Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997

Kazalo

3196. Sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka za investicije v otroško varstvo šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane za območje Krajevne skupnosti Loška dolina, stran 5232.

Na podlagi 30. člena zakona o referendumu in o ljudski iniciativi (Uradni list RS, št. 15/94) in zakona o samoprispevku (Uradni list SRS, št. 35/85) ter 20. člena statuta Občine Loška dolina (Uradni list RS, št. 55/95, 13/97 in 21/97) je Občinski svet občine Loška dolina na 27. redni seji dne 9. 10. 1997 sprejel
S K L E P
o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane za območje Krajevne skupnosti Loška dolina
1. člen
Za območje Krajevne skupnosti Loška dolina se razpiše referendum za uvedbo samoprispevka v denarju za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane v Krajevni skupnosti Loška dolina do leta 2002.
Referendum se razpiše za vsa naselja v Krajevni skupnosti Loška dolina.
2. člen
Referendum bo v nedeljo 23. 11. 1997 od 7. do 19. ure na običajnih glasovalnih mestih.
3. člen
Sredstva zbrana s samoprispevkom za investicije iz 1. člena tega sklepa se bodo uporabila za izvajanje programa investicij na območju Krajevne skupnosti Loška dolina do leta 2002, in sicer za:
– za adaptacijo, nadzidavo in razširitev Osnovne šole heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu;
– za adaptacijo, nadzidavo in razširitev vrtca v Starem trgu pri Ložu;
– za izgradnjo mrliške vežice v Viševku;
– priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane.
4. člen
Za referendum se bodo krajani izrekli o uvedbi samoprispevka za investicije iz 3. člena tega sklepa za obdobje 5 let, in sicer od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2002. V primeru, da bodo investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamensko športno dvorano za območje Krajevne skupnosti Loška dolina predčasno zaključene in tudi finančno pokrite se lahko s sklepom Občinskega sveta občine Loška dolina predčasno preneha s pobiranjem sredstev iz samoprispevka.
5. člen
Samoprispevek za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane za območje Krajevne skupnosti Loška dolina bodo plačevali krajani, ki stalno prebivajo v Občini Loška dolina na območju Krajevne skupnosti Loška dolina:
1. zavezanci, ki imajo plačo iz delovnega razmerja oziroma nadomestila in druge dohodke in prejemke:
– ki imajo značaj plače po stopnji 2,5% od neto plače;
– ki imajo značaj nadomestila in drugih osebnih prejemkov ter plačil po pogodbah 2,5% od neto izplačil;
2. zavezanci, ki imajo dohodek od opravljanja dejavnost:
– od povprečne neto plače v gospodarstvu RS za preteklo trimesečje po stopnji 2,5%, če so zavarovani iz tega naslova mesečno;
– v vsakem primeru pa še od ugotovljenega dobička po stopnji 2,5%;
3. zavezanci, ki prejemajo pokojnino po stopnji 2,5% od izplačane pokojnine, razen tistih, ki imajo tako nizek prihodek, da so oproščeni plačila dohodnine;
4. zavezanci, ki imajo dohodek od kmetijske dejavnosti po stopnji 2,5% letno od katastrskega dohodka negozdnih in gozdnih površin;
5. zavezanci, ki imajo dohodek iz dveh ali več virov, navedenih v tem členu, plačujejo prispevek za vsak vir posebej.
Samoprispevek za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice, izdelavo projekta za dom starejših občanov in izdelavo projekta za večnamensko športno dvorano za območje Krajevne skupnosti Loška dolina obračunavajo in odtegujejo podjetja, zavodi in zasebni delodajalci ter drugi izplačevalci plač ali nadomestil in pokojnin ob vsakem izplačilu.
Lastnikom oziroma uporabnikom kmetijskih zemljišč in samostojnim podjetnikom bo obračunavala in odtegovala samoprispevek Davčna uprava RS-izpostava Cerknica.
Ob vsakem izplačilu oziroma nakazilu samoprispevka izplačevalec dostavi Referatu za proračun in finance seznam zavezancev, za katere se nakazuje samoprispevek.
6. člen
Samoprispevka za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamensko športno dvorano za območje Krajevne skupnosti Loška dolina se ne more uvesti:
– od prejemkov iz socialno varstvenih pomoči;
– od priznavalnin;
– od invalidnine in od drugih prejemkov po predpisih o vojaških invalidih in civilnih invalidih vojne;
– od denarnega nadomestila za telesno okvaro;
– od dodatka za pomoč in postrežbo;
– od pokojnine, ki ne presega zneska najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo;
– od starostne pokojnine, priznane po zakonu o starostnem zavarovanju kmetov;
– od štipendij učencev in študentov ter od nagrad, ki jih prejemajo študenti in učenci na proizvodnem delu ali delovni praksi.
– od rente, ki jo prejemajo žrtve vojnega nasilja v skladu z zakonom o žrtvah vojnega nasilja (Uradni list RS, št. 63/95).
Samoprispevka se ne plačuje od plač delavcev in drugih občanov, ki ne presega zneska plače, ki zagotavlja materialno in socialno varnost delavca, določenega z zakonom.
7. člen
Sredstva samoprispevka za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamensko športno dvorano za območje Krajevne skupnosti Loška dolina se bodo zbirala strogo namensko na posebnem kontu prihodkov proračuna Občine Loška dolina.
S sredstvi samoprispevka bo upravljal župan, ki je tudi odgovoren za zbiranje, gospodarjenje in namensko porabo sredstev samoprispevka.
Župan je dolžan o zbranih in porabljenih sredstvih ter o gospodarjenju s sredstvi samoprispevka za investicije iz tega člena poročati občinskemu svetu vsakih 6 mesecev in podatke tudi javno objaviti.
Pravilnost obračunavanja in odvajanja samoprispevka kontrolirata Agencija RS za plačilni promet in Davčna uprava RS – izpostava Cerknica v okviru svojih pristojnosti.
Od zavezancev, ki ne izpolnjujejo obveznosti iz samoprispevka v določenem roku, se obveznosti prisilno izterjajo po predpisih, ki veljajo za izterjavo prispevkov in davkov občanov.
8. člen
Referendum vodi občinska volilna komisija, pri čemer smiselno uporablja določila zakona o volitvah in določila zakona o referendumu in ljudski iniciativi.
Izid glasovanja se objavi v Uradnem listu RS.
9. člen
Pravico do glasovanja na referendumu imajo vsi občani Občine Loška dolina, ki imajo stalno prebivališče na območju Krajevne skupnosti Loška dolina in so vpisani v splošni volilni imenik Občine Loška dolina na območju KS Loška dolina.
10. člen
Na referendumu glasujejo občani tajno z glasovnicami, na katerih je naslednje besedilo:
Občina Loška Dolina
za območje
Krajevne skupnosti Loška Dolina
Na referendumu dne 23. 11. 1997 za uvedbo samoprispevka v denarju za čas od 1. 1. 1998 do 31. 12. 2002 na območju Krajevne skupnosti Loška dolina, ki se bo uporabil za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in priprave na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane za območje Krajevne skupnosti Loška dolina glasujem
ZA                                                           PROTI
                             (pečat)
Tisti, ki glasuje, izpolni glasovnico tako, da obkroži ZA, če se strinja z uvedbo samoprispevka za investicije v otroško varstvo, šolstvo, izgradnjo mrliške vežice in pripravami na izgradnjo Doma starejših občanov in večnamenske športne dvorane za območje Krajevne skupnosti Loška dolina oziroma PROTI, če se z uvedbo samoprispevka za zgoraj navedene namene ne strinja.
11. člen
Sredstva za izvedbo referenduma zagotovi Občina Loška dolina.
12. člen
Za dan razpisa referenduma se določi 24. 10. 1997.
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 414-10/97
Loška dolina, dne 9. oktobra 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Loška dolina
Jože Gorše l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti