne skupnosti Dramlje je Svet krajevne skupnosti Dramlje na seji dne 3. 10. 1997 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma o uvedbi krajevnega samoprispevka za območje Krajevne skupnosti Dramlje
1. člen
Za območje Krajevne skupnosti Dramlje se razpiše referendum o uvedbi krajevnega samoprispevka v denarju za:
1. vodooskrbo,
2. modernizacijo in vzdrževanje cest ter sanacijo plazov,
3. kanalizacijo, čistilno napravo,
4. širitev javne razsvetljave,
5. sofinanciranje pločnika Trnovec–Dramlje,
6. vzdrževanje naselij,
7. društvene dejavnosti,
8. vzdrževanje sakralnih spomenikov in
9. nerazporejena sredstva za izredne razmere.
2. člen
Program nalog iz 1. člena tega sklepa je ocenjen na 43,998.480 SIT, od tega se iz zbranih sredstev samoprispevka za izvedbo nalog pod točko:
1. namenja 20%,
2. namenja 35%,
3. namenja 10%,
4. namenja 3%,
5. namenja 10%,
6. namenja 5%,
7. namenja 5%,
8. namenja 7%,
9. namenja 5%.
3. člen
Referendum bo v nedeljo, 23. novembra 1997 od 7. do 19. ure na glasovalnih mestih, ki jih določi volilna komisija krajevne skupnosti.
4. člen
Sredstva samoprispevka se bodo zbirala na posebnem računu Krajevne skupnosti Dramlje. Z njimi bo v skladu s programom razpolagal svet krajevne skupnosti. O uresničevanju programa in o porabi sredstev samoprispevka mora svet krajevne skupnosti redno poročati zboru krajanov Krajevne skupnosti Dramlje.
5. člen
Samoprispevek bo uveden za dobo 5 let, in sicer od 1. 1. 1997 do 31. 12. 2002.
6. člen
Samoprispevek bodo plačevali krajani, ki stalno prebivajo na območju Krajevne skupnosti Dramlje, in sicer:
– vsi zaposleni krajani Dramelj po stopnji 2% mesečno od neto plače;
– zavezanci, ki samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost na območju KS Dramlje od neto zavarovalne osnove po stopnji 2%;
– upokojenci po stopnji 2% mesečno od neto pokojnine;
– krajani KS Dramlje, ki so lastniki kmetijskih zemljišč in drugi subjekti, ki imajo na območju KS Dramlje kmetijska zemljišča, pa na območju Krajevne skupnosti Dramlje nimajo stalnega prebivališča, od katastrskega dohodka gozdnih in negozdnih površin po stopnji 6%;
– zavezanci, ki dosegajo dohodek s pogodbenim delom, avtorskimi honorarji in najemninami po stopnji 2% od neto prejemka;
– zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov v navedenem času, plačujejo za vsak vir posebej.
Krajani, ki so začasno zaposleni v tujini in drugi posamezniki, ki imajo na območju Krajevne skupnosti Dramlje zgrajene hiše ali počitniške hišice in stalno bivajo drugje, so dolžni plačati 1.000 SIT samoprispevka mesečno.
Zavezancem iz prejšnjega odstavka se samoprispevek obračuna dvakrat letno za tekoče leto in se jim za plačilo izstavi položnica.
7. člen
Samoprispevek obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi, zasebni delodajalci in drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin.
Kmetijskim proizvajalcem in obrtnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Davčna uprava Republike Slovenije – izpostava Šentjur.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka se Krajevni skupnosti Dramlje predloži seznam zavezancev, za katere se samoprispevek nakazuje.
Zavezanci, ki so zaposleni v tujini, zavezanci, ki imajo na območju KS Dramlje.
8. člen
Plačila samoprispevka so oproščeni posamezniki, ki prejemajo prejemke, navedene v 12. členu zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 35/85).
9. člen
Pravico do glasovanja imajo vsi krajani, ki so vpisani v volilnem imeniku s stalnim prebivališčem v Krajevni skupnosti Dramlje in so starejši od 18 let, krajani starejši od 15 let, če so v delovnem razmerju in osebe, ki imajo na območju Krajevne skupnosti Dramlje kmetijska zemljišča, hiše in počitniške hišice in imajo splošno volilno pravico.
Krajevna skupnost Dramlje bo posameznike, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Krajevne skupnosti Dramlje, imajo pa na tem območju kmetijska zemljišča, hiše ali počitniške hiše, obvestila o pripravah na referendum, zaradi njihovega sodelovanja v pripravljalnem postopku za razpis referenduma.
10. člen
Referendum vodi volilna komisija Krajevne skupnosti Dramlje, pri čemer se smiselno uporabljajo določila zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94).
11. člen
Nadzor nad zbiranjem, uporabo in gospodarjenjem s sredstvi samoprispevka opravlja nadzorni odbor Krajevne skupnosti Dramlje. Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolira Agencija za plačilni promet, nadziranje in informiranje RS ter Davčna uprava RS – izpostava Šentjur v okviru svojih pristojnosti.
12. člen
Na referendumu glasujejo občani neposredno z glasovnicami. Na glasovnicah je naslednje besedilo:
Krajevna skupnost Dramlje
GLASOVNICA
Na referendumu dne 23. novembra 1997 za uvedbo krajevnega samoprispevka v denarju za dobo 5 let, to je od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2002, za financiranje programa KS Dramlje
g l a s u j e m
PROTI                                                                           ZA
                                      (pečat)
Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka ne strinja.
13. člen
Sredstva za izvedbo samoprispevka zagotovi Krajevna skupnost Dramlje.
14. člen
Zavezancem se plačani zneski krajevnega samoprispevka odštevajo od osnove za dohodnino (9. člen zakona o dohodnini).
15. člen
Poročilo o izidu referenduma in po uspešno izvedenem referendumu tudi sklep o uvedbi krajevnega samoprispevka se objavita v Uradnem listu RS.
16. člen
Ta sklep začne veljati z dnem sprejetja, objavi pa se v Uradnem listu RS.
Dramlje, dne 16. oktobra 1997.
Predsednik
Sveta krajevne skupnosti Dramlje
Franc Štrajhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti