Uradni list

Številka 56
Uradni list RS, št. 56/1997 z dne 12. 9. 1997
Uradni list

Uradni list RS, št. 56/1997 z dne 12. 9. 1997

Kazalo

2885. Odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Kostroja, stran 4791.

Občinski svet občine Slovenske Konjice je na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84) in po 13. členu statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 34/95) na seji dne 23. 7. 1997 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Kostroja
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Industrijska cona Slovenske Konjice (Uradni list SRS, št. 41/86) se spremeni in dopolni po projektu št. 002/96, ki ga je v maju 1997 izdelal Razvojni center – Inštitut za urejanje prostora, d.o.o. iz Celja in je sestavni del tega odloka.
2. člen
Zazidalni načrt iz 1. člena vsebuje:
A) tekstualni del:
1. splošno,
2. meje in velikost obravnavanega območja, seznam – spisek parcel in lastnikov,
3. opis obstoječega stanja,
4. urbanistično arhitektonska zasnova,
5. komunalna in energetska ureditev,
6. varovanje okolja,
7. požarna varnost,
8. etapnost izvajanja,
9. pogoji,
10. tolerance,
B) soglasja in mnenja,
C) grafične priloge:
1. izrez iz ZN,                                        M 1:1000,
2. situacija obstoječega stanja z mejo
   obravnavanega območja                               M 1:1000,
3. arhitektonska zazidalna situacija                   M 1:1000,
4. geodetska kotirana situacija                        M 1:1000,
5. situacija komunalne in energetske
   infrastrukture                                      M 1:1000.
II. MEJE OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Ureditveno območje sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Industrijska cona Slovenske Konjice – območje Kostroja vključuje naslednja zemljišča parc. št. del 479/4, 479/15, 545/20, 545/21, 543, 545/9 in 545/10 vse k.o. Slovenske Konjice.
Opis meje topografsko
Meja obravnave poteka na:
– severu: izhodiščna točka pri južnem robu Industrijske ceste,
– vzhodu: po zahodnem robu parcele stanovanjske hiše,
– jugu: meji na območje individualnih stanovanjskih hiš,
– zahodu: meji na območje Kostroja, kjer se opis meje priključi na izhodiščno točko opisa meje.
Opis meje po parcelnih številkah (k.o. Slovenske Konjice):
Meja obravnave poteka na:
– na severu: izhodiščna točka: pri južnem robu parcelne meje št. 919/198, 479/31 in 1622,
– na vzhodu: po vzhodnem robu parcelne meje št. 479/15 in 545/10,
– na jugu: po južnem robu parcelne meje št. 545/10, 543 in 545/9, po zahodnem robu parcelne meje št. 545/9 vse do parcelene meje št. 479/15, po južnem robu parcelne meje št. 479/15, po vzhodnem robu parcelne meje št. 545/20, po južnem robu parcelne meje št. 545/20, po zahodnem robu parcelne meje 545/20 vse do parc. št. 545/21, kjer se obrne in gre po njenem južnem robu,
– na zahodu: po zahodnem robu parcelne meje št. 545/21 in 479/15, kjer se opis meje priključi na izhodiščno točko opisa meje.
Površina obravnavanega območja meri 8028 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA S POGOJI ZA IZRABO IN KVALITETO GRADITVE
4. člen
Zazidalni načrt definira urbanistično arhitektonsko zasnovo kompleksa, upoštevajoč zahteve tehnološkega procesa in potrebe po prometni, komunalni in energetski infrastrukturi.
Ob severnem robu obravnavanega območja poteka Industrijska cesta, ki je glavna napajalna cesta za obravnavano območje. Priključek na Industrijsko cesto je že izveden skladno z veljavnim zazidalnim načrtom. Predviden je tudi nov uvoz ozirom izvoz z Industrijske ceste. Parkirišče je predvideno vzdolž povezovalne ceste s katere je predvideno napajanje predvidenih objektov. Le-ta pa omogoča tudi napajanje za individualno stanovanjsko hišo na vzhodnem delu obravnavanega območja.
Ob upoštevanju potreb že znanih investitorjev, bližine obstoječih objektov Kostroja in bližine stanovanjskih objektov je območje predvideno za gradnjo:
A) poslovno-stanovanjski objekt s proizvodnimi površinami tiskarna s skladiščnimi in prodajnimi površinami
Na parceli št. 543, 545/9, del 545/10 in del 479/15 k.o. Slovenske Konjice namerava investitor zgraditi objekt s proizvodnimi prostori tiskarna s skladiščnimi in prodajnimi površinami. V mansardi je predvideno stanovanje. Predvidena je tudi razširitev objekta v drugi fazi gradnje.
Dovoz oziroma dostava do objekta je mogoča preko povezovalne ceste iz severne strani. Napajanje stanovanjskega dela v mansardi pa je preko dovozne ceste, ki poteka ob objektu.
B) poslovno-trgovski objekt in
C) skladiščni objekt gradbenega materiala
Na parceli št. 545/20 in del 479/15 k.o. Slovenske Konjice namerava investitor zgraditi dva objekta. Severno ob povezovalni cesti bo poslovno-trgovski objekt, južno pa skladiščni objekt gradbenega materiala.
Dovoz oziroma dostava do objektov je mogoča iz severne in iz dvoriščne strani preko povezovalne ceste.
D) poslovno-trgovski in servisni objekt gradbene mehanizacije
Na parceli št. 545/21 k.o. Slovenske Konjice namerava investitor zgraditi poslovno-trgovski in servisni objekt gradbene mehanizacije.
Dovoz oziroma dostava do objekta je mogoča iz severne strani preko povezovalne ceste.
E) Dovoz oziroma dostava do objektov, ki so predvideni na parceli št. 545/8 k.o. Slovenske Konjice, naj se omogoči iz severne strani preko povezovalne ceste.
IV. URBANISTIČNO ARHITEKTONSKA ZASNOVA
5. člen
Pogoji za dimenzioniranje in oblikovanje objektov
Zazidalni načrt določa maksimalne tlorisne gabarite objekta in minimalne odmike. Pri realizaciji zazidalnega načrta je potrebno obvezno upoštevti gradbene linije in smeri slemen.
A) poslovno-stanovanjski objekt s proizvodnimi površinami tiskarna s skladiščnimi prostori in prodajnimi površinami
Objekt bo dimenzij (16,50m + 6m) x 30,70m in razširitev v drugi fazi 14m x 30,70m in etažnosti P+1. Mogoča je tudi gradnja prizidka (predvidena razširitev) manjših dimenzij za stanovanjske potrebe ali za razširitev dejavnosti.
B) poslovno-trgovski objekt
Objekt bo dimenzij 25m x 12m in etažnosti P+1.
C) skladiščni objekt gradbenega materiala
Objekt bo dimenzij 25m x 12m in etažnosti P.
D poslovno-trgovski in servisni objekt gradbene mehanizacije
Objekt bo dimenzij 25m x 12m in etažnosti P+1.
Naklon kritine: min 12–30°
Kritina: pločevina, valoviti salonit ali podobna v opečni barvi.
Etažnost je določena v grafičnih prilogah. Točne višine slemen bodo določene na podlagi idejnih zasnov objektov.
Višinske kote terena in niveleta Industrijske ceste so povzete iz projekta spremembe in dopolnitve ZN Industrijska cona Slovenske Konjice (RC Planiranje 23/86).
Predvidena je klasična ali montažna izvedba objektov. Strešne konstrukcije bodo dvokapne. Pri proizvodnih in skladiščnih objektih je dovoljen tudi minimalni naklon strešin. Oblikovanje strehe je odvisno od celostne arhitekture (ravna streha, nakazana dvokapnica...)
Oblikovanje fasade vzdolž Industrijske ceste mora upoštevati dejstvo, da je to zaključek mesta – prehod med obrtno cono in stanovanjsko sosesko. Fasada mora biti ustrezno oblikovana: ometi in okna v ustreznem razmerju.
6. člen
Pogoji za urejanje funkcionalnih zemljišč
Funkcionalna zemljišča bodo urejena v skladu s potrebami investitorjev kot dovozne in manipulativne površine in zelenice. Velikost funkcionalnih zemljišč je razvidna iz arhitektonske zazidalne situacije.
7. člen
Pogoji za urejanje zelenih površin
Predvidena dejavnost na obravnavanem območju izkazuje potrebe po večjih manipulacijskih površinah, dovozih in parkiranju in bo le manjši del površin namenjen zelenim površinam. Le-te so pretežno med mejo obravnavanega območja ter med mejami posameznih funkcionalnih zemljišč objektov.
Ob Industrijski cesti je predvidena zasaditev drevja kot sanitarni zeleni tampon.
Meje funkcionalnih zemljišč je potrebno ozeleniti z živimi mejami. Poseben poudarek je namenjen zeleni barieri na jugu obravnavanega območja – stik s stanovanjskim območjem.
Ostale zelene površine bodo zatravljene in posajene s pokrovnim grmičevjem.
V. REŠITVE INFRASTRUKTURNEGA OMREŽJA
8. člen
Pogoji za realizacijo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta v smislu prometnega, komunalnega in energetskega urejanja obravnavanega območja:
– Potrebno je zgraditi oziroma rekonstruirati obstoječi in predvideni priključek na Industrijsko cesto, predvidene parkirne in druge utrjene površine namenjene odvijanju prometa na območju sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta.
– Zgraditi je potrebno vodovod fi 200 mm / 10 bar, ga priključiti na obstoječi tlačni vodovod fi 300 mm, Žiče – Slovenske Konjice in ga navezati na obstoječi vodovod Polene – Slovenske Konjice. Za dograditev vodovodnega omrežja je potrebno izdelati ustrezno tehnično dokumentacijo s hidravlično preveritvijo predlagane rešitve.
Predvidene porabnike je potrebno priključiti na dograjeno vodovodno omrežje, na katerem se za potrebe požarne varnosti namestijo nadzemni hidranti.
– Na obravnavanem območju je potrebno zgraditi kanalizacijo, ki bo obratovala v ločenem sistemu.
– S podjetjem Konus je potrebno doseči soglasje za priključitev na fekalni in meteorni kanal neizkoriščenih kapacitet, ki sta zgrajena do iztoka v Dravinjo in potekata severno ob prometni vpadnici v center Slov. Konjice.
– Pred pričetkom izvajanja del na obravnavanem območju je potrebno urediti odvodnjo odpadnih vod sosednjega stanovanjskega območja južno od območja obravnavanih sprememb in dopolnitev ZN. Odvodnja je urejena z kanalizacijo, ki obratuje v mešanem sistemu, izpust pa je izveden v obcestni jarek, ki bo po izvedbi posegov, opredeljenih s tem prostorskim izvedbenim aktom, ukinjen.
– Potrebna je izgradnja meteornega kanala v katerega se odvaja meteorne, izvirne in zaledne vode z območja predvidenih posegov. Izpust vod iz izgrajenega meteornega kanala se izvede vzhodno od obravnavanega območja v meteorni kanal Konusa, če se za to pridobi vsa potrebna soglasja, oziroma se izvrši izpust v obcestni jarek.
– Meteorne vode iz utrjenih prometnih površin je potrebno zajemati preko peskolovov, v meteorno kanalizacijo pa jih je potrebno izpuščati preko ustrezno dimenzioniranega lovilca olj in maščob.
– Pri dimenzioniranju predvidene meteorne kanalizacije je potrebno upoštevati celotno padavinsko območje, ki predstavlja prispevno površino predvidene meteorne kanalizacije.
– Fekalne odpadne vode iz predvidenih objektov bodo odvajane v ustrezno dimenzionirane vodotesne greznice na izpraznjevanje.
– Na obravnavanem območju je potrebno zgraditi fekalni kanal, na katerega se po izgradnji celovitega kanalizacijskega omrežja in centralne čistilne naprave priključi odvodnja fekalnih vod iz predvidenih objektov. Pred pričetkom obratovanja kanala, ga je potrebno priključiti na fekalni kanal Konusa, za kar je potrebno pridobiti vsa potrebna soglasja in pogoje.
– Pri dimenzioniranju predvidenega fekalnega kanala je potrebno upoštevati celotne prispevne količine obravnavanega in sosednjih območij.
– V primeru nastajanja odpadnih tehnoloških vod, je le-te potrebno očistiti na mestu nastajanja. Vsi iztoki iz objektov predčiščenja morajo po kvaliteti ustrezati zakonsko določenim minimalnim kriterijem kvalitete iztoka za izpuste v javno kanalizacijo.
– Predvideni objekti bodo z električno energijo oskrbovani iz obstoječe napajalne transformatorske postaje T-273, Blato – Slov. Konjice, iz katere si morajo investitorji zgraditi skupinski elektroenergetski nizkonapetostni priključek.
– V primeru potrebe po večji električni priključni moči bo potrebno pri upravljalcu JP Elektro Maribor naročiti raziskavo o možnostih napajanja z električno energijo.
– V varovalnem pasu predvidenih objektov plinovodnega omrežja je potrebno upoštevati pogoje, ki opredeljujejo tovrstne posege.
– Predvidene koristnike je potrebno skladno s pogoji upravljalca priključiti na TK omrežje.
– V primeru, da se pri projektiranju predvidene širitve komunalnega in energetskega omrežja ugotovijo neustrezne obratovalne razmere ali pa primernejša in ekonomičnejša rešitev je potrebno, v soglasju z upravljalci prizadete infrastrukture in pristojnimi službami, ustrezno spremeniti zasnovo komunalnega oziroma energetskega omrežja.
VI. REŠITVE VAROVANJA OKOLJA
9. člen
Hrup
V skladu z uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) sodi obravnavano območje v III. stopnjo varstva pred hrupom, za katero veljajo mejne dnevne ravni 60 dBA in mejne nočne ravni 50 dBA. Z ustrezno protihrupno zaščito objektov je treba zagotoviti, da hrup ne bo presegal zakonsko dovoljenih mejnih ravni.
Zrak
Proizvodna in skladiščna dejavnost v predvidenih objektih ne sme prekomerno onesnaževati zraka. Kot energetski vir je predvideno kurilno olje do faze plinifikacije območja. Vsi izpusti v ozračje morajo biti prečiščeni skladno z veljavnimi predpisi.
Vode
Vodnogospodarske ureditve je potrebno izvesti skladno s predhodnim vodnogospodarskim mnenjem št. 1093-I/6-GH (dne 21. 7. 1986) in predhodnim vodnogospodarskim stališčem – Vodnogospodarsko podjetje Drava Ptuj št. 308-2/1-FV, z dne 16. 4. 1997.
Pred izpustom meteornih, fekalnih (po izgradnji čistilne naprave) in tehnoloških vod v kanalizacijsko omrežje jih je potrebno ustrezno očistiti skladno z veljavnimi predpisi.
Odpadki
Odpadki se bodo zbirali ločeno – organski odpadki, papir, kovine. Organski odpadki se bodo odvažali na komunalno deponijo, ostali pa v predelavo. Morebitni posebni odpadki se bodo zbirali v skladu z veljavno zakonodajo in odvažali na deponije posebnih odpadkov.
VII. DRUGI POGOJI POMEMBNI ZA IZVEDBO
10. člen
Pred pričetkom gradnje je obvezno geološko-geomehansko poročilo.
11. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta industrijske cone za območje Kostroja upoštevajo določila 22. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93)
Dostopi in dovozi omogočajo dovoz interventnih vozil in izpolnjujejo pogoje za varen umik.
VIII. TOLERANCE
12. člen
Zazidalni načrt določa za posamezne objekte dejavnost, gabarite in minimalne odmike. Kot toleranca je mogoča sprememba dejavnosti, vendar le v primeru, da le-ta ne bo prekomerno obremenjevala okolja, kar mora investitor dokazati z oceno vplivov na okolje. Izdelati jo mora za to dejavnost registrirana organizacija.
– V geodetski kotirani situaciji so določeni maksimalni gabariti objekta. Potrebno je upoštevati tolerance, možnosti manjših odmikov od dimenzij tlorisnih gabaritov objekta. (2m).
– Za predvideni oporni zid, ki je razviden iz grafičnih prilog, je možna tudi drugačna izvedba na podlagi izsledkov geološko-geomehanskega poročila.
Tolerance pri komunalnem in energetskem urejanju območja
– V primeru, da se pri projektiranju predvidene širitve komunalnega in energetskega omrežja, ugotovijo neustrezne obratovalne razmere ali pa primernejša in ekonomičnejša rešitev je v soglasju z upravljalci prizadete infrastrukture in pristojnimi službami, dopustna sprememba zasnove komunalnega oziroma energetskega omrežja.
– Za posege na infrastrukturnem omrežju, ki niso neposredno odvisni od izgradnje posegov opredeljenih s tem dokumentom, je potrebno dodatno opredeliti obveznosti investitorjev in upravljalca do izvedbe in financiranja.
– V kartnem gradivu prikazane lokacije vodotesnih greznic na izpraznjevanje, se v projektu zunanje ureditve smejo spremeniti, če to predstavlja primernejšo tehnično ali ekonomičnejšo rešitev.
– Predvidene utrjene prometne površine so pretežno namenjene za promet osebnih vozil. Ker to ne predstavlja večje potencialne nevarnosti onesnaženja podtalja oziroma površinskih odvodnikov z olji ali maščobami, bi bilo v fazi projektiranja smotrno opustiti predčiščenje v lovilcu olj in maščob, če se za takšno rešitev pridobi ustrezna soglasja pristojnih upravljalcev in inšpekcijskih služb. V primeru večje potencialne nevarnosti onesnaženja z olji ali maščobami v posameznem tehnološkem procesu, naj se predvidijo lovilci v sklopu objektov, kjer ta nevarnost obstaja.
IX. ETAPNOST GRADITVE
13. člen
Zazidalni načrt omogoča etapno izvajanje. Po izgradnji primarne prometne, komunalne in energetske infrastrukture je možna etapna gradnja v skladu s potrebami in finančnimi možnostmi posameznih investitorjev. Faznost je razvidna iz grafičnih prilog.
X. KONČNE DOLOČBE
14. člen
Navedena sprememba odloka je stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojni službi Občine Slovenske Konjice.
15. člen
Nadzorstvo nad tem odlokom izvajajo pristojne inšpekcijske službe.
16. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352/8/96
Slovenske Konjice, dne 23. julija 1997.
Predsednik
Občinskega sveta
občine Slovenske Konjice
Stanislav Frim, dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti