Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1997 z dne 3. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1997 z dne 3. 10. 1997

Kazalo

3029. Sklep o pogojih, pod katerimi smejo domače osebe, razen fizičnih oseb, pri poslovanju s tujino plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini, stran 5037.

Na podlagi drugega odstavka 21. člena zakona o deviznem poslovanju (Uradni list RS, št. 1/91-I, 71/93 in 63/95) in drugega odstavka 20. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o pogojih, pod katerimi smejo domače osebe, razen fizičnih oseb, pri poslovanju s tujino plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini
1
Domača oseba lahko sprejme plačilo v tuji gotovini od tuje osebe za izvoz blaga in storitev ter za prodano blago in opravljene storitve tuji osebi do protivrednosti 2,200.000 SIT.
2
Domača oseba lahko plača uvoz blaga in storitev tuji osebi v tuji gotovini do protivrednosti 300.000 SIT.
3
Domača oseba mora pridobiti predhodno dovoljenje Banke Slovenije, kadar želi sprejeti plačilo od tuje osebe v tuji gotovini oziroma plačati tuji osebi v tuji gotovini, kadar znesek presega znesek iz 1. oziroma 2. točke tega sklepa.
Banka Slovenije lahko izda dovoljenje za vsak posamezen posel ali za določeno časovno obdobje, vendar ne daljše od enega leta.
4
Vso prejeto tujo gotovino je dolžna domača oseba odvesti v pooblaščeno banko isti oziroma najkasneje naslednji delovni dan po prejemu.
Domača oseba mora vso tujo gotovino, namenjeno za plačilo v tujino, kupiti v pooblaščeni banki.
Banka obdela prejeta plačila oziroma opravljeno plačilo s tujo gotovino v skladu z navodilom o načinu opravljanja plačilnega prometa s tujino.
5
Delavci, zaposleni pri domači osebi, opravičijo pri carinskem organu iznos tuje gotovine za namene iz 2. in 3. točke tega sklepa z nalogom za plačilo v tujino (obrazec 1450), ki vsebuje ime in priimek delavca ter številko dovoljenja Banke Slovenije, če je dovoljenje v skladu s tem sklepom predpisano.
Delavci, zaposleni pri domači osebi, ki potujejo službeno v tujino, opravičijo pri carinskem organu iznos tuje gotovine za stroške službene poti v tujini z nalogom za plačilo v tujino (obrazec 1450), ki vsebuje tudi ime in priimek delavca oziroma delavcev na službeni poti.
6
Brezcarinska prodajalna se mora pred začetkom delovanja vpisati v evidenco pri Banki Slovenije.
Z dnem vpisa v evidenco lahko brezcarinska prodajalna sprejema tujo gotovino tudi od domačih fizičnih oseb.
7
Domače osebe, ki opravljajo storitve v mednarodnem blagovnem in potniškem prometu ali nudijo prvo medicinsko pomoč, smejo imeti z dovoljenjem Banke Slovenije v svoji blagajni tujo gotovino v višini zneska iz dovoljenja zaradi zagotovitve zneska, potrebnega za dnevnice delavcev prevoznega sredstva in za plačilo drugih stroškov v tujini v zvezi s prevoznimi sredstvi in blagom.
K obrazloženi zahtevi za dovoljenje iz prvega odstavka te točke priloži domača oseba podatke o tuji gotovini, ki je bila v te namene uporabljena v prejšnjem letu, kolikor s temi podatki razpolaga oziroma plan porabe.
8
Domača oseba, ki sprejema tujo gotovino, ima lahko v svoji blagajni tujo gotovino v višini 5% povprečnega dnevnega prometa v preteklem mesecu.
9
Domača oseba mora voditi evidenco prejete tuje gotovine.
10
Z uveljavitvijo tega sklepa preneha veljati sklep o pogojih, pod katerimi se sme pri poslovanju s tujino plačilo sprejeti ali opraviti v tuji gotovini (Uradni list RS, št. 17/91-I in 14/95).
11
Ta sklep začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Ljubljana, dne 30. septembra 1997.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Guverner
dr. France Arhar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti