Uradni list

Številka 61
Uradni list RS, št. 61/1997 z dne 3. 10. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 61/1997 z dne 3. 10. 1997

Kazalo

3007. Pravilnik o elektromagnetni združljivosti (EMC), stran 5007.

Na podlagi 28. in 63. člena zakona o telekomunikacijah (Uradni list RS, št. 35/97), 6. člena zakona o standardizaciji (Uradni list RS, št. 1/95) ter 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94 in 29/95) izdaja minister za promet in zveze
P R A V I L N I K
o elektromagnetni združljivosti (EMC)
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa električne naprave, za katere pravilnik velja, zahteve za elektromagnetno združljivost električnih naprav, postopke in pogoje za ugotavljanje skladnosti in označevanje električnih naprav po tem pravilniku.
2. člen
(veljavnost pravilnika)
Ta pravilnik velja za vse električne naprave, ki lahko povzročajo elektromagnetne motnje ali na katerih delovanje lahko te motnje vplivajo, če drugi predpisi ne določajo drugače, razen za:
– radijsko opremo radioamaterjev, razen če je na voljo v prosti prodaji na trgu,
– omrežje za proizvodnjo, prenos in distribucijo električne energije, kakor tudi ne za samo električno energijo,
– sestavne dele ali kombinacije sestavnih delov, ki se uporabljajo v električnih napravah, vendar ne omogočajo neposredne uporabne funkcije in niso namenjene prosti prodaji na trgu za končnega uporabnika.
3. člen
(opredelitev pojmov)
V tem pravilniku uporabljeni pojmi pomenijo:
– dobavitelj je proizvajalec, njegov zastopnik ali fizična ali pravna oseba, ki da električno napravo v promet v Republiki Sloveniji.
– usposobljena organizacija (competent body) je vsaka organizacija, ki izpolnjuje zahteve iz Priloge II, in je priznana kot taka.
4. člen
(dajanje v promet)
Dobavitelj sme dajati električne naprave v promet:
– če električne naprave izpolnjujejo zahteve iz tega pravilnika,
– če izpolnjevanje zahtev za elektromagnetno združljivost potrdi dobavitelj z izjavo o skladnosti v skladu z 8. členom tega pravilnika,
– če so električne naprave, oziroma če to ni mogoče, njihova embalaža oziroma spremni dokumenti označeni, kot je določeno v 8. členu tega pravilnika.
5. člen
(uporaba električnih naprav)
(1) Električne naprave se smejo uporabljati, če izpolnjujejo zahteve iz tega pravilnika.
(2) Električne naprave, ki so namenjene za izobraževanje ali preskušanje, lahko presegajo dovoljeno stopnjo generiranja elektromagnetnih motenj, če so namenjene za proučevanje elektromagnetnih pojavov in so upoštevani vsi ukrepi, ki zagotavljajo, da te naprave ne motijo drugih električnih naprav v okolici.
(3) Za kompleksnejše električne instalacije, ki ne izpolnjujejo zahtev za elektromagnetno združljivost, lahko izda Uprava Republike Slovenije za telekomunikacije časovno in krajevno omejeno dovoljenje za delovanje, če so upoštevani vsi ukrepi, ki zagotavljajo, da te naprave ne motijo drugih električnih naprav v okolici.
6. člen
(zahteve za elektromagnetno združljivost)
(1) Električne naprave morajo biti načrtovane, grajene, postavljene, uporabljane in vzdrževane tako, da:
– elektromagnetne motnje, ki jih te električne naprave povzročajo, ne presegajo ravni, ki radijskim, telekomunikacijskim in drugim električnim napravam še omogoča delovati na način, za katerega so bile namenjene,
– imajo ustrezno stopnjo lastne odpornosti proti elektromagnetnim motnjam.
Okvirni seznam skupine električnih naprav, za katere se predvidevajo osnovne zaščitne zahteve za elektromagnetno združljivost je naveden v Prilogi III.
(2) Za električne naprave, ki so izdelane v skladu s standardi iz 7. člena tega pravilnika, se šteje, da izpolnjujejo zahteve iz prejšnjega odstavka.
(3) Električne naprave, pri katerih je dobavitelj standarde iz 7. člena tega pravilnika, uporabljal le deloma ali pa jih sploh ni uporabljal ali pa zanje standardi sploh ne obstajajo, izpolnjujejo zahteve iz prvega odstavka tega člena, če dobavitelj pridobi tehnično poročilo, kot je določeno v drugem odstavku 8. člena tega pravilnika.
(4) Radijske postaje izpolnjujejo zahteve iz prvega odstavka tega člena, če dobavitelj za radijsko postajo pridobi certifikat o tipskem preskusu, kot je določeno v tretjem odstavku 8. člena tega pravilnika.
7. člen
(standardi o elektromagnetni združljivosti)
(1) Harmonizirani standardi, na podlagi katerih dobavitelj lahko ugotavlja skladnost z zahtevami za elektromagnetno združljivost v skladu s tem pravilnikom so navedeni v Prilogi IV.
(2) Vsi standardi, navedeni v Prilogi IV, so dosegljivi javnosti v standardoteki informacijskega centra Urada za standardizacijo in meroslovje, Ministrstva za znanost in tehnologijo.
8. člen
(Izjava o skladnosti)
(1) Za električno napravo, ki je izdelana v skladu s standardi iz prejšnjega člena, mora dobavitelj izpolnjevanje zahtev tega pravilnika potrditi z Izjavo o skladnosti, kot je določeno v točki 1 Priloge I. Odgovornost za izdajanje Izjave o skladnosti prevzame dobavitelj. Izjava o skladnosti mora biti pri dobavitelju na voljo inšpekcijskim organom in Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije za obdobje deset let, potem ko je bila električna naprava dana na trg. Dobavitelj mora električno napravo, oziroma če to ni možno embalažo, navodila za uporabo ali garancijski list vidno in trajno označiti z znakom skladnosti kot je določeno v točki 2 Priloge I.
(2) Za električno napravo, za katero je dobavitelj standarde, navedene v prejšnjem členu, uporabljal le deloma ali pa jih sploh ni uporabljal ali pa zanje standardi sploh ne obstajajo, mora dobavitelj, ko da električno napravo v promet, pripraviti tehnično mapo. Ta mora vsebovati opis električne naprave, postopkov za zagotovitev skladnosti z zahtevami za elektromagnetno združljivost in tudi tehnično poročilo, ki vsebuje preskusne in druge metode za zagotavljanje skladnosti z zahtevami za elektromagnetno združljivost, in ga izda usposobljena organizacija. Namesto tehničnega poročila o preskusih lahko dobavitelj uporabi certifikat o skladnosti pridobljen v skladu s predpisi. Za izdajanje Izjave o skladnosti in označevanje veljajo določbe iz prvega odstavka tega člena. Tehnična mapa mora biti skupaj z Izjavo o skladnosti pri dobavitelju na voljo inšpekcijskim organom in Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije za obdobje deset let, potem ko je bila električna naprava dana na trg.
(3) Radijska postaja izpolnjuje zahteve tega pravilnika, če si dobavitelj pridobi certifikat o tipskem preskusu radijske postaje, ki ga izda certifikacijski organ in ga za to določi minister za promet in zveze. Ta organ mora izpolnjevati zahteve iz Priloge II. Za izdajanje Izjave o skladnosti in označevanje veljajo določbe iz prvega odstavka tega člena. Določbe tega odstavka ne veljajo za radijske postaje, namenjene izključno radioamaterjem, razen če so na voljo v prosti prodaji na trgu.
9. člen
(priznavanje rezultatov)
Poročila o preskusih ali certifikati izdani v tujini veljajo v Republiki Sloveniji, če je tako predvideno v dokumentih CEPT, drugih mednarodnih sporazumih ali v predpisih.
10. člen
(priloge)
Priloge I, II, III in IV, ki imajo podlago v 3., 6., 7., 8. in 11. členu so sestavni del tega pravilnika in so objavljene hkrati s tem pravilnikom.
11. člen
(prehodne določbe)
(1) Za električno napravo iz prvega odstavka 8. člena tega pravilnika do 31. decembra 1999 izda dobavitelj Izjavo o skladnosti z zahtevami za elektromagnetno združljivost le, če je predhodno pridobil tehnično poročilo usposobljene organizacije, kot je določeno v drugem odstavku 8. člena.
(2) Do 31. decembra 1999 lahko dobavitelj preverja naprave po pravilniku o obveznem atestiranju proizvodov, ki povzročajo radiofrekvenčne motnje, in o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati podjetja in druge pravne osebe, pooblaščeni za atestiranje teh proizvodov (Uradni list SFRJ, št. 30-357/91). Naprave, ki so bile preverjene po navedenemu pravilniku in so označene v skladu z določbami odredbe o videzu in uporabi certifikacijskega znaka za označevanje proizvodov, ki jih je treba certificirati (Uradni list RS, št. 55/96), se lahko dajejo v promet do prenehanja veljavnosti pridobljenega atesta oziroma ustreznega certifikata o skladnosti, vendar najdalj do 31. decembra 2000.
(3) Do izdaje predpisov, ki bodo določali videz in uporabo drugačnega znaka skladnosti, se skladnost električnih naprav z zahtevami tega pravilnika označuje v skladu z določili v točki 2 Priloge I.
(4) Do akreditacije ustreznega organa za izdajo certifikatov iz tretjega odstavka 8. člena se namesto certifikatov pri izdaji odločbe o odobritvi tipa radijske postaje upoštevajo poročila o preskusih usposobljene organizacije.
12. člen
(končne določbe)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 346-17/97
Ljubljana, dne 12. septembra 1997.
Anton Bergauer l. r.
Minister
za promet in zveze
                            PRILOGA I
             IZJAVA O SKLADNOSTI IN ZNAK SKLADNOSTI


1. Izjava o skladnosti

Za električno napravo, ki izpolnjuje zahteve tega pravilnika, mora
dobavitelj izdati Izjavo o skladnosti. Dobavitelj, ki izda Izjavo
o skladnosti, kot je določeno v prvem, drugem in tretjem odstavku
8. člena tega pravilnika, mora obvladovati dejavnosti, ki vplivajo
na izpolnjevanje zahtev, na katere se sklicuje v izjavi.

Izjava o skladnosti mora vsebovati dovolj podatkov, da zagotavlja
identifikacijo za vse električne naprave, na katere se nanaša. V
Izjavi o skladnosti morajo biti najmanj tile podatki:

- ime in naslov dobavitelja,

- opis električne naprave (ime, tip ali številka modela),

- podatki o standardih, če so le ti uporabljeni,

- datum izjave,

- identiteta podpisov na pooblastilu za podpisovanje dobavitelja,

- ugotovitev, da je za verodostojnost izjave odgovoren izključno
dobavitelj.

Če se Izjava o skladnosti izdaja na podlagi certifikata, je treba
navesti tudi številko certifikata.

2. Videz znaka skladnosti

Električno napravo, za katero je dobavitelj izdal Izjavo o
skladnosti, je treba vidno označiti z znakom skladnosti na sliki 1
te priloge. Debelina stranic kvadrata je 0,5 mm, velikost pa je
lahko sorazmerno večja ali manjša, vendar velikost črk in številk
ne sme biti manjša od 3 mm. Znak skladnosti mora biti čitljiv in
viden. Električna naprava ne sme nositi nobenega drugega po videzu
zavajajočega znaka.

                     URST                URST
                                          EMC
                      EMC                XXXXX

                    Slika 1             Slika 2

Znak skladnosti se lahko združi z znakom skladnosti po predpisih o
ugotavljanju skladnosti telekomunikacijske opreme. Videz znaka
skladnosti je na sliki 2 te priloge, pri čemer se v spodnjo vrsto
vpiše zaporedno številko izdane odobritve telekomunikacijske
opreme (npr. 235). Oblika in velikost takega znaka je enaka kot
pri znaku na sliki 1 te priloge.

                           PRILOGA II
               POGOJI ZA ORGANIZACIJE, KI IZVAJAJO
                  PRESKUŠANJE IN CERTIFICIRANJE


Usposobljena organizacija, ki izdaja poročila o preskusih oziroma
certifikate, mora izpolnjevati tele minimalne pogoje:

1. da ima strokovnjake in merilno opremo za preskušanje po
zahtevah za ugotavljanje skladnosti s tem pravilnikom,

2. da ima usposobljeno tehnično in poslovno neoporečno osebje,

3. da zagotavlja neodvisnost pri preskusih, pripravi poročil,
izdaji certifikatov in nadzoru nalog, predvidenih v tem
pravilniku, za vse osebje in tehnične delavce v zvezi z vsemi
skupinami ali osebami, posredno ali neposredno povezanimi z
zadevno električno napravo,

4. da zagotavlja varovanje poslovnih skrivnosti,

5. da odškodninsko odgovarja za točnost in celovitost opravljenih
del.

Organizacija, ki izdaja certifikate za radijske postaje izkazuje
svojo usposobljenost z odločbo ministra pristojnega za zveze na
podlagi predhodno pridobljene akreditacije, organizacija za
preskušanje ali certificiranje drugih električnih naprav pa z
ustrezno akreditacijo ali pisnim priznanjem Uprave Republike
Slovenije za telekomunikacije.

                           PRILOGA III
               OKVIRNI SEZNAM SKUPINE ELEKTRIČNIH
                NAPRAV, ZA KATERE SE PREDVIDEVAJO
                   OSNOVNE ZAŠČITNE ZAHTEVE ZA
                  ELEKTROMAGNETNO ZDRUŽLJIVOST


Največje elektromagnetne motnje, ki jih povzročajo električne
naprave, ne smejo motiti predvsem naslednjih osnovnih skupin
električnih naprav:

a) radijski in televizijski sprejemniki,

b) industrijska proizvodna oprema,

c) mobilna radijska oprema,

d) mobilna radijska in komercialna radiotelefonska oprema,

e) medicinske in znanstvene električne naprave,

f) oprema za informacijsko tehnologijo,

g) električni gospodinjski aparati in električno ročno orodje,

h) letalske in pomorske radijske naprave,

i) elektronska oprema za izobraževanje,

j) telekomunikacijska omrežja in telekomunikacijska oprema,

k) radijski in televizijski oddajniki,

l) svetila in fluorescenčne žarnice.

Vse električne naprave, še posebej električne naprave iz
prejšnjega odstavka, morajo biti izdelane tako, da imajo ustrezno
raven elektromagnetne odpornosti za nemoteno delovanje v okolju z
elektromagnetnimi motnjami v skladu z zahtevami standardov iz 7.
člena tega pravilnika.

V navodilih za uporabo, priloženih električni napravi, morajo biti
vsi podatki, ki so potrebni za njeno pravilno uporabo v skladu z
namenom, za katerega je bila izdelana.

                           PRILOGA IV
                     HARMONIZIRANI STANDARDI


1. Vrstni standardi (Generic standards) veljajo za vse električne
naprave, ki delujejo v določenem okolju. Določajo mejne vrednosti
in se sklicujejo na osnovne standarde za merilne metode.

1.1. EN 50065-1: Signalizacija po nizkonapetostnih električnih
napeljavah v frekvenčnem obsegu od 3 kHz do 148,5 kHz; 1. del:
Splošne zahteve, frekvenčni pasovi in elektromagnetne motnje; (EN
50065-1: Signalling on low voltage electrical installations in the
frequency range 3 kHz to 148,5 kHz; Part 1: General requirements,
frequency bands and electromagnetic disturbances).

1.2. A 1 k EN 50065-1 in: Signalizacija po nizkonapetostnih
električnih napeljavah v frekvenčnem obsegu od  3 kHz do 148,5
kHz; 1. del: Splošne zahteve, frekvenčni pasovi in elektromagnetne
motnje; (A 1 to EN 50065-1: Signalling on low voltage electrical
installations in the frequency range 3 kHz to 148,5 kHz; Part 1:
General requirements, frequency bands and electromagnetic
disturbances).

1.3. EN 50081-1: Elektromagnetna združljivost - Vrstni standard
sevanja; 1. del: Stanovanjski in komercialni prostori ter obrati
lahke industrije; (EN 50081-1: Electromagnetic compatibility -
Generic emission standard; Part 1: Residential, commercial and
light industry).

1.4. EN 50081-2: Elektromagnetna združljivost - Vrstni standard
sevanja; 2. del: Industrijska okolja; (EN 50081-2: Electromagnetic
compatibility - Generic emission standard; Part 2: Industrial
environment).

1.5. EN 50082-1: Elektromagnetna združljivost - Vrstni standard
odpornosti; 1. del: Stanovanjski in komercialni prostori ter
obrati lahke industrije; (EN 50082-1: Electromagnetic
compatibility - Generic immunity standard; Part 1: Residential,
commercial and light industry).

1.6. EN 50082-2: Elektromagnetna združljivost - Vrstni standard
odpornosti; 2. del: Industrijska okolja; (EN 50082-2:
Electromagnetic compatibility - Generic immunity standard; Part 2:
Industrial environment).

2. Proizvodno specifični standardi (Product specific standards)
določajo območja za skupine proizvodov in obstajajo za tista
področja, kjer so opredeljene potrebe po določenih zahtevah,
drugačnih od tistih v vrstnih standardih.

2.1. EN 50083-2: Kabelski distribucijski sistemi za televizijske
in zvočne signale; 2. del: Elektromagnetna združljivost za opremo;
(EN 50083-2: Cabled distribution systems for television and sound
signals; Part 2: Electromagnetic compatibility for equipment).

2.2. EN 50091-2: Neprekinjani napajalni sistemi (UPS); 2. del:
Zahteve za EMC; (EN 50091-2: Uninterruptible power systems (UPS);
Part 2: EMC requirements).

2.3. EN 50130-4: Sistemi za alarmiranje; 4. del: Elektromagnetna
združljivost - Standard za skupino proizvodov: Zahteve za
odpornost sestavnih delov požarnih, protivlomnih in socialnih
alarmnih sistemov; (EN 50130-4: Alarm systems; Part 4:
Electromagnetic compatibility - Product family standard: Immunity
requirements for components of fire, intruder and social alarm
systems).

2.4. EN 50148: Elektronski taksimetri; (EN 50148: Electronic
taximeters).

2.5. EN 55011: Meje in metode merjenja karakteristik radijskih
motenj, ki jih povzroča industrijska, znanstvena in medicinska
radiofrekvenčna oprema; (EN 55011: Limits and methods of
measurement of radio disturbance characteristics of industrial,
scientific and medical (ISM) radio-frequency equipment).

2.6. EN 55013: Meje in metode merjenja karakteristik radijskih
motenj, ki jih povzročajo radijski sprejemniki in pripadajoča
oprema; (EN 55013: Limits and methods of measurement of radio
disturbance characteristics of broadcast receivers, and associated
equipment).

2.7. AM 11 k EN 55013: Meje in metode merjenja karakteristik
radijskih motenj, ki jih povzročajo radijski sprejemniki in
pripadajoča oprema; (AM 11 to EN 55013: Limits and methods of
measurement of radio disturbance characteristics of broadcast
receivers, and associated equipment).

2.8. A 12 k EN 55013: Meje in metode merjenja karakteristik
radijskih motenj, ki jih povzročajo radijski sprejemniki in
pripadajoča oprema; (A 12 to EN 55013: Limits and methods of
measurement of radio disturbance characteristics of broadcast
receivers, and associated equipment).

2.9. EN 55014: Meje in metode merjenja karakteristik radijskih
motenj, ki jih povzročajo električni gospodinjski aparati,
električna ročna orodja in podobni električni aparati; (EN 55014:
Limits and methods of measurement of radio disturbance
characteristics of household electrical appliances, portable tools
and similar electrical apparatus).

2.10. A 2 k EN 55014: Meje in metode merjenja karakteristik
radijskih motenj, ki jih povzročajo električni gospodinjski
aparati, električna ročna orodja in podobni električni aparati; (A
2 to EN 55014: Limits and methods of measurement of radio
disturbance characteristics of household electrical appliances,
portable tools and similar electrical apparatus).

2.11. EN 55015: Meje in metode merjenja radijskega motenja, ki ga
povzročajo fluorescenčne žarnice in svetila; (EN 55015: Limits and
methods of measurement of radio interference of fluorescent lamps
and luminaries).

2.12. A 1 k EN 55015: Meje in metode merjenja radijskega motenja,
ki ga povzročajo fluorescenčne žarnice in svetila; (A1 to EN
55015: Limits and methods of measurement of radio interference of
fluorescent lamps and luminaries).

2.13. EN 55020: Meje in metode merjenja karakteristik
elektromagnetne odpornosti zvokovnih in televizijskih sprejemnikov
in pripadajoče opreme; (EN 55020: Limits and methods of
measurement of immunity characteristics of sound and television
broadcast receivers, and associated equipment).

2.14. EN 55022: Meje in metode merjenja karakteristik radijskega
motenja opreme za informacijsko tehnologijo; (EN 55022: Limits and
methods of measurement of radio interference characteristics of
information technology equipment).

2.15. A 1 k EN 55022: Meje in metode merjenja karakteristik
radijskega motenja opreme za informacijsko tehnologijo; (A 1 to EN
55022: Limits and methods of measurement of radio interference
characteristics of information technology equipment).

2.16. EN 55104: Elektromagnetna združljivost - Zahteve za
odpornost gospodinjskih aparatov, orodij in podobnih električnih
naprav - Standard za skupino proizvodov; (EN 55104:
Electromagnetic compatibility - Immunity requirements for
household appliances, tools and similar apparatus - Product family
standard).

2.17. A 1 k EN 60269-1: Nizkonapetostne varovalke; 1. del: Splošne
zahteve; (A 1 to EN 60269-1: Low-voltage fuses; Part 1: General
requirements).

2.18. EN 60282-1: Visokonapetostne varovalke; 1. del: Tokovne
varovalke; (EN 60282-1: High-voltage fuses; Part 1: Current-
limiting fuses).

2.19. EN 60521: Števci energije za izmenični tok razredov 0,5 I in
2; (EN 60521: Class 0,5 I and 2 alternating-current watt-hour
meters).

2.20. EN 60555-2: Motenje napajalnih sistemov, ki jih povzročajo
gospodinjski aparati in podobna električna oprema; 2. del:
Harmonske komponente; (EN 60555-2: Disturbances in supply systems
caused by household appliances and similar equipment; Part 2:
Harmonics).

2.21. EN 60555-3: Motenje napajalnih sistemov, ki jih povzročajo
gospodinjski aparati in podobna električna oprema; 3. del:
Napetostna nihanja; (EN 60555-3: Disturbances in supply systems
caused by household appliances and similar equipment; Part 3:
Voltage fluctuations).

2.22. A 1 k EN 60555-3: Motenje napajalnih sistemov, ki jih
povzročajo gospodinjski aparati in podobna električna oprema; 3.
del: Napetostna nihanja; (A 1 to EN 60555-3: Disturbances in
supply systems caused by household appliances and similar
equipment; Part 3: Voltage fluctuations).

2.23. EN 60601-1-2: Medicinska oprema; 1. del: Splošne zahteve za
varnost; Razdelek 2: Pomožni standard za elektromagnetno
združljivost - Zahteve in preskusi; (EN 60601-1-2: Medical
equipment, Part 1: General requirements for safety, Section 2:
Collateral standard electromagnetic compatibility - Requirements
and tests).

2.24. EN 60687: Statični števci delovne energije za izmenični tok
(razredov 0,2 S in 0,5 S); (EN 60687: Alternating current static
watt-hour meters, for active energy (classes 0,2 S and 0,5 S)).

2.25. EN 60870-2-1: Oprema in sistemi za daljinsko krmiljenje; 2.
del: Pogoji za delovanje; Razdelek 1: Napajanje in elektromagnetna
združljivost; (EN 60870-2-1: Telecontrol equipment and systems;
Part 2: Operating conditions; Section 1: Power supply and
electromagnetic compatibility).

2.26. EN 60945: Pomorska navigacijska oprema - Splošne zahteve -
Preskušalne metode in zahtevani rezultati preskušanj; (EN 60945:
Marine navigational equipment - General requirements - Methods of
testing and required test results).

2.27. A 1 k EN 60945: Pomorska navigacijska oprema - Splošne
zahteve - Preskušalne metode in zahtevani rezultati preskušanj; (A
1 to EN 60945: Marine navigational equipment - General
requirements - Methods of testing and required test results).

2.28. EN 60947-1: Nizkonapetostne stikalne naprave; 1. del:
Splošna pravila; (EN 60947-1: Low-voltage switchgear and
controlgear; Part 1: General rules).

2.29. A 11 k EN 60947-1: Nizkonapetostne stikalne naprave; 1. del:
Splošna pravila; (A 11 to EN 60947-1: Low-voltage switchgear and
controlgear; Part 1: General rules).

2.30. EN 61000-3-2: Elektromagnetna združljivost (EMC); 3. del:
Meje; Razdelek 2: Omejitve za oddajanje harmonskih tokov (vhodni
tok opreme Ł16 A na fazo); (EN 61000-3-2: Electromagnetic
compatibility (EMC); Part 3: Limits; Section 2: Limits for
harmonic currents emissions (equipment input current Ł16 A per
phase)).

2.31. EN 61000-3-3: Elektromagnetna združljivost (EMC); 3. del:
Meje; Razdelek 3: Omejitve napetostnih nihanj in flikerja
nizkonapetostnih napajalnih sistemov za opremo z naznačenim tokom
Ł16 A; (EN 61000-3-3: Electromagnetic compatibility (EMC); Part 3:
Limits; Section 3: Limitation of voltage fluctuations and flicker
in low-voltage supply systems for equipment with rated current Ł16
A).

2.32. EN 61036: Statični števci delovne energije za izmenični tok
(razredov 1 in 2); (EN 61036: Alternating current static watt-hour
meters, for active energy (classes 1 and 2)).

2.33. EN 61037: Elektronski tonski sprejemniki za krmiljenje
tarife in obremenitve; (EN 61037: Electronic ripple control
receivers, for tariff and load control).

2.34. A 1 k EN 61037: Elektronski tonski sprejemniki za krmiljenje
tarife in obremenitve; (A 1 to EN 61037: Electronic ripple control
receivers, for tariff and load control).

2.35. EN 61038: Časovna stikala za krmiljenje tarife in
obremenitve; (EN 61038: Time switches for tariff and load
control).

2.36. A 1 k EN 61038: Časovna stikala za krmiljenje tarife in
obremenitve; (A 1 to EN 61038: Time switches for tariff and load
control).

2.37. EN 61131-2: Programirljivi krmilniki; 2. del: Zahteve za
opremo in preskušanje; (EN 61131-2: Programmable Controllers; Part
2: Equipment requirements and test).

2.38. EN 61547: Oprema za splošno razsvetljavo - Zahteve za
odpornost proti EMC; (EN 61547: Equipment for general lighting
purposes - EMC immunity requirements).

2.39. EN 61800-3: Električni pogonski sistemi z nastavljivo
hitrostjo; 3. del Standardi za elektromagnetno združljivost
proizvodov, vključno s posebnimi preskušalnimi metodami; (EN
61800-3: Adjustable speed electrical power drive systems; Part 3:
EMC product standard including specific test methods).


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti