Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/1997 z dne 24. 10. 1997

Kazalo

3174. Sklep o podrobnejši vsebini, načinu in rokih za objavo obvestil o pomembnejših poslovnih dogodkih, stran 5191.

Na podlagi tretjega odstavka 66. člena zakona o prevzemih (Uradni list RS, št. 47/97) sprejema Agencija za trg vrednostnih papirjev
S K L E P
o podrobnejši vsebini, načinu in rokih za objavo obvestil o pomembnejših poslovnih dogodkih
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta sklep določa:
– podrobnejšo vsebino obvestil o posameznih poslovnih dogodkih v zvezi z izdajateljem oziroma vrednostnim papirjem, ki bi lahko pomembneje vplivali na ceno vrednostnega papirja,
– način objave obvestil iz prve alinee tega člena,
– roke za objavo obvestil iz prve alinee tega člena.
2. člen
(1) Za pomembnejše poslovne dogodke se štejejo predvsem:
– sklic skupščine delničarjev,
– skupščina delničarjev,
– bistvene spremembe v strukturi virov sredstev izdajatelja,
– izdaja novih serijskih vrednostnih papirjev,
– odpoklic izdanih vrednostnih papirjev,
– nezmožnost izpolnitve obveznosti na podlagi izdanih dolžniških vrednostnih papirjev,
– bistvene spremembe v strukturi sredstev izdajatelja,
– pomembne investicije in dezinvesticije izdajatelja,
– bistvene spremembe v lastniški sestavi izdajatelja,
– spremembe v upravi izdajatelja,
– pomembnejši sodni in upravni postopki (sproženi, odločeni na posameznih stopnjah, pravnomočno končani).
(2) Poleg poslovnih dogodkov iz prvega odstavka tega člena mora izdajatelj javnost seznaniti tudi z drugimi dogodki, povezanimi z njegovim poslovanjem, ki bi lahko pomembneje vplivali na ceno izdajateljevih vrednostnih papirjev oziroma na sposobnost izdajatelja, da izpolni obveznosti, ki izhajajo iz vrednostnih papirjev.
(3) Organizator trgovanja, ki organizira trgovanje z vrednostnim papirjem izdajatelja (v nadaljnjem besedilu: borza), lahko od izdajatelja zahteva objavo določenih podatkov, če oceni, da je to potrebno za ustrezno informiranje vlagateljev. Borza lahko od izdajatelja zahteva tudi potrditev oziroma zanikanje govoric ali poročil v zvezi z izdajateljem ali vrednostnim papirjem, ki ne izvirajo iz podatkov, ki jih je borzi oziroma javnosti posredoval izdajatelj, pa so, ali bi lahko, pomembneje vplivali na ceno vrednostnega papirja.
(4) Izdajatelji vrednostnih papirjev iz tretjega odstavka 2. člena zakona o prevzemih (Uradni list RS, št. 47/97; v nadaljevanju: ZPRE) morajo objavljati tudi letna poročila in sicer v rokih in na način, kot je določen v 12. členu sklepa o vsebini in načinu objave podatkov, ki so jih dolžni objavljati izdajatelji, ki izvajajo, ali so izvedli, javno ponudbo vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 37/96).
II. VSEBINA OBVESTILA
3. člen
(1) V obvestilu morajo biti vsebovane vse informacije, ki vlagatelju v vrednostne papirje omogočajo oceno položaja izdajatelja in oceno vpliva poslovnega dogodka na ceno vrednostnega papirja, predvsem pa naslednje:
– firma in sedež izdajatelja,
– navedbo, da gre za obvestilo, ki ga izdajatelj objavlja na podlagi 66. člena ZPRE,
– čas nastopa poslovnega dogodka,
– natančen opis poslovnega dogodka,
– v primeru sklica skupščine delničarjev podatke o času in kraju skupščine, pogojih za udeležbo in uresničevanje glasovalne pravice, dnevni red z vsebino predlaganih sklepov in predloge delničarjev s stališčem in utemeljitvijo uprave,
– v primeru obvestila o skupščini delničarjev vsebina vseh sprejetih sklepov in napovedanih izpodbojnih tožb,
– v primeru sklepa skupščine o delitvi dobička podatki o višini dividende, datumu, na katerega se ugotovijo upravičenci do dividende in datumu izplačila dividende,
– v primeru obvestila o izdaji novih serijskih vrednostnih papirjev natančen opis pravic in obveznosti, ki izhajajo iz vrednostnih papirjev,
– v primeru bistvenih sprememb v lastniški sestavi izdajatelja najmanj podatki iz 64. člena ZPRE.
(2) V primeru obvestil o sklicu in izvedbi skupščine delničarjev se pri točkah dnevnega reda, ki se nanašajo na sprejemanje statuta oziroma drugih splošnih aktov družbe, namesto vsebine lahko navede le kraj kjer je dostopno besedilo aktov.
III. NAČIN OBJAVE
4. člen
(1) Izdajatelj mora obvestilo objaviti v dnevnem časopisu, ki se prodaja na območju celotne države, ki ga je navedel v prospektu v skladu s sklepom o vsebini in načinu objave podatkov, ki so jih dolžni objavljati izdajatelji, ki izvajajo, ali so izvedli, javno ponudbo vrednostnih papirjev (Uradni list RS, št. 37/96).
(2) Izdajatelj mora obvestilo objaviti tako, da je iz objave jasno razvidno, da gre za obvestilo, ki ga izdajatelj objavlja na podlagi 66. člena ZPRE.
5. člen
(1) Izdajatelj vrednostnih papirjev, s katerimi se trguje na organiziranem trgu vrednostnih papirjev, mora postopek objave obvestila opraviti tako, da z objavo ne povzroči neenakega položaja vlagateljev v času trgovanja z vrednostnim papirjem na dan objave obvestila.
(2) Podrobnejši postopek objave obvestila glede na naravo in čas nastopa poslovnega dogodka določi borza.
6. člen
(1) Borza lahko obvestilo, oziroma opozorilo na objavljeno obvestilo, izdajatelja vrednostnih papirjev, s katerimi se trguje na organiziranem trgu, z navedbo kraja in časa objave, objavi na informacijskem sistemu, preko katerega zagotavlja javnosti informacije o trgovanju.
(2) Borza določi enotni način objav preko informacijskega sistema.
7. člen
Izdajatelj mora, na dan objave, en izvod obvestila, z navedbo kdaj in kje je bilo objavljeno, poslati Agenciji za trg vrednostnih papirjev.
8. člen
(1) Izdajatelj informacij, ki jih vsebuje obvestilo, pred objavo ne sme posredovati tretjim osebam.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena lahko izdajatelj informacije, ki jih vsebuje obvestilo, posreduje borzi zaradi določitve postopka objave in državnim organom na podlagi njihovih pristojnosti. Izdajatelj lahko informacije posreduje tudi osebam, ki delujejo kot njegovi svetovalci oziroma osebam, s katerimi se pogaja ali z njimi sodeluje pri izvedbi posla. Te osebe mora izdajatelj opozoriti, da informacije še niso bile javno objavljene in da imajo zato naravo notranjih informacij.
IV. ROKI ZA OBJAVO OBVESTIL
9. člen
(1) Izdajatelj je obvestila o pomembnih poslovnih dogodkih dolžan objaviti takoj po nastopu poslovnega dogodka oziroma v rokih, ki jih za objavo posameznih dogodkov zahtevajo posebni predpisi.
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena izdajatelj ni dolžan objaviti obvestila o poslovnem dogodku, ki za izdajatelja pomeni poslovno skrivnost. Obvestilo o takšnem poslovnem dogodku je izdajatelj dolžan objaviti takoj ko ugotovi, da so se informacije o poslovnem dogodku razširile izven kroga oseb, ki so bile pooblaščene za dostop do poslovnih skrivnosti izdajatelja.
V. KONČNA DOLOČBA
10. člen
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 60/97
Ljubljana, dne 15. oktobra 1997.
Predsednik
strokovnega sveta
Agencije za trg
vrednostnih papirjev
dr. Dušan Mramor l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti